16. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 4. 2008

Evropští Zelení dali v Lublani radaru červenou

Nabídka deštníku protiraketové obrany pro Evropu je holá fikce a reklamní trik. Jedná se totiž opravdu o poptávku. Poptávalo se a poptávalo, a jedině čeští politici a jejich poradci se osvědčili jako dostatečně tvární k tomu, aby pochopili svou jedinečnou šanci, zavděčit se Velkému Bratru za oceánem. Zapomnělo se ale na to, že mimo lobbistů, věrných svým provizím, zde žijí také nějací občané. A ti se postavili oproti všem očekáváním a slibům dobře napojených politiků, na zadní. Co teď?

Euroratlantický trend můžeme sledovat na nenápadných pohybech a aktivacích připravených pěšáků jakési imperiální páté kolony : například Jařab se stává členem Rady ČT, Švejnar a Stránský kandidují do senátu, Bursík lobbuje za radar na sjezdu evropských Zelených v Lublani. Leč s pramalým úspěchem. Přes zoufalou zastírací propagaci v českých médiích.

Usnesení evropských Zelených totiž poukazuje na úspěch snahy českých Zelených posunout celou problematiku protiraketové základny armády Spojených států amerických na úroveň členských států NATO. Bukurešťský summit se proto vydatně věnoval tomuto tématu a určil si lhůtu do příštího summitu v roce 2009, aby se členové k principu "doplnění" obranné architektury Severoatlantického paktu o elementy protiraketové obrany Spojených států vyjádřili, pro zformulování "jakéhokoliv budoucího rozhodnutí" . Aliance totiž naráží na princip nedělitelnosti obrany, který by byl vznikem omezeného území pod "protiradarovým deštníkem", nepokrývajícím celkový spojenecký prostor, porušen.

Plné znění bukurešťského prohlášení Summitu NATO ZDE

NATO si tedy dopřává času, evropští Zelení to ve svém Lublaňském usnesení berou v úvahu a jsou přesvědčeni - tak, jako jejich čeští kolegové - že systém je nežádoucí, pokud zůstává stát na bilaterálním základu, vzhledem ku smyslu Evropské bezpečnostní strategie a Evropské strategie proti šíření zbraní hromadného ničení, a kontraproduktivní pro bezpečnost Evropy a jejích obyvatel.

Evropští Zelení navíc považují za politováníhodné pro nerozdělitelnost evropské bezpečnosti a principy účelného multilateralizmu, že se Spojené státy americké uchýlily k vyjednávání o výstavbě bezpečnostních zbrojních systémů v Evropě právě na bilaterálním základě se třemi členskými státy Evropské Unie, a odkazují na článek 16 a 11 Úmluvy o Společné zahraniční a bezpečnostní politice.

Text Amsterodamské dohody ZDE

S porozuměním pro situaci, ve které se čeští Zelení coby koaliční strana vlády, která radarovou základnu vyjednává, ocitly tyto vyzývá, aby učinili odpovědné rozhodnutí v duchu argumentace usnesení, která vede k směrem k odzbrojování, advokacii míru a budování vzájemného porozumění, pro přežití naší planety. K tomu je zapotřebí směřovat k budoucnosti založené na toleranci kulturních rozdílů a ekologické rovnováze, ne na izolacionismu a budování zdí a překážek.

Evropští Zelení vyzývají členské státy NATO a jejich parlamenty, aby projednali otázku, zda začlenit současné plány programu národní protiraketové obrany Spojených států amerických do probíhajícího projektu NATO na vytvoření protiraketové obrany bojiště, na ochranu bojových jednotek nasazených v externích misích proti útokům raket s krátkým doletem do roku 2010.

Takže se mohou čeští Zelení nyní již explicitně těšit podpory evropských Zelených při odmítnutí radarové smlouvy a smlouvy SOFA na bilaterální úrovni. Navíc mohou odmítat vybudování radaru pod jakýmkoliv režimem nejméně do roku 2010, než si ostatní členové NATO rozmyslí, jak na to. A nežli se Rada Evropské Unie rozhoupe k vlastnímu názoru na svoji vlastní bezpečnostní politiku.

Opravdu není kam spěchat, leda že by končily komisní smlouvy českým lobbistům zbrojního průmyslu Spojených států amerických, úřední období belligerentního prezidenta Spojených států a možnost předsedy strany Bursíka ovlivňovat své zelené ovečky. Ty postupně snímají klapky ze svých očí, aby prohlédly, že jejich vizi nezkresluje zelený zákal, ale hromada špinavých lží a věčné mlžení poradců s vlastní agendou, kterým se od nedávna ve Straně zelených ironicky přezdívá strana Fórum 2000.

Ti vytáhli na dobrověrného občana PR kalibry nejrůznějších odstínů : Gabal, Klavaňa, dokonce i veterán zbrojní lobby Vondra, i pravá ruka zbrojní lobby Havel, laureát kongresové medaile a humanitární bombometčík. Také trilateralista Schwarzenberg se do toho opřel, věrný odkazu svých předků, kteří vždy důsledně a oddaně hájili imperiální zájmy, patrně nejen z titulu ministra zahraničních věcí ČR či senátora za Prahu 6. A jak to dopadlo? CO se změnilo?

...the adopted resolution is not meant as an advocate for a missile shield, but stresses the demand for the multilateralization of the US radar station/the missile shield into the NATO structure if there will be one anyhow....

Přijatá rezoluce není zamýšlená jako obhajoba raketové ochrany, ale zdůrazňuje požadavek pro multilateralizaci americké radarové stanice do NATO struktury, praví se v textu.

LJUBLJANA DRAFT: Europe does not need an anti-missile defence system, it needs to be a nuclear weapons free region ZDE

LJUBLJANA FINAL: Europe needs effective multilateratism to adress security challenges, it needs to be a nuclear weapons free region ZDE

Neočekávaný odpor společnosti vyvolal skutečně velké vlny v atlantických kruzích. Situace zdaleka nebyla a stále není tak pod kontrolou, jak se očekávalo. Český národ se prokázal jako "nevděčný" a "zpupný".

Od začátku se radar v Brdech české populaci prodává jako zařízení, které má chránit území ČR, ba dokonce i skoro celé Evropy. To je sprostá lež - jedna z mnoha lží radarové propagandy a klamavé reklamy expanzionistické atlantické lobby usilující nejen o nukleární prvenství ve světě, ale i o dobré zisky pro zbrojařské firmy. Takže nabídka deštníku protiraketové obrany pro Evropu je holá fikce a reklamní trik.

                 
Obsah vydání       16. 4. 2008
16. 4. 2008 Theodore Postol: Znepokojující otázky o raketové obraně
16. 4. 2008 Proč vnucujete lidem americký radar proti vůli národa? Václav  Hála
16. 4. 2008 Česká televize ruší diskusi, o odporu českých obyvatel informuje slovenská TA3 Jakub  Rolčík
16. 4. 2008 Uloupené Kosovo, Člověk v tísni při ČT a festival Jeden svět Milan  Daniel
16. 4. 2008 Olympismus jako obětní beránek politického alibismu? Jan  Prokeš
16. 4. 2008 OSN požaduje reformy v zemědělství, aby se zabránilo světové potravinové krizi
16. 4. 2008 Návrat Berlusconiho aneb Italské politické paradoxy, část I. Josef  Brož
16. 4. 2008 Evropští Zelení dali v Lublani radaru červenou Daniel  Solis
16. 4. 2008 Třeba i žijem... Vladimir  Vysockij
16. 4. 2008 Ano, Jan Žižka má pravdu: ČT diskusi o radaru zrušila Jan  Neoral
16. 4. 2008 Uhlův konflikt zájmů a děti u psychiatra, aneb co si v Právu nepřečtete Štěpán  Kotrba
16. 4. 2008 Aktuálně: na případ Savoj nastoupila rozvědka. Jakým právem? Štěpán  Kotrba
16. 4. 2008 Donucovací prostředky policie, aneb kde se ten pokrok zastaví ? Martin  Martínek
16. 4. 2008 Obyvatelé Evropy, neboli Možnosti vědeckého výzkumu Uwe  Ladwig
16. 4. 2008 Druhá tvář ODS v Plzni Josef  Vít
16. 4. 2008 Pionýři vítají dalajlámu
16. 4. 2008 Uloupené Kosovo
16. 4. 2008 O konkurenci ve státním peněžnictví Tomáš  Stýblo
16. 4. 2008 Jak rozdělit zásoby plynu v Turkemistánu?
14. 4. 2008 Stát jsem já. A kdo vlastně jste? Bohumil  Kartous
16. 4. 2008 Proč nesnášíme cikány? Češi a Cikáni jsou jeden národ Adam  Votruba
15. 4. 2008 Povídání o ničem Jan  Neoral
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních
15. 4. 2008 Těžba ropy v Rusku klesá
14. 4. 2008 Raketový poplach Jane's - Znamení úpadku kdysi nezávislé instituce Karel  Dolejší
16. 4. 2008 Hřebejk v Českých Budějovicích
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008