18. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 1. 2008

TÉMA, KTERÉ ČESKÝ TISK NEZAJÍMÁ

Ničení země prostřednictvím golfu

Z hlediska intenzity poškozování životního prostředí je golf jednoznačně jedním z nejbezohlednějších a nejšpinavějších způsobů zábavy. Hřiště jsou nejčastěji budovaná v kopcovité krajině na nepříliš úrodných kamenitých půdách, dříve užívaných jako louky a pastviny. Na takových lokalitách v minulosti většinou nikdy nebyla používána chemie a umělá hnojiva, takže založením hřiště dochází k naprostému zničení biologicky velmi hodnotných biotopů a druhová rozmanitost rostlin a živočichů se zde následkem toho blíží nule.

Snažil jsem se na rizikovost golfu upozornit brněnské redakce MFDnes, LN, Práva i Deníku. Myslel jsem si, že se o to některé noviny začnou zajímat, ale žádná z redakcí na mé upozornění nereagovala, píše autor.

Minulý týden v Brně proběhl další ročník veletrhu cestovního ruchu. Jeho součástí samozřejmě byly i aktivity České centrály cestovního ruchu Czech Tourism. Czech Tourism je příspěvková organizace Ministerstva pro místní rozvoj a svým způsobem prakticky funguje jako státní lobbistická agentura. Její zaměstnanci dlouhodobě propagují golfovou turistiku a nedávno dokonce vydali německou a anglickou verzi velkého golfového katalogu, který představuje všechna fungující i připravovaná golfová hřiště České republiky. (Katalog je ke stažení ZDE).

Agentura Czech Tourism obohatila program ruchového veletrhu velmi zajímavou panelovou diskusí s pozoruhodným názvem "Czech Republic - The Golf Republic". Pod stejným sloganem také bude Česká republika díky Czech Tourismu oficiálně prezentovaná po celém světě . O průběhu uvedené diskuse podrobně informuje její hlavní organizátorka - národní koordinátorka pro golfovou turistiku Helena Kopecká ve svém článku "V Brně znělo Czech Republic -- The Golf Republic". Autorka ve svém vyjádření m.j. vysvětluje, že agentura zvolila hlavní slogan Czech republic-The Golf Republic proto, že je "marketingově agresivnější" ZDE

Označení "Czech Republic - The Golf Republic" rozhodně nelze chápat jako pouhou reklamní nadsázku. Z České republiky se v posledních letech skutečně stala Golfová republika. Pokud srovnáme situaci v jednotlivých státech střední a východní Evropy, zjistíme že v malé České republice je větší koncentrace golfových hřišť než kdekoliv jinde. Jsme golfovou velmocí, existuje zde více než 120 golfových klubů, během relativně krátké doby vznikly desítky rozlehlých areálů a mnoho dalších se připravuje či staví.

Do pečlivě udržovaných jamek golfových hřišť nepadají pouze sněhobílé míčky, nenávratně se tam zakutálel i nejeden milion z evropských zemědělských dotací. Celkový počet hřišť už přesáhl sedmdesátku a řada z nich se navíc postupně rozšiřuje, takže původně devítijamková se mění na osmnáctijamková, které lze v případě potřeby rozšířit na dvacetisedmijamková. Česká republika se pyšní i třicetišestijamkovými komplexy Prosper Golf Club Čeladná a Golf Club Konopiště, přičemž Prosper v Čeladné je svou rozlohou 140 hektarů největším golfovým resortem ve střední Evropě. Mezi velká golfová hřiště pak rozhodně patří i dvacetisedmijamkové areály Darovanský dvůr u Rokycan, Jinačovice u Brna, Nová Amerika v Zaloňově, či Golf resort Monachus, který "obohatil" Českou Kanadu v lokalitě Mnich u Nové Bystřice. V poslední době jsme svědky skutečné golfové horečky, hřiště praskají ve švech a na mnoha místech proto vznikají další a další obrovské areály.

Příkladem může být aktuální plán výstavby velkého stohektarového hřiště v Praze 9 - Vinoři, stejně velký komplex má také vzniknout nedaleko jihomoravského Vlčnova, sedmdesátihektarové hřiště má být zanedlouho vybudováno u Hevlína na hranici s Rakouskem, osmdesátihektarový areál za čtvrt miliardy má vzniknout na okraji Českého krasu ve Vysokém Újezdu nedaleko Prahy, padesátihektarový areál se chystá v Henčově u Jihlavy, šest a půl kilometru dlouhé hřiště se buduje na hoře Žár v Ostravici...Vůbec největší golfový areál světa s dvojicí osmnáctijamkových hřišť, velkým luxusním hotelem a stovkami nových domů ale překvapivě nemá vzniknout v České republice, miliardář Donald Trump si totiž vyhlédl lokalitu severně od Aberdeenu ve Skotsku a právě tam má v plánu proinvestovat něco přes 2 miliardy dolarů.(Místní komunální úřad Trumpa odmitl, protože nechce poškodit místní životní prostředí, skotská vláda se v minulých dnech vyjádřila, že je to příliš závažná (čti: velká) investice a že celou věc bude sama hodnotit a případně záporné rozhodnutí místního komunálního úřadu vůči Trumpovu projektu zruší, pozn. JČ)

V České republice vychází několik golfových časopisů, vydávají se zde golfové knihy, pravidelně se pořádají golfové veletrhy a v golfových obchodech lze zakoupit všechny nezbytné součásti golfové uniformy, speciální kalhoty, trička s límečkem, boty, ponožky, čepice, rukavice, spodní prádlo a spoustu dalších pomůcek a potřeb. A co se týče holí, dávno zde platí že kdo chce golfistou být, vždycky si hůl najde. V současnosti je golf ve velké módě a mezi jeho příznivce patří mnoho vlivných podnikatelů a politiků, přičemž prakticky všichni jsou v golfovém smyslu slova hendykepovaní. Ještě nedávno byl mezi politiky nejoblíbenějším sportem tenis, dnes je v kurzu golf. Má oproti tenisu celou řadu výhod, člověk není tak na očích a při hře může vesele klábosit, telefonovat, smlouvat, popíjet i kouřit. Golf je také méně fyzicky náročný, člověk se při něm nezapotí a zahrát si může i ten, kdo je obézní. Navíc pokud si golfista nechce namáhat nohy, může po hřišti popojíždět v roztomilém golfovém autíčku.

Golf nedávno proslavil i současného premiéra Mirka Topolánka, když se na veřejnost dostaly informace, že jeho dobročinné sdružení na podporu vzdělanosti Becario financovalo realizaci golfových turnajů. Topolánek však zdaleka není jediný člen vlády, který propadl kouzlu golfu. Intenzivně si zahrávají zejména ministr zemědělství Gandalovič, ministr vnitra Langer a ministr dopravy Řebíček. Fenomenálního golfového úspěchu dosáhlo v loňském roce poslanecké družstvo ODS, které získalo v sestavě Pavel Suchánek, Vladimír Šoltys, Radim Fiala, Jiří Polanský zlaté medaile na meziparlamentním golfovém turnaji ve Skotsku. Úspěšné družstvo vedl poslanec Pavel Suchánek, úřadující prezident Golfového klubu Parlamentu České republiky. O uvedené akci v MFDnes koncem července 2007 v článku "Poslanci sportují v cizině. Platí stát" informoval Václav Dolejší, který také uvedl informaci, že cestu i pobyt účástníkům turnaje zaplatila Poslanecká sněmovna.

Golfová republika musí mít svého prezidenta a v tomto směru je nejvhodnějším kandidátem jedině Václav Klaus. Jeho jméno bylo dřív spojováno hlavně s tenisem a lyžováním, v současnosti si ale nemohl dovolit zůstat pozadu a po dlouhém osmělování se i on odhodlaně vrhnul do módní golfové vlny. Přestože Klaus je zatím pouhý golfový začátečník, s holí už se trochu ohánět umí a česká verze časopisu Golf Digest ho proto bez váhání zařadila do svého žebříčku 50 nejvlivnějších golfistů. Prezident má ale v patách zdatnou začátečnickou konkurenci, golfu se totiž začal věnovat i pražský primátor Pavel Bém.

Parlament České republiky by měl zvážit, zda by se skutečně nemělo řádně uzákonit přejmenování státu. Nový název Česká golfová republika by zněl docela zvučně a státní znak by mohly vkusně doplnit dvě zkřížené hole. Ty by však mohly působit poněkud kontroverzně, protože svým tvarem silně připomínají paklíče k otevírání dveří a pokladen, lev by tedy snad měl v tlapkách raději držet praporek a míček, popřípadě by přitom ještě mohl sedět na sekačce. Text státní hymny by se dal předělat na "kde golfclub můj" a vlajku s heslem Pravda vítězí by šikovný krejčí jistě dokázal bez problémů vhodným způsobem přešít.

Někoho golf živí, někdo se s ním jen baví, ale z hlediska intenzity poškozování životního prostředí je golf jednoznačně jedním z nejbezohlednějších a nejšpinavějších způsobů zábavy. Hřiště jsou nejčastěji budovaná v kopcovité krajině na nepříliš úrodných kamenitých půdách, dříve užívaných jako louky a pastviny. Na takových lokalitách v minulosti většinou nikdy nebyla používána chemie a umělá hnojiva, takže založením hřiště dochází k naprostému zničení biologicky velmi hodnotných biotopů a druhová rozmanitost rostlin a živočichů se zde následkem toho blíží nule. Golfové areály v naprosté většině případů problematickým způsobem narušují krajinný ráz, k poškození krajiny nedochází pouze ve zcela výjimečných případech, například v lokalitě Dříteč, kde bylo hřiště vybudováno na rozlehlé skládce popílku z elektrárny Opatovice. Každé golfové hřiště vyžaduje neustálé zavlažování a celkově se tak zbytečně spotřebovává obrovské množství vody z povrchových i podzemních zdrojů. Majitelé hřišť často přehrazují potoky a budují nové vodní plochy, aby k zavlažování zadrželi maximum možné zásoby. Budování rybníčků a jezírek bývá prezentováno jako obecně prospěšná ekologická aktivita a realizace takových vodních děl je běžně financovaná státem či evropskou unií. Takové úpravy značně narušují vodní režim a v případě sucha má bezohledné odčerpávání vody poměrně dramatický dopad na široké okolí golfového hřiště.

Autor níže zmiňovaného článku "Lesk a bída dokonalého trávníku" ve svém textu odkazuje na pozoruhodný statistický údaj z USA, kde je za letní období uváděná průměrná spotřeba 45.500 litrů pitné vody na 92,72 čtverečních metrů průměrné plochy trávníku. V přepočtu na jeden čtvereční metr to znamená spotřebu neuvěřitelných 490 litrů. Na jednom hektaru už je to 4,9 milionu litrů, na 100 hektarech 490 milionů litrů vody za jedno jediné léto.

Golfový trávník není jen tak obyčejný trávník, nově založené povrchy se proto hnojí, co to jde, stejně tak plevele se neplejí ručně, ale spolu s houbami či plísněmi se likvidují pomocí pravidelných plošných postřiků. Při údržbě golfového trávníku se používá velké množství umělých hnojiv, ale i pesticidů a fungicidů, takže díky hřištím se do okolního prostředí dostává množství škodlivých látek, které dříve či později zamoří přilehlé vodní zdroje. V používaných pesticidech jsou nejčastěji používanými účinnými látkami glyphosate, glyphosate IPA, clopyralid, fluroxypyr, MCPA, mecoprop-P, chlorsulfuron, triasulfuron, maleic hydrazide, florasulam, dicamba, používané fungicidy jako účinné látky nejčastěji obsahují azoxystrobin, iprodione, prochloraz a carbendazim. V časopise Českého svazu greenkeeperů nedávno vyšel velmi zajímavý článek Luboše Procházky "Lesk a bída dokonalého trávníku", kde autor m.j. upozorňuje, že Česká republika kopíruje americký trend trávníkového šílenství. Uvedený článek rozhodně stojí za přečtení , zde si dovolím jen krátkou citaci:

"Trávník od slova trávit? Mnoho pesticidů a herbicidů nikdy nebylo pořádně testováno na toxicitu pro člověka a živočichy. Podle NCAMP (Americká koalice proti zneužívání pesticidů) 13 z nejběžněji používaných pesticidů pro trávníky může způsobovat rakovinu, 14 jich může způsobovat narození dítěte s vadami, 21 jich může poškodit nervový systém, 15 jich může poškodit játra nebo ledviny a 30 z nich poškozuje nebo dráždí pokožku. O pesticidu MCPA používaném jako přídavek do ostatních přípravků na trávníky bylo zjištěno, že poškozuje mozkovou krevní bariéru, která chrání před neurologickými onemocněními. U organofosfátových pesticidů se zase ukázalo, že způsobují ztráty paměti a zkracují dobu koncentrace. Jsou extrémně nebezpečné pro děti i v malých dávkách. Přesto se stále používají. Jiné studie spojují dlouhodobé používání pesticidů s rakovinou prostaty, mozku a plic." ZDE

Vliv golfových hřišť na životní prostředí dlouhodobě studoval americký vědec Mark L. Chernaik a právě on shromáždil velké množství důkazů, že výstavba golfových hřišť po celém světě měla negativní vliv na lokální vodní zdroje, negativně ovlivnila lidské zdraví a ohrozila místní ekosystémy. Chernaik v této souvislosti ve své zprávě uvádí, že v roce 1996 otiskli vědci z oddělení preventivní medicíny a zdraví životního prostředí Iowské univerzity studii dokládající, že mezi lidmi, kteří udržují golfová hřiště, je výrazně vyšší výskyt určitých druhů rakoviny než ve zbytku populace ZDE

Golf má mezi českými, moravskými a slezskými regionálními politiky tolik příznivců, že města a obce v naprosté většině případů žádná rizika vůbec nezajímají a řada starostů naopak golfovým investorům velmi vehementně pomáhá. Poměrně často se tak na radnicích můžeme setkat s neobjektivními argumenty, že golf je krásná, zdravá a prospěšná zábava, která své okolí zušlechťuje a obohacuje. Z České republiky se stala golfová republika, složená z jednotlivých soukromých golfových panství, kam je nepovolaným vstup zakázán a režim volného pohybu osob platí pouze pro ty, kdo si včas zaplatili klubové poplatky.Hladiny podzemních vod v celé střední Evropě neustále klesají, průtoky v řekách se zmenšují, ale na zavlažování golfových hřišť bude vody vždycky dost, golfový prezident, golfový premiér, golfová vláda a golfový parlament to pro své kluby určitě nějak zařídí.

                 
Obsah vydání       18. 1. 2008
20. 1. 2008 Ošuntělá Česká republika Jan  Čulík
20. 1. 2008 Komunistické řeči, které jsme mladé generaci nevymlátili z palic
20. 1. 2008 Velmi kvalitní text Jan  Čulík
20. 1. 2008 Zuřivost, vzhledem k tomu, že energetická chudoba dosáhla desetiletého rekordu
19. 1. 2008 Proč z nás dělají Topolánek a Obering takové blbce? Jan  Neoral
19. 1. 2008 Kdo mohl vědět, že britský důstojník má v počítači tajná data? Profesionál.
19. 1. 2008 Americko -- čínský námořní incident v Tchajwanském průlivu
19. 1. 2008 Neonacisté sjednocují politickou scénu v Plzni
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
19. 1. 2008 Milan Kohout, oprátky v Americe a ekonomické vzdělání Jiří  Jírovec
19. 1. 2008 Jsme svobodní, už nemusíme myslet
19. 1. 2008 Student Agency nemá spolehlivé wifi v autobusech Jan  Čulík
19. 1. 2008 Jsem v šoku
18. 1. 2008 Former US Deputy Defence Secretary admits that US missiles in Poland will be capable of carrying nuclear warheads
19. 1. 2008 Coyle hat angegeben, dass die amerikanischen Raketen in Poland auch Atomgefechtsköpfe tragen können Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Coyle a admis que les fusées américaines en Pologne sont capables de porter aussi des missiles nucléaires
18. 1. 2008 Coyle připustil, že americké rakety v Polsku jsou schopné nést i jaderné střely Štěpán  Kotrba
19. 1. 2008 Protiraketová obrana "z druhé strany" Boris  Valníček
18. 1. 2008 Americký radar v České republice? Logiku v tom nehledejte Jakub  Rolčík
18. 1. 2008 Kosovo: výzva k solidaritě s Republikou Srbsko
18. 1. 2008 Ničení země prostřednictvím golfu Rudolf  Ševětínský
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech
18. 1. 2008 BBC: Češi zuří kvůli reportáži BBC
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
18. 1. 2008 Zpravodajské služby ve válce Pavel  Kopecký
18. 1. 2008 Večer Lukáš  Weishäupl
18. 1. 2008 Poslanecké kluby ODS, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL, PA a PVP Zastupitelstva města Plzně
18. 1. 2008 Už vaše články nebudu číst, pane Cveku!
17. 1. 2008 Janeček: nevidím důvod, aby Burian nemohl naplnit své záměry Jiří  Janeček
17. 1. 2008 Coyle: "Systém je v reálných operačních podmínkách neúčinný. Českou republiku neochrání, ale učiní ji naopak zranitelnější."
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho
19. 1. 2008 Chyby v Rázlově článku František  Řezáč
18. 1. 2008 Smrt demokracie Lukáš  Rázl
17. 1. 2008 Feminismus a možnosti systémové změny katolické církve Mirek  Vodrážka
18. 1. 2008 Na semináři se Zelenými byla i poslankyně Jakubková ! Jan  Rovenský
17. 1. 2008 Coyle přednášel Zeleným o radaru - přišla jen exministryně Kuchtová Štěpán  Kotrba
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
17. 1. 2008 Vlaky a wifi Lukáš  Zádrapa
17. 1. 2008 Karel Burian má odstoupit z funkce brněnského studia ČT Štěpán  Kotrba
17. 1. 2008 Prezident jako (ne)morální autorita Adam  Votruba
17. 1. 2008 Hejna supů nad českými luhy a háji Radovan  Baroš
17. 1. 2008 Je v prezidentských primárkách USA přítomen Bůh? Miloš  Dokulil
17. 1. 2008 Muslimové: Nevěříme ve válku civilizací Lukáš  Lhoťan
17. 1. 2008 Hájíte-li americkou politiku v Iráku, předložte argumenty Petr  Wagner
17. 1. 2008 Je dobře, že nutíte pana Novotného přemýšlet
17. 1. 2008 Ochuzená hlava ochuzeného státu, ale hrubý domácí produkt roste...:) Bohumil  Kartous
17. 1. 2008 Pane premiére, podruhé... Jan  Neoral
17. 1. 2008 V Praze přibývá vážných nehod. Úpravy nebezpečných křižovatek jdou pomalu.
17. 1. 2008 Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti označilo Evropu za potenciálního nepřítele ve "válce proti terorismu"
17. 1. 2008 Milan Kohout se dostal v Americe před soud
17. 1. 2008 MRSA - nový AIDS? Fabiano  Golgo
30. 11. 2007 Jací jsme
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007