Ekonomika USA: Za pět minut dvanáct

27. 5. 2009 / Tomáš Franke

Dalších několik poznámek k článku "Krize? Jaká krize?" ze dne 26.5.2009.

Úvodem bych chtěl poděkovat čtenářum za jejich ohlasy.

Situace ve Spojených státech se zdá být ještě vážnější než před několika dny. V pondělí zkrachovala další banka, od ledna už 35, od počátku kolapsu 99. Je tedy vidět jasně vzestupná tendence bankovních pádů. Zatím krachovaly převážně hypotéční banky, nyní se vlna začíná přesouvat na banky investiční. Lidé prostě s rychle rostoucí nezaměstnaností nejsou schopni splácet nejen hypotéky ale i běžné úvěry. Na řadě jsou kreditoři platebních karet. Analýzy ukazují, že po nich přijdou na řadu zajišťovny.

Otázkou zůstává: Co s tím. Odpověď zní. Jediné řešení asi je začít věci vyrábět, namísto jejich pohodlného dovážení odjinud. To by jednak posílilo dolar, protože by byl podložen hodnotou zboží, které za něj Amerika může nabídnout ostatním zemím. Pak by to snížilo nezaměstnanost a celkově posílilo ekonomiku. Lidé by pracovali a měli by za co kupovat výrobky ostatních továren a jejich pracovníci by z toho měli také zisk. Obama by tedy musel vyhlásit něco, jako byly budovatelské plány v poválečném Československu. Postavit továrny a začít v nich konečně něco dělat. Jenže to vyžaduje čas a peníze. Není žádným tajemstvím, že situace v USA je doslova "za pět minut dvanáct". Dokládá to i nedělní televizní rozhovor s prezidentem Obamou, který doslova řekl: "Well, we're out of money now" - Ano, teď jsme skutečně bez peněz.

Situaci by mohl urychlit i fakt, že některé země, např Rusko, Čína, Brazílie a některé další ohlásily, že v krátké době odstaví dolar, coby svou rezervní měnu. Další nebezpečí je v tom, že Amerika se během pouhých 12 let stala z největšího světového věřitele největším světovým dlužníkem. Některá z věřitelských zemí může mít vlastní finanční problémy a žádat splacení dluhu. Americká vláda dokonce za část zahraničního dluhu ručí vlastním územím! Onen článek, kde Joe kouká na televizi Made in Indonesia končil větou "Není daleko ráno, kdy se američtí občané probudí a zjisti, že už nejsou občané ale podnájemníci". To je realita.

A co bude dál? To nikdo neví. I někteří v Americe uznávají ekonomové tvrdí, že kolaps by mohl přijít už koncem tohoto nebo během příštího roku. Scénáře většinou předpovídají to co si všichni pamatujeme - SSSR a rok 1991 - státní bankrot. Prázdné obchody a před nimi houfy do ruda vytočených lidí.

Sovětský svaz se sebou smetl RVHP. USA pravděpodobně smetou značnou část dolarové ekonomiky - tím myslím například různé firmy ve světě, které i dnes stále trvají na platbě v dolarech, i když jím nabízíte euro nebo českou korunu.

Vzhledem k tomu, že Američané mají Ústavou garantované právo nosit zbraň a vzhledem k tomu že banka AIG, ve které mají dvě třetiny Američanů své důchodové spoření se i po několika injekcích stále kývá nad propastí, nelze vyloučit ani ozbrojenou revoluci nebo občanskou válku. Vzpomeňme, jak i u nás stačila k revoluci jediná zpráva o mrtvém studentovi.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.5. 2009