2. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 4. 2009

Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa

KD│Válečný reportér Seymour Hersh minulý měsíc předběžně informoval o tom, že Bushova administrativa provozovala zabijácké jednotky podřízené viceprezidentu Dicku Cheneymu. Ne základě Bushových rozkazů, ale bez vědomí ambasadora nebo CIA, pronikaly na území cizích států, kde prováděly mimosoudní popravy a opět mizely. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Democracy Now nyní Hersh vysvětlil některé podrobnosti této kauzy.

Amy Goodmanová: Nositel Pulitzerovy ceny investigativní reportér Seymour Hersh vyvolal minulý měsíc neklid, když prohlásil, že Bushova administrativa provozovala zabijáckou jednotku podřízenou přímo viceprezidentu Dicku Cheneymu. Hersh přednesl tuto glosu během vystoupení na University of Minnesota 10. března.

Seymour Hersh: Kongres nad tím neměl dohled. V zásadě to je exekutivní zabijácká jednotka. A pořád se to opakovalo. Zrovna dnes byl v New York Times článek, v němž se říká, že velitel této skupiny, tříhvězdičkový admirál jménem McRaven, nařídil ukončení určitých aktivit, protože v souvislosti s nimi existovalo příliš mnoho souvisejících zabití. Pod pravomocí prezidenta Bushe pronikali do určitých zemí, aniž by informovali ambasadora nebo vedoucího oddělení CIA, hledali lidi podle seznamu, zabíjeli je a zase mizeli.

Amy Goodmanová: CNN včera hovořila s bývalým poradcem Dicka Cheneyho pro národní bezpečnost Johnem Hannahem. Wolf Blizer se Hannaha zeptal na tvrzení Sy Hershe.

Wolf Blitzer: Existuje seznam teroristů, podezřelých z terorismu, kteří mohou být zabíjeni?

John Hannah: Určitě existuje skupina lidí, kteří procházejí mimořádně dobře kontrolovaným procesem hodnocení, hodnocením provedeným ve spolupráci všech zpravodajských služeb, jak bylo myslím vysvětleno ve vašem příspěvku, kteří proti Spojeným státům vykonali akty války, kteří jsou ve válce se Spojenými státy, nebo jsou podezřelí z plánování válečných operací proti Spojeným státům, kde je dána jednotkám pravomoc, aby se těchto jednotlivců na válečném poli a na určitých bojištích zmocnily nebo je zabily. To je jistě pravda.

Wolf Blitzer: Takže se může stát, a z vašeho pohledu -- a vy jste pracoval v Bushově administrativě mnoho let -- bylo by zcela v souladu s ústavou, zcela legální, najít tyto hochy a udeřit na ně.

John Hannah: Není pochyb o tom, že na bojišti, když jsme ve válce, a víme -- není pochyb o tom, že jsme stále ve válce s al-Kájdou v Iráku, a al-Kájdou v Afghánistánu a v pákistánském pohraničí -- že naše jednotky mají pravomoc pronásledovat, zajímat a zabíjet nepřátele, včetně jejich lídrů.

Amy Goodmanová: To byl John Hannah, bývalý poradce Dicka Cheneyho pro národní bezpečnost. Teď je se mnou ve washingtonském studiu Seymour Hersh, člen redakce magazínu The New Yorker. Jeho poslední článek najdete v čerstvém vydání a jmenuje se "Sýrie volá: Šance Obamovy administrativy dosáhnout míru na Středním Východě".

OK, Sy Hershi, vítej v Democracy Now. Bylo skvělé vidět tě včera večer v Georgetownu. Nejdřív prosím pověz něco o těch poznámkách na University of Minnesota.

Seymour Hersh: Dobře, bylo ode mne poněkud hloupé začít hovořit o tématu, o němž jsem ještě nepsal. Vždycky když to udělám, jsem sám proti sobě. Ale diskutoval jsem s bývalým viceprezidentem Walterem Mondalem, který byl ohromně otevřený, což pro něj nebylo vůbec jednoduché, protože jsem ho znával jako senátora, který se zdráhal oponovat válce ve Vietnamu. A byl jsem dotázán na budoucnost. Už jsem to udělal -- ve skutečnosti jsem o všem, o čem jsem v Minnestotě mluvil, psal v The New York Times. Vloni v létě jsem napsal dlouhý článek o Společném velitelství operací zvláštního určení (Joint Special Operations Command).

A když se vrátíme zpět k tomu, o čem hovořil John Hannah... řekl prostě ano, jdeme po podezřelých -- to bylo slovo které použil -- ze zločinů proti Americe. A musím vám říci, že existuje příkaz podepsaný Jerry Fordem, prezidentem Fordem, v 70. letech, který takovou akci zakazuje. Není to jen opačně -- je to ilegální, je to nemorální, je to kontraproduktivní... jde o mnohem víc než o oblast bojů. Jde o víc případů -- přinejmenším o tucet zemí a možná o víc. Prezident autorizoval tento typ akcí na Středním Východě a také v Latinské Americe... a jednoduše -- neexistuje pro to legální základ.

A nejde jen o tohle, když se podíváte na Guantanámo... Interní zpráva, o níž jsem už před lety psal v knize, interní zpráva z léta 2002, odhaduje, že přinejmenším polovina těchto lidí, a snad i více, nemá s akcemi proti Americe nic společného. Zpravodajství kterým disponujeme je často velmi fragmentární, nepříliš dobré. A myšlenka, že by se americký prezident dmníval mít ústavní pravomoc nebo zákonné právo přikázat vojákům nezapojeným do bezprostředního boje, aby šli a vyhledali lidi na základě seznamu a popravili je, je pro mě prostě ohromující. Je to pro mě ohromující.

A nejen to, Amy, v případě George Bushe jde o to, že vše bylo prováděno naprosto viditelně. V jeho Zprávě o stavu Unie, myslím že z 28. ledna 2003, zhruba měsíc a půl před invazí do Iráku, Bush popisoval pokrok ve válce, a řekl -- parafrázuji, ale je to skoro přesné -- řekl, že jsme zajali více než 3 000 příslušníků al-Kájdy, lidí podezřelých z účasti na operacích proti nám. A pak dodal s tím svým lehkým úsměvem, "A řeknu vám, že někteří z těch lidí už nebudou nikdy schopni znovu fungovat. Mohu vás o tom ujistit. Nebudou v takové situaci." Zcela jasně hovořil o zabíjení lidí a sklidil aplaus.

Takže tady jsme. Nevzdávám se toho, co jsem řekl. Přeji si, abych to byl neřekl ad hoc, protože jak o tom myslím budeme mluvit za chvíli, strávil jsem spoustu času psaním pro The New Yorker, a ty články jsou velmi starostlivě posuzovány, a občas, když o tom mluvíte bez náležité znalosti, chybí vám přesnost.

Amy Goodmanová: Vysvětli prosím, co je Společné velitelství operací zvláštního určení a jaký má nad ním Kongres dohled.

Seymour Hersh: Dobře, je to jednotka zvláštního určení. Existuje něco, čemu se říká Velitelství operací zvláštního určení, které má základnu na Floridě a zahrnuje řadu oddělení. A jedna z jednotek, které pod "střechou" tohoto velitelství pracují, je známa coby Společné operace zvláštního určení (Joint Special Op, JSOC). Je to jednotka zvláštního určení. Co ji činí tak zvláštní, to je skupina elitních příslušníků zahrnujících Navy Seals, některé Navy Seals, Delta Force, naše -- jak říkáme -- naše černé jednotky, jednotky commandos. "Commando" je slovo, které nemají rádi, ale právě tak je většina z nás nazývá. A dochází v nich k povyšování na základě impulsů zevnitř. Je to jednotka, která má vlastní strukturu povyšování. A jedním z prvků, to vám musím říci, když chcete povýšit, je počet zabití. Samozřejmě. Protože je to tak v této jednotce, která útočí na důležité cíle, prostě navrženo -- je to tak pozměněno, pokud chcete.

A když se objevil Cheney... zprávy pro Cheneyho hovořily prostě o tom, že seznam je prázdný... Čistili seznamy... Myslím, že se střídali po třech měsících. Loni v létě jsem pro The New Yorker napsal dlouhý článek o tom, jak operace JSOC nejen že nejsou běžně dostupné, ale ani Kongresu nejsou ze strany exekutivy poskytovány žádné informace.

Amy Goodmanová: Ve kterých zemích operují?

Seymour Hersh: V řadě zemí.

Amy Goodmanová: Jmenujte některé.

Seymour Hersh: Ne, Amy, protože jsem o tom nepsal. A řeknu ti, jak jsem uvedl, ve Střední Americe, na mnohem více místech než na těch, o nichž hovořil pan Hannah -- v Afghánistánu, v Iráku. Můžete pochopit operaci tohoto typu během bitvy o Irák... To je válka. Ale když pronikáte do jiných zemí -- řekněme do Jemenu, do Peru, do Kolumbie, do Eritreje, na Madagaskar, do Keni a do podobných zemí -- a zabíjíte lidi, o nichž věříte, že patří k al-Kájdě, jsou na ni napojeni nebou jsou protiameričtí, porušujete většinu zásad.

Jsme zemí, která velmi věří v řádný proces. To je to o čem hovoříme. Nedáváme prezidentovi Spojených států právo rozkazovat vojenskému personálu, dokonce ani ve válce -- a tohle je válka proti myšlence, válka proti terorismu. To není jako bychom byli ve válce proti angažovanému uniformovanému nepříteli. Jsme ve velmi komplikované válce. A při každé takové akci samozřejmě dochází k souvisejícím zabitím, a pokaždé je výsledkem větší počet našich nepřátel. To je tragédie Guantanáma. Lidé, ať už jsou s námi nebo proti nám, když jsou tam tři nebo čtyři měsíce, nám kvůli způsobu, jakým s nimi zacházíme, časem začnou být nebezpeční...

Amy Goodmanová: Ještě jedna otázka: Pokračuje zabijácké komando v činnosti i během Obamova prezidentství?

Seymour Hersh: Copak já vím? Doufám, že ne.

Celý text v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       2. 4. 2009
2. 4. 2009 Rozhrnout oponu Josef  Švéda
2. 4. 2009 Důkaz: Nevinní se mají čeho bát
2. 4. 2009 Magistrát zakázal nedělní průvod odpůrců amerického radaru, demonstrace ale bude
2. 4. 2009 Ne válce, ne NATO
2. 4. 2009 Michael  Marčák
2. 4. 2009 Ministr české vlády lže. A co? Lže i premiér. Štěpán  Kotrba
2. 4. 2009 Co kdyby Klaus navrhl jako premiéra Švejnara? Lubomír  Lédl
2. 4. 2009 Protest proti záměru české vlády umístit americká vojska v Brdech, nebo oslava jeho zrušení?
2. 4. 2009 Kosovská fakta a inscenace Petr  Schnur
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme
2. 4. 2009 Největší podporu občanů měla obnova práv Moravy
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa
2. 4. 2009 G20 zklame
2. 4. 2009 Summit G20: Sarkozy a Merkelová chtějí konkrétní výsledky
2. 4. 2009 Pořady z celého světa zadarmo - nový projekt České televize
2. 4. 2009 I člověk, který má obavu z centralizované moci, může být pro jadernou energetiku Vladimír  Wagner
2. 4. 2009 O dvou stranách jedné mince, aneb mluvčí jsou od toho, aby mluvili Irena  Ryšánková
30. 3. 2009 Problémy Baracka Obamy Oskar  Krejčí
31. 3. 2009 OECD varovala vedoucí představitele skupiny G20: Globální ekonomika zažívá volný pád
1. 4. 2009 Jemelíkova břitva Jan  Rovenský
1. 4. 2009 Tomáš Töpfer se zapojil do propagandy již za minulého režimu Petr  Nachtmann
1. 4. 2009 Podobu klipů ODS diriguje lídr evropské kandidátky Zahradil
1. 4. 2009 Smiešna vážnosť románopisca Milana Kunderu Igor  Daniš
1. 4. 2009 Oběť masakru spáchaného srbskými policisty má dodnes noční můry
1. 4. 2009 DNES: Globální hospodářská krize pohledem politického filosofa
1. 4. 2009 Jak (ne)začít dialog o jaderné energetice Bohuslav  Binka
1. 4. 2009 MIT: Je třeba "ekologizovat" výrobu solárních panelů Karel  Dolejší
1. 4. 2009 "Guardian se stane prvním deníkem, který bude vycházet jen na Twitteru"
31. 3. 2009 Írán nabídl Spojeným státům pomoc v Afghánistánu
1. 4. 2009 Politické strany " se musejí přidržovat ideologie" Luděk  Prokop
31. 3. 2009 Lety a romská mozaika Pavel  Pečínka
30. 3. 2009 Václav Klaus: Více Kožených!
31. 3. 2009 Rekordních 150 000 podpisů pro referendum o radaru
31. 3. 2009 Experti všech zemí, spojte se
31. 3. 2009 Další "45 minutová hrozba", tentokrát z USA
31. 3. 2009 Evropa v krizi: o důvod více, proč přijmout Lisabonskou smlouvu Michael  Kroh
31. 3. 2009 Umějí autokraté lépe hospodařit?
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
31. 3. 2009 Írán nabídl Spojeným státům pomoc v Afghánistánu   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
9. 3. 2009 Obama přiznal, že Spojené státy "nevyhrávají" válku v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   
6. 2. 2009 Anketa v ČSSD: co s Afghánistánem? Jiří  Beránek
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
19. 1. 2009 Izraelci obvinili Írán, že pašuje do Gazy zbraně   
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují   
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind
17. 1. 2009 Izrael oznámil přerušení palby v Gaze   
31. 12. 2008 Human Rights Watch: V pozadí nynější eskalace leží pohrdání civilisty   
29. 12. 2008 Proč Izrael útočí na Gazu? Karel  Dolejší
10. 10. 2008 Operace Lepra: Ukrajina dodávala tanky Keni, platila je vláda Jižního Sudánu Štěpán  Kotrba
22. 9. 2008 Vel'ké hry malých mužov Peter  Vittek
12. 9. 2008 9/11 a bilance sedmileté asymetrické války proti terorismu Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Kořeny terorismu -- psychologický aspekt Oskar  Krejčí
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
25. 1. 2007 Islám jako ideologická zbraň v rukou Západu Daniel  Veselý
16. 1. 2007 Vějička evropské lidskoprávní politiky a vějička boje proti terorismu Štěpán  Kotrba

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
13. 3. 2009 Šéf amerického Národního centra pro kybernetickou bezpečnost rezignoval   
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
10. 3. 2009 Člověk sledovaný Patrick  Ungermann
18. 2. 2009 Pomsta archaického   
19. 1. 2009 Izraelci obvinili Írán, že pašuje do Gazy zbraně   
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují   
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind
17. 1. 2009 Izrael oznámil přerušení palby v Gaze   
10. 10. 2008 Operace Lepra: Ukrajina dodávala tanky Keni, platila je vláda Jižního Sudánu Štěpán  Kotrba
1. 10. 2008 Podle šéfa BIS byl i Clinton kryptokomunista Miroslav  Polreich
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba, Lukáš Visingr
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 G20 zklame   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme   
2. 4. 2009 Ne válce, ne NATO   
31. 3. 2009 Experti všech zemí, spojte se   
30. 3. 2009 Topolánek on the Road Karel  Dolejší
30. 3. 2009 Problémy Baracka Obamy Oskar  Krejčí
28. 3. 2009 Tržní mystika   
27. 3. 2009 Lesk, anebo bída nachystané pasti na vládu? Miloš  Dokulil
27. 3. 2009 Topolánkův útok na Obamu byl začátkem předvolební kampaně   
26. 3. 2009 Beznadějná finanční politika   
26. 3. 2009 Obamobijce štrasburský aneb Ztraceno v překladu Karel  Dolejší
24. 3. 2009 K teorii mezní zlodějny Karel  Dolejší
23. 3. 2009 Miloš Pick: Can Obama lead the world out of the crisis? Miloš  Pick