11. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 4. 2008

Předložili Zelení referendum už před rokem? A kam tedy zmizelo?

V článku „Zelení zřejmě rozhodnou osud radaru. Jak?“ stojí, že Strana zelených doposud nepředložila návrh ústavního zákona o celostátním referendu. Autorka vycházela z toho, že žádný takový návrh nebyl doposud mediálně prezentován a žádný návrh nebyl předložen Parlamentu k projednání. Návrh ale prý předložen byl. Vládě. Do připomínkového řízení. Již téměř před rokem. Prý.

„Místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík zpracoval Návrh na přípravu ústavního zákona o celostátním referendu a o změně ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů a 27. dubna 2007 jej předal k projednání ve vládě ČR. Premiér Mirek Topolánek doporučil mpř. vlády a ministrovi životního prostředí Martinu Bursíkovi, aby poslal návrh do připomínkového řízení a po jeho ukončení jej případně předložil znovu k projednání vládě,“ uvedla na můj dotaz tisková mluvčí vlády Jana Bartošová.

O předloženém návrhu dne 4. května 2007 ve sněmovně hovořil i vicepremiér Martin Bursík, když odůvodňoval, proč Zelení nepodpoří návrh KSČM a ČSSD na vypsání jednorázového referenda k radaru. „Pokud jde o obecné referendum, tak bych vás rád informoval, že jsme v minulém týdnu prostřednictvím Ministerstva životního prostředí předložili do vnějšího připomínkového řízení zákon o obecném referendu, který předložíme vládě České republiky, požádáme Legislativní radu vlády a Ministerstvo vnitra, aby dopracovalo tento návrh, a povedeme diskusi s partnery ve vládě o zákonu o obecném referendu. Ten zákon je hotový. Jeho základní principy jsou vypracovány. Myslím si, že budeme mít ještě další příležitosti, abych vás s ním podrobně seznámil, ale je to druhý bod, který se týká našeho volebního programu v oblasti přímé demokracie, který se snažíme naplňovat,“ uvedl tehdy Bursík.

O návrhu se posléze v médiích nic neobjevilo, ODS ani KDU-ČSL se k němu veřejně nevyjádřily. Mediální klid o návrhu MŽP udržuje i Strana zelených, stejně jako samo ministerstvo životního prostředí. Poslušný klid. Absolutní klid. Do Sněmovny zákon doposud nedorazil. Na webu MŽP mezi zákony, které jsou označeny jako "připravovaná legislativa", návrh zákona o referendu chybí. Tak kde je pravda? O tom, že byl návrh vůbec předložen, hovoří pouze mluvčí vlády a její nadřízený místopředseda vlády a ministr životního prostředí Bursík, případně předsedkyně klubu Zelených Kateřina Jacques. A to neznamená nic jiného, než přetrvávající pochyby.

Připravovaná legislativa na serveru MŽP ZDE

odmítavé stanovisko vlády k poslaneckému návrhu zákona o referendu (sněmovní tisk č. 134) - Příloha k usnesení vlády ze dne 21. února 2007 č. 124 ZDE

Stanovisko místopředsedy vlády a předsedy KDU-ČSL Bursíka v lednu 2007

Igor Shamshin, tisková agentura Ruské federace ITAR-TASS: Pane premiére, mám na vás dotaz a také dotaz na pana Bursíka. V Rusku zazněly hlasy, že umístění amerického radaru na českém území představuje bezpečnostní hrozbu pro Rusko. Co myslíte, je to tak, nebo to tak není? Můžete to komentovat, prosím? Děkuji.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR: Samozřejmě, že to je zcela naopak, jak už to v podobných případech bývá. USA odstoupily od smlouvy ABM, která omezovala protiraketovou raketu na jejich území už v roce, mám pocit, 2001, po dohodě s Ruskou federací. Znamenalo to ukončení jistého modelu překonané studené války, znamenalo to uznání možnosti protiraketové obrany proti tzv. „load states“ tzn. státům, které nejsou pod kontrolou mocností, které mohou vlastnit nebo vlastní nebo vyvíjejí balistické střely s různým typem nálože, a nejsou to režimy, které by podléhaly určitému režimu mezinárodního společenství. V souvislosti s tím, samozřejmě, se objevily i nové hrozby, které respektuje Ruská federace v rámci globálního terorismu, a získání těchto prostředků, využívání balistických střel s různými typy náloží, od nukleárních počínaje, až po různé zbraně hromadného ničení konče, nejrůznějšími organizacemi nestátního typu. Jmenován je v této souvislosti někdy Hizballáh. Všechny ty hrozby jsou společné jak pro Evropu, ČR, tak pro Ruskou federaci. V tomto smyslu protiraketová obrana typu Missile Defence je systém, který je dlouhodobě USA s Ruskou federací projednáván. Je projednáván i na bázi NATO a Ruské federace, a já do budoucna předpokládám spíše spolupráci než konkurenční projekty, protože ten projekt není založen na masivní protiraketové obraně, ale naopak protiraketové obraně spíše v jednotkách nebo desítkách, takže, určitě není zaměřen proti velmocím typu Rusko nebo Čína. Je zaměřen proti teroristickým útokům, útokům někdy náhodným, nebo chybám, ale ne masivně proti velmocím. V tomto smyslu chrání ČR, chrání Evropu a do budoucna, si myslím, že i Ruská federace přistoupí k podobnému typu protiraketové obrany, protože určitě chce patřit do té rozumné části světa.

Martin Schmarcz, ředitel tiskového odboru Úřadu vlády ČR: Prosím, byl tam ještě dotaz. Pan Takáč.

Daniel Takáč, Česká televize: Já jenom doplním, ta otázka směřovala i na pana Bursíka, a já bych ho v tomto smyslu požádal o odpověď, jak se on a Strana zelených staví k té základně. Děkuji.

Martin Bursík, místopředseda vlády a ministr životního prostředí: Dobrý den, pane Takáči, to je trochu jiná otázka. K té první otázce já jsem nevěděl, proč bych měl z pozice ministra životního prostředí, či předsedy Zelených něco dodávat. K té vaší otázce – my jsme dnes vedli velmi živou diskusi na Bezpečnostní radě státu. Myslím, že ta naše pozice je zcela zřejmá. My analyzujeme veškeré podklady, vedeme rozhovory, a pro nás je velmi důležité, aby tento bilaterální projekt případného umístění radarové základny neoslabil NATO, neoslabil EU a je pro nás důležité znát názor našich partnerů, jak v EU, tak v NATO. Je pro nás důležité mít jasnou představu o tom, zda tento systém je v budoucnu začlenitelný do společné obrany NATO. A toto jsou všechno otázky, na které máme, myslím, dostatek, času, abychom hledali odpovědi a požádali jsme o to také ministerstvo zahraničních věcí, ministerstvo obrany. Ta diskuse na toto téma probíhala na jednání, a myslím si, že to je téma, které zajímá v podstatě celou politickou reprezentaci. To není nějaké téma, které by bylo vlastní pouze a pouze Straně zelených.

Daniel Takáč, Česká televize: A referendum, ano či ne?

Martin Bursík, místopředseda vlády a ministr životního prostředí: My máme postoj neutrální k referendu. Nejsme v situaci, kdybychom v tuto chvíli vyžadovali referendum , ale předesílám, že nejprve potřebujeme mít jasné odpovědi na tyto otázky, které jsem tady formuloval, a podle toho, si myslím, že se poté rozhodneme a zaujmeme stanovisko.

tisková konference vlády 24. 1. 2007 ZDE

Speciální referendum k americkému radaru prosazovat nebudeme

říká v sobotním rozhovoru pro deník Právo předsedkyně zelených poslanců Kateřina Jacques.

Vy říkáte, že ta formulace je jasná, mně připadá spíš elastická. Ale pojďme dál. Donedávna jste trvali na tom, že o věcech, jako je ta základna, musí rozhodovat občané v referendu. Nezačínáte i v tom teď kličkovat?

Já se, pane Kramere, ohrazuji proti tomu, že "kličkujeme". Žádného kličkování si nejsem vědoma a vy jste mi to nedokázal. K tomu referendu: Strana zelených bude usilovat o přijetí zákona o obecném referendu. Ten návrh už máme zpracovaný a předložíme ho v nejbližším možném termínu. V našem pojetí by se ten zákon samozřejmě vztahoval i na taková témata, jakým je bezpečnost naší země. Těžko vám ale mohu slíbit, že se nám ho skutečně podaří prosadit.

Když ho neprosadíte, budete trvat na speciálním referendu o radarové základně?

Nebudeme.

Právo, 17.2.2007: rozhovor Alexandera Krammera s Kateřinou Jacques ZDE

Zelení vyrazili do boje o referendum. Dali vládě návrh.

Poslanci Strany zelených předložili vládě vlastní návrh zákona, podle něhož by bylo možné uspořádat celostátní referendum. Prvním tématem takového všelidového hlasování by mohla být otázka, zda si občané přejí, či nepřejí v České republice radar americké protiraketové obrany.

Návrh zelených předal vládě předseda strany Martin Bursík krátce před tím, než bude sněmovna tento pátek hlasovat o komunistickém návrhu, aby se k umístění radaru uspořádalo jednorázové referendum. Zelení nejspíš budou proti stejně jako v případě, kdy se v dolní komoře hlasovalo o návrhu sociálních demokratů o obecném referendu. Strana zelených měla přitom všelidové hlasování ve volebním programu a levice ji za postoj ve sněmovně kritizuje.

Aktualne.cz, 3.5.2007: Zelení vyrazili do boje o referendum. Dali vládě návrh. ZDE

Tak předně:

  • Návrh na přípravu ústavního zákona není ústavní zákon.
  • Byl-li předložen prostřednictvím ministerstva, nebyl to poslanecký návrh, ale ministerský. Představa, že meziresortní připomínkové řízení věcného záměru (což může být klasifikace textu, označeném mluvčí vlády jako "Návrh na přípravu...") trvá rok, je nesmyslný. Nebo je výkonnost státních úředníků tak malá?
  • Co vlastně to předložil ministr Bursík, kdy a komu? Byl to "Návrh na přípravu" a nebo "ústavní zákon"? Je v paragrafované podobě? Jak kvalitní právníky má Bursík, když byli schopni odmítnout komunistický i sociálně demokratický návrh tak rychle? Jaké kvality byl ovšem Bursíkův návrh, jestliže vládním či ministerským právníkům trvá rok, než ho zpracují do podoby, aby vůbec mohl být zveřejněn? A kdo a kde dotyčný návrh zbrzdil?
  • Bude zelený zákon o referendu předložen v paragrafované podobě Zelenými nebo vládou do Sněmovny dřív, než tamtéž vláda předloží k ratifikaci podepsané smlouvy o radaru a přítomnosti amerických vojsk v Česku?

Podezření, že žádný zelený návrh zákona o referendu neexistuje a nikdy neexistoval, se posiluje. Je na Zelených, aby toto podezření vyvrátili. To je možné jedině tím, že zveřejní paragrafované znění dokumentu i vypořádání rok trvajícího připomínkového řízení. Alespoň poznáme všichni kvality zelených legislativců i kvality ostatních ministerských právníků.

Poznámka redakce BL: Britské listy jsou ochotny zveřejnit tento návrh včetně vypořádání připomínek v plném znění ihned poté, co ho od Zelených či ministra Bursíka obdrží.

                 
Obsah vydání       11. 4. 2008
13. 4. 2008 Lula v Praze: Česko a Brazílie by měly více spolupracovat Andrea  Cerqueirová
13. 4. 2008 Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se Ladislav  Žák
13. 4. 2008 Nerušit. Zelení pracují...
12. 4. 2008 Český rozhlas odmítá informovat své posluchače o střetu zájmů Petr  Nachtmann
12. 4. 2008 Falešný profesor Kučera mezi německými extremisty, bývalou rakouskouherskou šlechtou a Kodexem veřejné služby Štěpán  Kotrba
11. 4. 2008 Předložili Zelení referendum už před rokem? A kam tedy zmizelo? Štěpán  Kotrba, Andrea  Cerqueirová
11. 4. 2008 Mohli by se stydět Karel  Košťál
11. 4. 2008 Koncerty ruského klavíristy se nebudou v Británii konat, nedodal otisky prstů
11. 4. 2008 Zásadně nesouhlasíme s rozhodnutím vlády udělat z fakultních nemocnic "nevýdělečné" akciové společnosti
11. 4. 2008 Ondřej Neff mluví už i do zdravotnictví Petr  Wagner
11. 4. 2008 Společná evropská obrana -- chiméra dneška nebo realita zítřka? Jan  Prokeš
11. 4. 2008 Petice na záchranu českého zdravotnictví
11. 4. 2008 Zdánlivý nedostatek lékařů, neboli Venkov neláká každého Uwe  Ladwig
11. 4. 2008 Ani banky, ani nemovitosti, ale rýže je problém Lubomír  Molnár
18. 4. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
11. 4. 2008 Zjistilo se něco nového o Únoru 1948? Martin  Myant
11. 4. 2008 Zapomenuté historické povědomí r. 1968
11. 4. 2008 Dementi
12. 4. 2008 K dementi pana Veselovského:
11. 4. 2008 Pražské jaro 1968 v českém postkomunistickém filmu Jan  Čulík
11. 4. 2008 The Prague Spring as reflected in Czech postcommunist cinema Jan  Čulík
11. 4. 2008 Akční program z roku 1968 se snažil respektovat pluralitu zájmů
11. 4. 2008 Michael  Marčák
11. 4. 2008 Jak na megalopaty Stanislav A. Hošek
11. 4. 2008 Olympiáda v Číně Beno  Trávníček
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Slovensko: Novinári musia bojovať o priazeň Alena  Behúnová
11. 4. 2008 Falošní bojovníci za slobodu prejavu Eduard  Chmelár
10. 4. 2008 Ne církevní restituce, ale interrupce budou obchodem století Anna  Čurdová
10. 4. 2008 Vyšetřování britské korupce bylo protizákonně zastaveno
10. 4. 2008 Universitní studenti: Vysokoškolské studium je dnes ztráta času
10. 4. 2008 Britská libra se propadá vůči euru
10. 4. 2008 Je 10 idejí klíčem k pochopení toho, jak se mění náš svět? Miloš  Dokulil
9. 4. 2008 Ivan Langer: "Ten, kdo nesouhlasí s vládním záměrem, toho není důvod kamenovat, nebo upalovat, toho je potřeba rovnou zastřelit" Jan  Čulík
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008