1. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 10. 2008

Podle šéfa BIS byl i Clinton kryptokomunista

Špioni dělají volby a volby dělají špióny

Ten nadpis není vůbec nesmyslný. Je to bohužel až příliš hluboká realita. Naše realita. V demokratickém prostředí by měl mít své rozhodné místo politický argument a to bez jakýchkoliv omezení. Rozumějte dobře: i argument opozice a nesouhlasu. Dokonce i mechanismy k jeho vyjádření by měly být souměrné (přístup k mediím). To je jediná cesta k otevřené diskusi a k hledání objektivní reality, tolik nutné pro správné rozhodnutí. Je to ovšem také cesta velmi nesnadná protože vyžaduje schopnost obhájení svého názoru, chcete-li své pravdy.

Proto se čas od času setkáváme s kampaňovitostí vedoucí ke skandalizaci oponenta či druhé strany. Prostě vytvoření prostředí nedůvěry a přímo obavy a strachu. K tomu se nejlépe hodí špionománie. Stačí jenom rozpoutat kampaň, nic se nemusí dokazovat, protože všechny informace jsou vlastně stejně tajné. Snadná práce. V tom nejsme my Češi žádní troškaři. Buďme ale trochu konkrétní.

Snaha po ovlivnění amerických voleb

Koncem roku 1992 se připravovaly, jako obvykle v tuto dobu, americké volby. Soupeřil prezident Bush st. republikán proti demokratu Billu Clintonovi. Naše administrativa (mě se „elita“ těžko říká) byla v té době ještě na Hradě (Havel a spol.) s kamarády na ministerstvu vnitra. Strakovka měla ještě jenom překlenovací statut. Hrad úzce spolupracoval s republikánskou vládou USA. Odpovídala lépe našemu nastoupenému pravicovému trendu a nakonec Clintonovo předvolební heslo „social a medical care“ nebudilo mnoho důvěry. Což bylo umocněno jeho důrazným odmítavým postojem k rozšiřování NATO s vědomím, že by se tak mohla narušit důvěra s Ruskem. Naši snaživci přistoupili k akci. Samozřejmě „odborně“ pod vedením BIS. (Stanislav Devátý coby šéf s vědomím min. vnitra Čermáka - dle dobových medií).

Zapojily se jako vždy spolehlivá media a tak jsme se my a s námi celý svět dozvěděli, že Bill Clinton, prezidentský kandidát, je ruský špión, který byl zaverbován při svém pobytu v Moskvě počátkem roku 1969 a protože ani my nejsme žádní troškaři, tak jeho zaškolení bylo provedeno v Praze, kterou při svém návratu navštívil. Novináři zjistili, že nikde nebyl policejně evidován, ale bydlel v soukromí u příbuzných známé komunistky Marie Švermové.

Jednalo se o jednu z nejvýznamnější akcí naší bezpečnostní služby. Ta dokonce odhalila vázací motiv. Byl ideologický, protože, jak se psalo s odvoláním na vyjádření šéfa BISu, Clinton je vlastně kryptokomunista.

Bohužel, záměr se nepovedl – Clinton zvolen byl. Byly totiž učiněny jisté protiakce, které také měly odezvu v USA. Uvedu jenom Jonathana Steina, amerického politologa, žijícího v Praze. O věci později publikoval v USA v časopise The Nation. Podrobně věc prověřoval i Jolyon Naegele, Američan také žijící v Praze a pracující pro Hlas Ameriky a Svobodnou Evropu. Z našich novinářů seriozně se věcí zabýval Alexander Kramer (Právo), v té době pro Týden. Z politických činitelů to byl bývalý náměstek ředitele FBIS Jaroslav Bašta. Sám jsem s jmenovanými jednal, když jsem nepochybně zjistil, že BIS hrubým způsobem vyslýchá „ubytovatele“ Clintona v Praze. (Pan Kopold).

Po zvolení Clintona prezidentem věc hned neskončila, ale nastoupilo vyšetřování vedené nezávislým americkým vyšetřovatelem Josephem DiGenova, který pátral po důkazech, zda BIS dodala před americkými prezidentskými volbami Bushovu volebnímu štábu kompromitující materiály o Clintonovi. Já i Bašta jsme s nimi se souhlasem MZV jednotlivě jednali. Pracovníci BIS, kteří na věci pracovali se omluvili, protože nebyli zbaveni svým vedením mlčenlivosti.

Píši podrobně proto, že je zajímavé, že při „nových“ současných aktivitách BIS nejsou tato fakta pravděpodobně účelově, pokud vím, zmiňována.

Terorista Atta v Praze

Tento případ má svoji souvislost s teroristickým útokem na New York City. Naše BIS zjistila, že tento útočník pobýval v Praze a měl zajímavá spojení. Tyto informace rád předal Zeman s Grossem americké straně. Když se po útoku na Irák nepodařilo potvrdit důvody pro které byl útok vůbec veden, tato informace BISu získala na důležitosti, ale tím byla i podrobena dalšímu zkoumání a kritice a myslím, že naše „světovost“ a práce BIS opět se moc nezdařila. To však ještě máme v dobré paměti.

Kubiceho zpráva

Uvádím jen pro přehled a také pro souvislost s volbami, které v tomto případě vygenerovaly „špionážní“ zprávu. Pravděpodobně měla svůj předvolební faktický význam. Takže ty špionážní informace přece jenom k něčemu jsou. Alespoň bychom si měli dát na ně pozor a tak snadno jim nepodléhat.

Teroristický útok na Prahu

Praha byla v ohrožení dle zprávy BIS a připravovala se na frontální útok. Ulice se zaplnily policií i vojáky. Tentokráte se novináři již začali ptát a pídit se odkud je ta hrozba. Nenašli nic a také se nic nestalo. Zůstaly jen nějaké bezpečnostní zbytky a mimořádné náklady za přesčasy. Samozřejmě je to lepší než kdyby se útok realizoval, což nejde nikdy vyloučit už i proto, že je tu Radio svoboda a Hlas Ameriky vysílající arabsky. Vyloučit nelze nic, pokud nemáme zpravodajské pokrytí. Takže bychom si to mohli opět někdy zopakovat.

Ruští agenti

Tím jsme se dostali do dnešní doby. Máme toho plné noviny, TV a jednají i znepokojení politici, kteří se starají o naši bezpečnost. Hlavně z ODS. Proč zrovna oni? Abych se přiznal má , a myslím, že dobrá znalost věci, mě nijak neusnadňuje, abych tomu rozuměl. Protože předně vím:

Něco o Gorbačovovi a tentokráte o teplém větru a tání, které nejen, že přišelo z Kremlu, ale odjinud ani přijít nemohlo.

Vím o jednání se Sovětskou armádou a disentem v Milovicích před revolucí v roce 1989 s tím, aby nezůstali pasivní a vůbec ne neutrální, kdyby v té době jediný náš funkční nepřítel, Československá armáda zaútočila na Prahu (nakonec k tomu nebylo daleko viz. soustředění u Slaného) a víme také něco o Bukurešti. Myslím, že k neutralizaci ČSA dost napomohli. Škoda, že se o tom nesmí psát ani mluvit a nemáme z Vojenského historického Ústavu ani novodobých dějin žádný věcný výstup.

Vím, o ruském ekonomickém systému, který je v transformaci, stejně jako ten náš, se v podstatě se od našeho neliší, stejně jako politické zaměření.

Vím, že mediálně mají v Rusku větší prostor než noviny v Čechách, které kontroluje jediný vlastník a to navíc nečeský.

Ale také vím, a četl jsem velmi umírněný a vyvážený projev Putina v Mnichově jako reakci na tři dny starou výzvu amerického ministra obrany v Senátu, že se musí zvýšit výdaje na zbrojení což je nutné pro případný střet s „Ruskem, Čínou a jinými“. Naše „nezávislé“ Právo napíše v této souvislosti titulek „Putin dští síru a oheň“ a dnes 30.9.08 jejich pravidelný bezpečnostní komentátor (Šándor) upozorní, že Rusko „nebude váhat nás vydírat svoji ropou a zemním plynem“. Boží prostoto, asi mu uniklo, že náš vzájemný obchod s Ruskem se letos v prvém pololetí zvýšil téměř o 100%. (112 miliard korun) Nechci mluvit vůbec o našich „německých“ novinách ani o projevu Topolánka před velmi rozpačitými tvářemi na konferenci konzervativců v Anglii. Je to velká bída, primitivizmus a jde z toho opravdu strach.

Takže špióni se snažili ovlivnit, „udělat“ volby v USA. Nynější volby, které nás čekají, mají být vedeny v atmosféře opět protiruské špionomanie a k tomu potřebujeme vytvořit příslušné prostředí nedůvěry. Otevřené útoky na Rusko v těchto souvislostech vedou spíše k destabilizaci bezpečnostního prostředí což je v konečném dopadu proti samotným USA, které ke své obraně proti terorismu potřebují úzkou spolupráci všech, tedy hlavně ruských, bezpečnostních složek.

                 
Obsah vydání       1. 10. 2008
1. 10. 2008 Bankovní krizi způsobil nepružně ideologický tržní princip
1. 10. 2008 MMF: USA musí jednat proti úvěrové krizi
1. 10. 2008 Amerika a Rusko a loď s tanky, kterou zajali piráti
1. 10. 2008 Může být finanční krize Americe užitečná? Karel  Dolejší
1. 10. 2008 Bush: Záchranný balík pro banky "bude schválen"
1. 10. 2008 Americký Kongres zopakoval chyby ze třicátých let
1. 10. 2008 Velmi špatně
1. 10. 2008 Politika a management v krizové době, aneb Co když se neví, co se vlastně děje Uwe  Ladwig
1. 10. 2008 Ian Hislop: Tak George Bush je komunista?
1. 10. 2008 Podle šéfa BIS byl i Clinton kryptokomunista Miroslav  Polreich
1. 10. 2008 Jaderná energetika -- možnost řešení energetických potřeb? Ladislav  Žák
1. 10. 2008 Bailout - ano, či ne?
1. 10. 2008 Richard Stallman: Jste jen tvárnou hmotou v rukou firemních majitelů serverů a softwaru
1. 10. 2008 Politická zemětřesení a jiné záchvěvy půdy v Bavorsku Tomáš  Krček
1. 10. 2008 Odcházení, aneb Směšné postavy ve směšném světě Josef  Brož
1. 10. 2008 Evropský problém a americká inspirace Petr  Woff
1. 10. 2008 Škola otvírá Romům dveře do světa. Budou ale puštěni dál než za humna? Pavel  Pečínka
30. 9. 2008 John Gray: Éra americké nadvlády skončila
30. 9. 2008 Proč Sněmovna reprezentantů odmítla sanační balík?
30. 9. 2008 Radar v Česku bude jiný než ten na Kwajaleinu
30. 9. 2008 Zvláštní kouzlo "české státnosti"? Miloš  Dokulil
30. 9. 2008 Sbohem, finanční krize!
29. 9. 2008 Mnohem dále než kdekoliv jinde Marie Saša Lienau
29. 9. 2008 Sleduju ekonomiku už třicet let. Teď mám opravdu strach
29. 9. 2008 Ekonomická krize? Ne, hra o porsche Bohumil  Kartous
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba, Lukáš  Visingr
26. 9. 2008 Co zbude za 40 let z Gruzie, Ukrajiny a z plen Michal  Vimmer
27. 9. 2008 Havlovo Odcházení v Londýně: Nic moc
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
27. 9. 2008 Daily Telegraph: Povrchní hra, kterou herci přehrávají
26. 9. 2008 "Byla to významná změna". A bude hůř... Petr  Bílek
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2008 Podle šéfa BIS byl i Clinton kryptokomunista Miroslav  Polreich
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
7. 10. 2006 Zpravodajské dezinformace v médiích pokračují - hrozí snad před volbami výjimečný stav? Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 PEN klub: kámoši kámošů našich rozvědčíků Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Buněčné dělení a slučování špiónů Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
3. 9. 2006 Ožralý soudce se vrací Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení Štěpán  Kotrba
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2008 Podle šéfa BIS byl i Clinton kryptokomunista Miroslav  Polreich
26. 9. 2008 ODS z nás dělá hlupáky Jiří  Paroubek
12. 9. 2008 Jourová Topolánkovi: Kdo má u nás takovou moc tu chobotnici ovládat? Věra  Jourová
11. 9. 2008 Kořistka: "I další skutečnosti svědčí o tom, že korupční nabídka byla učiněna" Zdeněk  Kořistka
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Topolánkovi sice vadí Tlustý, Dalík ale ne Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 8. 2008 Citát dne: Kubiceho spolupracovník sebekritický   
16. 7. 2008 Sežehne Čunka pekelný Plamen? Štěpán  Kotrba
22. 4. 2008 Jacques zmlácená v souladu se zákonem Štěpán  Kotrba
17. 4. 2008 Rada Českého rozhlasu: Kterak zveřejnění Kubiceho zprávy bylo vlastně činností, na kterou se zákon a Kodex nevztahuje   
10. 4. 2008 Budou zpravodajské služby řídit stát? Zuzka Bebarová Rujbrová
29. 2. 2008 Kubiceho zpráva: Stížnost proti odfláklému stanovisku Rady Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
20. 2. 2008 Populistická hra policajtoreportérů s veřejností Štěpán  Kotrba
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2008 Podle šéfa BIS byl i Clinton kryptokomunista Miroslav  Polreich
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba, Lukáš Visingr
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
1. 4. 2008 Elektronické dálniční známky jako bratr Velkého bratra Štěpán  Kotrba
27. 9. 2007 Stokrát opakovaná lež se stává pravdou Tomáš  Gawron
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
18. 5. 2007 Antonín Seďa (ČSSD): Vláda se snaží o destabilizaci vojenské rozvědky   
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
23. 1. 2007 Americké radary na českém území? Byznys s hloupostí. Luboš  Wišniewski
21. 1. 2007 Rusko se základny nebojí, ale české rozhodnutí nezůstane bez následků   
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
9. 12. 2006 Iráckému fóru: Dělejte sami, co umíte, a neberte totéž právo jiným Vladimíra Al-Maliki Levá