26. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 5. 2008

OVM: Žonglování s horkým bramborem a místo věcné debaty cirkus

Moravec měl koncepci pořadu lépe propracovat

Nedělní speciál Otázek Václava Moravce ze společenského sálu obce Borovno na téma radar byl v upoutávkách deklarován především jako příležitost pro občany předložit vlastní argumenty a konfrontovat politiky před zraky kamer. Václav Moravec však pořad uvedl zcela nešťastně -- totiž historickým vývojem kauzy. Nahrál tak na smeč přítomným zástupcům koalice, kteří se okamžitě chopili příležitosti a debata se tak hned zpočátku svezla v hádku s opozicí o to, kdo jednání s USA vlastně začal. V této stěžejní první hodině pořadu, kdy jej má možnost sledovat nejvíce diváků prostřednictvím programu ČT1, se dostalo ke slovu snad pouze pět lidí z publika. Mezi nimi i Štěpán Kotrba, který se kupodivu nad tímto absurdním průběhem diskuze a odbíháním od podstaty problému nepozastavil a místo toho přispěl do probíhajícího sporu, ve kterém se postavil na stranu ČSSD.

Přítrž této tragikomické scéně bohužel neučinil ani moderátor, kterému se ve zbytku pořadu dokonce několikrát (a můžeme spekulovat, zda vědomě či nikoliv) podařilo tuto situaci oživit. Nad slunce jasnější skutečnost, že občany v sále ani u obrazovek v tuto chvíli už vůbec nezajímá, kdo vyjednávání začal, vyřkl až v samotném závěru přenosu na ČT1 další z pětice tazatelů z publika - starosta Trokavce Jan Neoral. Divákům ČT1 tak pořad ve svých prvních 60 minutách nenabídl nic, co by už v minulosti mnohokrát neviděli. Vzájemné obviňování, osobní útoky, vyzdvihování vlastních zásluh či naopak poklesků protějšku a přetahování se o politické body.

Přitom přestřelka, která se zákonitě strhne v každém diskusním pořadu na toto téma, je veskrze absurdní: Vládní koalice, která umístění radaru nejen s povděkem vítá, ale vehementně jej i prosazuje a v tuto chvíli by snad byla ochotna i zaplatit (A. Vondra), aby tady radar byl, se zároveň evidentně snaží rozmělnit vinu, nebo chcete-li zodpovědnost (chápej za něco špatného, protože jinak by nebylo co rozmělňovat), a alespoň její část přenést na opoziční ČSSD. A když se tuto vinu či zodpovědnost snaží rozmělnit, tak ta asi existuje a koalice ji cítí, proč by to jinak dělala? Ale pokračujme v této logice dále: Lze cítit vinu či zodpovědnost za něco, o čem jsme bez nejmenších pochybností přesvědčeni, že je přínosem úplně pro všechny? Proč se pan Cyril Svoboda jednou větou čestně hlásí k zodpovědnosti (a to i "po patnácti letech a jmenovitě") za toto rozhodnutí a hned v druhé ji přenáší na ČSSD? Takové otázky měly padnout ze sálu, když už pan Moravec nechal toto scestné téma běžet.

Václav Moravec měl pořad nastavit tak, aby se témata logicky odvíjela hned od začátku pořadu od podstaty problému v podobě směřování zahraničně-bezpečnostní politiky k případným souvisejícím podtématům, seřazeným dle důležitosti. Tohoto zakopaného psa exhumoval až po hodině a dvaceti pěti minutách Lubomír Zaorálek, tou dobou už bohužel na o poznání méně sledovaném kanále ČT24. Připomněl, že rozhodnutí o radaru je v prvé řadě rozcestníkem koncepce naší zahraničně-bezpečnostní politiky se všemi konsekvencemi. V tomto duchu obvinil vládní koalici, že sází na Spojené státy jako na budoucího hegemona a vyhověním v otázce radaru si snaží zajistit jejich ochranu na věky věků navzdory agresivní bezpečnostní politice, kterou Spojené státy v současné době vedou, ke které bychom se souhlasem s radarem bezpochyby přihlásili a od které se v současné době již většina zemí odklání. Kdyby tato obvinění padla hned v počátku pořadu, mohli jsme se dočkat zajímavé diskuze. Vládní koalice by byla nucena jít buď s pravdou ven - tedy přiznat, že pro vlastní bezpečí je ochotna lísat se k nejsilnějšímu, byť ten sem tam dost lže, aby dosáhl svého a už vůbec nedodržuje pravidla, která vyžaduje od ostatních. Nebo obhájit tváří v tvář argumentům protistran smysluplnost důvodů, které uvádí jako oficiální pro výstavbu radaru a debata by se přirozeně mohla postupně probíjet i k dílčím otázkám jako jsou technické nesrovnalosti ve vládní zprávě, dopad na zdraví, na přírodu atd.

Lubomír Zaorálek se však posléze nechal zcela zaskočit otázkou, zda by ČSSD po případné výhře v příštích volbách smlouvu vypověděla. Vzhledem k tomu, že tato otázka již delší dobu zcela zřetelně visí ve vzduchu, měla ČSSD tuto variantu mít dávno prodiskutovat se svou stranickou základnou či alespoň v poslaneckém klubu a vydat k ní oficiální stanovisko. Jinak ve svém postoji nemůže působit seriózně. A tak se debata opět stáčí jinam:

Vondra zřejmě pro nedostatek pohotových argumentů sahá po útoku: "Kde jste byli, když přijela okupační vojska a rozmístila zde bez souhlasu parlamentu své rakety?". A někdo ze sálu mu zcela správně a jednoduše odpovídá "Ale dnes máme demokracii!" (nebo snad ne, pane Vondro? Tak jak to tedy je?). Starosta Spáleného Poříčí požaduje od dnešního dne ve všech médiích červeně podtrhávat lži a zeleně fakta. Jak má, chudák, jinak vědět, čím se má řídit? Starosta Borovna zase chce záruky slíbených úplatků od vlády. Smířil se s tím, že ať je u moci kdokoliv, obec na to vždycky doplatí. Tak se aspoň nechce zpronevěřit vlastnímu přesvědčení zadarmo.

Rozpačitou atmosféru konečně protíná volička ODS, která se však za svůj hlas ve volbách podle svých slov stydí. Chce vysvětlit, proč za nás vláda bez mandátu rozhoduje, proč neumožní vyjádřit se občanům v referendu a slibuje, že si za to koaliční strany v příštích volbách ponesou zodpovědnost. Na to navazuje se svým dotazem slečna Novomeská z Ne Základnám, ale v zápětí ho poněkud kazí osobním útokem na Martina Bursíka, který (předstírá, že?) nemá ponětí, že se jedná o revanš za výroky premiéra a tiskové zprávy o financování iniciativy z Ruska, až mu to musí Václav Moravec vysvětlit. Debata tak dostává řádné obrátky a dotýká se meritu věci až na samotný závěr, kdy se o slovo hlásí i pohublý hladovkář Jan Tamáš. Hovoří se o propojení zájmových skupin s vládní koalicí, ohrožení demokracie, lidských práv, ale to už končí i čas, vyhrazený pro Otázky na ČT24.

Pořad tak měl bohužel co do závažnosti diskutovaných témat chronologicky zcela opačný sled, než jaký bychom si jistě všichni přáli. ČT a hlavně Václav Moravec by napříště měli koncepci pořadu lépe propracovat.

                 
Obsah vydání       26. 5. 2008
26. 5. 2008 Zdravotní stav Jana Bednáře se zhoršuje
26. 5. 2008 Čáslavka Bursíkovi: Zelené vedeš jako rodinnou firmu, zcela ignoruješ Republikovou radu
26. 5. 2008 Nedělní Otázky Václava Moravce v Brdech a o Brdech Štěpán  Kotrba
26. 5. 2008 "Přednostně hájená" základna, o které se lidem neřeklo, že se na ni bude přednostně útočit
26. 5. 2008 Neobjektivita?
26. 5. 2008 Poněkud "nazelenalý" pohled na prezidentské kandidáty v USA? Miloš  Dokulil
26. 5. 2008 Probuďte se, Ameriko. Směřujeme ke katastrofě
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila
26. 5. 2008 Cigarety budou v obchodech smět být pouze skryty pod pultem
26. 5. 2008 Newyorské restaurace musejí na jídelních lístcích zveřejňovat počet kalorií každého jídla
26. 5. 2008 Sonda Phoenix úspěšně přistála na Marsu
26. 5. 2008 OVM: Žonglování s horkým bramborem a místo věcné debaty cirkus Jan  Škorvánek
26. 5. 2008 Bojí se vláda Tamášovy a Bednářovy hladovky?
26. 5. 2008 Borovenské protokoly Karel  Dolejší
26. 5. 2008 Teď mluvím já František  Řezáč
26. 5. 2008 Proti izolaci v české kotlině František  Řezáč
26. 5. 2008 Spojené státy jihoamerické : Už je to tady ! Josef  Mikovec
26. 5. 2008 Francie: Proč Sarkozy ještě vládne? Karel  Košťál
26. 5. 2008 Co s ním? Hana  Mudrová
26. 5. 2008 Finanční podpora pro osobu blízkou je osvobozena od daní
26. 5. 2008 Fialová kráva Beno  Trávníček
26. 5. 2008 Tip na letní výlet František  Řezáč
26. 5. 2008 Proč má ČT potřebu se vychvalovat?
26. 5. 2008 Jan Hus a Jan Palach byli taky vyděrači? Eliška  Svobodová
26. 5. 2008 Lidé se vyjadřují jasně, ale chybí aktivita Soňa  Hromátková
26. 5. 2008 ■ ■ ■ Kateřina  Rudčenková
25. 5. 2008 Moravec skoro vzorem nezaujatého žurnalisty Michal  Vimmer
25. 5. 2008 Debata? ... ne, opět fraška Petr  Furmánek
25. 5. 2008 Jen Ransdorf nepůsobil ani trapně, ani směšně
25. 5. 2008 Co tím asi pan šéfredaktor myslel?
25. 5. 2008 Nedůstojné žvanění hluchých Jan  Polívka
25. 5. 2008 Němci šokováni, že jsou všichni stejní
25. 5. 2008 Každý čtvrtý Němec je ohrožen chudobou Richard  Seemann
26. 5. 2008 Lenost podporuje hloupost, neboli Polemika s politickým pragmatismem Uwe  Ladwig
26. 5. 2008 Měli bychom směřovat k opravdovosti Soňa  Hromátková
25. 5. 2008 O protestním táboru na kótě 718 -- květen 2008 Jan  Burian, Ivan  Pavlov
25. 5. 2008 Akce Greenpeace popuzuje místní lidi
24. 5. 2008 Chtěli by nám ukrást poezii Boris  Cvek
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Může vám někdo prostřednictvím bankovních poplatků vytunelovat konto? Jan  Čulík
23. 5. 2008 Zahraniční platby: jak je to s poplatky, které převyšují zaslanou částku? Patrik  Nacher
25. 5. 2008 Nová funkce Britských listů
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008