4. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 7. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Obrněné vozidlo patřící zahraniční bezpečnostní společnosti zahájilo uvnitř zakázané bezpečnostní zóny na bagdádském mezinárodním letišti palbu na civilní auto se třemi zaměstnanci banky Ráfidájn patřící irácké vládě. Všichni tři, Táriq Abú Zijád a dvě ženy, kteří pracovali v letištní pobočce banky, byli na místě mrtví. Podle velitele kontrolní jednotky letiště Alího as-Saffára auto zřejmě chybou řidiče sjelo z vymezené dráhy a bezpečnostní zaměstnanci na ně ze vzdálenosti 200 metrů okamžitě začali střílet, ač jim žádné nebezpečí nehrozilo. Dovnitř zóny se lze dostat jen přes několik kontrolních stanovišť střežených kamerami a cvičenými psy. Saffár dodal, že po zásahu žoldáci seděli a klidně přihlíželi, jak auto explodovalo a beze zbytku shořelo. Agentura Jaqín k tomu dodala, že irácká vládní policie nesmí na letišti nosit zbraň a všichni, kdo sem vstupují, jsou kompletně prohledáni britskou bezpečnostní společností Global Security. Večer byl v Nu`ajríji na východě Bagdádu zastřelen velitel zpravodajských operací v Basře brigádní generál Abd al-Džabbár Munšíd, který tu byl na dovolené.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pondělí 16. června 2008

Mosul

Před svítáním prohledali ozbrojenci čtyři domy v Rašídíji na severu města, z nichž jeden patřil činiteli Vlasteneckého svazu Kurdistánu; majiteli dalších byli místní vůdce proamerické komunistické strany, důstojník a voják irácké armády. Ozbrojenci zneužili toho, že obyvatelé spali na střechách, instalovali v domech výbušniny a najednou je odpálili. Při explozích zahynulo jedno dítě a dvě osoby utrpěly zranění.

Za poledne zastřelila vládní policie v univerzitní kampusu dva studenty, které se pokoušela zatknout. V potyčce byl zraněn jeden z policistů.

Amára

Vládní síly dokončily rozmisťování ve městě a vyzvaly kmenové vůdce oblasti, aby s nimi spolupracovali v blížící se operaci proti silám bojujícím proti okupaci

Basra

Jednotky vládní armády a policie pokračovaly v prohledávání provincie, při němž ve městě zatkly 12 příslušníků Mahdího armády.

Ostřelování

Krátce po půlnoci dopadlo neméně 15 raket Kaťuša, vypálených současně z několika směrů, na základnu polských vojáků v Díwáníji. Ti odpověděli vypálením asi deseti raket směrem, odkud byl zřejmě veden hlavní útok povstalců.

Asi osm raket stejného typu dopadlo před rozedněním na britskou základnu na mezinárodním letišti u Basry. Několik z nich explodovalo na ranveji; šlo o třetí útok tohoto druhu za posledních deset dní.

Bombové útoky

Nedaleko Buhrízu zabila exploze bomby tři policisty tzv. Probuzení a další dva členy jejich hlídky zranila.

V západním Kirkúku zranil výbuch bomby jednoho z dělníků opravujících elektrické vedení.

Hlídka vládní armády narazila dopoledne na bombu v A‘zamíji v severním Bagdádu. Výbuch zničil hlídkové vozidlo, údajně však usmrtil jen jednoho civilistu a zranil pět civilistů a tři vojáky. O 15 minut později zranila další bomba jen pár metrů odtud u vchodu na pedagogickou fakultu čtyři studenty.

Podle oznámení americké armády zabil v Hillá výbuch bomby pod jejím vojenským vozidlem jednoho vojáka.

Úterý 17. června 2008

Bagdád

Sebevražedný útočník na motocyklu najel ráno do kontrolního stanoviště policie tzv. Probuzení u policejní stanice v okrsku Sálich na severu města. Výbuch usmrtil čtyři policisty a zranil dva civilisty.

Balád Rúz

V okrsku Bazal Salwa 12 km východně od města ostřelovali ozbrojenci z jedoucího auta auto dr. Barakata Kázima, jehož na místě usmrtili. Jakmile zasažené auto zastavilo, ozbrojenci vyvlekli lékařovu ženu Šajmu Rahmán, která střelbu přežila, a odvezli ji neznámo kam. V této oblasti mezi Ba‘qúbou a Balád Rúzem dochází navzdory existenci řady kontrolních stanovišť k četným únosům, jež jsou pravděpodobně dílem al-Qá‘idy.

Mosul

Za svítání prohledali američtí vojáci obytný dům v okrsku Mahatta na jihozápadě města, zabili v něm otce rodiny a tři z jeho synů. Americká armáda pak oznámila, že její vojáci při operaci proti al-Qá‘idě ve městě zabili čtyři ozbrojence a zatkli deset podezřelých. Mělo se tak stát při razii v dílně na výrobu bomb, kde čtyři „teroristé“ odmítli uposlechnout výzvy, aby se vzdali; Američané proto usoudili, že mají nepřátelské úmysly a zastřelili je. Oznámení také tvrdilo, že vojáci zajali jednoho z velitelů al-Qá‘idy, o němž jsou přesvědčeni, že plánoval útoky a umožňoval pohyby členů této organizace v Iráku.

U svého mosulského domu ve čtvrti Zirá‘í byl ráno zabit zpravodaj vládní televize al-Iraqíja Ninwa Muhjí ad-Dín an-Naqíb. V poledne zastřelili ozbrojenci v okrsku Báb at-Túb centrálního Mosulu policistu rovněž blízko jeho domu.

Basra

V noci na úterý zatkla vládní policie při razii tři velitele milic, čímž byli pravděpodobně míněni mahdisté, a dva hledané drogové dealery. Kromě toho nalezla čtyři nedávno vyrobené rakety. Ve městě ležícím 50 km severně od Basry osvobodila unesenou oběť; její únosci však policii unikli.

Ozbrojené akce

Na silnici mezi Džassanem a Dabbúní severovýchodně od Kútu přepadli ozbrojenci kolonu tří kamionů vezoucích potraviny íránské výroby, vozy zapálili a jejich řidiče unesli. Vládní vojáci celou oblast uzavřeli a zahájili pátrání po útočnících.

Bombové útoky

V Azízíji ležící 55 km jihovýchodně od Bagdádu v provincii Wásit došlo k explozi bomby pod kolonou ředitele místní policie plukovníka Sáliha Mahdího. Toho výbuch zabil i s pobočníkem nadporučíkem Muhammadem Wálím Marjušem, několik dalších členů doprovodu bylo zraněno. Plukovník jel vyšetřovat výše zmíněný útok na kamiony s íránským zbožím u Kútu.

Výbuch auta u policejního velitelství v centru Ba‘qúby zabil jednu osobu a 21 lidí, mezi nimi 11 policistů, zranil.

Odpoledne explodovalo auto v severobagdádském okrsku Hurríja. Šlo o nevražednější bombový útok za posledních několik měsíců, při němž zahynulo 42 lidí a dalších 87 bylo zraněno.

Středa 18. června 2008

Amára

Ve městě bylo zatčeno 12 vládních policistů z personálu zdejší věznice. Všichni byli obviněni, že patří k Mahdího armádě a ve věznici hromadili výbušniny.

Basra

V nekončící operaci proti mahdistům zatkly síly ministerstva vnitra v různých částech města 20 příslušníků Mahdího armády. Podle oficiální zprávy při zátahu zabavily čtyři rakety, čtyři dělostřelecké granáty, 16 granátů RPG, asi 20 kg výbušnin a další granáty íránské výroby.

Ozbrojená akce

Večer přepadli v centru Mosulu ozbrojenci policistu a v přestřelce ho zabili; policistova střela usmrtila jednoho z útočníků.

Ostřelování

Několik raket Kaťuša dopadlo na základnu amerických a vládních vojáků v Tárimíji.

Bombové útoky

Na hlavní ulici čtvrti Karamá na východě Mosulu zranil výbuch auta osm lidí. Další auto explodovalo odpoledne v Rašídíji na severu města, když kolem něho projížděla hlídka vládních vojáků. Z těch ale výbuch nikoho nezasáhl, zranil naopak čtyři civilisty.

Při výbuchu bomby ve čtvrti Wásití na jihozápadě Kirkúku byl zabit jeden a zraněni dva policisté, jejich žhlídkové vozidlo bylo poškozeno.

Čtvrtek 19. června 2008

Bagdád

Američané oznámili zatčení vůdce tzv. „zvláštní skupiny“ – což je americké označení pro Mahdího armádu – který byl v úzkém kontaktu s úřadovnou Sadrova hnutí v Nadžafu.

Bajdží

Policista pověřený dohledem na skupinu lidí shromážděných před správní budovou a čekajících na výplatu dávek pro nezaměstnané vystřelil ze své zbraně nad jejich hlavami, zřejmě aby nepokojný dav zklidnil. Kulka se však odrazila od zátarasu a zasáhla do hlavy dalšího policistu, jenž zranění na místě podlehl.

Hášimíja

Vozidlo z americké kolony narazilo dopoledne v Dara‘atu u Hášimíje do soukromého auta, v němž zahynula celá posádka – muž, tři ženy a dítě i s řidičem. Kolona podle svědků po srážce nezastavila, pokračovala v jízdě a nikdo z vojáků se ani nepokusil zjistit, co se s posádkou zničeného auta stalo.

Amára

V ranních hodinách zahájily vládní síly ve městě rozsáhlou operaci proti mahdistům. Zatkly guvernéra města a současně zástupce guvernéra provincie Majsán Rafího Džabbára, zároveň člena Sadrova hnutí. Podle sdělení ředitele Sadrovy úřadovny ve městě vládní síly při raziích terorizovaly obyvatele. Ačkoli oficiálním cílem operace ve městě má být „likvidace narušitelů pořádku“, ve skutečnosti byli zatýkáni výlučně členové Sadrova hnutí. V jednání s mluvčím ministerstva vnitra generálmajorem Abd al-Karímem Chaláfem však Sadrův úředník dosáhl slibu, že bude terorizování učiněna přítrž.

Týž generálmajor odpoledne oznámil, že vláda rozhodla o propuštění 700 příslušníků policie v provincii Majsán, kteří jsou podezřelí ze spojení s Mahdího armádou.

Basra

Vládní policejní síly sebraly ve městě dalších 20 lidí a údajně zabavily množství munice.

Ozbrojené akce

V mosulském okrsku Rašíd zasypali ozbrojenci z jedoucího auta střelami muže a jeho ženu, již zabili, zatímco manžela zranili.

Večer zastřelili ozbrojenci v Buhrízu univerzitního studenta.

Ve vesnici Džamila východně od Džalawly našla pozdě večer vládní policie tělo příslušníka kurdské separatistické policie Asajiš, jehož usmrtilo několik střelných ran.

Bombové útoky

Bomba nastražená v domě kapitána vládní armády Rijáda Chaláfa v Džalawle zničila celý dům, který byl v tu chvíli prázdný. Výbuch způsobil vážné škody i na okolních domech, v nichž sice nebyl nikdo zabit, ale ke zraněním pravděpodobně došlo.

Odpoledne explodovala poblíž vesnice Safra jižně od Bajdží podomácku vyrobená bomba pod ropovodem a poškodila jednu jeho větev mezi rafinérií v Bajdží a kirkúckými ropnými poli. Produkci však nebylo nutno přerušit, protože v provozu zůstala vedlejší větev.

Další podomácku vyrobená bomba zasáhla v Šaruqatu americkou hlídku, zneškodnila jedno vozidlo a zranila několik členů jeho posádky.

Americkou hlídku zasáhla bomba také v bagdádském okrsku Wazíríja. Jedno Humvee se po explozi vzňalo, o rozsahu amerických ztrát se nic zjistit nepodařilo. Dopolední výbuch bomby pod hlídkou vládní policie u Mustansíríjské univerzity v Bagdádu nezpůsobil žádné škody ani ztráty. V okrsku Bajjá na jihu hlavního města vybuchla bomba v jedoucím autě, zabila jednoho a zranila dva civilisty.

Pátek 20. června 2008

Bagdád

Vládní síly zatkly při „bezpečnostní operaci“ ve čtvrti Nasr v Madínat as-Sadr osm příslušníků Mahdího armády a zabavily 215 minometných střel,osm bomb, 85 kusů různých zbraní a tři kradená auta.

Mosul

Vládní síly oznámily, že při bezpečnostní operaci v západní části Mosulu zatkly velitele al-Qá‘idy Hakíma Marwána. Kromě toho bylo v několika čtvrtích zatčeno celkem pět „hledaných“ mužů.

V poledne najel sebevražedný útočník autem do kontrolního stanoviště ve čtvrti Wahda na jihu města. Policisté se ho pokusili zastavit a zasažené auto explodovalo ještě před nárazem; pět policistů bylo přesto výbuchem zraněno.

Amára

Vládní síly sebraly za svítání v provincii Majsán v rámci operace proti Mahdího armádě 200 jejích příslušníků. Přitom zastračovali obyvatelstvo a bezohledně stříleli v obytných čtvrtích.

Basra

Příslušníci sil ministerstva vnitra při pokračujících raziích zatkli ve městě dalších 18 mahdistů a zajistili 19 minometných střel, 17 dělostřeleckých granátů, tři rakety a různou další munici.

Bombové útoky

Při odpoledním výbuchu bomby pod hlídkou vládní policie v mosulském okrsku Ghabat bylo zraněno 11 policistů.

Hlídka vládních vojáků narazila na bombu ve vesnici Naqíb 5 km jižně od Ba‘qúby. Jeden z vojáků byl zabit, tři včetně důstojníka zraněni a jejich vozidlo zničeno. Podle zdroje z ministerstva vnitra byl útok dílem al-Qá‘idy, jež je v provincii Dijála velmi aktivní.

Dílem al-Qá‘idy byl snad i útok na hlídku vládních policistů východně od Dulu‘íje, kde bomba zranila tři policisty. Podle téhož zdroje je totiž al-Qá‘ida stejně aktivní i v provincii Saláh ad-dín.

Večer zabil tři civilisty výbuch auta u oblíbené restaurace v Hárithíji na západě Bagdádu. Na bagdádském náměstí Bejrút zasáhla večer bomba americkou hlídku. Další hlídka narazila na bombu v Durá jižně od Bagdádu.

Sobota 21. června 2008

Bagdád

Americká hlídka použila čtyři granáty, aby jimi rozehnala zájemce o práci u policie shromážděné u policejní stanice ve čtvrti Furát na západní straně města. Čtyři muže přitom zranila.

Kút

Kapitán vládních sil rychlého rozmístění Azíz Latíf al-Imará oznámil, že jeho síly zatkly předního člena Sadrova hnutí ve městě Sajjida Tahsina. V jeho domě ve čtvrti Damúk se údajně našel blíže neurčený počet zbraní. Při zatýkání došlo k přestřelce, při níž byl Tahsin zraněn do pravé nohy. Imará současně tvrdil, že Tahsin je zapleten do 45 útoků proti bezpečnostním silám.

Amára

Vládní síly zatkly pět členů voleného provinčního shromáždění, kteří jsou členy Sadrova hnutí. Podle policie bylo všech pět na seznamu 16 vládních činitelů v provincii Majsán označených jako „hledané osoby“. Kromě toho bylo zatčeno 14 členů Mahdího armády a 20 km východně od Amáry mezi městy Kahla a Mašra odhalili vládní vojáci dílnu na výrobu bomb.

Basra

Síly ministerstva vnitra zatkly během razie v oblasti Nahwa 40 km severně od Basry osm lidí a zabavily 100 dělostřeleckých granátů, jednu protitankovou minu, jednu raketu a zařízení na dálkové odpalování bomb.

Ozbrojené akce

V Mosulu vyhodili ozbrojenci do vzduchu dům, který používali vládní policisté střežící vedlejší zátaras. Jeden policista při výbuchu zahynul, druhý utrpěl zranění.

V západním Bagdádu zastřelili ozbrojenci ráno taxikáře.

Bombové útoky

V autě ředitele ministerstva vysokého školství a vědeckého výzkumu explodovala v západním Bagdádu přísavná bomba, jež zranila dva ministrovy pobočníky.

Bomba, která explodovala na silnici mezi Kútem a Amárou zasáhla kolonu amerických vojáků. K výbuchu došlo pod stožárem vysokého napětí, což způsobilo vyřazení kútské elektrárny z provozu.

Američané oznámili, že při explozi tří bomb pod vojenskou hlídkou zemřel na blíže neurčeném místě provincie Dijála jeden jejich voják a zraněno bylo pět dalších.

Bosna posílí svůj kontingent v Iráku

Převážně muslimská republika Bosna se rozhodla vyslat v srpnu do Iráku dalších 49 vojáků, kteří by měli sloužit jako stráž na americké základně „Camp Victory“ na bagdádském mezinárodním letišti. V Iráku je od roku 2005 už 36 bosenských vojáků, umístěných na americké základně v Díwáníji v provincii Qádísíja.

Neděle 22. června 2008

Ba‘qúba

V komplexu vládních budov se v poledne odpálila žena. Exploze usmrtila neméně 20 a zranila 40 lidí.

Maháwíl

Američtí vojáci zatkli v noci na neděli v okrsku Bida u Maháwílu výkonného ředitele Sadrova úřadu pro provincii Bábil Hajdara al-Majjalího a jeho bratra.

Mosul

Sebevražedný útočník najel odpoledne autem do kontrolního stanoviště vládní policie ve čtvrti Wahda, kde výbuch jeho auta zranil 14 lidí, z toho čtyři policisty.

Basra

Vládní síly zatkly na různých místech provincie dalších pět mahdistů; kromě toho zabavily v okrsku Nahrán Umar 40 km severně od Basry 37 raket íránské výroby a v Zubajru 15 minometných střel a dva elektronické disky pro odpalování raket.

Ozbrojená akce

V bagdádských okrscích Ghádir a Džadída byli při dvou útocích ozbrojenců zabiti tři zaměstnanci městských služeb a čtvrtý utrpěl zranění. Všichni byli na cestě do práce.

Ostřelování

Odbojová skupina Džajš ar-rášidín oznámila, že vypálila raketu S5K na americkou základnu v Sámarrá.

Bombové útoky

Exploze bomby u auta zabila jihozápadně od Kirkúku u vesnice Dakmat tři pasažéry, z toho dvě ženy, a zranila další dva.

Odbojová skupina Džajš al-muslimín oznámila, že bombou zničila v provinci Anbár Humvee americké hlídky a usmrtila jeho posádku.

Pondělí 23. června 2008

Madá‘in

Člen místní rady Ra‘id Hammúd Udžajl zastřelil krátce před 13:00 dva a zranil další tři americké vojáky a jejich tlumočníka. Američané střelbu opakovali a zastřelili jej. Ze zpráv o útoku nebylo jasné, zda k němu došlo přímo při jednání rady v budově nebo mimo ni. Americké velení smrt a zranění mužů přiznalo, ale jiné údaje neposkytlo.

Ozbrojené akce

Za poledne zastřelili ozbrojenci v Mosulu studenta vycházejícího z univerzitní budovy. Odpoledne zastřelili jiní zbrojenci z jedoucího auta policejního důstojníka z mosulského vyšetřovacího oddělení.

Ostřelování

Krátce po půlnoci dopadla minometná střela na kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení u Azimu, zabila deset policistů a dalších 24 zranila.

Při dopadu minometné střely neznámého původu do čtvrti Nasr v západní části Kútu došlo ke zranění jedné ženy, jež byla dopravena do nemocnice. Střela byla patrně určena americkému ležení Camp Delta západně od města, kam ale nedoletěla.

Odbojová organizace Generální velení ozbrojených sil – Irácká armáda oznámila, že zasáhla několika raketami americkou základnu v Júsufíji.

Bombové útoky

Skupina ženistů vládní armády se snažila v mosulské Rašídíji zneškodnit bombu, která však explodovala. Výbuch zranil těžce majora Fachíra Barwárího, jenž přišel o ruku a nohu, a dva jeho vojáky.

V poledne usmrtil výbuch bomby severně od Baládu dva členy policejní hlídky tzv. Probuzení.

Úterý 24. června 2005

Bagdád

Sebevražedný útočník se odpálil uprostřed volebního shromáždění, které mělo zvolit předsedu místní rady v Madínat as-Sadr a jemuž předsedali američtí vojáci. Mezi účastníky se odpálil sebevražedný útočník, jenž usmrtil dva americké vojáky a čtyři civilisty; se zraněním vyvázlo pět Američanů a pět civilistů. Američané ovšem prohlásili své mrtvé za civilisty, z nichž jeden byl zaměstnancem amerického ministerstva zahraničí a druhý ministerstva obrany.

V okrsku Abú Dušajr v jižním bagdádském předměstí Durá zastřelili ozbrojenci předsedu místní rady Mahdího Atwána.

Tikrít

Američtí a vládní vojáci zatkli v noci na úterý v Tikrítu doyena novinářů provincie Saláh ad-dín Hasana Ma‘džúna a jednoho z jeho synů.

Mosul

Při razii ve čtvrti Urajbí v západní části Mosulu začali američtí vojáci uvnitř jednoho z prohledávaných domů ráno střílet, zabili tři členy rodiny a tři další sebrali.

V západním Mosulu unesli ozbrojenci čtyři studenty, vesměs pocházející z provincie Anbár, kteří se právě chystali skládat závěrečné zkoušky. Dva z nich brzo nato propustili, pátrání po druhých dvou pokračovalo.

Pozdě večer zaútočil sebevražedný útočník na policejní štáb v okrsku Báb al-Džadíd. Exploze auta zabila jedno dítě a zranila 57 lidí, většinou civilistů, mezi zraněnými bylo jen několik policistů.

Amára

V provincii Majsán byli v noci na úterý zatčeni tři důstojníci provinční policie – plukovník, major a nadporučík – pro spolupráci s Mahdího armádou.

V Madžíhíji východně od města zatkly vládní síly předsedu místní rady Alího Maháwího. Ve vesnici působila silná organizace Mahdího armády.

Basra

Na několika místech města zatkla vládní policie dalších 15 příslušníků Mahdího armády. Při razii byla navíc zabavena pistole značky Glock a jeden kus RPG-7.

Ozbrojené akce

Starosta vesnice Karhat Qazan ležící jihozápadně od Kirkúku Ibráhím Hasan Alí byl v 16:45 zastřelen ozbrojenci z jedoucího auta; útočníci vzápětí nato zmizeli.

Člen ochranky ropných zařízení zastřelil v poledne v Bajdží vládního zaměstnance, který byl v rafinérii na inspekci. Podle informace vládní policie se úředník nedal při opouštění objektu prohledat, a proto jej strážce v bráně rafinérie zastřelil.

Bombové útoky

Velitel policie v Mandalí 100 km severovýchodně od Bagdádu plukovník Ahmad Safár přežil výbuch bomby, která zasáhla u Karkuše ležícího 15 km jižně od Mandalí jeho kolonu. Zraněno však bylo jeho sedm strážců, někteří velmi těžce.

V úterý večer zasáhla bomba v provincii Ninwa americkou hlídku a zabila tři vojáky a jejich

tlumočníka.

Středa 25. června 2008

Tikrít

Americký vrtulník ostřeloval za svítání dům ve vesnici Samra ležící východně od města, patřící dělníkovi Ahmadu Zajdánovi. Ve zcela zničeném domě zahynul on, jeho žena a tři děti, tři obyvatelé sousedního domu byli zraněni a několik okolních domů poškozeno. Proč k útoku došlo, nikdo nevěděl.

Amára

Vládní síly zatkly od zahájení operace proti Mahdího armádě v provincii Majsán 19. června už 87 mahdistů. Kromě toho zabavily 21 skladů zbraní vyrobených v Íránu a odhalily dvě dílny na výrobu přilnavých bomb.

Ozbrojené akce

Ozbrojenci zastřelili před jeho domem v severním okrsku Baladíjat městského správce inženýra Chálida Mahmúda a jeho řidiče. Inženýr byl už čtvrtým městským úředníkem, který se stal za poslední tři dny obětí atentátu. Další dva správci byli v úterý zabiti v Bagdádu, předseda městské rady v Madá‘inu se stal terčem atentátu v pondělí.

Ve vesnici Mulla Id u Buhrízu vyhodili ozbrojenci do vzduchu dům, který právě prohledávali vládní vojáci. Jednoho z nich výbuch usmrtil.

Z jedoucího auta ostřelovali ozbrojenci nedaleko bagdádského mezinárodního letiště americký konvoj. Vojáci odpověděli střelbou, při níž zničili auto útočníků a všechny v něm zabili.

Bombové útoky

Ráno zasáhla v Kirkúku bomba kolonu zástupce ředitele tamní hlavní nemocnice dr. Sabaha Ámina ad-Dawúdího, zranila však jen jeho řidiče. Odpoledne explodovala ve čtvrti Chadra na jihozápadě města bomba pod policejní hlídkou, zabila jednu osobu a zranila jednoho policistu.

Výbuch bomby uvnitř soukromého auta zabil v Karbale dítě a zranil další čtyři lidi, jednoho z nich těžce.

Odpoledne zranil výbuch bomby v bagdádském okrsku Karradá sedm lidí.

Čtvrtek 26. června 2008

Karma

Na schůzce správce tohoto malého města ležícího 7 km západně od Fallúdže s představiteli místních kmenů se v 11:05 odpálil sebevražedný útočník. Předmětem jednání byly bezpečnostní záležitosti a veřejné služby v oblasti. Výbuch usmrtil nejméně 15 lidí, mezi nimi i správce Kamála Abd as-Salama a vůdce kmenů šajcha Muzhíra Šawwu al-Džumajlího. Část ze 17 zraněných byla zraněna těžce; byli mezi nimi policisté a vůdci několika kmenů. Americká armáda později oznámila, že při sebevražedném útoku zahynuli také tři američtí vojáci.

Mosul

Okolím budovy vládní správy otřásly odpoledne dvě silné exploze. První způsobila bomba, jež vybuchla na nedalekém tržišti Báb at-Túb, kudy právě projížděla kolona guvernéra provincie Durajda Kašmuly. O chvíli později explodovalo o kus dál zaparkované auto a zasáhlo rovněž guvernérovu kolonu. Ten však oba útoky přežil, stejně jako řadu předešlých, bez úhony; zabiti byli dva z jeho strážců a dalších pět utrpělo zranění. Kromě toho přišlo při obou explozích o život dalších 15 lidí a zraněno bylo 57.

Bombový útok

Na východě Bagdádu zasáhla bomba skupinu amerických vojáků, z nichž jednoho usmrtila.

Pátek 27. června 2008

Bagdád

Americké transportní letadlo C-130H bylo kolem 13:45 nuceno nouzově přistát na poli severně od Bagdádu. Podle oznámení Američanů způsobila přistání technická závada, nikoli bojová aktivita.

Karbalá

Provinční policie pozatýkala po pátečních společných modlitbách v tomto svatém městě 30 až 40 věřících. Jak oznámil vůdce Sadrova huntí ve městě Husajn al-Karbalá‘í, šlo vesměs o příslušníky hnutí, kteří vycházeli z mešity Muchajjim, při níž je úřadovna hnutí. Zatýkání bylo náhodné a překvapivé; Karbalá‘í vyzval k zachování klidu, aby se napjatá situace ve městě ještě více nezhoršila, a k propuštění zatčených.

Ozbrojená akce

V Džurf as-Sachr 40 km jižně od Bagdádu ostřelovali ozbrojenci z jedoucího auta kontrolní stanoviště vládní policie. Podle svědků byli na straně policistů mrtví a zranění, přesné počty však nebylo možno zjistit; útočníkům se podařilo uniknout.

Bombový útok

V Šaruqatu v provincii Saláh ad-dín zasáhla dopoledne bomba hlídku policie tzv. Probuzení, dva policisty usmrtila a tři zranila.

Sobota 28. června 2008

Bagdád

Obrněné vozidlo patřící zahraniční bezpečnostní společnosti zahájilo uvnitř zakázané bezpečnostní zóny na bagdádském mezinárodním letišti palbu na civilní auto se třemi zaměstnanci banky Ráfidájn patřící irácké vládě. Všichni tři, Táriq Abú Zijád a dvě ženy, kteří pracovali v letištní pobočce banky, byli na místě mrtví. Podle velitele kontrolní jednotky letiště Alího as-Saffára auto zřejmě chybou řidiče sjelo z vymezené dráhy a bezpečnostní zaměstnanci na ně ze vzdálenosti 200 metrů okamžitě začali střílet, ač jim žádné nebezpečí nehrozilo. Dovnitř zóny se lze dostat jen přes několik kontrolních stanovišť střežených kamerami a cvičenými psy. Saffár dodal, že po zásahu žoldáci seděli a klidně přihlíželi, jak auto explodovalo a beze zbytku shořelo. Agentura Jaqín k tomu dodala, že irácká vládní policie nesmí na letišti nosit zbraň a všichni, kdo sem vstupují, jsou kompletně prohledáni britskou bezpečnostní společností Global Security.

Večer byl v Nu‘ajríji na východě Bagdádu zastřelen velitel zpravodajských operací v Basře brigádní generál Abd al-Džabbár Munšíd, který tu byl na dovolené.

Dawr

Ve městě ležícím 150 km severně od Bagdádu v provincii Saláh ad-dín zatkli Američané velitele místní policie plukovníka Mahmúda Udwána a eskortovali ho z policejního ředitelství na jednu ze svých základen. Důvod zatčení vojáci nesdělili.

Tikrít

Americké síly ráno propustily doyena novinářů provincie Saláh ad-dín Hasana al-Ma‘džúna, jehož v Tikrítu zajaly v pondělí 23. června v noci. O osudu jeho syna, jenž byl zatčen spolu s otcem, nebylo sděleno nic.

Kirkúk

Kurdské separatistické síly zahájily rozsáhlé zatýkání arabských policejních důstojníků . Ti jsou obviňováni z napomáhání „ozbrojeným skupinám“, ve skutečnosti jde ale o součást snah vyčistit město od Arabů a připojit je pak k autonomnímu Kurdistánu. Zatčeno bylo 60 důstojníků a řadových policistů, vesměs Arabů. Jeden z čelných představitelů arabského obyvatelstva, jež spolu s Turkmeny Kurdy početně převyšuje, sdělil agentuře Jaqín, že ve skutečnosti počet zatčených dosáhl vyššího počtu než 60.

Dalších 15 policistů bylo zatčeno předchozího dne v Huwajdžá 45 km jihozápadně od Kirkúku a v nedalekém Rašadu. Jejich zatčení oznámil plukovník pešmergů Táhir s tím, že většina arabských policistů napomáhá ozbrojencům, ale dva důstojníci, kapitán a nadporučík, byli ráno zatčeni pro braní úplatků a korupci.

Karbalá

Po půlnoci přistálo ve vesnici Džannadžá, rodišti premiéra Málikího, u Karbaly šest amerických vrtulníků. Jejich posádky zahájily prohledávání vesnice, při němž zabili jednoho vesničana a dalšího zajali. Proč se vesnice stala předmětem amerického zájmu, se její představitelé ani u přítomných vojáků, ani dotazem na americké základně v Husajníji nedozvěděli. Razii označili za porušení dohody, podle níž Američané předali odpovědnost za bezpečnost oblasti v říjnu 2007 do rukou místních představitelů.Podle dohody měl jakýkoli další vpád do oblasti předem schválit premiér jako vrchní velitel iráckých sil.

Amára

Vládní policie zatkla v okrsku Alí al-Ghargí na severu města ředitele úřadovny Sadrova hnutí pro sousední provincii Basra Sajjida Hasana al-Husajního, jehož dům před zásahem obklíčila.

Mosul

V noci prohledali američtí vojáci stánky tržiště Súq an-Nábí, které předtím celé uzavřeli zátarasy a přístup do obchůdků si zjednávali granáty. Jde o poměrně malé tržiště tvořené asi kilometr dlouhou ulicí, na jejíchž stranách jsou obchody.

Basra

Vládní policie zatkla dalších 12 mahdistů, které obvinila z terorismu.

Ozbrojená akce

Ázerbajdžánské ministerstvo války oznámilo, že jeden ze 150 vojáků, které tato země vyslala do Iráku, byl zabit v průběhu vojenské operace. Většina ázerbajdžánských vojáků slouží v provincii Anbár na základně u hadíthské hráze.

Ostřelování

Terčem minometné palby se večer stalo kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení v Azimu. Zabity tu byly dvě osoby a sedm zraněno; mezi zraněnými byli tři policisté, dva z nich utrpěli zranění těžká.

Bombový útok

V mosulské čtvrti Jarmúk zranil výbuch bomby dva policisty.

Neděle 29. června 2008

Bagdád

Američané vydali prohlášení, v němž označili líčení incidentu na bagdádském mezinárodním letišti, při němž předešlého dne zahynuli tři zaměstnanci banky Ráfidajn, jak je podal velitel kontrolní jednotky na letišti Saffár, za nesprávné. Podle nich začali lidé z neoznačeného auta stojícího na kraji letištní silnice střílet na hlídku amerických vojáků. Ti – nikoli tedy britská bezpečnostní společnost Global Security - palbu opětovali a ozbrojence v autě zabili.

Wadžíhíja

Vládní policie zastřelila ženu, která neuposlechla výzvy k zastavení a pokračovala v chůzi k budově zdejší místní rady. Žena měla na sobě nálož, která tak explodovala ještě před zátarasy; výbuch vážně zranil jednoho civilistu, ale žádného z policistů. Policie provincie Dijála získala informace o řadě žen sloužících al-Qá‘idě jako sebevražedné útočnice, 20 z nich už takové útoky provedlo.

Ozbrojená akce

Při útoku ozbrojenců na policejní hlídku byl v okrsku Dawrat al-Hammam na východě Mosulu před svítáním zraněn jeden vládní policista a civilista. V téže době zastřelili ozbrojenci v mosulském okrsku Farúq dalšího policistu, který byl doma na dovolené.

Bombové útoky

Ve vesnici Mas‘ad ležící 15 km východně od Dulu‘íje explodovalo vedle policejní hlídky v 7:30 zaparkované auto. Jeho výbuch zabil šest policistů a zranil čtyři další, z nichž jeden zemřel po příjezdu do nemocnice. Mezi mrtvými byli dva důstojníci. Vesnice je známou baštou al-Qá‘idy.

V mosulském okrsku Hudaba zasáhla bomba americkou hlídku. Další bomba zranila ve městě tři členy hlídky vládní armády.

K explozi bomby došlo ve čtvrti Wásit v Kirkúku u auta patřícího řediteli tamní policie plukovníku Ahmadu Šumajránímu. Výbuch zranil šest lidí, kteří byli v té chvíli poblíž, plukovníkovo auto bylo poškozeno, on sám v něm ale nebyl.

Pondělí 30. června 2008

Amára

Vládní vojáci zatkli ředitele zdejší lékařské pohotovostní služby, aniž někomu sdělili odůvodnění tohoto kroku.

Basra

Vládní armáda stále pokračuje v pohledávání města a provincie. Tentokrát bylo zatčeno osm dalších mahdistů. Celá akce je od počátku – podobně jako operace proti Mahdího armádě probíhající v dalších provinciích - považována za přípravu amerického útoku na Írán.

Ozbrojená akce

V okrsku Isla az-Zirá‘í v západní části Mosulu přepadli ozbrojenci hlídku vládní armády a dva vojáky zabili. Ačkoli ve městě probíhá od 10. května operace proti al-Qá‘idě, ozbrojené či bombové útoky na příslušníky vládních i amerických sil neustávají.

Bombové útoky

V severním Bagdádu explodovalo ráno civilní auto, které bylo výbuchem zcela zničeno a jeho pasažér a řidič v jedné osobě zahynul. Výbuch bomby u domu soudce Alího al-Alláfa na ulici Palestina poškodil dopoledne dům, ale nikoho nezranil. Další bomba dopoledne explodovala u domu soudce Alá Husajna Sáliha ve čtvrti Ghádir; i tady došlo jen k hmotným škodám. Také v okrsku Bunúk (východní Bagdád) mířil bombový útok na soudce. Tentokrát byl Abdalláh aš-Šamarí spolu se ženou a dcerou zraněn a všichni tři byli dopraveni do nemocnice. Šamarí je členem soudu v Madínat as-Sadr. Na náměstí Saláh ad-dín v severní části Bagdádu došlo k výbuchu bomby u americké hlídky. O ztrátách Američanů se nepodařilo zjistit nic, výbuch však zaplatil životem jeden civilista a další tři byli zraněni.

Výbuch podomácku vyrobené bomby zneškodnil v Mosulu Humvee americké hlídky, v němž zabil nebo zranil několik vojáků. Stalo se tak v průběhu razie amerických vojáků ve čtvrti Dubbat. Odpoledne došlo k explozi auta v severní části města; měla zasáhnout policejní hlídku, ale protože došlo k ní opožděně až po průjezdu hlídky, zabil byl civilisty a zraněno 13 dalších.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       4. 7. 2008
5. 7. 2008 Lidská společnost není k žití? Jan  Čulík
6. 7. 2008 Jakubiskova Bathory: Typický "euroentertainment" Jan  Čulík
6. 7. 2008 Pronikání do složitostí registračního systému Jan  Čulík
5. 7. 2008 Agresivní politika hotelu Thermal je zaměřena proti ženám
5. 7. 2008 Stručný pozdrav z Karlových Varů Jan  Čulík
4. 7. 2008 Jsou za odporem české veřejnosti proti radaru v Brdech ruské a arabské peníze? Jakub  Rolčík
4. 7. 2008 Polsko odmítlo nabídku USA na raketovou základnu
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům
4. 7. 2008 Imigrační politika státu není věcí Cizinecké policie Milan  Daniel
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
5. 7. 2008 Tato xenofobie není přijatelná - ale dělejte si, co chcete, ovšem otevřeně Jan  Čulík
4. 7. 2008 Fronty před cizineckou policií jako odvrácená strana otevřené náruče Štěpán  Kotrba
4. 7. 2008 Biopaliva jsou prvotní příčinou potravinové krize
4. 7. 2008 Privatizace spravedlnosti pozastavena Ladislav  Žák
4. 7. 2008 Litva opět odmítla jednání s USA o instalaci radarového systému
4. 7. 2008 ve vesnici zapalují ohně Petra  Placáková
4. 7. 2008 Němci si připomněli 125. výročí narození Franze Kafky Richard  Seemann
4. 7. 2008 Čtěte Ferdinanda Peroutku - je to opravdu dobré Otto  Drexler
4. 7. 2008 Mimořádné vysílání ČT24 v úterý 8. 7. 2008 - Zaostřeno na radar
4. 7. 2008 Nad přízrakem rakoviny "svítá"? Miloš  Dokulil
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"
4. 7. 2008 Reformovat zdravotnictví lze i jinak! Jaké jsou alternativy? Jiří  Patermann
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
4. 7. 2008 Londýnský primátor Boris Johnson uprostřed kontroverze
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
4. 7. 2008 Další vzestup cen zemního plynu na obzoru?
4. 7. 2008 Týdeník Reflex se stal proradarovou značkou
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
3. 7. 2008 Waterboarding JE mučení
3. 7. 2008 "Korektne": Spôsobujú ropnú krízu slovenskí dôchodcovia? Sylvia  Rychlá
3. 7. 2008 Ingrid Betancourt je na svobodě Simone  Radačičová
2. 7. 2008 "Objektivita je vymyšlenost"
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
2. 7. 2008 Rakety na poslední chvíli
4. 7. 2008 "Nepodepisujte smlouvu!" vyzývají dopisem občané Peacelandu ministryni
3. 7. 2008 Polsko a USA "budou jednat o raketové obraně"
3. 7. 2008 Polsko konstatovalo, že obdrželo poslední americkou nabídku k raketové obraně, ale že rozhodnutí neuspěchá
2. 7. 2008 Čeští politici tíhnou ke způsobu vlády palácové byrokracie orientálních absolutistických říší doby bronzové Ivan  Větvička
4. 7. 2008 Teorie informačního pole (část 1) Michal  Rusek
4. 7. 2008 Mravenec zmohl víc než slon Fidel Castro Ruz
4. 7. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2008
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2008   
23. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2008   
3. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2008   
21. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1.-15. května 2008   
4. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2008   
18. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008   
3. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008   
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008   
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007