6. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2008

Nekřesťanská morálka křesťanských demokratů

Jako křesťan jsem přesvědčen, že křesťané mají působit ve všech oblastech veřejného života, a to i na politické scéně. Jejich působení v tak zásadní oblasti je dokonce velice důležité. Česká republika jistě potřebuje kvalitní stranu založenou na křesťanských ideálech, která získá i podporu lidí bez vyznání nebo nehlásících se k žádné církvi, kteří sdílí podobné ideály. Je zcela přirozené, že lidé kladou na křesťanského politika vyšší morální nároky. Je proto potřeba, aby se taková strana chovala v souladu s křesťanskou morálkou. Pokud se tak některý z jejích členů, nebo dokonce její vrcholný orgán, nechová, strana se stává před veřejností nedůvěryhodnou a lidé raději zvolí jinou stranu, která se třeba také nechová úplně slušně, ale aspoň slovo "křesťanská" nemá ve svém názvu.

Problém má ještě druhou rovinu. Politik se nemá chovat slušně z vypočítavosti -- tj. kvůli dobrému obrazu u voličů, ale má se tak chovat především kvůli své cti a svému svědomí. Nerespektování ideálů, které sám hlásám, se nazývá pokrytectví, a tomu by se křesťanský politik měl vyhýbat, aby zůstal důvěryhodným člověkem. Pokud to nezvládá, měl by odstoupit ze své funkce. Pokud sám nerezignuje, měla by jej odvolat strana, aby si zachovala čistou tvář. Chápu, že politika je otázkou kompromisů a mnohá rozhodnutí jsou velmi složitá, ale především křesťanský politik by se neměl řídit zásadou, že účel světí prostředky.

S velkými rozpaky proto sleduji v poslední době chování některých vrcholných představitelů KDU-ČSL. Jako příklad uvedu dva nejviditelnější případy:

Před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2006 tehdejší předseda Miroslav Kalousek téměř v každém rozhovoru nebo prohlášení opakoval jednu větu: "Jediné, co vám mohu garantovat, je, že KDU-ČSL nepodpoří žádnou vládu, která by se opírala byť o jediný komunistický hlas." Znělo to, jakoby to byl snad jediný bod programu pana Kalouska. Po volbách se pak vyjednávání o koalici podporované komunisty zúčastnil a nebýt ostré kritiky z členské základny, možná by i dohodu podepsal. Nejde zde o to, jestli je správné s komunisty uzavírat koalice, ale o jasný slib daný před volbami voličům, kterému se strana zpronevěřila.

Tato událost mou důvěrou v KDU-ČSL otřásla, ale byl jsem si schopen najít nějaké argumenty, proč se tak předsednictvo rozhodlo. V tu dobu bych KDU-ČSL asi svůj hlas nedal, ale byl jsem schopen před svými známými jednání této strany aspoň částečně obhájit a této strany se zastat.

Před několika dny nastal druhý případ. Vedení KDU-ČSL se rozhodlo doporučit svým zákonodárcům, aby při volbě prezidenta republiky dali svůj hlas Václavu Klausovi. Nebudu zde rozebírat jeho charakterové vlastnosti ani jeho minulost (ekonomická transformace, financování ODS, ...), které jsou rovněž v rozporu s ideály křesťanského demokrata. Podstatný pro voliče je fakt, že podporou tohoto člověka strana zradila nejen své ústní sliby, ale i velkou část svého programu.

Takové rozhodnutí je ospravedlnitelné, pokud by protikandidát byl programu KDU-ČSL ještě více vzdálen. V případě Jana Švejnara je tomu však právě naopak. Jeden ze základních bodů programu KDU-ČSL je evropská integrace, Václav Klaus je však výrazně protievropský politik. Jeho názory na roli občanské společnosti a roli církví jsou rovněž ostře v rozporu s programem KDU-ČSL. Klaus rovněž ignoruje ekologii, protože ta brzdí ekonomický rozvoj. Hlavní argument pro podporu Petra Pitharta v minulých prezidentských volbách byl, že Pithart spíše spojuje než rozděluje. A nyní je podporován kandidát, který naopak velmi polarizuje českou společnost.

Od různých politiků KDU-ČSL zaznívají různá ospravedlňování volby Václava Klause prezidentem. Nejčastějším důvodem, který prezentuje např. Klausův dlouholetý odpůrce Cyril Svoboda (osobně mi jej ale jako zásadní důvod sdělili i někteří členové strany), je předpoklad, že podporou Václava Klause se zajistí bezproblémové přijetí zákona o církevních restitucích. Tento předpoklad je naprosto lichý. Jak tito lidé přišli na to, že Jan Švejnar bude proti?

Navíc pravomoc prezidenta v oblasti legislativy je pouze možnost vetovat zákon. Toto veto však může být přehlasováno. Skutečný vliv na úspěch tohoto zákona mají někteří nespokojení poslanci ODS. Jejich hlas však volba Klause neimplikuje! Pokud Cyril Svoboda a jiní toto nevidí, svědčí to buď o jejich naivitě (což je u tak zkušených politiků málo pravděpodobné), nebo o účelové lži.

I kdyby bylo možné si podporu zákona o církevních restitucích takto koupit, bylo by toto jednání velice nemravné. Schválení církevních restitucí je velmi důležité pro církve i pro mnoho obcí a zejména pro konečné narovnání křivd způsobených státem, ale takovéto kupčení není v souladu s jednáním křesťana. Prostituce není hříchem v případě, že je člověk v nouzi a nemá možnost si vydělat na živobytí jinou cestou. Nechť laskavý čtenář zhodnotí sám, jak moc jsou tyto situace analogické.

Tyto případy budou pro mnoho voličů neodpustitelné a pro stranu v budoucnu možná i osudové. O moji podporu jste tímto definitivně přišli. Nemohu už ani svým známým ospravedlňovat chování KDU-ČSL, protože žádné relevantní argumenty již neexistují. Neodsuzuji tímto KDU-ČSL jako celek, vím totiž, že je v ní celá řada slušných členů (myslím, že je to většina), ale odsuzuji chování jejích vrcholných představitelů. V současné době vidím jako jediný lék na "pročištění" této strany neúspěch v překonání 5% hranice pro vstup do Poslanecké sněmovny po příštích volbách. Bude to snad impuls k její reformě a já ji pak budu moci znovu dát svůj hlas, byť bych byl raději, kdyby se strana odhodlala k reformě z vlastní vůle a ne z donucení.

                 
Obsah vydání       6. 2. 2008
6. 2. 2008 Klaus horší Švejnara Štěpán  Kotrba
6. 2. 2008 Tzv. "superúterý" nepřineslo rozhodující výsledky
6. 2. 2008 Čurdová: Na výchovu dětí většina médií rezignovala Irena  Ryšánková
6. 2. 2008 Zprávy o hospodářské situaci, neboli Podívat se na to, komu věřit Uwe  Ladwig
6. 2. 2008 Nepanikařte! Radovan  Baroš
6. 2. 2008 České řeky jako kanály František  Řezáč
6. 2. 2008 Vatikán je otevřeně proti válce v Iráku Boris  Cvek
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
6. 2. 2008 Michael  Marčák
6. 2. 2008 Lidstvo proti sobě Oskar  Krejčí
6. 2. 2008 Zneužívaná tragédie hladomoru Stanislav  Kliment
6. 2. 2008 Ukrajinský hladomor jako přírodní katastrofa? Boris  Cvek
6. 2. 2008 Proč ty emoce, pane Cveku? Leopold  Kyslinger
6. 2. 2008 "Analytický server Publica" není zrovna důvěryhodný zdroj Petr  Nachtmann
6. 2. 2008 Zneužívané tragédie Stanislav  Kliment
6. 2. 2008 Nikdy jsem nebyl komunistou Stanislav  Kliment
6. 2. 2008 Pákistán testuje jaderné balistické rakety
6. 2. 2008 Islámské studentky lékařství "odmítají dodržovat hygienické předpisy"
6. 2. 2008 Američtí prezidentští kandidáti "mají vzdálený český původ"
6. 2. 2008 I mezi kameny Jiří  Pištora
6. 2. 2008 Učitel a žák? Klaus versus Švejnar Zdeněk  Štancl
6. 2. 2008 Xeonofobie mezi řádky Fabiano  Golgo
6. 2. 2008 Diskuse o Clintonově charakteru a Golgově doutníku Štěpán  Kotrba
6. 2. 2008 O co Golgovi jde? Jiří  Jírovec
6. 2. 2008 Poplatky pro děti jsou v rozporu s Úmluvou OSN Andrea  Cerqueirová
5. 2. 2008 Totální blokáda "největšího vězení pod širým nebem na světě" v Gaze a hrobové ticho Daniel  Veselý
6. 2. 2008 Dohoda, nebo loupež tisíciletí? Ladislav  Háva
6. 2. 2008 Nekřesťanská morálka křesťanských demokratů Petr  Dvořák
6. 2. 2008 Nepochopení Boris  Cvek
6. 2. 2008 Co je to za socialisty? Štěpán  Kotrba
6. 2. 2008 Negativní strana podporuje olympijádu Wenzel  Lischka
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková
6. 2. 2008 Sistáního fatwa proti korupčnímu zákonu Vítězslav "Vitex" Dvořák
6. 2. 2008 Je nesmysl vést o docházející energetické zdroje války Mojmír  Babáček
6. 2. 2008 Bláboly Fidela Castra II
6. 2. 2008 Jsem proti nelidskosti feministické totalitní ideologie
5. 2. 2008 Je ten "super úterek" pro nás v ČR "nic moc"? Miloš  Dokulil
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor
5. 2. 2008 Chce Bůh radar a rakety? Milan  Daniel
5. 2. 2008 Přehnali novináři nebezpečí ptačí chřipky? Jan  Čulík
5. 2. 2008 Není to mýtus, ale skutečný obraz naší společnosti
5. 2. 2008 Trestní oznámení v souvislosti s distribucí knihy Harry Potter a relikvie smrti
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku
5. 2. 2008 Radar, který si poradí s klamáním? Stanislav  Kaucký
5. 2. 2008 Bling-bling: Francie hlásí Sarkozyho volný pád Josef  Brož
5. 2. 2008 Gorbačov se bál vážně hovořit s Bushem o Německu
30. 11. 2007 Jací jsme
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007