Německo plánuje opožděnou rehabilitaci "válečných zrádců"

14. 5. 2009

KD│Mezi příslušníky Wehrmachtu odsouzenými během 2. světové války za "zradu" k trestu smrti nalezneme řadové vojáky pašující v roce 1944 tři židovské rodiny do Rumunska a údajně tak "zvyšující moc nepřítele", štábního lékaře zastřeleného za psaní pacifistických letáků nebo velitele, který neohlásil "ilegální spolčování" svých vojáků. Teprve nyní, 64 let po válce, se obě hlavní německé strany snad chystají provést rehabilitaci "zrádců" odsouzených podle §57 nacistického vojenského trestního zákoníku, informuje pro Die Zeit Katharina Schuler.

Podle historika Wolframa Wetteho byl paragraf tak vágní, že skýtal soudcům ohromný prostor pro "kreativní" interpretaci toho, co vlastně přispívá k oslabení země a napomáhá nepříteli. Wette prostudoval všech 63 známých a vykonaných rozsudků smrti a má ve věci zcela jasno: "Tyto rozsudky musejí být paušálně zrušeny." Právní stát to obětem dosud dluží - ale také jejich příbuzným a potomkům, které rozsudky stigmatizovaly.

Podobný názor jako má zastává Wette dnes převládá i v Bundestagu. Už v roce 2006 levicová frakce předložila návrh zákona o rehabilitaci, s nímž souhlasili Zelení i SPD, nicméně CDU váhala. Ve středu však budou jednání velké koalice křesťanských a sociálních demokratů na toto téma obnovena a ministr vnitra za CDU Josef Jung signalizoval možnou změnu dosavadního stanoviska. Ministryně spravedlnosti Brigitte Zypries (SPD) už písemně vyjádřila souhlas s rehabilitací a doplnila ho posudkem bývalého ústavního soudce Hanse Hugo Kleina (CDU), který označuje §57 o válečné zradě (Kriegsverrat) za nacionálně socialistický a neslučitelný s principy právního státu.

Frakce CDU však paušální zrušení rozsudků nadále odmítá a požaduje individuální přezkoumání; drží se názoru, že "váleční zrádci" škodili svým kamarádům v uniformě. Toto stanovisko dlouho zachovávala i SPD, a to v případě dezertérů a odpíračů vojenské služby. Dnes je pro paušální zrušení rozsudků, ale hodlá v této věci najít kompromis s koaliční CDU. Ministersvo spravedlnosti připravilo vlastní návrh, který se od návrhu levicové opozice liší především důvodovou zprávou. To by mělo CDU umožnit zachovat si tvář a "nepřijmout" návrh nevládní levice.

Celý článek v němčině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.5. 2009