25. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 3. 2008

Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu

Poslanecká sněmovna na svůj čtvrteční program odmítla zařadit prohlášení k situaci v Tibetu, které ve středu projednal a schválil zahraniční výbor. V Tibetu v současné době dochází k potlačování demonstrací, které si vyžádaly mrtvé, zraněné a zadržené. Návrh prohlášení vyzývá čínské orgány i demonstrující, aby se zdrželi jakéhokoliv násilí. Dále mimo jiné vyzývá představitele a představitelky Česka, aby při mezinárodních jednáních aktivně vystupovali na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetské autonomní oblasti.

Poslanci a poslankyně odmítli bod oficiálně zařadit kvůli tomu, že jim byl návrh rezoluce, podle názoru některých z nich, rozdán pozdě. Námitku proti zařazení bodu na čtvrteční jednání sněmovny přednesl poslanec Vladimír Koníček (KSČM). Upozornil na to, že text rezoluce byl poslancům a poslankyním rozdán ve čtvrtek ráno a odvolával se při tom na jednací řád sněmovny. "Sněmovní tisk, nejde-li o návrh zákona, se poslanci doručí nejméně čtyřiadvacet hodin před jeho projednáváním," řekl Koníček. Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) vyslovil jiný názor. "Myslím si, že to není sněmovní tisk, ale že je to pouze usnesení pro informaci," řekl Vlček.   Sněmovna přesto zařazení bodu neschválila. Pro zařazení hlasovali jen přítomní poslanci a poslankyně z klubů SZ, KDU-ČSL vyjma dvou poslanců, ODS vyjma dvou poslanců a jedné poslankyně a dva nezařazení poslanci. Z opozice zařazení rezoluce na čtvrteční program podpořil jen David Rath (ČSSD).

Rezoluce bude možná projednána na úterním jednání sněmovny. Někteří poslanci a poslankyně ale avizují, že ji nepodpoří. "Na jednu stranu nám nevadí, co dělají Američané na Guantánamu, jak se v USA zatýkají demonstranti, co se děje v Súdánu... Nezajímáme se o to, že jednotky NATO šikanují Srby v Kosovu. Mohla bych pokračovat. Ale protože se to teď politicky hodí jedné straně 'pravdy a lásky'a někteří mají pocit, že by se tím mohli politicky prezentovat, vadí nám Tibet. To mi přijde nevkusné. Dokud se nezačneme chovat tak, že lidská práva jsou univerzální a nezačne nás zajímat dalších pětatřicet států, kde jsou porušována, pro nic takového nikdy ruku nezvednu. Deklarace o nedělitelnosti lidských práv, která je v návrhu, nestačí," řekla gitĚ kupříkladu místopředsedkyně sněmovního zahraničního výboru Kateřina Konečná (KSČM). "V Tibetu navíc dnes už žije devadesát procent původního obyvatelstva. Týden jsem tam byla, mluvila jsem i s Tibeťany a vůbec mi nepřišlo, že by se tam dělo to, co je v Česku dlouhodobě prezentováno. Lidi se tam vracejí, mniši jsou v klášterech, čínská strana do Tibetu investuje -- postavila tam moderní letiště, železnici... Oproti tomu třeba na Havaji, kterou kdysi Američané obsadili jako jeden ze svých států, je jen devět procent původního obyvatelstva," dodala Konečná. Že v Tibetu žije většina Tibeťanů a Tibeťanek, při nedávné návštěvě poslaneckého klubu SZ uvedl také evropský zástupce organizace International Campaigne for Tibet (ICT) Stewart Watters . Podle jeho slov žijí ale většinou na venkově v nuzných podmínkách, kdežto v tibetských městech žijí a podnikají převážně Číňané a Číňanky. Ročně podle něj ze země odchází na tři tisícovky původního obyvatelstva.

Obdobný názor jako Konečná zastává poslankyně Anna Čurdová (ČSSD). "Poslanecká sněmovna by měla přijmout usnesení, které bude odsuzovat násilí obecně, nejenom v Tibetu. Není to jediné místo na světě, kde k násilnostem dochází. Proč ne rezoluce odsuzující násilí v Iráku nebo v Kosovu? S tibetským lidem soucítím, z nezávislých zdrojů jsem ale informována o tom, že zchladit hlavu by měly obě strany -- čínská i tibetská," řekla Čurdová. Předsedkyně poslaneckého klubu SZ a sněmovní Skupiny přátel Tibetu Kateřina Jacques , která vznik rezoluce iniciovala, má za to, že pokud je na stole aktivita k Tibetu, je sice věcně správné poukazovat na to, že problémy jsou i jinde, nemělo by to ale podle ní být důvodem k tomu, aby byla daná rezoluce zablokována. "To je nepraktický argument. Je to podobné, jako kdybyste řekla, že nechcete hlasovat o protikuřáckém zákonu, protože máme i jiné škodlivé vlivy, třeba kvalitu potravin. To je sice pravda, ale přece to nemůže být důvodem k tomu, proč se jednomu tématu nevěnovat. Ať přijdou kolegyně s jinými tématy, budou-li shledána jako podstatná, určitě se jimi můžeme zabývat," řekla gitĚ Jacques. Přijetí rezoluce podporuje také poslanec Zdeněk Lhota (ODS). "Pořád se ve sněmovně mluví o tom, že bychom neměli být lhostejní vůči druhým a nehledět pouze na své zájmy. Přijetí rezoluce je jednou z možností, abychom to dokázali v praxi. Lidem v Tibetu je potřeba poskytnout nejen morální podporu. Nějaká čtyřiadvacetihodinová lhůta pro sněmovní tisk v době, kdy je třeba jednat rychle, mě v tomto případě vůbec nezajímá," řekl gitĚ Lhota.

To, že sněmovna bod na svůj čtvrteční program nezařadila, mrzí i poslankyni Jacques. "Je to škoda, dokument se vztahuje k aktuálnímu dění v Tibetu. Mrzí mě to i proto, že včera jsme se s kolegy dohodli na tom, že bod projednán bude a že je zájmem nás všech, aby se tak stalo do konce stávajícího týdne. Na včerejším večerním jednání zahraničního výboru jsme dokonce návrh prohlášení schválili téměř plným počtem hlasů -- pouze tři z nás se hlasování zdrželi. Text je podle mě vyvážený -- dobře odpovídá rozložení politických sil a demokratické tradici parlamentu po roce 1989. Navíc navazuje na jiná usnesení, která přijaly Senát nebo vláda," řekla gitĚ Jacques. "Pokud se podaří tento bod projednat a schválit na úterní schůzi, bude to stále ještě docela dobrá zpráva," dodala. V návrhu rezoluce jsou vedle výzev k zastavení násilí a apelu na české politiky a političky, aby upozorňovali na porušování lidských práv v Číně a Tibetu, uvedeny i další body. Kupříkladu, aby čínská vláda umožnila zástupcům a zástupkyním světových sdělovacích prostředků vstup do Tibetu. Dále, aby byli do oblasti, za účelem objasnění událostí posledních dnů, vysláni zástupci a zástupkyně Organizace spojených národů a Červeného kříže. Návrh také vyzývá k politickému řešení práv tibetského lidu, které by reflektovalo zájmy a přání Tibeťanů a Tibeťanek a jejich kulturní a náboženskou svébytnost. Podporuje také účinné pokračování dialogu mezi dalajlámou a představiteli Číny, přičemž řešení situace by mělo podle návrhu vycházet ze závěrů daného dialogu.

Autorka je interní redaktorkou gitY.

                 
Obsah vydání       25. 3. 2008
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
25. 3. 2008 Mise dosud nedokončená: New York Times a svoboda českého tisku Mojmír  Babáček
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
25. 3. 2008 Lidé v ČR jsou otupělí chudobou
25. 3. 2008 Volání po státní pomoci, neboli Když bankéři už nevědí, co dělat Uwe  Ladwig
25. 3. 2008 Prohlášení českých občanských sdružení k situaci v Tibetu
25. 3. 2008 M.O.S.T.: Nemyslíme si, že je naše prohlášení o Tibetu věcně špatně
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
25. 3. 2008 Koordinace tibetských protestů proti olympiádě Štěpán  Kotrba
24. 3. 2008 Od malička předpokládám, že v Americe žijí muži i ženy Hana  Tomšů
25. 3. 2008 Kořeny terorismu -- psychologický aspekt Oskar  Krejčí
25. 3. 2008 Ptákoviny jako fundament civilizace
25. 3. 2008 Že si lidé neumějí něco posvátného vysvětlit, neznamená, že to neexistuje
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Exprezident Havel se opravdu zbláznil Petr  Wagner
25. 3. 2008 Dosah radaru Jince Boris  Valníček
25. 3. 2008 Lidová
25. 3. 2008 Evropou s Markem Twainem Irena  Zítková
22. 3. 2008 Topolánkův trapas ve Vietnamu
23. 3. 2008 S kým se (ne)baví Topolánek Milan  Daniel
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Sudoměř - 25. března 1420 Petr  Kužvart
25. 3. 2008 Nepálske královstvo: Policajti tvrdo zasiahli proti tibetským demonštrantom
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu
23. 3. 2008 Postscriptum velikonoční Karel  Dolejší
22. 3. 2008 "Zákaz" Komunistického svazu mládeže neznamená, že ti lidé přestanou existovat Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Hyeny v bielych lekárskych plášťoch Milan  Šupa
23. 3. 2008 Amerika vydírala své spojence
25. 3. 2008 Landsmanšaft chce dnes omluvu? Za co? Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Podstata medzinárodnoprávnych výhrad voči nezávislému Kosovu Daniel  Šmihula
25. 3. 2008 Schwarzenberg chce uznat Kosovo 2. dubna Rajko  Doleček
25. 3. 2008 Blu-Ray ochrana BD+ byla prolomena
25. 3. 2008 Sestaví Fico po příštích volbách většinovou vládu?
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak
25. 3. 2008 Německo: vatikánská Velkopáteční modlitba vyvolala protesty Richard  Seemann
25. 3. 2008 Ani deset tisíc městských soudů Karel  Košťál
24. 3. 2008 Srbsko ako štát NATO
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
25. 3. 2008 Lisabonská smlouva v Parlamentu - upřesnění
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008

Tibet RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu   
21. 3. 2008 Olympiáda pro tělesně postižené Jiří  Drašnar
21. 3. 2008 Tibet - Vytrženo ze souvislostí Petr  Ďásek
20. 3. 2008 Čínský premiér: Čína je ochotna zahájit dialog o Tibetu   
20. 3. 2008 Novinářský skvost Jiří  Drašnar
20. 3. 2008 Už se diskuse k něčemu dobrala? Jan  Čulík, Karel Dolejší
20. 3. 2008 Kdo zapálí svíčky za oběti tibetského násilí Štěpán  Kotrba
20. 3. 2008 Je argumentem dřívější tisícileté porobení pro následné udržení nadvlády nad dříve samostatnou zemí? Miloš  Dokulil
19. 3. 2008 Podpořte svobodu Tibetu   
19. 3. 2008 Očitý svědek z Tibetu Zdeněk  Jehlička
19. 3. 2008 Euroatlantickým "demokratům" nevyšel převrat v Tibetu, i dalajlama troubí k ústupu