Zotavovna Guantánamo

25. 5. 2009 / Roman Joch

The New York Times uveřejnily 20. května zajímavou zprávičku o jednom nezveřejněném memorandu Pentagonu. To memorandum nebylo zveřejněno, neboť si to Bílý dům nepřeje. Ano, Bílý dům Baracka Obamy. Ano, Barack Obama nechce, aby se Američané - a celý svět – dověděli celou pravdu o Guantánamu. Jakou pravdu? Tu, že z těch 534 doposud propuštěných vězňů - z těch 534 islamistických teroristů a radikálů propuštěných z Guantánama – se celá jedna sedmina, tj. 14%, tj. celkem to 74 kousků - po propuštění vesele vrátilo ke své původní profesi, zábavě a živnosti, totiž k terorismu a militantním islamismu.

(K tomu:

List New York Times informoval, že z interního dokumentu Pentagonu vyplývá, že každý sedmý z 534 vězňů převezených z Guantánama jinam se vrátil k terorismu

Obama konstatoval: "Jsme si silně vědomi, že za minulé vlády byli vězni propouštěni a za některých okolností se vrátili na bojiště. Proto odstraňujeme špatně naplánovaný, chaotický přístup, v jehož důsledku byli vězni v minulosti propouštěni. Zacházíme s těmito případy s opatrností, jakou vyžaduje zákon a naše bezpečnost."

Zdroj:ZDE)

Ano, ano, 74 propuštěných teroristů z Guantánama se opět vrátilo k... terorismu! Jaké to překvapení pro některé! Co jiného ale ti překvapení asi čekali? Že se propuštění džihádisté vrhnou na čtení životopisu Matky Terezy? Slušná to míra recidivy: 14%, jedna sedmina. A to byli propuštěni jen ti nejméně nebezpeční, ti nejméně fanatičtí...

Chápejte, tito islamisté vlastně využili Guantánamo jako zotavovnu mezi dvěma koly boje a terorismu: zabojujete si trochu, nějaké ty teroristické útoky připravíte, vykonáte, pár hlav nevěřících uříznete, pak vás Američané zajmou, odvezou vás na Guantánamo, tam dostáváte stravu bohatou na bílkoviny a vitamíny, trochu přiberete, naberete nových sil, pak vás Američané propustí, a vy se opět, čerství a s novým elánem, vrhnete do své oblíbené zábavy, krvavého to džihádu. No není to báječný svět? Alláh má prostě některé lidi rád...

Obama, ten bývalý odpůrce utajování v zájmu národní bezpečnosti a stoupenec vyzrazení státních tajemství, je nyní pro utajení, ututlání a nezveřejnění stejně silně, jako je Paris Hilton pro promiskuitní sex. Z pochopitelného důvodu: kdyby se Američané dověděli, že 74 bývalých vězňů z Guantánama bylo propuštěno jen proto, aby se šťastně vrátili k terorismu, byli by proti uzavření Guantánama a dalšímu propouštění teroristů (tedy ti američtí občané by byli proti, nikoli ti teroristé; postoj – či poloha – Paris Hilton mi známy nejsou).Takže další z předvolebních slibů Baracka Obamy by vzal za své. (Kolikátý to již? A kolik jich ještě bude?)

Já za sebe však musím říci, že teď snad poprvé v životě souhlasím s Obamou: zotavovna Guantánamo by měla být zavřena; nedává totiž smysl takto poskytovat teroristům regeneraci a rekreaci před dalším kolem jejich džihádu proti nám.

A co s těmi vrahy a teroristy z Guantánama? Dnešní levice se rozčiluje nad tím, jak Američané zacházejí s teroristy na Guantánamu, i když USA ani jednoho z nich nepopravily. Franklin Delano Roosevelt nechal za druhé světové války německé sabotéry, kteří se vylodili na americkém území, ale byli zajati dřív než způsobili jakoukoli škodu, popravit na elektrickém křesle a pohřbít vedle čističky odpadových vod, i když nezabili jediného člověka.

FDR je velkým idolem levice a vzorem pro Baracka Obamu. Můžeme z toho něco dedukovat? Můžeme v něco alespoň doufat?

Autor je místopředsedou Konzervativní strany a od roku 2003 je ředitelem Občanského institutu

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.5. 2009