20. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 8. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 12. srpna 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Američtí vojáci prohledali odpoledne domy tří představitelů provincie v Miqdádíji – viceguvernéra dr. Hafíze al-Džabbúrího, předsedy správy sunnitských nadací šajcha Hasana al-Mullu a předsedy místní rady Miqdádíje Ra‘da Abd Džásima at-Tamímího. Z nich jsou Džabbúrí a Tamímí členy sunnitské Irácké islámské strany kolaborující s Američany. Na Tamímího vydala už přede dvěma týdny vláda zatykač, byl však krátce po zatčení propuštěn s tím, že obvinění proti němu „se ukázala jako nepodložená“.

Spojené státy oficiálně oznámily, že ve dvou hlavních vězeňských táborech v Iráku zadržují 21 000 vězňů, a to i poté, co bylo během letošního roku postupně více než 10 000 lidí propuštěno. Z toho je asi 17 tisíc ve věznici Bucca u Basry, zbytek v Camp Cropper v Bagdádu. Mezi vězni je podle této oficiální zprávy 10 žen, 300 mladistvých a asi 200 vězňů jiné než irácké příslušnosti. Asi 200 vězňů je starších 60 let.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 1. srpna 2008

Tharthar

V oblasti Thartharu blízko hranic mezi provinciemi Anbár a Saláh ad-dín byl odpoledne unesen televizní korespondent Ahmad Abd al-Hámid al-Hamdaní známý též jako Ahmad Abú Rajšíja. Ozbrojenci čekali na jeho auto na falešném kontrolním stanovišti, donutili ho vystoupit a odvlekli ho. Hamdaní pracoval pro televize al-Iraqíja, al-Arabíja a al-Hurrá a specializoval se na akce policie Probuzení a operace proti odboji a ozbrojeným organizacím. Oblast, v níž byl unesen, je považována za útočiště členů al-Qá‘idy.

Azim

Vládní síly oznámily, že v rámci bezpečnostní operace v okrsku Amitbidža a vesnicích kolem Azimu (provincie Dijála) zatkly šest velitelů al-Qá‘idy a zabily další čtyři osobnosti z řad této organizace. Alí al-Balwaz al-Chazradží, Mahmúd Muhammad Husajn al-Džabbúrí, Ammar al-Aswad (kapitán policie za vlády Saddáma Husajna), Nazím as-Sajjád a jeho syn Qusaj a Adnán al-Ubajdí byli obviněni ze smrti desítek obyvatel Dulu‘íje a ze zabití členů iráckých vládních bezpečnostních sil. Dva za zabitých členů al-Qá‘idy měli na sobě vesty s výbušninami. V průběhu operace byli lehce zraněni tři vládní vojáci, když jeden z protivníků projevil ochotu se vzdát, ale jakmile se k němu vládní vojáci přiblížili, vestu na sobě odpálil. Oblast je považována za baštu al-Qá‘idy, jíž jeho zalesněný a kopcovitý terén vyhovuje.

Basra

Vládní bezpečnostní síly zatkly v provincii dalších osm osob „hledaných pro terorismus a zločiny“. V průběhu razie také zneškodnily tříštivou bombu na staré dálnici blízko písečných dun asi 50 km západně od Basry.

Ostřelování

Brigády slávy osvobození Iráku (součást odbojové organizace Nejvyšší velení džihádu a osvobození) oznámily vypálení rakety na americkou základnu v Baládu.

Bombové útoky

Ve čtvrti Rifáq města Haqlaníje u Hadíthy zničila bomba automobil GMC vládní policie a zabila celou jeho posádku.

V okrsku Rašad 30 km jihozápadně od Kirkúku zasáhla dopoledne bomba hlídku vládní armády, zničila jedno Humvee, v němž zabila tři a zranila čtvrtého vojáka. v celé oblasti kolem Kirkúku roste napětí vyvolané separatistickými útoky Kurdů proti tamním Arabům a Turkmenům a jejich snahou připojit Kirkúk s jeho ropnými poli ke Kurdistánu.

Přísavná bomba explodovala na autě, jehož výbuch při cestě jižním Bagdádem zabil v poledne řidiče a dva pasažéry zranil.

Večer došlo v jihozápadním Kirkúku k výbuchu bomby pod kolonou policejního velitele generálmajora Džamála Táhira. Výbuch poškodil pět aut z kolony včetně generálova, ten sám ale v koloně nebyl.

Sobota 2. srpna 2008

V amerických věznicích je stále více než 20 tisíc vězňů

Spojené státy oficiálně oznámily, že ve dvou hlavních vězeňských táborech v Iráku zadržují 21 000 vězňů, a to i poté, co bylo během letošního roku postupně více než 10 000 lidí propuštěno. Z toho je asi 17 tisíc ve věznici Bucca u Basry, zbytek v Camp Cropper v Bagdádu. Mezi vězni je podle této oficiální zprávy 10 žen, 300 mladistvých a asi 200 vězňů jiné než irácké příslušnosti. Asi 200 vězňů je starších 60 let.

Fallúdža

Během dvou posledních dnů bylo ve vesnicích kolem nedaleké Karmy při noční razii amerických sil zatčeno 15 lidí. Stalo se tak v rámci střídání amerických posádek v oblasti; nově nasazené síly se rozhodly ukázat obyvatelům tvrdou ruku.

Provincie Saláh ad-dín

Americký vrtulník ostřeloval v časných ranních hodinách dům Džásima Haddada v odlehlé oblasti Džazíra na západě provincie, kde je stále aktivní al-Qá‘ida. Nálet usmrtil šest členů Haddadovy rodiny, z níž přežila pouze těžce zraněná holčička. Tu američtí vojáci z trosek vytáhli a odvezli do své vojenské nemocnice.

Jak nyní oznámila americká armáda, zajali vládní vojáci 18. července v Tárimíji dva členy al-Qá‘idy, kteří měli podíl na smrti čtyř amerických vojáků a několika kmenových vůdců při útoku v Karmě u Fallúdže, provedeném koncem června.

Ve vesnici Zilája přepadli ozbrojenci kontrolní stanoviště a pozorovatelny policie Probuzení, zničili je a vyhnali její příslušníky z vesnice. Američané se pokoušeli přinutit šajcha kmene Bú Azim, aby se i s muži kmene k policii připojil. Když odmítl, přivedli sem příslušníky Probuzení z okolí a ti si na přístupových cestách do vesnice zřídili stanoviště a pozorovatelny. Podle agentury Jaqín praktikují Američané často podobný nátlak na vůdce kmenů, jimž hrozí, že se v jejich vesnicích usadí příslušníci cizích kmenů a budou jejich obyvatele kontrolovat.

Provincie Dijála

Vládní síly zatkly v pokračující operaci proti al-Qá‘idě během dne dalších 25 lidí. Podle mluvčího ministerstva vnitra bylo od začátku operace (29. 7.) zatčeno celkem 200 osob.

Ozbrojené akce

Američané oznámili smrt jednoho a zranění druhého svého vojáka při nebojové dopravní nehodě v Baládu. O něco později oznámili smrt a zranění dalších dvou vojáků, k nimž došlo při další dopravní nehodě, tentokrát jihozápadně od Bagdádu.

Bombové útoky

Americká armáda oznámila, že bomba, kterou se snažili v provincii Dijála zneškodnit příslušníci policie Probuzení, explodovala, pět z nich usmrtila a tři zranila.

Další čtyři příslušníky této policie usmrtil výbuch bomby ve vesnici Sajndžá u Miqdádíje, ležící rovněž v provincii Dijála. Kromě toho byli čtyři muži Probuzení explozí zraněni.

Organizace Generální velení ozbrojených sil – Irácká armáda oznámilo, že bombou zcela zničilo v Sámarrá americké Humvee.

Neděle 3. srpna 2008

Fallúdža

Američtí vojáci zablokovali v 7:00 nedaleko města mezinárodní dálnici vedoucí do Sýrie, a po následujících pět hodin prohledávali všechny autobusy mířící z Bagdádu do Damašku. Teprve k poledni byla dálnice zase uvolněna. V autobuse patřícím společnosti Dujúf al-Arabíja sebrali Američané 15 lidí a i s jejich zavazadly je odvezli na svou základnu u Fallúdže.

Bagdád

Guvernér provincie Bábil Salmi Sálih al-Muslimáwí přežil pokus o atentát, když jeho kolonu zasáhla u bagdádské mešity Umm at-Tubul bomba. Exploze těžce poškodila jedno z vozidel v koloně, nezranila však zřejmě nikoho. Muslimáwí byl na cestě na jednání s vládními činiteli. Podobný útok na svou osobu přežil už v květnu tohoto roku v Qádísíji na západě hlavního města, když se odtud vracel do Hillá.

Dulu‘íja

Během bezpečnostní operace v provincii Saláh ad-dín vedené velitelem policie generálmajorem Hamadem Námisem, bylo za úsvitu v oblasti Dulu‘íje zatčeno 50 „podezřelých“ osob.

Provincie Dijála

Ministerstvo obrany oznámilo, že od 29. července bylo na území provincie Dijála zatčeno celkem 269 osob včetně jedné ženy. První etapou operace zaměřené proti al-Qá‘idě byly razie v hlavním městě provincie Ba‘qúbě; ve druhé fázi se vládní síly zaměří na ostatní velká i menší města provincie a oblasti považované za „horké“, např. Azim, Buhríz nebo Džabál Hamrajn.

Mosul

Američtí a vládní vojáci prohledali Wádí Akkab západně od Mosulu a zatkli pět ozbrojenců patřících k al-Qá‘idě.

Súq aš-Šujúch

Vládní policie zatkla během razií v této oblasti ležící 355 km jihovýchodně od Bagdádu 48 údajných příslušníků „zvláštních skupin“ – tedy Mahdího armády – a přitom zabavila 19 kalašnikovů a jiné zbraně, výbušniny a několik neregistrovaných aut, údajně ukradených či propašovaných do země.

Ozbrojená akce

Povstalecká organizace Generální velení ozbrojených sil – Irácká armáda oznámila, že její členové zničili při útoku v Karmě u Fallúdže velký automobil Rio americké armády.

Američané oznámili smrt jednoho svého vojáka při dopravní nehodě v Baládu.

Ostřelování

Před svítáním zasáhly v rozpětí dvou minut dvě minometné střely americkou leteckou základnu v Habbáníji.

Povstalecká skupina Brigády Džajš ar-Rahmán oznámily vypálení tří minometných střel na americkou základnu ležící jižně od Bagdádu.

Další organizace Džajš ar-Rášidín oznámila, že tři její minometné střely zasáhly pozici amerických sil východně od Bagdádu.

Bombové útoky

Časně ráno vybuchlo na severu Bagdádu v sunnitském okrsku A‘zamíja auto, jež zabilo 12 civilistů a zranilo dalších 22, nemluvě na škodách způsobených na autech a okolních domech. Bomba na mostě Ghádir v jižním Bagdádu měla zasáhnout kolonu aut, explodovala však o pár vteřin později a zranila dva civilisty. Další bomba, uložená mezi dvěma betonovými zátarasy u nemocnice Kindí v centru města, zasáhla dopoledne hlídku vládní policie a zranila tři policisty, ale také šest civilistů. Na bombu narazila policejní hlídka také na mostě Bajjá v jihozápadní části města, kde došlo ke zranění čtyř osob.

Exploze auta před kavárnou v centru Hillá usmrtila jednu a zranila pět osob.

Pondělí 4. srpna 2008

Provincie Dijála

Velitel pozemních sil v provincii generálporučík Alí Ghajdán Madžíd at-Atbí nařídil okamžité propuštění kapitána As‘ada Husajna Burajse, jehož pár hodin předtím zatkli vládní vojáci při operaci v provincii. Po kapitánovi bylo vyhlášeno pátrání pro jeho zapojení do Íránem podporovaných „speciálních oddílů“, k propuštění došlo na základě dohody mezi generálem Ghajdánem al-Atbím a jeho synovcem, velitelem oněch „zvláštních oddílů“ a šíitských milic.

Podle oznámení ministerstva vnitra byl v provincii zatčen provinční velitel al-Qá‘idy Básim as-Saffa, jenž má být zodpovědný za vraždy 16 civilistů a únosy desítek dalších a okrádání jejich rodin. Údajně také získal k provádění teroristických útoků 13 vládních policistů, kteří byli rovněž zatčeni.

V oblasti Miqdádíje bylo během dne zatčeno 15 lidí v Chálisu a jeho okolí 34 osob.

Basra

Síly ministerstva vnitra oznámily zatčení dalších 14 lidí „hledaných pro terorismus a zločiny“. Kromě toho bylo nalezeno 25 raket Faz a 13 min.

Vládní policie o něco později oznámila, že jižně od Basry na silnici do Safwánu zatkla dva vůdce „velice nebezpečných gangů“, které obvinila z únosů a okrádání lidí.

Ozbrojená akce

V noci na pondělí přepadli ozbrojenci pozorovatelnu a kontrolní stanoviště vládních vojáků v Tal ar-Rummán západně od Mosulu. Armáda pak zahájila prohledávání celé oblasti a pátrání po útočnících.

Bombové útoky

Před rozedněním došlo35 km jihozápadně od Chanaqínu k výbuchu bomby pod hlídkou vládních vojáků, účastnících se operace proti al-Qá‘idě v provincii Dijála. Dva vojáci byli při explozi zabiti, tři zraněni.

Povstalecká organizace Džajš al-Murábitín (člen Nejvyššího velení za džihád a osvobození) oznámila, že odpálením bomby zničila v provincii Saláh ad-dín speciální vozidlo americké armády.

Na bagdádské ulici Palestina dopoledne zasáhla bomba hlídku vládní armády, usmrtila jednoho člena hlídky a jednoho civilistu a zranila dalších 16 vojáků a šest civilistů.

V Durá u Bagdádu poškodila bomba policejní vozidlo a zranila dva policisty. Američané oznámili, že v Karrádá v centrálním Bagdádu bomba zabila dva jejich vojáky a třetího těžce zranila.

Odpoledne najela na náměstí Jarmúk v západním Mosulu na bombu kolona viceguvernéra Chusrawa Kawrána. Výbuch zabil jednoho strážce a zranil pět dalších; viceguvernér oznámil, že sám nebyl v koloně, která v té chvíli byla na „oficiální misi“. V západní části Mosulu došlo také k explozi káry naložené zeleninou, pod níž byla uložena bomba složená z výbušnin a minometných střel. Exploze zasáhla hlídku vládní policie a zranila čtyři policisty a tři civilisty.

Úterý 5. srpna 2008

Fallúdža

Při ranní razii zatkli američtí vojáci v jednom z domů čtvrti Šurta osm lidí a sebrali 19 milionů iráckých dinárů (asi 15 950 dolarů).

Provincie Dijála

V Miqdádáji, Hášimíjatu, Buhrízu a Chálisu bylo zatčeno 53 lidí podezřelých z příslušnosti k al-Qá‘idě a zabaveno množství zbraní a dalšího materiálu.

Iskandaríja

Spojené síly vládní armády a policie prohledaly za svítání město a sebraly 31 lidí.

Basra

Oddíl vládní policie zatkl v provincii osm mahdistů obviněných z „terorismu a zločinů“. Kromě toho bylo ve vesnici Husajn 8 km západně od Basry nalezeno 16 minometných střel.

Ozbrojené akce

Ve vesnici Hindíja západně od Kirkúku zaútočili ozbrojenci na kontrolní stanoviště policistů Probuzení, kteří zřejmě místo střežení spali, tři z nich podřezali a okamžitě zase zmizeli.

V Júsufíji 30 km jihozápadně od Bagdádu zastřelil ozbrojenci velitele policie Probuzení Hamzu al-Karbulího a šest členů jeho rodiny včetně manželky. Američtí a vládní vojáci se pachatele pokusili pronásledovat, ale ti jim zmizeli.

Bombové útoky

V Túz Churmátú explodovala přísavná bomba v koloně velitele zdravotní brigády podplukovníka Nadžma ad-Dín Saláha, ale údajně nikoho nezasáhla.

V bagdádském okrsku Báb al-Mu‘azzam zasáhla bomba hlídku vládní policie a zranila dvě osoby. Kolona ministra školství Chudajra al-Chuzá‘ího najela na bombu na ulici Palestina; zraněni byli dva strážci, kteří byli po ošetření z nemocnice propuštěni.

Výbuch pozemní miny, pozůstatku některé z dřívějších válek, zabil v Sibě 50 km jihovýchodně od Basry tři civilisty.

Středa 6. srpna 2008

Provincie Dijála

Ministerstvo obrany oznámilo, že jeho síly zatkly v provincii od počátku operace proti al-Qá‘idě 483 lidí.

Totéž ministerstvo oznámilo, že během operací provedených v posledních 24 hodinách v provinciích Basra, Ninwa a Dijála byli zabiti dva ozbrojenci a zatčeno 96 „podezřelých“, dále byly zneškodněny čtyři bomby a zabaveno množství různých zbraní a výbušnin.

Mosul

Sebevražedný útočník zaútočil v centru města autem na hlídku vládní armády, zabil jednu osobu a deset dalších zranil. Výbuch poškodil několik blízkých restaurací.

Ozbrojené akce

Kontrolní stanoviště policie Probuzení v bagdádské čtvrti Sálich zasypali ozbrojenci z jedoucího auta deštěm kulek, přičemž zabili tři a zranili další dva policisty. Agentura Jagín upozornila, že v poslední době počet útoků na policii Probuzení roste. K dalšímu útoku ozbrojenců došlo v Ghazalíji, kde bylo zraněno několik příslušníků irácké národní gardy. Jeden z nich později na následky zranění zemřel.

Bombové útoky

Dopoledne explodovala v Álawíji v centru Bagdádu bomba pod kolonou cizí bezpečnostní společnosti. Jedno z aut společnosti bylo těžce poškozeno, zranění utrpěli dva její zaměstnanci a dva náhodní chodci. Příslušníci těchto společností v Iráku střeží americká zařízení, jejich činitele a některé irácké představitele. Jejich počet se odhaduje na 30 000.

V oblasti mezi Abú Ghurajb a Fallúdžou zasáhly v 11:00 dvě bomby kolonu několika amerických vojenských vozidel. Exploze zapálily obojživelné vozidlo, z něhož byli vytaženi tři zranění vojáci a dopraveni na základnu u Fallúdže. Americké síly pak zatkly pět lidí, kteří se ve chvíli útoku pohybovali v okolí.

Na mostě spojujícím bagdádské okrsky Ghazalíja a Ámiríja poškodil výbuch bomby těžce vozidlo americké hlídky.

Západně od Basry zranil výbuch bomby jednu osobu.

Čtvrtek 7. srpna 2008

Hadítha

Vládní policie zatkla Ajmána Abd al-Hakíma al-Džaghífího, syna bývalého guvernéra města Abd al-Hakíma Fahda al-Džaghífího. Ten na funkci guvernéra rezignoval před několika dny po hádce s hadíthským velitelem vládní policie Farúqem al-Džaghifim. Policejní síly obklíčily dům mladého Džaghífího vzápětí poté, co se vrátil z americké základny, na níž pracuje. Pak ho policisté zatkli a obvinili z krádeží, znásilnění, vražd a špehování. Po zatčení jej vodili ulicemi a uličkami města a ukazovali lidem.

Ajmán al-Džaghífí s oblibou cestoval po západní části provincie Anbár a v Haqlaníji, Baghdádí, Hítu, Ána, Rawě, Qá‘imu stejně jako v Hadíthě beztrestně napadal lidi. Jak uvedla agentura Jaqín, jako přítel okupantů a syn guvernéra se dosud dokázal díky jejich ochraně ze všech obvinění vyvléci. Jakmile však jeho otec rezignoval, policejní ředitel Farúq al-Džaghifi (všichni jsou příslušníky kmene, který se do služeb okupačních sil dal hned v roce 2003) vycítil vhodnou příležitost, i když Ajmán al-Džaghífí vyhrožoval, že proti policejnímu řediteli poštve Američany, pokusí-li se proti němu něco podniknout.

Policie Probuzení (je rovněž v rukou kmene Džaghífí) zastavila v Haqlaníji v sousedství Hadíthy auto Abdalláha Madžída Funajtala al-Hajjaního, jenž se s rodinou vracel do vesnice Bú Hajját. Donutili Hajjaního vystoupit z auta a pak ho uprostřed silnice před očima jeho matky, ženy a dětí zastřelili. Podobně jako řada obětí této policie před ním, byl i Hajjaní před časem propuštěn z americké věznice. Policie Probuzení jeho dům už několikrát prohledala, protože má zato, že jeho bratři jsou příslušníky iráckého odboje.

Tikrít

Podomácku vyrobená bomba zasáhla ráno v Tikrítu kolonu generálmajora Hamada Námise al-Džabbúrího, velitele policie v provincii Saláh ad-dín. Džabbúrí byl zraněn těžce a jeho auto bylo značně poškozeno, zranění utrpělo dalších sedm lidí v koloně. Všichni byli dopraveni k ošetření do americké vojenské nemocnice na blízké základně Camp Speicher. Obyvatelé provincie sdělili agentuře Jaqín, že vedení provinční policie zacházelo velmi špatně jak s civilisty, tak i s řadovými policisty. Porušování lidských práv v provinčních věznicích „překročilo běžnou úroveň“ a s vězni se zacházelo brutálně. Provinční policie odmítala povolit návštěvy těchto zařízení jak novinářům, tak nejmenované organizaci lidských práv pracující v provincii. Zamítnuta byla i žádost korespondenta The New York Times.

Provincie Dijála

Vládní policie zatkla při ranní razii v Džalawle místního velitele federální policie kapitána Farháda a ředitele místní policejní stanice majora Chálifa Ahmada Qassaba.

V rámci provincie bylo zatčeno dalších 22 lidí podezřelých ze spolupráce s al-Qá‘idou.

Mosul

Sebevražedný útočník prorazil autem betonové zátarasy a najel do sídla pohotovostní policie v jihovýchodním Mosulu, kde exploze jeho auta zranila osm policistů.

Amára

Vládní policie zatkla ve městě čtyři mahdisty, kteří se pokoušeli uniknout z provincie Majsán. Kromě toho našla v Madžídíji dva sklady zbraní a munice íránské výroby a 14 raket. Čtyři zatčení byli obviněni z vražd a únosů.

Ozbrojené akce

V Mosulu nedaleko jeho domu v okrsku Mušáhada zastřelili ozbrojenci vůdce proamerické sunnitské Irácké islámské strany šajcha Mahmúda Júnuse a muže, který ho doprovázel.

Američané oznámili, že dva příslušníci jejich námořní pěchoty zahynuli při „nebojovém incidentu“ v Karmě 7 km východně od Fallúdže.

Ostřelování

Nevybuchlá minometná střela, pozůstatek některé předchozí války, explodovala jižně od Násiríje, když na ni při stavbě stanu u mezinárodní dálnice narazila beduínská rodina. Výbuch usmrtil osm členů rodiny a devátého zranil.

Bombové útoky

Výbuch auta na parkovišti policejní stanice v Ba‘adži 126 km západně od Mosulu zranil tři policisty. Auto, které patřilo nedávno unesenému muži, dopravili policisté na své parkoviště, kde později explodovalo a poškodilo sedm policejních aut i budovu policejní stanice.

Výbušninou naložená dřevěná kára explodovala ve čtvrti Bursa v západním Mosulu a zabila tři policisty, které k ní vylákala telefonická informace.

Pátek 8. srpna 2008

Mahdisté jsou připraveni složit zbraně, pokud Američané odejdou ze země

Mluvčí Sadrova hnutí Saláh al-Ubajdí oznámil, že Mahdího armáda je ochotna odzbrojit, jakmile američtí vojáci odejdou ze země. Sadrovo hnutí se připravuje na změnu v sociálně-kulturní organizaci, nedojde k tomu však dřív, než Američané Irák opustí nebo bude na základě dohody mezi USA a Irákem stanoveno datum odchodu. Protože k takové dohodě dosud nedošlo, zůstávají mahdisté připraveni k odbojovým akcím.

Bagdád

Americké síly oznámily zajištění dvou členů Íránem podporovaných „zvláštních oddílů“ v okrsku Rašíd na západě města.

Provincie Dijála

Američtí vojáci prohledali odpoledne domy tří představitelů provincie v Miqdádíji – viceguvernéra dr. Hafíze al-Džabbúrího, předsedy správy sunnitských nadací šajcha Hasana al-Mullu a předsedy místní rady Miqdádíje Ra‘da Abd Džásima at-Tamímího. Z nich jsou Džabbúrí a Tamímí členy sunnitské Irácké islámské strany kolaborující s Američany. Na Tamímího vydala už přede dvěma týdny vláda zatykač, byl však krátce po zatčení propuštěn s tím, že obvinění proti němu „se ukázala jako nepodložená“.

Provincie Bábil

V Džurf as-Sachr 40 km jižně od Bagdádu v provincii Bábil zastřelili ráno ozbrojenci policistu Probuzení. Útok byl proveden v souvislosti s operací vládních sil podporovaných americkými vojáky v hlavním městě této provincie Hillá a na dalších místech. V Iskandaríji vládní policie provedla rozsáhlé razie, při nichž zatkla 35 lidí.

Chális

Vládní bezpečnostní síly oznámily, že večer zatkly guvernéra města Udaje al-Harrána a velitele tzv. zvláštních oddílů napojených na Íránské revoluční gardy Abd al-Iláh as-Saqího.

Šaruqat

Na kontrolním stanovišti zastřelili vládní vojáci tři a zranili dva civilisty střelbou na auto, které se jim jevilo jako „podezřelé“.

Basra

V Zubajru (35 km jihozápadně od Basry) a Qurně (100 km severně od Basry) zatkla vládní armáda dva členy Mahdího armády. V Zubajru byla kromě toho odhalena dílna na výrobu bomb a nalezeno přes 80 kalašnikovů.

Ozbrojená akce

Před objektem společnosti Hammurabi ve východním Bagdádu zranili ozbrojenci ručním granátem tři lidi.

Ostřelování

Dvě minometné střely dopadly dopoledne do bagdádské Zelené zóny.

Bombové útoky

Ráno zabila exploze bomby ve východním Bagdádu tři a zranila deset lidí. Kolem 8:00 narazila na bombu ve východobagdádském okrsku Zujuna hlídka vládní armády; výbuch poškodil jedno z vozidel a zranil minimálně dva vojáky. Další bomba zasáhla hlídku vládních vojáků v Kázimíji na severu Bagdádu a zranila tři lidi.

Ve čtvrti Intisar na východě Mosulu zranil výbuch bomby tři vládní vojáky, jednoho z nich těžce.

V Ámiríjat al-Fallúdža zničila exploze bomby americké obojživelné vozidlo, které hořelo 45 minut.

Večer došlo k explozi auta na tržišti v Tal Afáru, při níž zemřelo 18 a zraněno bylo 55 lidí. Útok byl pravděpodobně dílem al-Qá‘idy.

Americká armáda oznámila, že kolem 21:30 usmrtil výbuch bomby v Bagdádu jednoho vojáka z americké hlídky a další dva zranil. Počet mrtvých Američanů od počátku srpna tím stoupl na tři zabité v bojích a sedm při dopravních nehodách.

Sobota 9. srpna 2008

Hadítha

Američtí vojáci vtrhli do věznice iráckých bezpečnostních sil ve městě a osvobodili Ajmána Abd al-Hakíma al-Džaghífího, uvězněného přede dvěma dny pro vraždy, znásilňování a loupeže.

Bagdád

Američtí vojáci odpálili auto, které nalezli zaparkované na náměstí v okrsku A‘zamíja. Zlikvidovali tím skutečně bombu, která v něm byla uložena, výbuch však zničila také 150 motocyklů, deset aut a desítky budov a obchodů v širokém okolí.

Nu‘máníja

Vládní policie zatkla při razii ve městě sedm lidí, patřících údajně k zvláštním oddílům napojeným na Íránské revoluční gardy.

Ozbrojená akce

V Túz Churmátú zastřelili ozbrojenci v noci na sobotu jednoho ze strážců ministra sportu a mládeže před jeho domem a zmizeli.

Bombové útoky

Exploze dálkově odpáleného domu ve vesnici Ibráhím u Buhrízu zabila nadporučíka irácké armády Džabbára Ahmada a zranila další čtyři vojáky.

V obytné části Zujuna na východě Bagdádu zranil výbuch bomby dva civilisty a poškodil několik obydlí. V okrsku Báb al-Mu‘azzam v centru města zasáhla bomba hlídku vládní policie a poškodil jedno hlídkové vozidlo, hlášeni jsou však čtyři zranění civilisté.

V Ba‘qúbě zranil výbuch bomby sedm vládních vojáků.

Gruzínští vojáci odcházejí z Iráku

Gruzínská vláda oznámila stažení veškerých svých sil – početně třetích největších (2 000) z Iráku, aby se zapojily do války proti Rusku a Jižní Osetii. O den dříve ještě plánovala stažení pouze poloviny z tohoto počtu.

Neděle 10. srpna 2008

Provincie Dijála

Informační poradce ministerstva obrany generálmajor Muhammad al-Askarí oznámil, že v Buhrízu zatkly bezpečnostní síly v rámci akce proti al-Qá‘idě deset dalších lidí.

Chanaqín

Sebevražedný útočník najel před polednem do kontrolního stanoviště kurdské policie Asajiš u budovy místní správy. Výbuch usmrtil tři Kurdy a zranil nejméně 20 lidí, mezi nimi i ženy a děti.

Tárimíja

Sebevražedný útočník, který se opálil ve městě, zabil jednoho amerického vojáka a čtyři civilisty a zranil dva Američany, tři vládní policisty, tři policisty Probuzení a 15 civilistů. Podle pozdější zprávy nešlo o sebevražedný útok, ale o explozi bomby v opuštěném domě, v němž se shromáždili civilisté a příslušníci iráckých bezpečnostních sil. Rodina, jíž dům patřil, se právě po zprávách o zlepšení bezpečnostní situace v okolí Bagdádu hodlala do města vrátit.

Ozbrojená akce

V Sa‘díji (provincie Dijála) zastřelili ozbrojenci vládního policistu.

Bombové útoky

V centru Amáry zasáhla bomba blízko Jugoslávského mostu americkou kolonu.

Při explozi auta u kolony sil ministerstva vnitra byl v Madá‘inu zabit jeden a zraněn druhý příslušník sil Magháwir.

Pondělí 11. srpna 2008

Provincie Dijála

Před polednem se u policejní stanice v centru Ba‘qúby odpálila žena. Výbuch usmrtil jednoho policistu a zranil devět dalších a osm civilistů, některé těžce.

Operace proti al-Qá‘idě v provincii už přinesla zatčení 367 lidí. 14 civilistů bylo při ní zabito a nejméně 40 dalších zraněno, 2 183 rodin, které opustily své domy, se po slibu zajištění jejich bezpečnosti vrátilo do svých domovů. Podle tvrzení mluvčího ministerstva obrany generálmajora Muhammada al-Askarího jsou 42 ze zatčených vysocí velitelé ozbrojených skupin, především al-Qá‘idy.

Šest vládních vojáků bylo zraněno, když se jejich Humvee v provincii převrátilo.

Ozbrojená akce

Ve čtvrti Karamá ve východní části Mosulu zaútočili ozbrojenci z jedoucího auta na dům vládního policisty a způsobili mu těžká zranění jimž o něco později podlehl. Při přestřelce byl zabit jeden z útočníků.

Ostřelování

Organizace Džajš al-Muslimín oznámila, že jejich ostřelovač zastřelil v Rawě amerického vojáka.

Bombové útoky

V Džadídě v jihovýchodním Bagdádu explodovala bomba umístěná v autě a usmrtila jeho řidiče. Na ulici Palestina najel na bombu americký konvoj; bezpečnostní síly však oznámily pouze zranění dvou iráckých civilistů. Také v okrsku Šá‘b v severovýchodním Bagdádu se terčem bomby stala americká hlídka. Při explozi bomby pod policejním autem v okrsku Báb aš-Šajch centrálního Bagdádu bylo zraněno pět lidí včetně jednoho policisty.

Skupina Džajš ar-Rášidín se přihlásila k instalaci bomby, jež vybuchla na jihu hlavního města, zneškodnila americké vozidlo a zranila celou jeho posádku.

V severní části Ba‘qúby usmrtil výbuch bomby pět žen a zranil tři další osoby.

Na hlavní ulici Sámarrá zasáhla odpoledne bomba americkou hlídku, zničila jedno z Humvee a zabila či zranila celou jeho posádku.

Úterý 12. srpna 2008

Bagdád

Americká armáda oznámila, že její vojáci zajali devět ozbrojenců patřících k Brigádám Hizballáh, ozbrojené organizaci napojené na Írán. K zatčení došlo v sunnitském okrsku A‘zamíja během razie probíhající od pondělního večera do úterního rána. Podle Američanů dostávají Brigády Hizballáh finanční logistickou podporu a zbraně včetně bomb, raket a minometných střel z Íránu, odkud je řídí tamní Brigády al-Quds, podřízené íránským revolučním Gardám.

Ba‘qúba

Pouhý den po vyhlášeném ukončení dvoutýdenní operace proti al-Qá‘idě se v blízkosti kolony guvernéra provincie Dijála Ra‘da Mully Džawáda, jenž právě vycházel z budovy provinční správy, před polednem odpálil muž. Výbuch poškodil několik aut, zabil tři lidi a další tři zranil; guvernér sám zůstal nezraněn. Po útoku bylo v Ba‘qúbě vyhlášen zákaz vycházení

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       20. 8. 2008
20. 8. 2008 Spojené státy vážně varovaly Rusko
20. 8. 2008 Potvrzeno: Americký systém raketové obrany ve Střední Evropě je namířen proti Rusku Jakub  Rolčík
20. 8. 2008 Past amerického vůdcovství Fedor  Lukjanov
20. 8. 2008 Česká vláda odsouhlasila 150 milionů pro Gruzii. Pro Osetii ani korunu
20. 8. 2008 Le Monde: Taliban drží NATO v šachu
20. 8. 2008 Rašek a Balabán: koho chleba jíš... aneb americké pohledy na Pražské jaro Štěpán  Kotrba
20. 8. 2008 20. srpna 1940 : první transport smrti z okupované Francie Karel  Košťál
20. 8. 2008 Se Saakašvilim se člověk ani v klidu nenají... Petr  Nachtmann
19. 8. 2008 Našla se hlavice Točky. Zn.: Spadla z nebe na náměstí a je nepoškozená... Štěpán  Kotrba
20. 8. 2008 Na co se můžeme těšit v blízké budoucnosti? Miloslav  Štěrba
20. 8. 2008 Kdo má právo na válku? Karel  Dolejší
20. 8. 2008 Jediot Achronot : Vojenský byznys mezi Gruzií a Izraelem rozjeli gruzínští židé
20. 8. 2008 Štětinu usvědčují ze lži i analytici Parlamentního institutu
20. 8. 2008 Ani Bursík, ani Obama nás před radarem nezachrání Michal  Vimmer
20. 8. 2008 Ctihodným velvyslancům České republiky a Polské republiky z Osla: Ve věci jaderných zbraní a raketové obrany
20. 8. 2008 Pražské jaro v historickém nadhledu Miloš  Pick
20. 8. 2008 Osmašedesátý očima velitele StB: "Kdo zradil vlast" Jaroslav  Klíma
20. 8. 2008 1968 -- energie ztracené naděje Jiří  Dolejš
20. 8. 2008 "Duše Evropy" o Pražském jaru
20. 8. 2008 Nejabsurdnější nebyla okupace 21. srpna 1968
20. 8. 2008 Dnešek je lepší než rok 1968 Boris  Cvek
20. 8. 2008 Cvekovo dilema legitimizuje okupaci František  Řezáč
19. 8. 2008 Bělohradského "Hoře z hojnosti" v předvečer srpnového výročí Miloslav  Štěrba
20. 8. 2008 Současná česká politická realita Zdeněk  Vyšohlíd
21. 8. 2014 Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968
20. 8. 2008 Michael  Marčák
20. 8. 2008 Založte si vkladní knížku u České spořitelny
19. 8. 2008 Gruzie vystupuje ze SNS, Ukrajina zpochybňuje dohodu. Začíná rozpad Společenství?
19. 8. 2008 Budoucnost světa bez parlamentů i svobody začala spoluprací USA a Číny na vývoji nového mobilu Štěpán  Kotrba
19. 8. 2008 Klaus je na tom stejně jako Ne základnám Štěpán  Kotrba
20. 8. 2008 Téměř bez poplatků je mBanka
20. 8. 2008 Vklady v bankách jsou pojištěné
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
20. 8. 2008 Rusku jde o existenci Michal  Mašín
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
20. 8. 2008 Citát dne (včerejšího), aneb Freude, Freude, vžycky na tě dojde
20. 8. 2008 Pro zapomnětlivé: Saakašvili ví že ho Západ kvůli jeho způsobu vlády přestane podporovat
20. 8. 2008 Vlajka Jan  Zeman
20. 8. 2008 Sousedský výprodej na Praze 3
19. 8. 2008 Mušarraf odišiel, prišiel Laškar. To je tvoja smrť, India
19. 8. 2008 FSB obviňuje Gruzii z přípravy teroristických útoků
20. 8. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 12. srpna 2008
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
19. 8. 2008 Tupeni a zrádcováni za příčinou tisíciletého trvání říše ruské
19. 8. 2008 Ukrajina v pohybu: Tymošenková pracuje v zájmu Moskvy ?!?
19. 8. 2008 Socialismus s lidskou tváří Josef  Vít
19. 8. 2008 Ministru Liškovi: Nevyhazujte peníze oknem Jan  Wagner
18. 8. 2008 Podle gruzínských vládních zdrojů byl vojenský radar prvním cílem bombardování Štěpán  Kotrba
19. 8. 2008 Česká republika po 14 letech Jiří  Jírovec
19. 8. 2008 Pokyn - likvidovat iniciativu Ne základnám?! Václav  Novotný
19. 8. 2008 Občané, ztraťe se, nebo seďte doma Václav  Novotný
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky
19. 8. 2008 Idoly trhu John Michael Greer
9. 8. 2008 Hospodaření OSBL za červenec 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 12. srpna 2008   
6. 8. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2008   
18. 7. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2008   
4. 7. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2008   
23. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2008   
3. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2008   
21. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1.-15. května 2008   
4. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2008   
18. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008   
3. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008   
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008   
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008