20. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 5. 2008

O původu morální ztuhlosti

"Dali nám nové postroje/A ač nás chomout pálí/Zaujímáme postoje/Místo, abychom stáli."

Karel Kryl: Demokracie

Celý víkend jsem se marně snažil zjistit, odkud se bere náhlá prkenná ztuhlost mé páteře. Divná, protivná zdřevěnělost, jakou jsem nezažil od dob, kdy jsem chvatně procházel reálsocialistickou Třebíčí - a ne-li každý druhý, tedy třetí pohled kolemjdoucího mi dával najevo, že jsem pimprle na divadle sociálního řádu, od nějž se ještě i u pisoáru očekává příkladný, typický, každému srozumitelný postoj. Teprv když se deštivá neděle nachýlila k večeru, při psaní o tématu dosti odtažitém mi došlo, v čem je onen střelený pudl bez jádra zakopán. Opomněl jsem totiž zaujmout zásadní postoj k činu "zrádce národa" Petra Uhla.

Po pravdě řečeno, když jsem přišel na svět, doba zaujímání zásadních postojů už naštěstí minula. Nikdo po mě nechtěl, abych nadšeně souhlasil s dočasným pobytem okupačních vojsk, abych přísahal, že na Kubě žádné sovětské rakety nejsou, nebo žádal smrt pro Miladu Horákovou. Dobře si však pamatuji nekonečnou sebelítost těch, jež takový predikament převálcoval -- těch, kdo podepsali, vyjádřili, vstoupili... O to většího stupně "morálního" rozhořčení či spíše běsnění byli ovšem schopni kompenzačně dosáhnout, když měli za to, že kohosi načapali při selhání ve sféře, kde sami žádné koncese dělat nemuseli. Hned tu byla výstavní moralistní póza a kázalo se. A ještě dnes se káže.

Dokud jsem býval ženat, babička exmanželky, sudetská Němka, pro mě představovala záhadu a současně memento. Její otec byl za Hitlera ve vězení a přišel o majetek; po válce ji však coby Němku v konzervativně katolickém pohraničí potkal potupný osud svobodné matky; nakonec se už na stará kolena provdala do Bavorska, kde navštěvovala srazy vyhnanců -- potomků těch, kvůli jejichž politické zaslepenosti byl její otec pronásledován. Ve snaze dopídit se příčiny této identifikace s agresorem jsem získal letmé vysvětlení, že s podobně vykořeněnými lidmi téhož jazyka "vzpomíná na mládí", na něž přece měla všechny důvody zapomenout...

Věru: Za nejhorší zrady na sobě děkujme strachu ze zneuznání, opuštěnosti a osamění. Jako třeba jistý doktor z Moravy, jenž se zrovna pohybuje po scéně v roli stoprocentně zásadového levičáka, i když adoptoval politicky nekorektní názor manželky na romskou menšinu. Nikdy jsem se přímo nezeptal; stejně tak na podmínky vstupu, které předcházely jeho působení v Ústavu vědeckého ateismu; nikdy jsem pořádně nerozebral podhoubí jeho podrážděného volání po násilném zásahu proti technařům, z nějž jako sláma z bot čouhala vystrašená úzkost maloměšťáka, jaká vždy stála u zrodu shovívavosti k diktaturám; jen věru nevím, zda bych té slabošské diskrétnosti neměl vlastně litovat, když se teď zase tak okázale rozkatil...

Petr Uhl za Husáka nevstoupil, ale usedl, a to na pořádně dlouhou dobu. Ve Straně zelených na něj nejprve plivalo Patočkovo vedení, aby pak v tomtéž duchu pokračovalo vedení Bursíkovo. Když poštěkávání honicích psů konečně ztichlo, začal si pojednou hřát polívčičku levičácký doktor. Vycítil šanci zaujmout postoj a zahájil tak další kolo štvanice, k níž se hned připojili další. Ale po čempak se z hlubin kompromisnictví vlastně vzpínají? To by bylo, abychom spolu s Baudelairem nevznesli nepříjemnou otázku: "Co to jen hledají ti všichni slepci v Nebi?"

Přiznám se, že Uhlovi docela nerozumím. Rozhodl se přijmout Karlovu cenu - totéž vyznamenání, jaké bylo uděleno jinému "zrádci národa", totiž armádnímu generálu Prchalovi, který za beznadějně opuštěnou první republiku bojoval na Podkarpatské Rusi a v Polsku, a který na rozdíl od Beneše nikdy nevyměnil Poláky za Stalina. Uhl se také vydal do Německa v době, kdy nás touto zemí straší místopředseda vlády prosazující americký radar. S tím vším nemám problém. Jsou však ještě okolnosti, na něž bych se Uhla normálně v klidu rád zeptal -- jenže teď už nebudu mít vhodnou příležitost.

Nezaslouží si totiž roli žáčka přivlečeného za ucho k tabuli, aby provedl veřejnou sebekritiku; tím méně zasluhuje, aby ho do této role vtlačili mravní "suveréni", kteří se na něj sesypali jako vosy; tváří v tvář dalšímu kolu pózování v těch zatraceně zkurvených zásadních postojích je divadelní patos kazatelů spolehlivou stopou pro všechny adleriány. V tomhle tedy nejedu, soudruzi.

Tím končím. Co jsem řekl, je už beztoho srozumitelné víc než dost. Závan národoveckého blábolení mi zkrátka zkřivil chřípí; a ať si nikdo nepřeje, abych popisoval, co cítím.

                 
Obsah vydání       20. 5. 2008
20. 5. 2008 O původu morální ztuhlosti Karel  Dolejší
20. 5. 2008 Císař říká: Člověk by měl vydat vlastní svědectví Josef  Brož
21. 8. 2014 Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968
20. 5. 2008 Britští poslanci schválili právo vědců vytvářet hybridní embrya
20. 5. 2008 Stane se Velká Británie novým ostrovem dr. Moreaua? Soňa  Hromátková
20. 5. 2008 Češi, sudetští Němci a Němci, neboli Plné kapsy mylných závěrů Uwe  Ladwig
19. 5. 2008 Bobošíková: Zrazuje Topolánek zájmy ČR vyjednáváním se sudetskými Němci?
20. 5. 2008 Varování evropských lékařů Julínkovi
20. 5. 2008 Proč mlčí média o Julínkem chystané "řízené péči"?
20. 5. 2008 Počet vydaných receptů jako kritérium úspěšnosti ministra zdravotnictví? Michael  Kroh
20. 5. 2008 Zdá se Kateřina  Rudčenková
20. 5. 2008 Hladovku přijde podpořit místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."
20. 5. 2008 Topolánek apoštolem tržní ideologie v Jižní Americe Marie  Haisová
17. 5. 2008 Zásadní pokrok ve vývoji nových prvků fázovaných řad radarů Milan  Hlobil
20. 5. 2008 Připomněli jsme Brňanům, že Palestinci jsou lidé Lukáš  Lhoťan
19. 5. 2008 Velbloudy nepožírám, to bych si vyprosil! Zdeněk  Bárta
19. 5. 2008 Milí Češi a Němci! František  Řezáč
19. 5. 2008 Naučte se německy! Jan  Čulík
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
18. 5. 2008 Landsmaschaft a jeho přátelé Egon T. Lánský
18. 5. 2008 Zpochybňuji svědectví BBC o zabíjení Albánců v bývalé Jugoslávii Václav  Dvořák
19. 5. 2008 Uletěly nám včely Sandra  Wain
19. 5. 2008 Al Džazíra: Zpravodajství, které to myslí vážně Andrew  Stroehlein
19. 5. 2008 Ještě méně zpráv ze zahraničí Andrew  Stroehlein
19. 5. 2008 O tom, co je ještě možno vstřebat (aneb co pohledával Erich Burkhardt u Stalingradu?) Michal  Petřík
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008