26. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 1. 2009

ANALÝZA

Vítězství šedesátníků a prohra SPD v Hesensku

Křesťanští a liberální demokraté v Hesensku minulý týden vyhráli zemské volby. SPD naopak klesla o 13 procent a sociálně demokratická zemská předsedkyně Andrea Ypsilanti rezignovala na stranickou funkci. Výsledkům mimořádných hesenských zemských voleb z minulé neděle byla po celý týden věnována mimořádná pozornost, protože byl jimi zahájen německý „supervolební rok“. Bližší pohled ukazuje, že vítězství CDU není vítězství a k přesunu přízně došlo především na levici a v liberálním středu politického spektra.

Během letošního roku bude rozhodováno o politické budoucnosti v dalších 14 volebních aktech. Již 23. května bude uskutečněna volba spolkového prezidenta a 7. června budou následovat  volby do Evropského parlamentu a komunální volby v osmi spolkových zemích. Ještě měsíc před  volbami do Spolkového sněmu budou 30. srpna zemské volby v Sasku, Duryňsku a Sársku. Volební německý maratón bude pak uzavřen 27. září volbami do Bundestagu a braniborského zemského sněmu.  Proto na výsledky voleb v šestimilionové středně velké spolkové zemi Hesensko se očekávalo s velkým napětím, protože i když zde šlo o specifickou situaci, lze do jisté míry předvídat, jak jsou voliči  naladěni.

Zemské volby v Hesensku, ke kterým bylo vyzváno 4,5 milionu voličů, z nichž se však více než 40 procent nedostavilo k urnám, skončily vítězstvím občanských stran křesťanských unionistů CDU a liberálních Svobodných FDP tak, jak předvídali již před tím delší dobu političtí analytici. Obě tyto formace, které mají ve wiesbadenském sněmu nyní pohodlnou většinu, již minulý týden potvrdily, že vytvoří koaliční vládu, v jejímž čele bude šéf CDU  Roland Koch.  Až bude 5. února potvrzen do  úřadu, bude to rok, co  vykonával funkci úřadujícího ministerského předsedy, protože po volbách začátkem minulého roku neměl potřebnou většinu.

Konkurenční sociální demokraté SPD, vedení Andreou Ypsilanti, nebyli však schopni vytvořit koaliční vládu se zbývajícími opozičními stranami. Když jejich pokus vytvořit menšinovou vládu spolu se Zelenými za podpory strany Levice začátkem listopadu minulého roku ztroskotal pro rozpory uvnitř sociálních demokratů, zemský parlament se rozpustil a vyhlásil nové mimořádné volby.

Jejich výsledky však neodpovídaly tvrzení, které se u nás deklarovaly, že „CDU drtivým způsobem porazila SPD“. Bližší pohled ukazuje, že strany berlínské velké koalice jak CDU tak SPD  zaznamenaly nejhorší výsledky v Hesensku za uplynulých čtyřicet let. Skutečnými vítězi se stala FDP vedená Jörg-Uwe Hahnem se 16,2 procenty a Zelení  s Tarakem Al-Wazirem, synem jemenského diplomata se 13,7 procenty. Úspěch zaznamenala i strana Levice v čele s Willi van Ooynem, která jako pátá politická strana i v této „staré“ spolkové zemi překročila pětiprocentní hranici o další čtyři desetiny a zajistila si opětovně vstup do zemského sněmu.

CDU  získala sice 37,2 procenta hlasů, ale prakticky oproti minulým volbám, kdy ztratila značnou část voličů, nebyla schopna změnit tuto situaci, protože její přírůstek činil pouhých 0,4 procenta. Těžkou porážku utrpěla SPD, která jako jediná politická strana ve volbách ztratila hlasy a klesla o 13 procent na pouhá 23,7.  V důsledku toho Andrea Ypsilanti rezignovala na úřad šéfky zemské SPD a jejího poslaneckého klubu ve wiesbadenském sněmu. Současně oznámila, že navrhuje za sebe  o deset let mladšího 39 letého Thorstena Schäfera-Gümbela, který již před tím se postavil do čela volební kampaně. Političtí pozorovatelé však předem neočekávali, že by mohl udržet alespoň pozice z minulých voleb poté, když Andrea Ypsilanti nebyla schopna je využít ve svůj prospěch. Nakonec porušila slib voličům  že se nebude pokoušet získat úřad ministerského předsedy za pomoci strany Levice, jak nakonec provedla koncem minulého roku.

Jak trefně komentoval Elmar Thevessen, že „kdo jednou lže, nevěří se mu“, což je hlavně poselstvím pro SPD. „Pro Rolanda Kocha je to též osobní porážka, když zůstal pod čtyřiceti procenty“. Nebýt totiž tak vysokého přírůstku hlasů pro FDP, pak situace mohla skončit jako před rokem, když Zelení také nebývale zesílili.

Obsáhlá podrobná volební analýza hesenských voleb z konce minulého týdne  naznačuje pro „supervolební rok“ černo (CDU) – žlutý (FDP) vzestup a pro SPD kurs nastolený Ypsilanti cestu do slepé uličky. Konstatuje, že na základě zkušeností z posledních měsíců volilo Hesensko  stabilní vládu. S 53,4 procenty má občanský tábor z CDU a FDP pohodlný náskok před SPD, Zelenými a Levicí, kteří mají dohromady 42,8 procent. Ze 118 zemských poslanců má CDU 46, FDP 20, SPD 29, Zelení 17 a strana Levice 6. Dotázání respondenti odpověděli, že by černožlutá  koalice  byla nejlepším řešením.

Rozhodujícím činitelem pro výsledky voleb však byla  dezorientovaná hesenská SPD, která svoji zpět nabytou sílu v roce 2008  lehkomyslně prohrála. Po nedodržení slibu a vnitrostranickém chaosu, který vyvolala především Andrea Ypsilanti, ztratila SPD svou věrohodnost. Pro 81 procent občanů Hesenska nese  největší odpovědnost na ztrátách, které její strana utrpěla. V současné situaci pouze 9 procent ji považuje ještě za důvěryhodnou, 26 procent pak CDU, 16 procent Zelené, 14 procent FDP a 26 procent pak žádnou stranu.

Hlavními problémy v Hesensku podle názoru obyvatel jsou školy a vzdělání a zde však má CDU silný deficit a pouze 23 procent je přesvědčeno, že je  schopna je řešit. O SPD je 36 procent přesvědčeno, že má lepší koncepci. Jiná je však situace v oblasti ekonomie, a to vzhledem k narůstající hospodářské a finanční krizi. Zde důvěřuje 41 procent CDU a pouhých 17 procent SPD a téměř stejný poměr je i v oblasti nezaměstnanosti.

Pokud jde o potírání finanční krize, pak 36 procnet vidí kompetentní CDU a pouze 12 procent SPD. Méně přesvědčivá je však podle analýzy osobnost šéfa CDU Rolanda Kocha, který dále extremně polarizuje politické pole. V porovnání s ostatními šéfy zemských vlád má velmi slabou pozici. Nový šéf zemské SPD Thorsten Schäfer-Gümbel je oproti Kochovi  považován občany za sympatičtějšího a a otevřenějšího. V současné době jsou jejich síly vyrovnané (41 % je pro Kocha, 37 % pro Schäfera-Gümbla) a téměř čtvrtina si nepřeje nikoho z nich. Přesto však 68 procent považuje za důležité, která strana utvoří novou vládu, pouze pro čtvrtinu je důležité, kdo ji povede.

Výsledky voleb v Hesensku zajistili pro CDU šedesátiletí voliči. I když mezi nimi získala 46 procent, oproti minulým to byl přesto pokles (3%).  U ostatních věkových skupin dosáhla pouze minimálního přírůstku a získala maximálně 33 procent. SPD ztratila především u mladých voličů pod třicet let, kde získala 22 procent. U 30 až 44 letých pak 21 procent, a to těsně před FDP (17 %) a Zelenými (19 %). U vysokoškolských voličů propadla však na poslední místo s 16 procenty za CDU (29 %), Zelenými (25 %) a FDP (22 %).

Volební analýza dochází k závěru, že zahájení supervolebního roku v Hesensku ukázalo, že je možná většina občanských stran i v systému pěti politických stran. Avšak na základě toho, že volební výsledek v této zemi je podmíněn jejími specifickými problémy, bude mít toto konstatování pouze omezený vliv na volby v celém Německu. Přesto však Hesensko zákonitě vyvolává v Berlíně  již nyní podstatné změny. Vytvořením černožluté koalice ve Wiesbadenu ztratila velká koalice většinu v druhé parlamentní komoře Bundesratu – spolkové radě. Navíc CDU se zřejmě podaří s FDP opětně zvolit za spolkového prezidenta Horsta Köhlera ve Spolkovém shromáždění. Strategické dilema sociální demokracie tak nadále zůstává, jak vyjasnit svůj poměr ke straně Levice. Musí si objasnit, zdali je ještě levicovou všenárodní stranou, nebo zdali se posune do středu politického spektra.

                 
Obsah vydání       26. 1. 2009
26. 1. 2009 Les, golf, Bém a jeho parta(j) Zita  Kazdová, Pavel  Roušar
26. 1. 2009 Žába Přemysl  Janýr
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Pět stupňů kolapsu Jindřich  Kalous
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes
26. 1. 2009 Prerastie globálna kríza do megakrízy? František  Škvrnda
26. 1. 2009 Filmová inspirace 60. let, dnešní andělé a záhadné Bytosti odjinud Josef  Brož
26. 1. 2009 Praze hrozí další tunel
26. 1. 2009 Již první dny Obamova prezidentství ukazují, že bez prolévání krve to nepůjde Daniel  Veselý
26. 1. 2009 Přemek Podlaha a hospodářská krize... Ladislav  Žák
26. 1. 2009 S kabrioletem, nebo bez? Marie  Haisová
26. 1. 2009 Grázlové ve zlínské sociální demokracii zvítězili - prozatím Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Jiný plyn Milan  Smrž
26. 1. 2009 Poučenie z plynovej krízy Karol  Krpala
26. 1. 2009 Na trhu práce flexibilně Marie  Haisová
26. 1. 2009 Pozor na waldorfské školství
26. 1. 2009 Člen společnosti Sysifos?
26. 1. 2009 Koupit barokní zámeček umí každý Štěpán  Kotrba
24. 1. 2009 Prosba o pomoc Tomáš  Koloc
26. 1. 2009 Proč papež zrušil exkomunikaci popírače holocaustu, neboli O překvapivé zapomnětlivosti kritiků Benedikta XVI. Uwe  Ladwig
26. 1. 2009 Článek podepsaný Arnoštem Lustigem, i když s jakýmkoliv obsahem, bývá uveřejněn vždy
26. 1. 2009 Konflikt v Gaze a mezinárodní solidarita Milan  Valach
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?
25. 1. 2009 Vítězství šedesátníků a prohra SPD v Hesensku Richard  Seemann
23. 1. 2009 Biopaliva: dobrý nápad anebo zločin vůči chudým a přírodě?
23. 1. 2009 Poplatky ve zdravotnictví v Česku a v Německu - srovnání 2008
23. 1. 2009 Zazpívá "starý" rocker nové ministerské hity? Anna  Čurdová
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008
26. 1. 2009 Ako prežiť budúcnosť: Prognóza, ktorá sa stala na Slovensku realitou