Dopis vnoučatům: Běžte volit!

1. 6. 2009 / Ivo Krieshofer

Milý Jene, Matěji a Filipe, milá Verčo, Aničko a Lízo!

Za pár dní budou volby a mně to nedá, abych vás, svá vnoučata, neoslovil. Nepředpokládám totiž, že se budete obtěžovat jít k volbám, nepociťujete, že by se vás to nějak týkalo. Ten Váš přechod k zletilosti přešel zdánlivě mimochodem, a s politikou neměl jakoby nic společného. Mně, 76letému dědkovi, se to však jeví jinak. Volební právo vám dává možnost ovlivnit budoucnost nejen svou, ale celé generace mých i svých potomků. Možná proto se vám podsouvají všeliké pseudoaféry, vyvolávají se emoce různého druhu, a nemluví se o tom, že je třeba postavit hráz skrytým silám mocných v jejich touze ovládnout svět a jeho energetické zdroje.

Když nás bolševik léta krmil pověstmi o amerických imperialistech, nevěřili jsme mu. Teď se bohužel ukazuje, že měl v mnohém pravdu, že je to skutečně americký vojensko-průmyslový komplex, který rozdmychává války, že jsou to dolaroví magnáti, kteří v skrytu ovládají světové dění a tahají za nitky. To jim vděčíme za válku v Iráku, Afghánistanu i za krvavá jatka v Jugoslávii, do nichž nás zatáhli. Žádné řečičky o svobodě a demokracii a boji proti terorismu by nás neměly oklamat.

Jde o naftu, zemní plyn, nerosty a půjde brzy i o vodu. Našimi zástupci v EU by se neměli stát ochotní poskokové boháčů, kteří budou vědomě či z hlouposti prosazovat zájmy americké a předstírat, že to jsou zájmy české. Žádný návrat k tzv. reálnému socialismu nehrozí, nelze vstoupit dvakrát do stejné řeky. Rusko není SSSR, je to svérázný kapitalistický stát, který má své chyby a nedostatky.

Nevede však žádné imperialistické války, je naším prvořadým obchodním partnerem, bez jeho dodávek nafty a plynu by se naše vytunelované hospodářství zhroutilo úplně. Na rozdíl od amerických, jeho občané o ČR mnohé vědí, pamatují dobře odkud po léta přicházelo kvalitní zboží. Žádný komunismus sovětského typu nehrozí, hrozí však prohlubující se hospodářská krize způsobená americkými nenasytnými finančníky. Obávám se, aby jejím řešením, tak jako mnohokrát v minulosti, nebyl nový válečný konflikt. Ten by postihl právě vás, mladé a na léta ovlivnil vaši budoucnost.

Volby do evropského parlamentu mohou ovlivnit mnohé. Buď jeho poslanci budou mocichtiví a po penězích bažící politici, ochotní podpořit kohokoliv, kdo nasype jim, nebo lidé, jejichž dosavadní politická aktivita jasně vyjadřovala za kým stojí a čí zájmy obhajují.

K volbám se chystá jít o hodně méně než polovina lidí, pravděpodobnost, že budou zvoleni osoby, hájící především zájmy mocných a bohatých, je velká. Síla peněz investovaná do volební kampaně dokáže zmanipulovat i mnoho prostých, slušných a poctivých lidí, ti znechucení politikou naopak volit nepůjdou v domnění, že tím dávají najevo svůj odpor, ale ve skutečnosti tím ty prodejné a mocichtivé politiky jen podpoří.

Evropský parlament bude takový, jaké tam zvolíme poslance. Buď bude hájit zájmy většiny evropského obyvatelstva, nebo se stane skrytým nástrojem boháčů a amerického vojensko průmyslového komplexu.

Pamatujete na to a běžte volit!

Jde především o vaši budoucnost!

Váš děda Ivo

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.6. 2009