18. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 7. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ve čtvrti Adl západního Bagdádu američtí vojáci patřící k divizi označované jako "špinavá divize" během razie vpadli do domu obývaného Uthmánem Abd al-Wáhidem al-Qádírím a jeho bratrancem Hárithem Zuhajrem s rodinami. Zničili vnitřní zařízení domu, zbili všechny členy rodin včetně žen a dětí, oběma mladým mužům zavázali oči a pak je před očima jejich rodin zastřelili. Jejich těla pak odvezli na místní policejní stanici. Kromě toho zatkli všechny ostatní muže přítomné v domě včetně manžela Qadírího sestry, i jeho staršího bratra Husajna, který se před několika dny vrátil do Iráku z Německa, kde žije. Uthmána al-Qadírího zatkli Američané v roce 2004 a věznili ho ve věznici Bucca, odkud se vrátil teprve před deseti dny. Pozdě večer zasáhlo šest střel vypálených ze základny amerických sil ve čtvrti Ámil tamní obytné domy, v nichž zabily jednoho obyvatele a zranily osm dalších, mezi nimi ženy a děti. Obyvatelé čtvrti po útoku vyrazili do ulic, protestovali proti útoku a skandovali protiamerická hesla; Američané reagovali omluvou.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 1. července 2008

Irácký prezident si potřásal rukou s „izraelským“ ministrem zahraničí

Prezident Tálabání se na mezinárodní konferenci socialistických stran setkal v Athénách s ministrem zahraničí „Izraele“ Ehudem Barakem. Podle jeho slov jednali o bilaterálních vztazích a účasti „izraelských“ firem na obnově Kurdistánu. Tálabání při té příležitosti Baraka požádal, aby vyřídil pozdravy „izraelskému“ prezidentu Šimonu Perésovi, jehož nazval přítelem; kurdsko-izraelské vztahy pak označil za hluboce zakořeněné a dlouhodobé. Ocenil také Barakův osobní přínos k posílení kurdsko-„izraelských“ vztahů a poděkoval mu za to, že přijal pozvání k brzké návštěvě Kurdistánu.

Bagdád

Ve čtvrti Adl západního Bagdádu američtí vojáci patřící k divizi označované jako „špinavá divize“ během razie vpadli do domu obývaného Uthmánem Abd al-Wáhidem al-Qádírím a jeho bratrancem Hárithem Zuhajrem s rodinami. Zničili vnitřní zařízení domu, zbili všechny členy rodin včetně žen a dětí, oběma mladým mužům zavázali oči a pak je před očima jejich rodin zastřelili. Jejich těla pak odvezli na místní policejní stanici. Kromě toho zatkli všechny ostatní muže přítomné v domě včetně manžela Qadírího sestry, i jeho staršího bratra Husajna, který se před několika dny vrátil do Iráku z Německa, kde žije. Uthmána al-Qadírího zatkli Američané v roce 2004 a věznili ho ve věznici Bucca, odkud se vrátil teprve před deseti dny.

Pozdě večer zasáhlo šest střel vypálených ze základny amerických sil ve čtvrti Ámil tamní obytné domy, v nichž zabily jednoho obyvatele a zranily osm dalších, mezi nimi ženy a děti. Obyvatelé čtvrti po útoku vyrazili do ulic, protestovali proti útoku a skandovali protiamerická hesla; Američané reagovali omluvou.

Mandalí

Do kontrolního stanoviště 20 metrů od policejní stanice al-Džisr (Most) na jihu města najel velkou rychlostí sebevražedný útočník, zabil dva policisty, zranil dalších deset a devět civilistů. Výbuch mimoto poškodil řadu stánků s občerstvením v okolí.

Basra

Při neustávajících raziích v různých částech města a provincie sebrala vládní policie dalších osm příslušníků mahdistické milice. Policie také na ulicích města zneškodnila dvě bomby.

Ostřelování

Několik raket Kaťuša vypálených ze sousední ulice dopadlo na policejní budovu v kirkúcké čtvrti Musalla. Ta byla značně poškozena, k žádnému zranění však zřejmě nedošlo. Šlo o druhý útok na toto sídlo policie za posledních 72 hodin.

Bombové útoky

V 8:10 explodovala bomba při otevření vnitřních dveří ve vládní budově v Sulajmán Páku. Výbuch usmrtil jednoho zaměstnance, zničil budovu a poškodil několik okolních. V tomtéž města došlo ráno k výbuchu bomby v autě patřícím vládnímu správci Tálibu Muhammadovi, která zabila jednoho jeho strážce.

V 11:00 zasáhla u Tikrítu na silnici do Bagdádu bomba kurdské pešmergy, pět z nich zabila a dva zranila.

Dopoledne zranil výbuch auta na křižovatce v západním Bagdádu pět civilistů.

Nákladní auto explodovalo u domu vůdce kmene Džabbúr ve vesnici Húd v oblasti Qajjará provincie Ninwa šajcha Abd ar-Razzaqa Mudžbíla al-Wakká. Podle prvních zpráv bylo při výbuchu zraněno nejméně 18 lidí.

Výbuch bomby ve vesnici Ibará 5 km jižně od Ba‘qúby zabil jednoho policistu tzv. Probuzení. Tělo bylo dopraveno k jeho obydlí, před nímž okamžitě explodovala další bomba, jež usmrtila civilistu. Třetí bomba zasáhla pohřební průvod s těly obou mužů, zabila dalšího a zranila ještě šest lidí.

Mezitím v nedaleké vesnici Abú Fajjád, ležící rovněž 5 km od Ba‘qúby, zasáhla bomba auto se třemi bratry, kteří ve zcela zničeném vozidle zahynuli.

Večer došlo k explozi bomby pod hlídkou vládní policie v tunelu k mostu v západní části Mosulu. Bomba instalovaná u ocelového zábradlí zabila jednoho z policistů a sedm jich zranila.

Středa 2. července 2008

Amára

Vládní síly zatkly ráno předsedu provinční rady provincie Majsán Abd al-Džabbára Wahída al-Ukajlího a místopředsedu veřejného bezpečnostního výboru této rady Fádila Ni‘mu. Oba jsou členy klubu al-Fikr al-Husajní, což je organizace podporovaná Sadrovým hnutím. O něco později byl zatčen také Abd al-Latíf Džawád, předseda zdravotního výboru provinční rady. I on byl členem uvedeného klubu, kromě toho všichni patřili k Sadrovu hnutí.

Odpoledne prohledali američtí vojáci spolu s příslušníky vládní armády a policie dům guvernéra provincie Majsán Ádila al-Muhawdira, rovněž Sadrova stoupence, a zatkli 30 jeho strážců. Úřadovna Sadrova hnutí vydala k tomuto kroku prohlášení upozorňující, že útok byl proveden s cílem zatknout přímo guvernéra, ten však v tu chvíli nebyl doma.

Ozbrojená akce

V průmyslové zóně na východě Mosulu došlo ke střetu ozbrojenců s hlídkou vládní policie, v němž byl jeden policista zabit a další osoba zraněna.

Bombové útoky

Čtvrtí Zujuna východního Bagdádu otřásl ráno výbuch silné bomby, po níž vládní síly okamžitě oblast uzavřely. Co výbuch působilo a jaké byly jeho následky, nebylo zveřejněno.

Odbojová organizace Sarája ad-dawa wa-ar-Ribát oznámila, že bombou zneškodnila v provincii Anbár jedno z amerických transportních vozidel a zabila nebo zranila jeho posádku.

Také organizace Džajš ar-Rášidín oznámila zneškodnění amerického vozidla a zranění jeho posádky v prostoru jižně od Bagdádu. V sunitské čtvrti A‘zamíja na severu města zabila odpoledne bomba na ulici jednoho metaře.

V okrsku Šajch Fáthí v západním Mosulu zasáhla podomácku vyrobená bomba policejní hlídku a dva její členy zranila.

Odbojová skupina Džajš al-muslimín oznámila, že v Tikrítu podnikla bombový útok na americkou kolonu, zneškodnila Humvee a zranila jeho posádku.

Čtvrtek 3. července 2008

Bagdád

V bagdádské čtvrti Adl vyhodili ozbrojenci do vzduchu dům poslankyně parlamentu za Sjednocenou iráckou alianci Šadhy al-Musáwí. Stalo se tak navzdory tomu, že 100 metrů od domu byl umístěn zátaras určený k jeho ochraně.

Hillá

Američtí vojáci zatkli před rozedněním rodinu šajcha Ulajwího Husajna as-Sa‘dího, vůdce kmene Bání Sa‘d v provincii Bábil. Podle svědků byli všichni zatčeni ve svém domě v okrsku Džabla, u něhož američtí výsadkáři přistáli, vyvrátili dveře a vtrhli dovnitř. Zatčení neušel ani nejmladší člen rodiny, sedmiletý Ahmad. Ženy byly při zatýkání zbity, stejně tak dva další chlapci, Ra‘id Ulajwí Husajn a jeho bratr Chálid, zařízení domu bylo zničeno

Kút

Vládní policie zajala při razii ve čtvrti Šuháda mahdistu, u něho nalezla sklad výbušnin. Další příslušník Mahdího armády byl zatčen v okrsku Badra a obviněn z provádění ozbrojených útoků na americké i vládní síly. U něho bylo údajně nalezeno 16 minometných střel a osm bomb vyrobených v Íránu, jeden kalašnikov a munice.

Večer provedli američtí a vládní vojáci další razii v téže čtvrti a zatkli čtyři mahdisty.

Násiríja

Vládní policie našla v Umm Unajdž ležícím 80 km jižně od Násiríje zřícený americký špionážní bezpilotní letoun.

Basra

Vládní policie zajala během dne šest mahdistů a v okrsku Šatt al-Arab na východě města zabavila 35 minometných střel ráže 120 mm íránské výroby.

Večer ostřelovali američtí vojáci na dálnici mezi Basrou a Násiríjí civilní auto, které se k nim podle jejich názoru přiblížilo příliš blízko, a proto je automaticky považovali za nepřátelské. Střelbu sice označili za „varovnou“, jednoho pasažéra jí však namístě usmrtili a druhé dva zranili. Zraněné dopravili do vojenské nemocnice a údajně začali celý incident vyšetřovat.

Ozbrojené akce

V okrsku Báb Sindžár v západní části Mosulu došlo ke srážce mezi ozbrojenci a vládní policií střežící kontrolní stanoviště. V boji byl zabit jeden policista a dva útočníci, další policista byl zraněn. Jiný policista byl zastřelen ve čtvrti Džaza‘ir, kde v době mimo službu seděl v kavárně.

Ostřelování

Za svítání zasáhla raketová palba povstalců britskou základnu na mezinárodním letišti u Basry, na níž je umístěno 4 100 britských vojáků.

Bombový útok

Večer došlo poblíž bagdádské nemocnice Jarmúk k explozi auta, jež zabila čtyři a zranila nejméně osm dalších lidí.

Pátek 4. července 2008

Hít

Výsadek amerických vojáků z pěti vrtulníků vtrhl v oblasti Muhammadí východně od Hítu do domu Dža‘fára Muhammada Chaláfa a jeho bratrance Thámira Abdalláha. Oba muže zastřelili, Sálima Su‘úda z Qá‘imu, který byl v domě právě na návštěvě, zatkli. Oba zabití pracovali v provincii Anbár jako podnikatelé.

Sámarrá

Příslušníci sil rychlého rozmístění zatkli v Huwajši u Sámarrá dva muže podezřelé z toho, že jsou veliteli al-Qá‘idy a jsou zodpovědní za bombové útoky a obchod se zbraněmi. Auto nalezené v prohledávaném domě zabavili.

Miqdádíja

Američtí výsadkáři zaútočili na dům velitele mahdistů ve vesnici Násim u Miqdádíje, nejprve do domu vhodili několik granátů a pak vtrhli dovnitř, zabili dva členy rodiny a zranili pět dalších příbuzných velitele, který ve chvíli útoku v domě nebyl.

Karbalá

TV al-Džazíra zveřejnila záběry z popravy, k níž došlo před rokem veřejně v Karbale. Předpokládá se, že šlo vesměs o mahdisty. Národní svaz iráckých kmenů žádá nyní okamžité vyšetření masakru. Její generální tajemník šajch Isám Al Bú Hilálá oznámil, že k popravě došlo loni poté, co se řada ozbrojenců dobrovolně vzdala, když jim došla munice. Vládní síly pak okamžitě nařídily provedení jejich popravy na hlavní ulici čtvrti Askarí před očima obyvatel.

Provincie Majsán

Za poslední dva týdny od zahájení operace proti Mahdího armádě 19. června bylo v provincii při raziích zatčeno 1 120 lidí, většinou členů Mahdího armády. Vládní síly se nyní soustřeďují v pohraničních oblastech s Íránem.

V Bagdádu byl zatčen bývalý velitel policie provincie Majsán generálmajor Alí Wahhám a obviněn z násilností.

Bombový útok

U tržiště v západobagdádském Jarmúku usmrtil výbuch auta dva lidi a osm zranil.

Sobota 5. července 2008

Ramádí

Z věznice al-Džazíra na severu města uteklo v pátek večer pět velitelů al-Qá‘idy. Nic bližšího nebylo sděleno; existuje podezření, že jim k útěku dopomohli zaměstnanci věznice.

Bagdád

Příslušníci vládní armády vpadli v poledne do úřadovy Sadrova hnutí ve čtvrti Šula na severozápadě města a bez vysvětlení ji uzavřeli. Podle mluvčího úřadovny Hamadalláha ar-Rikabího byl úřad v provozu teprve týden a byl otevřen v pronajatém prostoru obytného domu poté, co byla podobným způsobem uzavřena původní úřadovna.

Kút

Vládní síly zatkly na tržišti v Kútu místního velitele Mahdího armády.

Ozbrojené akce

V Mosulu napadli ozbrojenci z jedoucího auta policejní kontrolní stanoviště. Podle oznámení americké armády byli dva policisté střelbou usmrceni. Další ozbrojenci podnikli útok na policejní hlídku ve čtvrti Džaza‘ir ve východní části města, kde zabili jednoho policistu. Dva policisté byli zabiti také v okrsku Karadž v severovýchodním Mosulu.

Západně od Dulu‘íje přepadli ozbrojenci auto důstojníka vládní armády, který se vracel z vesnice Huwajdžá al-Bahríja, zastřelili ho a zranili jeho společníka. K útoku došlo na stejném místě, kde před pár dny výbuch auta zabil sedm policistů a tři zranil.

Bombové útoky

Ráno zasáhla na náměstí Andalus v Bagdádu bomba hlídku sil Magháwir ministerstva vnitra.

Dopoledne explodovala ve Fallúdže bomba u auta vůdce proamerické Islámské strany Iráku Chálida Ubajda a těžce zranila jeho, řidiče a náhodného chodce.

Ve čtvrti Zirá‘í na severu Mosulu explodovalo auto u hlídky vládní policie, zabilo jednoho civilistu, zranilo čtyři další a dva policisty. Těžce poškozeno bylo jedno hlídkové policejní vozidlo a několik okolních domů.

V Iráku působí tajně 55 „izraelských“ společností

Agentura Jaqín přinesla zprávu, že v Iráku působí pod krycími jmény 55 „izraelských“ společností. Operují v různých oblastech včetně infrastruktury a marketingu. Tajná policie Mosad založila Kurdskou úvěrovou banku se sídlem v Sulajmáníji, jejímž tajným úkolem je skupování zemědělské půdy, ropných polí a stavebních pozemků v okolí Mosulu a Kirkúku. To má pak kurdským pešmergům usnadnit vyhánění arabského obyvatelstva a připojit tyto na ropu bohaté oblasti ke Kurdistánu. „Izrael“ vyváží do Iráku zboží za více než 300 milionů dolarů ročně. „Izraelské“ společnosti kromě toho díky podpoře americké agentury USAID získávají kontrakty na stavební projekty v Iráku. Jedním z hlavních organizátorů „izraelské“ přítomnosti v Iráku je podle různých náznaků bývalý „izraelský“ náčelník hlavního štábu Amnon Lipkin-Šahak, který také v minulosti působil na „izraelském“ ministerstvu dopravy.

Neděle 6. července 2008

Rawa

Sebevražedný útočník najel na okraji vesnice Samsíja 10 km západně od Rawy do kontrolního stanoviště amerických a vládních vojáků. Přílet dvou amerických lékařských vrtulníků naznačuje, že ztráty mezi americkými a iráckými vojáky byly značné, jak uvedli také svědci útoku. Američtí vojáci byli dopraveni na jednu z největších amerických základen v západním Iráku ležící u Baghdádí. Pro irácké dorazilo několik sanitek z Rawy, Ána a Qá‘imu. Odpoledne důstojník policie v Rawě oznámil, že americké ztráty činily pět mrtvých a šest zraněných, kromě toho byl poškozen větší počet jejich vozidel Hummer a transportních vozidel.

Bagdád

Po nočních bojích mezi vládními silami a Mahdího armádou vládní vojáci uzavřeli devět obvodů Madínat as-Sadr. Boje vyvolalo zatčení velitele mahdistů Abbáse Abd al-Ála a jeho synovce Díji. V obvodech byl zakázán veškerý pouliční provoz včetně pěšího, takže se řada obyvatel nedostala ani do práce.

Hillá

Ve čtvrti Askarí našla policejní hlídka pohozené mrtvé tělo zastřelené ženy.

Mosul

Při razii vládních sil přišla jedna osoba o život a dalších osm bylo zatčeno. Údajně šlo vesměs o příslušníky al-Qá‘idy, mrtvý měl mít na sobě vestu s výbušninou.

V převážně křesťanském okrsku Talkif unesli ozbrojenci dvě žákyně soukromé střední školy, které se právě účastnily závěrečných zkoušek.

Ozbrojené akce

Za úsvitu zastřelili ozbrojenci v jeho domě v Kútu iráckého podnikatele s americkým občanstvím Sámira Muhammada Dža‘fara Challatího, který byl hlavním dovozcem šatstva vyrobeného v Číně. Do Iráku přijel před deseti dny; americká ambasáda vyzvala iráckou vládní policii k prošetření incidentu.

Američané oznámili smrt svého vojáka, k níž došlo v Iráku při „nebojovém“ incidentu, neuvedli však žádné další údaje.

Bombové útoky

V Mosulu ráno usmrtila exploze bomby kapitána policejní hlídky, jejíž vozidlo zničila a zranila další čtyři policisty.

V Zubajru 40 km západně od Basry zabil výbuch pozemní miny na poli jedno dítě a druhé těžce zranil.

V Ba‘qúbě narazila na bombu hlídka vládní armády, z níž byl jeden voják zabit a čtyři zraněni.

Výbuch auta v bagdádském okrsku Šáb zasáhl policejní hlídku, zabil tři policisty a zranil 12 dalších. Exploze dalšího auta zranila v tunelu Šurta v západním Bagdádu pět ženistů, kteří se je snažili zneškodnit.

V Džalawle explodovala bomba pod kolonou vůdce proamerického Vlasteneckého svazu Kurdistánu v oblasti Qara Tabba Muhammada Ramadána Isy, zabila ho a spolu s ním dalších pět členů jeho rodiny – dvě dcery, manželku, matku a syna. Z tělesných strážců byli rovněž dva zabiti a dva zraněni.

Pondělí 7. července 2008

Abú Ghurajb

Vládní armáda oznámila, že odpoledne v průběhu razie v okrsku Nasr wa-as-Salam zatkla tzv. ministra financí Islámského státu Irák Wafíra Hasana Alwána al-Hadíthího. Islámský stát Irák vyhlásilo v říjnu 2006 asi šest či sedm organizací, mezi nimiž zaujímá vůdčí místo al-Qá‘ida v Zemi dvou řek. Hlavou tohoto státu je vůdce irácké al-Qá‘idy Abú Umar al-Baghdádí.

Šaruqat

Pozdě večer vtrhli američtí vojáci do domu majora bývalé irácké armády, z neznámých důvodů starého muže zabili, jeho rodinu z domu vyhnali a pak jej vypálili.

Sámarrá

V Džazíře 10 km jižně od města najel sebevražedný útočník do kontrolního stanoviště policie tzv. Probuzení a čtyři policisty zabil.

Provincie Dijála

Sebevražedná útočnice, snad příslušnice al-Qá‘idy, na sobě dopoledne odpálila nálož na tržišti v západní části Ba‘qúby, kde bylo podle prvních zpráv zabito devět a zraněno 14 lidí. (Podle pozdějšího vyjádření mluvčího amerických sil nešlo o sebevražedný útok, ale o bombu, která vybuchla ve stánku s ženskými oděvy na ba‘qúbském tržišti, usmrtila jednu ženu a dalších 16 zranila.)

Značné množství amerických vojáků, doprovázených příslušníky iráckých vládních sil zahájilo rozsáhlou operaci ve vesnicích ležících jižně od Bání Sa‘d, zaměřenou proti mahdistům. Vesnice byly odříznuty od světa, domy prohledávány a jejich obyvatelé legitimováni. Údajně se hned první den operace podařilo zatknout několik velitelů tzv. speciálních jednotek napojených na Írán. Kromě zatčení řady lidí bylo zabaveno množství zbraní, jež byly údajně zčásti íránské provenience.

Ozbrojená akce

Ve vesnici Uluw u Tal Afáru zastřelili ozbrojenci Abd al-Barího Ibráhíma, talafárského vůdce Islámské strany Iráku.

Ostřelování

Za poledne se terčem ostřelování stala budova provinční správy v Mosulu. Pět minometných střel poškodilo budovu a fasády několika okolních domů a zranilo šest lidí, z toho dva vládní zaměstnance.

Bombové útoky

Po poledni došlo k explozi auta u kontrolního stanoviště vládní policie v Musajjibu 70 km jižně od Bagdádu, jež zranila dva policisty.

Odpoledne zranil v západním Mosulu výbuch bomby tři vládní policisty. Další bomba zasáhla kolem 15:30 jižně od Mosulu konvoj se zásobami pro americké síly; výbuch usmrtil čtyři podnikatele pracující pro Američany a dalších osm zranil. Jejich národnost americký mluvčí neuvedl, mohlo jít jak o Iráčany, tak o cizince.

V okrsku Muwajliha u Hillá zasáhla bomba auto tamního velitele policie tzv. Probuzení Adnána Abd al-Badráního, který se vracel ze setkání vůdců iráckých kmenů s Američany. Badrání při výbuchu zahynul, jeden z jeho průvodců byl zraněn.

Úterý 8. července 2008

Bagdád

Příslušníci vládní policie začali ráno ve Wazíríji na severu města střílet do davu dělníků, kteří si přišli vyzvednout poukázky na mzdy a 12 z nich zranili. Pro zraněné přijely sanitky, vojáci pak okrsek uzavřeli, aby zabránili dalším střetům a střelba byla označena za „náhodnou“.

Ozbrojená akce

Povstalecká organizace Brigády Revoluce 1920 oznámily, že jejich příslušníci zničili při útoku na americkou hlídku v Bagdádu jedno Humvee.

Ostřelování

Brigády revoluce 1920 oznámily též zasažení amerického vojenského tábora v Abú Ghurajb raketou S5K.

Bombové útoky

Časně ráno zasáhla v Tikrítu bomba auto řízené strážcem šéfa policie provincie Saláh ad-Dín a usmrtila jej.

V bagdádské Ámiríji zranil výbuch bomby pět členů americké vojenské hlídky, z nichž jeden po převozu do nemocnice zemřel. Okolí výbuchu bylo pak půldruhé hodiny zcela uzavřeno a obyvatelům nebylo ani dovoleno dostat se do práce.

Na hlavní silnici spojující Balád Rúz (65 km severovýchodně od Bagdádu) s Kan‘ánem (20 km západním směrem) zranila bomba tři členy hlídky vládní policie.

V Jarmúku v západním Mosulu vybuchla bomba, kterou se policejní hlídka neúspěšně snažila zneškodnit. Další bomba zranila policistu v okrsku Ma‘arid na východní straně města.

Nedaleko soudní budovy v Kirkúku došlo k explozi bomby, jež vážně zranila policistu a tři civilisty, mezi nimi i ženu.

Středa 9. července 2008

Mosul

Sebevražedný útočník najel ve Fajsalíji na východní straně města autem do kolony generálmajora Rijáda Džalála Rawfíqa, velitele operací v provincii Ninwa. Podle oficiální zprávy bylo zabito pět civilistů a zraněno 22 lidí, mezi nimi sedm generálových strážců, shořela tři vojenská a čtyři soukromá auta a poškozeno bylo několik okolních budov. Generál v té chvíli zřejmě v koloně nebyl.

Sulajmáníja

Íránské dělostřelectvo zahájilo krátce po půlnoci ostřelování pozic kurdské milice PJAK v oblasti Bašdar 160 km severovýchodně od města. Ostřelování skončilo kolem 3:00; nebyly hlášeny žádné lidské ztráty, protože místní obyvatelé již oblast opustili. Příslušníci této milice, odnože Kurdské dělnické strany, podnikají s podporou Američanů útoky na íránské území.

Ozbrojené akce

Odpoledne zaútočili ozbrojenci vybavení lehkými zbraněmi na kontrolní stanoviště vládní armády v mosulské čtvrti Isla az-Zará‘í a jednoho z vojáků zranili.

Američané oznámili, že při útoku ozbrojenců na jejich vojenskou hlídku byl v Sámarrá jeden americký voják zabit a dva zraněni.

Ostřelování

Raketa, která zasáhla zátaras střežený policií tzv. Probuzení na východě Dulu‘íje zranila tři policisty.

Večer byla britská základna na letišti u Basry po dvakrát ostřelována raketami. Podle mluvčího britských sil dopadla většina raket východně od základny a nezpůsobila žádné škody.

Bombové útoky

U soudní budovy ve Fallúdže došlo ráno k explozi bomby. Když se na místo seběhli policisté a civilisté, aby pomohli obětem, explodovala druhá bomba. Dvojitý útok zabil čtyři policisty a dva civilisty a zranil 18 dalších osob, velkou část z nich těžce. V posledních dnech se ukazuje, že v oblasti znovu ožívá al-Qá‘ida, přede dvěma lety vytlačená Američany podporovanou policií tzv. Probuzení.

Ve čtvrti Isla az-Zirá‘í v západní části Mosulu zasáhl výbuch bomby hlídku vládních vojáků a jednoho z nich zranil.

Povstalecká organizace Mudžáhidové armády mužů řádu Naqšbandíja oznámila, že při bombovém útoku zničila v provincii Ninwa americkou minolovku.

Čtvrtek 10. července 2008

Bagdád

Sebevražedný útočník odpálil po poledni výbušniny ve svém autě v blízkosti vládní policejní hlídky ve čtvrti Mansúr na západě města. Výbuch usmrtil dva a zranil čtyři policisty.

Chán Bání Sa‘d

Americké hlídky zatkly na několika místech provincie Dijála osm příslušníků irácké vládní policie. Šest z nich Američané zatkli u řeky Bustan 12 km východně od Chán Bání Sa‘d na kontrolním stanovišti a odvedli je do svého ležení v Muradíji 8 km severně od města. O okolnostech zatčení zbývajících dvou nebyly sděleny podrobnosti. Před několika dny byla v oblasti Chán Bání Sa‘d zahájena operace proti příslušníkům Mahdího armády.

Basra

Ve městě bylo zatčeno dalších osm mahdistů, zneškodněny dvě instalované bomby a nalezeno a zabaveno šest minometných střel a raket, osm dělostřeleckých granátů a tři granáty RPG. Neustávající razie proti příslušníkům Mahdího armády v této a dalších provinciích jsou všeobecně považovány za přípravné akce předcházející americkému útoku na Írán.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Džaza‘ir na východě Mosulu přepadli ozbrojenci civilistu, majitele směnárny, a na místě ho zastřelili. Vzápětí po zprávě o synově smrti podlehla jeho matka srdeční mrtvici.

Odpoledne zastřelili v mosulském okrsku Báb Sindžár ozbrojenci brigádního generála z policejního ředitelství provincie Ninwa Rijáda Džaralláha ve chvíli, kdy se chystal nasednout do auta. Ve čtvrti Džaza‘ir téhož města přepadli ozbrojenci americkou hlídku a zranili jednoho vojáka.

Bombové útoky

V Mosulu zasáhla bomba konvoj cisteren s pohonnými hmotami pro americké síly, zapálila jednu z nich a usmrtila jejího tureckého řidiče. Stalo se tak právě v den příjezdu tureckého premiéra Erdogana na první návštěvu okupovaného Iráku.

V blízkosti mešity Nida v bagdádské A‘zamíji vybuchla bomba u americké hlídky; irácká policie však jako obvykle neměla informace o amerických ztrátách. Na bagdádské ulici Palestina explodovala bomba až po přejezdu hlídky vládní policie, takže zabila jednoho civilistu a další čtyři zranila.

Organizace Džajš ar-rášidín se přihlásila k odpovědnosti za bombový útok na americké vojenské vozidlo v provincii Bábil.

Další organizace Brigády Revoluce 1920 oznámila, že její bomba zničila v Abú Ghurajb americké obrněné vozidlo.

Pozdě večer zasáhla v Tikrítu podomácku vyrobená bomba americkou hlídku, poškodila Humvee a způsobila ztráty mezi členy jeho posádky.

Pátek 11. července 2008

Provincie Dijála

Do Muradíje u Ba‘qúby dorazily v desítkách transportních vozidel doprovázených obrněnci posily vládní armády. Příjezd vojáků naznačil, že operace v provincii, oznámená 7. července, bude zahájena co nejdříve.

Díwáníja

Vládní síly vpadly do zdejší mešity Imáma Alího patřící stoupencům Sadrova hnutí a sebraly imáma, šajcha Husajna al-Karbalá‘ího, který právě pronášel páteční kázání. Přítomné věřící bili a uráželi a 25 z nich rovněž zatkli. Podle místní správy byla důvodem k razii „kritika, urážení a znevažování vlády během kázání a náboženských úkonů“. Současná legislativa opravňuje správu trestně stíhat každého, kdo by vládu urazil nebo se dotkl její pověsti.

Násiríja

Kolem 2:30 dorazili se američtí výsadkáři objevili ve zdejší čtvrti Tawra. Zabránili vládním policejním a bezpečnostním silám v přístupu do čtvrti, aniž přitom razii nějak zdůvodnili, a vpadli do domu Muhammada Hammúda Hamáze (65). Když pak zmizeli, obyvatelé okolních domů našli majitele domu mrtvého.

Ozbrojená akce

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že byla nalezena těla dvou jeho vojáků, kteří byli 12. května 2007 při boji jižně od Bagdádu uneseni a od té doby byli nezvěstní.

Bombové útoky

V Sámarrá zasáhly ráno dvě bomby kolonu předsedy sunnitské zbožné nadace (Waqf) Abd al-Gháfúra as-Sámarrá‘ího. Při výbuchu byli dva lidé zabiti a sedm těžce zraněno; Sámarrá‘í útok přežil a byl tajně dopraven do Bagdádu, dva z jeho průvodců však na následky zranění zemřeli.

V poledne narazila americká hlídka na bombu na okraji Hadíthy. V hořícím Humvee byli zabiti či zraněni nejméně tři vojáci.

Jednu osobu zabila a čtyři zranila bomba na bagdádské ulici Palestina; mezi zraněnými byl kameraman TV al-Haját Mu‘tazz Násir.

V Karadži na severovýchodě Mosulu explodovala v davu civilistů bomba ukrytá na káře se zeleninou a zranila šest lidí.

Sobota 12. července 2008

Qá‘im

Zdejší policisté tzv. Probuzení sebrali při razii více než 30 lidí, kteří byli nedávno propuštěni z amerických věznic v zemi a všechny odvlekli neznámo kam. Podobně jako jejich kolegové v Hadíthě jsou i zdejší členové Probuzení nechvalně známí tím, že chytají a vraždí lidi, které Američané krátce předtím propustili.

Buhríz

Výsadek amerických a vládních vojáků v oblasti Bazajiz oznámil zatčení deseti členů al-Qá‘idy včetně tří velitelů a tzv. ministra zemědělství Islámského státu Irák Madžída Hámida al-Džumajlího. Ten měl být ministrem jmenován před třemi dny po zatčení svého předchůdce Muthanny ad-Dulajmího.

Mosul

V zemědělské oblasti u Bašiqy ležící 30 km východně od Mosulu zavraždili ozbrojenci člena politického vedení Demokratické koalice Šabaků Mal‘aba Abbáse Kázima. Bašiqa je etnicky smíšená oblast, v níž žijí křesťané, jazídovci, Arabové, Kurdové a Šabakové. Etnická menšina Šabaků čítala při sčítání v roce 1977 80 000 obyvatel žijících v provincii Ninwa. Její poslanec v současném parlamentu Hanín Qadu však tvrdí, že jde o 300-400 tisíc osob. Jejich řeč je podobná kurdštině a víra se podobá náboženství jazídovců. Jiní Šabakové jsou muslimové a praktikují verzi súfismu. Po americké invazi usilovali kurdští separatisté o získání kontroly nad Šabaky s možností připojit je ke Kurdistánu. Demokratické koalice Šabaků usiluje o samostatné postavení a její členové jsou proto často terčem útoků kurdských pešmergů.

Tal Afár

Vládní vojáci našli u vesnice Rifajn nedaleko města sedm těl Turkmenů, kteří byli předchozího dne uneseni na dálnici cestou z Tal Afáru do Mosulu.

Basra

Vládní policie zatkla v Basře dalších devět mahdistů, kromě toho nalezla asi 10 km severně od města raketu, pět minometných střel a munici.

Ozbrojené akce

V mosulském kulturním komplexu přepadli ozbrojenci hlídku vládní policie a dva členy hlídky zabili. V přestřelce byl náhodně zraněn i dopravní policista. Večer byl v Mosulu zastřelen tělesný strážce guvernéra provincie Ninwa ve chvíli, kdy ve čtvrti Adl vystoupil z auta.

Kolem 23:30 zastřelili ozbrojenci v Dulu‘íji poručíka vládní policie, který se vracel z práce domů. Při akci byl zabit i jeden civilista a další tři utrpěli zranění; všichni v té chvíli seděli před domem jednoho z nich.

Bombové útoky

Kolem 4:00 zasáhla bomba v bagdádské sunnitské čtvrti A‘zamíja americkou hlídku. U mostu Salam v Durá jižně od hlavního města explodovala bomba uprostřed hloučku civilistů a dva z nich zranila.

Při explozi bomby, která měla v kirkúcké čtvrti Chadra zasáhnout policejního důstojníka plukovníka Ahmada Šumajráního, zahynula žena, která v té chvíli procházela kolem. Plukovník se dvěma strážci utrpěli jen lehčí zranění. Jde o druhý pokus o atentát na něho, k prvnímu došlo 30. dubna tohoto roku.

V Ajjádíji u Tal Afáru zabila bomba jednoho vládního policistu.

V Šaruqatu odpoledne vybuchla bomba u autobusu, který vezl vesničany na trh. Pět lidí v autobuse bylo zraněno, někteří těžce.

Povstalecká skupina Džajš as-sábirín, patřící k frontě džihádu a osvobození, oznámila, že její příslušníci zničili bombou v provincii Saláh ad-dín americké Humvee.

Neděle 13. července 2008

Mosul

Poslanec minority Šabaků Hanín Qadu obvinil Kurdskou demokratickou stranu (KDP) z odpovědnosti za sobotní vraždu člena Demokratické koalice Šabaků. Mal‘ab Abbás Kázim aktivně působil proti pokusům o anexi oblasti obývané Šabaky ke Kurdistánu. KDP mu několikrát telefonicky vyhrožovala a požadovala, aby se přestal stavět proti jejím snahám. Kázim v odpověď na výhrůžky zorganizoval legální akci proti KDP. Ta podle očekávání obvinění popřela.

Pozdě večer najel sebevražedný útočník na jihozápadě Mosulu do policejního vozu, v němž těžce zranil čtyři policisty.

Bombové útoky

Ráno zranil výbuch bomby na bagdádské ulici Palestina čtyři osoby. Další bomba zasáhla na severu města u A‘zamíje hlídku vládní policie a zranila tři policisty.

V centru Fallúdže explodovaly krátce po sobě dopoledne dvě bomby před domem policejního důstojníka ve čtvrti Džumhuríja. K prvnímu výbuchu došlo ve chvíli, kdy se řadila kolona, která měla dopravit důstojníka do práce, a usmrtila čtyři členy eskorty. O chvíli později došlo k druhé explozi, která zasáhla osoby shromážděné na místě prvního výbuchu a zranila osm lidí, z toho čtyři policisty.

Výbuch silné bomby zasáhl u Ána americkou vojenskou hlídku. Na místo vyrazilo pět hasičských vozů a státní policie společně s policií tzv. Probuzení, což svědčí o rozsáhlosti útoku a patrně i jeho následcích. Policie celé okolí uzavřela a zahájila rozsáhlé zatýkání. Ve městech provincie Anbár (Rawa, Hadítha, Ána, Fallúdža), se po více než roční přestávce znovu zvedá odpor proti okupačním silám a s nimi spolupracujícímu Probuzení.

Exploze bomby na hlavní silnici do Wadžíhíje u Miqdádíje přinesla smrt třem osobám.

U Buhrízu zranil výbuch bomby jednu osobu.

Pondělí 14. července 2008

Mosul

Sebevražedný útočník se pokusil zaútočit na policejní kontrolní stanoviště nedaleko hrobky Proroka Júnuse na západě města. Protože se na výzvu policistů nezastavil, zabila ho jejich střelba dřív, než na sobě stihl odpálit nálož.

Odpoledne došlo ve čtvrti Tanak na východní straně města k boji ozbrojenců s vládními silami, během nichž byl zabit jeden vládní voják a čtyři zraněni. Vládní vojáci pak obklíčili čtvrť, která dosud byla baštou ozbrojenců a provinční správa nad ní dosud neměla žádnou moc. Na pomoc obléhajícím dorazily další vládní i americké síly včetně letectva.

Ve východním Mosulu byla odpoledne nalezena těla dvou zastřelených dívek ve věku16 a 18 let.

Tal Abta

Ve městě ležícím 70 km jihozápadně od Mosulu v provincii Ninwa našla hlídka vládní policie na základě udání těla pěti lidí zastřelených ozbrojenci. Šlo vesměs o místní lidi, jejichž ostatky byly předány rodinám. Čtyři z nich byli pastevci, jejichž auto ozbrojenci zastavili a postříleli je. Přede dvěma dny bylo podobným způsobem zastřeleno sedm obyvatel Tal Afáru.

Ozbrojené akce

Na hlavní silnici 35 km jihozápadně od Kirkúku u vesnice Džabál Hamrajn unesli ozbrojenci za poledne adjutanta důstojníka irácké zpravodajské služby a generála irácké armády. Více podrobností nebylo zatím sděleno; Džabál Hamrajn je známá jako bašta al-Qá‘idy.

Američané oznámili smrt jednoho příslušníka námořní pěchoty, k níž mělo dojít v Iráku při „nebojovém invidentu“. Další příslušník námořní pěchoty byl zabit při vojenské operaci v provincii Anbár.

Ostřelování

Večer dopadlo minimálně 15 minometných střel na americký „Camp Anaconda“u Baládu.

Bombové útoky

Tři příslušníky policie tzv. Probuzení zranil výbuch bomby který zasáhl jejich auto na silnici do vesnice Muchifa u Ba‘qúby.

V poledne způsobil na křižovatce v okrsku Álawí centrálního Bagdádu výbuch ruční granát hozený ozbrojenci z jedoucího auta. Exploze způsobila smrt tří lidí (mezi nimi dopravního strážníka) a zranila dalších 13 (z nich čtyři strážníky), poškodila řadu aut, policejní motorku a několik prodejních stánků.

Úterý 15. července 2008

Ba‘qúba

U odvodního střediska vládních bezpečnostních služeb ve městě se dopoledne odpálili dva muži, kteří se vmísili do davu zájemců o práci u vládního vojska. Výbuchy usmrtily 28 a zranily 64 z nich.

Mosul

Během bojů mezi ozbrojenci a vládní policií probíhajících se v obchodní čtvrti západního Mosulu před polednem uprostřed skupiny civilistů odpálil muž, který tím zabil čtyři a zranil pět lidí. Kromě toho došlo rovněž před polednem k explozi auta ve čtvrti Arabí na severu města; tady bylo poškozeno několik domů, nikdo však nebyl zraněn ani zabit.

Basra

Vládní policie v další z neustávajících sérií razií zatkla během noci ve městě dalších deset mahdistů.

Ozbrojené akce

Ve vesnici Babilan 12 km severně od Miqdádíje zasáhl ostřelovač velitele policie tzv. Probuzení Sámira al-Mahdáwího stojícího na kontrolním stanovišti a na místě ho usmrtil.

U Sámarrá unesli ozbrojenci dva cestovatele, které odvezli neznámo kam.

Ostřelování

Povstalecká organizace Ansar al-Islam oznámila vypálení čtyř raket S5K na ležení americké armády v Tádží. Tato kurdská islámská skupina, údajně napojená na al-Qá‘idu, útok prohlásila za odplatu za účast amerických sil na operaci probíhající už déle než dva měsíce proti al-Qá‘idě v Mosulu a celé provincii Ninwa.

Kolem poledne dopadla minometná střela va na bagdádskou křižovatku Šawwafv blízkosti Zelené zóny a zabila jednoho dopravního policistu a civilistu, a zranila dalších devět osob, mezi nimi rovněž jednoho policistu. Večer dopadla minometná střela do blízkosti íránské ambasády v bagdádském okrsku Sálihíja, kde zabila dva dopravní policisty a zranila čtyři další lidi.

Bombové útoky

Ve východobagdádském okrsku Zujuna explodovala se zpožděním bomba určená koloně ministra elektrárenského průmyslu. Ministr Wahíd Karím i s doprovodem tak zůstal nezraněn, zranění utrpěli jen dva náhodní chodci.

Výbuch bomby, k němuž došlo u parkoviště aut v Kirkúku ve chvíli, kdy kolem projížděla policejní hlídka, zranil tři její členy a poškodil hlídkové vozidlo.

Přilnavá bomba explodovala v autě příslušníka vládní policie v Tikrítu. S vážnými zraněními byl dopraven do nemocnice, kde zemřel.

Americká armáda oznámila, že jeden její voják zemřel při výbuchu bomby uvnitř prohledávaného domu v provincii Dijála.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       18. 7. 2008
20. 7. 2008 Test protiraketové obrany: Šaškárna pro české publikum Jakub  Rolčík
19. 7. 2008 Evropa to nebude mít zadarmo
19. 7. 2008 Papež se omluvil za sexuální zločiny katolického duchovenstva
19. 7. 2008 Channel Four čelí oficiální kritice za film, který miluje Václav Klaus
18. 7. 2008 Na občanskoprávní spor nemá trestní oznámení vliv Otakar  Motejl
19. 7. 2008 WTO: známý scénář, nebo skutečně (a konečně!) průlom v jednáních? Ludmila  Štěrbová
18. 7. 2008 Čtvrtý odboj Miloslav  Štěrba
18. 7. 2008 Zůstal věren své smečce... Jan  Neoral
18. 7. 2008 Americká protiraketová obrana hrozí znovu rozdělit Evropu
18. 7. 2008 USA, Rusko. Proč pořád "s někým"? Ondřej  Šlechta
18. 7. 2008 Proč máme armádu Petr  Wagner
18. 7. 2008 Šafr a Reflex: "dává to smysl?" Otto  Drexler
18. 7. 2008 Kongresman Kucinich oficiálně požaduje odvolání prezidenta Bushe kvůli jeho "velezradě"
17. 7. 2008 Lidský rozvoj: Spojené státy jsou v délce průměrného života na 42. místě
18. 7. 2008 Britské odbory předložily Gordonu Brownovi 130 požadavků
18. 7. 2008 Kalousek: Intelektuálně ne-mocný Čunek
17. 7. 2008 Výrazné snížení odbornosti pražské Botanické zahrady porušuje Úmluvu o biologické rozmanitosti
17. 7. 2008 Jak vznikla krize na finančních trzích
18. 7. 2008 Už přestaňte intrikovat, pane Bursíku... Jan  Neoral
18. 7. 2008 Protiizraelská zaujatost a nepřesnosti v Britských listech
18. 7. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2008
18. 7. 2008 Veřejná výzva: Ukradené boty a demokracie Wenzel  Lischka
16. 7. 2008 Sežehne Čunka pekelný Plamen? Štěpán  Kotrba
17. 7. 2008 The Economist: Bude prezident Bush po odchodu z funkce postaven za své zločiny před soud?
17. 7. 2008 O potřebnosti ruské ropy
17. 7. 2008 Performanci v Plzni přerušila městská policie Milan  Kohout
17. 7. 2008 Zpráva o stavu světa: pokrok trvá, společnost se očišťuje, nepřátelé zůstávají Bohumil  Kartous
17. 7. 2008 České švitoření o radaru z pohledu Vilfreda Pareta Petr  Woff
17. 7. 2008 Spojené státy čelí globální kapitálové krizi, varuje finanční firma Merrill Lynch
17. 7. 2008 Návod k legálnímu kradení, aneb Šikovní právníci Jan  Kadubec
16. 7. 2008 Trapnosti nekončí Zdeněk  Jemelík
16. 7. 2008 BBC: Videozáznam výslechu z Guantánama je ve veřejné doméně
16. 7. 2008 Římský mír Fidel Castro Ruz
16. 7. 2008 Nedostatek žen povede v Číně k občanskému násilí
15. 7. 2008 Co by mělo Rusko dělat proti americké raketové obraně v Evropě
16. 7. 2008 Ruský prezident Medvěděv obnovil napětí s USA ohledně raketové obrany
15. 7. 2008 Proč takhle (objektivně) nepíší čeští novináři !?
19. 7. 2008 Hospodaření OSBL za červen 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2008   
4. 7. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2008   
23. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2008   
3. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2008   
21. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1.-15. května 2008   
4. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2008   
18. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008   
3. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008   
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008   
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007