20. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 5. 2008

Topolánek apoštolem tržní ideologie v Jižní Americe

Premiér České republiky propaguje ideologii všespasitelné tržní ideologie i na setkání světových vůdců v Latinské Americe. Nebudu rozebírat souvislosti tohoto setkání, všimnu se jen určité naivity a neprozřetelnosti, kterou si dovoluje šířit ze země, která má necelou dvacetiletou zkušenost se zákonem trhu, kde má charakter zákona džungle.

Pár konkrétních příkladů použiji jako případové studie, kterými budu dokumentovat, že to, co se v Čechách ukázalo jako velmi problematické je nevhodné exportovat za hranice naší vlasti.

"Přenecháte-li vše volné ruce trhu, nebudete se stačit divit, až vás volná noha téhož trhu nakopne",

pravil v polovině devadesátých let americký profesor Dennis Meadows, zakladatel Římského klubu, spoluautor knih Meze růstu a Překročení mezí při své návštěvě Čech. Co tím asi myslel, profesor, který věkem žije druhou polovinu svého života, tudíž má své teorie i patřičně doložené zkušenostmi ze života v Americe, která pravidla globálního trhu exportuje napříč zeměkoulí, i do zemí, kde o to vůbec nestojí a importu cizích pravidel se úporně brání? Především to, že dostane-li se do popředí společenské filozofie výlučná teorie o tom, že trh, a s ním toky peněz vše vyřeší, tak se politická reprezentace a následně i lid bude chovat podle této teorie. Hodnota peněz a majetku bude mít vyšší cenu než hodnota života a živé přírody.

"Právo trhu diktuje demokracii

V demokracii, která uctívá právo trhu, dochází k tomu, že vítězí nikoliv ti nejlepší, ale ti, kteří si mohou dovolit investovat do propagačních kampaní nejvíce peněz. To, že krátkodobé zisky mohou přinášet dlouhodobé ztráty, politika neřeší. Politici jsou voleni na čtyři roky, kdy se na trhu zviditelní, vybudují si určité kontakty, dostanou se k informacím a k penězům, po nich může přijít potopa. Hodnota jedince je dána jeho hodnotou na trhu, kterou dokumentuje úspěchem, mládím, zdravím, společenským postavením, oblečením, autem. Zcela nedemokraticky je ignorován přínos a zkušenosti starších lidí pro společnost, na trhu práce jsou paradoxně diskriminovány i matky a vychovatelky malých dětí, budoucích konzumentů, nebo-li obyvatel tržní, konzumní společnosti.

"Právo trhu a sociální situace obyvatelstva

Právo trhu dalo v Čechách zelenou investicím do supermarketů, čímž zlikvidovalo celou řadu drobných podnikatelských aktivit a s nimi i určitý sociální život, který se odehrával při osobních kontaktech v maloobchodech, zredukovalo velké množství tvořivých pracovních příležitostí lidí na pouhé mechanické značkovače u pokladen. Volný trh otevřel prostor importu potravin napříč kontinenty, čímž zlikvidoval domácí zemědělskou produkci. Úrodná, zemědělská půda se začala zastavovat sklady, satelitními městečky, obchody. Současné zdražování cen potravin je následkem krátkozraké politiky vládnoucí tržní ideologie.

"Plánované hospodářství a volný trh

Za komunismu jsme stáli fronty na pomeranče a banány, což bývá největší argumentací toho, jak se za komunismu žilo bídně. Nikdo nepopírá tehdejší obtížnou dostupnost přístupu ke zboží, největší hrozbou komunismu však byla nesvoboda slova a možnost být za kritiku režimu kdykoliv postihováni a trestáni. Ve společnosti tržní svobody si můžeme říkat, co chceme, hlavní hrozba má však zcela existenciální charakter. Mnoho lidí má dnes potíž si najít práci, volný trh v Čechách zredukoval pracovní příležitosti do automobilového průmyslu, stavebnictví, výše zmíněných supermarketů.Velmi snadno se vám dnes může snadno stát, při jakékoliv kvalifikaci, že přijdete o práci, a následně o peníze. Nemůžete-li si zaplatit byt, pak se velmi snadno stanete v tržní demokracii bezdomovcem, sociálně vyloučeným a trhem odsouzeníhodným individuem.

"Volný trh bohatne na obchodu s vodou, potravinami, střechou nad hlavou

V roce 2000 se v Čechách konalo setkání Světové banky. Organizovala jsem tehdy mezinárodní paralelní konferenci žen na téma Život není na prodej -- ženy, děti, příroda, jako alternativa k politice Světové banky, MMF a Světové obchodní organizace. Ženy z Indie, Latinské Ameriky a USA dokumentovaly, co globální trh způsobil v jejich lokálních ekonomikách, a varovaly nás, abychom nedopustili opakování stejných chyb, které se staly u nich. V Indii došlo k likvidaci místních farmářů; To, co jim v minulosti dávala příroda zdarma -- osení - uchovávali vždy na příští rok, aby měli úrodu v roce následujícím, jim najednou začaly prodávat nadnárodní korporace geneticky modifikované, patentované, a nereprodukovatelné. Lidé, kteří nikdy nepotřebovali dolary, na nich najednou byli závislí, a když se jim nepodařilo prodat a získat peníze, tak ani nemohli nakoupit a zasít to, co dříve bylo zadarmo. Tato politika způsobila zoufalství a řadu sebevražd v místech, dříve potravinově sice skromných, avšak soběstačných. Prodej pitné vody - přírodního zdroje v Bolívii způsobil její následné zdražování a tedy prohloubení chudoby opět těch nejchudších.

" "Na ekologii si musíme nejdřív vydělat",

propagoval před léty hlavní český ideolog volného trhu Václav Klaus. Dalo by se říci, že sociální a ekologické chování je podmíněno dostatkem peněz, a jen bohatí si mohou dovolit být velkorysí. Je-li dnes 20 % lidí celosvětově na relativně dobré ekonomické úrovni a 80 % žije na hranici existenciální nouze, pak je otázkou, kde brát a jak docílit toho, aby se i těch 80 % mohlo stát přiměřeně bohatými podle měřítek volného trhu? Je to vůbec v kapacitě a možnostech přírodních, surovinových a prostorových zdrojů Země? Například, chce-li mít v Čechách každý auto, což volný trh podporuje, neboť výroba, prodej, koupě a provoz aut přináší zisky a roztáčí hodnotu HDP, pak zákonitě dochází k tomu, že není, kde parkovat, kam auta dávat. Vznikají novodobé konflikty, vyvolané tržním hodnotovým systémem.

"Může trh odstranit chudobu?

Trh bohužel zredukoval jazyk, používaný slovník i život na pouhou ekonomiku a peníze, ty se staly v Čechách na dvě desetiletí jediným hodnotovým kritériem. Zapomnělo se, že může existovat i chudoba ducha, chudoba sociálních a mezilidských vztahů, chudoba hodnot, do pozadí ustoupilo vše, co nesouvisí se ziskem, penězi a majetkem. Trh zredukoval chápání souvislostí a vztahů, vyretušoval cit, soucit, solidaritu, lidství. Je-li toto současný export, který premiér v Latinské Americe prezentuje, pak jde o velmi smutnou propagaci České republiky, země s tak bohatou kulturní a historickou zkušeností a tradicí.

                 
Obsah vydání       20. 5. 2008
20. 5. 2008 O původu morální ztuhlosti Karel  Dolejší
20. 5. 2008 Císař říká: Člověk by měl vydat vlastní svědectví Josef  Brož
21. 8. 2014 Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968
20. 5. 2008 Britští poslanci schválili právo vědců vytvářet hybridní embrya
20. 5. 2008 Stane se Velká Británie novým ostrovem dr. Moreaua? Soňa  Hromátková
20. 5. 2008 Češi, sudetští Němci a Němci, neboli Plné kapsy mylných závěrů Uwe  Ladwig
19. 5. 2008 Bobošíková: Zrazuje Topolánek zájmy ČR vyjednáváním se sudetskými Němci?
20. 5. 2008 Varování evropských lékařů Julínkovi
20. 5. 2008 Proč mlčí média o Julínkem chystané "řízené péči"?
20. 5. 2008 Počet vydaných receptů jako kritérium úspěšnosti ministra zdravotnictví? Michael  Kroh
20. 5. 2008 Zdá se Kateřina  Rudčenková
20. 5. 2008 Hladovku přijde podpořit místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."
20. 5. 2008 Topolánek apoštolem tržní ideologie v Jižní Americe Marie  Haisová
17. 5. 2008 Zásadní pokrok ve vývoji nových prvků fázovaných řad radarů Milan  Hlobil
20. 5. 2008 Připomněli jsme Brňanům, že Palestinci jsou lidé Lukáš  Lhoťan
19. 5. 2008 Velbloudy nepožírám, to bych si vyprosil! Zdeněk  Bárta
19. 5. 2008 Milí Češi a Němci! František  Řezáč
19. 5. 2008 Naučte se německy! Jan  Čulík
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
18. 5. 2008 Landsmaschaft a jeho přátelé Egon T. Lánský
18. 5. 2008 Zpochybňuji svědectví BBC o zabíjení Albánců v bývalé Jugoslávii Václav  Dvořák
19. 5. 2008 Uletěly nám včely Sandra  Wain
19. 5. 2008 Al Džazíra: Zpravodajství, které to myslí vážně Andrew  Stroehlein
19. 5. 2008 Ještě méně zpráv ze zahraničí Andrew  Stroehlein
19. 5. 2008 O tom, co je ještě možno vstřebat (aneb co pohledával Erich Burkhardt u Stalingradu?) Michal  Petřík
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008