6. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 2. 2009

Tonoucí zelený se i blobu chytá

Občanská iniciativa Demokracie staví uspořádala pátého února na Staroměstském náměstí v Praze demonstraci na podporu projektu stavby budovy Národní knihovny na Letné podle návrhu architekta Jana Kaplického. Ve prospěch projektu vystoupily nejen osobnosti čeké kultury, ale i zelení ministři Ondřej Liška a Michael Kocáb, nečekaně promluvil i Karel Schwarzenberg. Nabízí se otázka, zda páni ministři křísili z mrtvých jenom chobotnici, nebo i volební vyhlídky Strany zelených.

Papaláščardáš

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg je vlivný muž. Během jednání o (ne)schválení stavby blobu se držel stranou. Nyní, kdy je projekt zamítnutý a architekt mrtvý, hlasitě vystoupil na jeho podporu. Proč se neozval dříve? Asi chce být za dobře se všemi: představitelům ODS nepřekážel, když návrh smetli ze stolu a nyní před svými sympatizanty, včetně Václava Havla, a potencionálními voliči Strany zelených dává najevo náklonnost k projektu. Proč vystououpil nyní? Třeba se Karlu Schwarzenbergovi chobotnice skutečně líbí, ale nestála mu za roztržku s ODS. Možná chce pomoci Straně zelených, jejímž volebním preferencím pustil žilou, když prosazoval výstavbu amerického radaru v České republice. Jeho účast na demonstraci byla neohlášená, možná mu někdo zavolal, že se sešlo hodně lidí, a tak se jako dravec snesl z Černínského paláce mezi Pražany, uchvátil nějaké sympatie a zmizel. Prokázal více pohotovosti než organizátoři, které účast více než dvou tisíc demonstrantů zaskočila, měli k dispozici jen čtyři, podle jiného prohlášení sedm podpisových archů petice na podporu výstavby nové budovy Národní knihovny a brzy neměli nač sbírat podpisy.

Nezaváhali ani další Zelení. Ministr školství Ondřej Liška se demonstrantům svěřil, jaké pocity bezmoci zažíval, když ani jako ministr nemohl stavbě Národní knihovny nijak pomoci. Poťouchlému pozorovateli by připomínal chlapečka, který fňuká pod rozbitým oknem a prstíkem ukazuje: ,,To ne já, to oni!" Jízlivý komentátor by ocenil, že se projevil jako kultivovaný úředník: předstoupil před veřejnost a svalil vinu na jiné. Hulvát by se neukázal, nebo by lidem dal najevo, že rozhodnutí stejně nemohou nijak ovlivnit. Bylo to od Lišky dostatečně mazané? Získal přízeň demonstrantů? Zahnal tak pachuť školného? Navrhuje zpoplatnit studium na vysokých školách až od roku 2014, aby se to současných studentů netýkalo a náhodou někde nedostal botou? Má čisté svědomí, když prosazuje, aby se do vedení univerzit dostali zástupci soukromých firem? Pokud Liškova reforma terciárního vzdělávání projde, mohou nastat absurdní situace: například o ovládnutí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy by mohlo soupeřit Ředitelství stavby silnic a dálnic se společností ČEZ a firmami, které těží uhlí v severních Čechách. Vstoupí do hry i uhlobaron Bakala, nebo se spokojí s Vysokou školou báňskou v Ostravě? Jak potom budou vypadat ,,nezávislá" vyjádření univerzit k rozfárání dosud nedotčených ložisek uhlí, stavbě nových elektráren nebo vedení dálnic přes chráněná území? Oč Strana zelených usiluje? Uchlácholí příznivce strany turné zelených prominentů po veřejných shromážděních kohokoli proti čemukoli servírované místo plnění volebního programu?

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb řekl, že se při oslovení ,,pane ministře" cítí nesvůj a stále si připadá spíš jako ,,bigbíťák." Na to měl myslet, než znovu vstoupil do politiky. Popřevratová euforie z počátku 90. let je pryč -- tehdy mnozí lidé věřili, že noví politici se snaží vést zemi dobrým směrem, zatímco dnes sílí přesvědčení, že politik je veřejný nepřítel. Snad Michael Kocáb nevěří, že ho budou lidé posuzovat shovívavěji, protože je rocker a kdysi vyjednával o odchodu sovětských vojsk z Československa. Měl by mít na paměti, že ho do vlády dosadila Strana zelených, která podporou stavby amerického radaru v České republice popírá smysl své existence a politickou sebevraždu dokonává snahou o vykleštění autonomie vysokých škol a zavedení školného. Ani dřívější popularita Kocábovi nepomáhá tento handicap vyrovnat -- v podzimních volbách do Senátu propadl. Ze současného ministerského dobrodružství by Kocáb snad mohl vyváznout se ctí, kdyby například skutečně pomohl zlepšit postavení Romů v české společnosti. Romové trpí především nedostatečným vzděláním. Nastoupí na základní školu a tam je začnou česky učit číst, psát a počítat. Mnohé děti češtině dobře nerozumějí, výklad nechápou a k propadnutí či přeřazení do zvláštní školy chybí málo. Autor tohoto článku by možná dopadl stejně, kdyby se ocitl v první třídě romských dětí a romská učitelka ho romsky učila matematiku. Strana zelených dosadila ministra školství i ministra pro lidská práva a menšiny. Konstelace hvězd je tedy příznivá, pánové by se měli sejít a problém vyřešit. Namísto toho chce ministr Liška zavést školné a ministr Kocáb se v době hospodářské krize stará o mrtvé, hodlá zřídit památník na místě romského koncentračního tábora v Žalově. Když už touží po rychlém symbolickém činu, proč raději nenechá v Chánově vybudovat stanici mladých přírodovědců? Pomohl by tak živým dětem získat vztah ke vzdělání a zelená strana by se alespoň jednou zachovala podle očekávání. Zelení však místo účelných opatření předvádějí zmatený papaláščardáš, který bude s propadajícími se stranickými preferencemi stále křečovitější.

Zelení zombie

Ministr Liška na závěr svého projevu vyjádřil naději, že to lidé jemu i ostatním politikům ve volbách spočítají... Rádo se stane pane ministře, příští volby zasadí Zeleným ránu z milosti.

Poznámka: Demonstrace nebyla jakési zelené představení, jak by snad mohlo vyplynout z tohoto článku. Sešli se tam lidé, kterým by se chobotnice na Letné líbila. Akci byla v médiích věnována dostatečná pozornost, proto se článek nesnaží vykreslit její atmosféru a zabývá se pouze úsilím Strany zelených urvat trochu přízně pro sebe. Některé momenty, jako například zpěv Ani Geislerové, která se tak magistrátu krutě pomstila za zákaz postavení koncertního pódia, by stály za samostatný příspěvek.

                 
Obsah vydání       6. 2. 2009
8. 2. 2009 Observer: Spojené státy pozastavují protiraketovou obranu ve střední Evropě
8. 2. 2009 Tak to si Obama za rámeček nedá... Jan  Neoral
8. 2. 2009 Nevěřte Putinovi Petr  Litoš
8. 2. 2009 Nejde přehrávat staré bitvy Jan  Čulík
8. 2. 2009 Dobrý radar ještě žije... Ladislav  Žák
8. 2. 2009 Mail on Sunday: Hrdinní Češi bojují proti tyranskému Bruselu
8. 2. 2009 Gaza 2009: Vyhlaďte tie zvieratá (1) Noam  Chomsky
7. 2. 2009 Fakta a čísla izraelského teroru Jana  Ridvanová
6. 2. 2009 Oznámí Joe Biden o víkendu zastavení projektu protiraketové obrany?
6. 2. 2009 Hrozí českej korune kolaps? Juraj  Slabeycius
7. 2. 2009 Stiglitz: Jedinou odpovědí na finanční krizi je znárodnění bank
8. 2. 2009 Pár poznámek k rozhovoru se Stiglitzem Jiří  Drašnar
6. 2. 2009 Středoevropské měny "poklesnou o dalších 10 - 15 procent"
6. 2. 2009 Středoevropské měny: Zasáhnout, či nezasáhnout?
6. 2. 2009 Nehrozí Slovensku hospodářský kolaps?
7. 2. 2009 Euro na Slovensku: ludia vo frontách s igelitkami plnými peňazí Juraj  Slabeycius
7. 2. 2009 Přineslo dvacet let kapitalismu vaší zemi prospěch?
7. 2. 2009 Policie Hamasu "zkonfiskovala pomoc pro Gazu"
7. 2. 2009 Cílená protiizraelská propaganda v Britských listech
7. 2. 2009 Víkendové čtení z klasika
7. 2. 2009 Tonoucí zelený se i blobu chytá Ivan  Větvička
7. 2. 2009 Tušené souvislosti paralelní krize vládnutí, ekonomiky a společenských věd Martin  Potůček
7. 2. 2009 Strach. Vždyť mají jenom strach...
7. 2. 2009 S českými nacionálními bolševiky nechceme nic mít Jan  Májíček
6. 2. 2009 Je třeba jiných než ryze kolektivistických institucí pro péči o malé děti Jaroslav  Zvěřina
6. 2. 2009 Co vlastně odpověděl úřad ombudsmana nezaměstnaným sklářům z CRYSTALEXU?
6. 2. 2009 Insolvenční poradna soudkyně Ivany Mlejnkové
6. 2. 2009 Na protiradarovém hnutí parazituje nacionálně bolševická strana Karel  Dolejší
6. 2. 2009 Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze prostřednictvím prodejných novinářů Štěpán  Kotrba
6. 2. 2009 Zákaz zveřejňování odposlechů: bude Kmenta bez práce? Štěpán  Kotrba
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
6. 2. 2009 Vážné pochybnosti o "zákonu Kmenta" Jan  Čulík
6. 2. 2009 O jádru zodpovědně, je to politikum Václav  Hála
6. 2. 2009 Rada Evropy protestuje proti kastracím v ČR
6. 2. 2009 Nový občanský zákoník omezí svobodu sdružování
6. 2. 2009 Nápady by se hodily Štěpán  Steiger
5. 2. 2009 Kateřina a Barbie důležitější než radar Václav  Hála
6. 2. 2009 Hrůzy "války proti terorismu"
5. 2. 2009 Vláda ignoruje protesty univerzit, jejich zástupci nevědí, co si počít Tomáš  Koloc
5. 2. 2009 Plíživá privatizace vysokého školství Martin  Hříbek
6. 2. 2009 Anketa v ČSSD: co s Afghánistánem? Jiří  Beránek
6. 2. 2009 Spadne nám konečně kámen ze srdce? Miloš  Dokulil
6. 2. 2009 Kdo seje vítr, sklidí bouři! Miloslav  Štěrba
6. 2. 2009 Školství potřebuje občanskou aktivitu Miloslav  Štěrba
6. 2. 2009 Zvěřina jako Turkmenbaši Anna  Čurdová
5. 2. 2009 Evropský parlament žádá členské státy, aby dosáhly svých cílů v oblasti péče o děti
6. 2. 2009 Cílem není do jeslí hnát rodiče, kteří nemají zájem jít do práce
6. 2. 2009 Využijme potenciál a iniciativu lidí Vítězslav "Vitex" Dvořák
6. 2. 2009 Papež a kancléřka, neboli příklad mediální moci Uwe  Ladwig
6. 2. 2009 Někteří britští držitelé hypoték nebudou platit žádné úroky
5. 2. 2009 Vlk se ani tentokrát nenažral: další rozhodnutí RRTV zrušeno pro nezákonnost Štěpán  Kotrba
5. 2. 2009 Pokrok nezastavíš. Zejména, když nic jiného nezbývá Irena  Ryšánková
5. 2. 2009 Zlatá šedesátá Anděla  Horová
5. 2. 2009 Obamova iniciativa "Buy American" Ludmila  Štěrbová
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší
5. 2. 2009 Ceny na Slovensku sa zavedením eura nijak výrazne nezmenili
5. 2. 2009 Ako prijali na Slovensku Euro
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009

Zelení RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2009 Tonoucí zelený se i blobu chytá Ivan  Větvička
6. 2. 2009 O jádru zodpovědně, je to politikum Václav  Hála
1. 2. 2009 Zelení volným pádem Milan  Daniel
31. 1. 2009 Bursík píše Kuchtové Martin  Bursík
31. 1. 2009 "Demokratická výzva": Ustavena vnitrostranická frakce Strany zelených   
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík