10. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
protiraketový systém Patriot PAC-3
10. 1. 2008

Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka"

Nová polská vláda přitvrzuje ve svých požadavcích, bez nichž Američanům nekývne na protiraketovou základnu. Naposledy tak učinil ministr obrany Bogdan Klich, podle něhož kabinet nebude se základnou souhlasit, pokud se USA nezaváží posílit protivzdušnou obranu Polska. "Bez toho je velmi těžké si představit, že by polská vláda s americkým návrhem souhlasila," řekl polský ministr obrany Bogdan Klich.

Obává se totiž, že kvůli umístění americké základny s deseti antiraketami bude Polsko zranitelnější. Sečteno a podtrženo: USA by měly Polsko více chránit. "Jde o to, aby byla plně projednávána také rizika, nejen výhody tohoto systému," prohlásil polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski , jehož plné znění z 9.1.2007 je na stránkách zpravodajství iDnes. Poláci otevřeně říkají, že se necítí být ohroženi Íránem. Kdo nás tedy ohrožuje? Naši politici již přiznali – systém má být určen proti Rusku, čemž svědčí i článek Americký radar chce česká vláda proti Rusku. Nikdo z vládních představitelů však doposud neobjasnil, jak by byl proti Rusku systém použit.

Dne 10. ledna přijel do Prahy polský premiér Donald Tusk. S českým protějskem Mirkem Topolánkem se pokusili sladit si noty a domluvit společný postup při vyjednávání s Američany o raketové základně.

Na rozdíl od Polska jednání mezi Českem a USA o umístění radaru v Brdech probíhají již rok, jejich ukončení se očekává na jaře, kdy by definitivně o umístění radarové stanice v Česku měl v dubnu rozhodnout parlament. Naši vyjednávači rovněž s Američany jednali o obraně. Omezili se však jen na radarovou základnu v Brdech s tím, že její vnitřní ochranu má zabezpečovat americká a vnější ochranu česká strana. Pro člověka neznalého věci na první pohled dohoda, která má svou logiku. Ale pro člověka aspoň trochu znalého vojenské problematiky naprostý nesmysl. A to oboustranně, jak před plotem, tak za ním. Představa o tom, jak terorista s výbušninou leze přes plot obklopující radar, připomíná spíše scénu z laciného akčního filmu a je na míle vzdálená realitě. Cílem teroristů nikdy nebude radar. Ale ani představa o vnější ochraně radaru na tom není lépe. Z čistě vojenského hlediska – ono ani není čím, natož pak jak chránit klíčový radar protiraketové obrany, umístěný v Brdech. Teorie o vyčleněných letounech a systémech protivzdušné obrany jsou holým blábolem našich špičkových specialistů, kteří často diplomaticky říkají, že běžní lidé nemohou rozumět složité problematice obrany. A pro ty, kdo tomu přece jen neuvěří, má pan Klvaňa v rezervě ještě větší pitomost – radar s antiraketami se ubrání sám. No, tak to už je skutečně silná káva. Takové pitomosti snad nemůže věřit ani sám pan Klvaňa.

Smutné na celé věci je, že vládou pověřený vyjednávač se snaží naše občany „opít rohlíkem“ místo aby otevřeně přiznal, že otázkou obrany radaru v Brdech se u nás v Česku vážně nikdo nezabývá - hrajeme si na mrtvého brouka. Polákům to naštěstí včas došlo a po Američanech požadují Patrioty. Je tu však to staré znémé „ALE“. Patrioty jsou určeny k lokální obraně, tzn. že mohou být účinné při ničení raket v konečné fázi jejich letu při zajištění obrany např. Varšavy či dalších velkých měst, ale nemohou zabezpečit ochranu celého polského území (nejnovější verze PAC-3 má efektivní dálkový i výškový dosah 20 km). Tolik Patriotů, aby spolehlivě s překrytem palebných dosahů zajistily ochranu celého Polska, není snad ani na celém světě. Ani systém THAAD pro velké výšky by problém zásadně a uspokojivě nevyřešil. Nehledě k obrovským finančním nákladům, se kterými by se Poláci potýkali desítky dalších let. Poláci tedy instinktivně cítí nutnost a správně požadují záruky bezpečnosti své země, (tady je to nešťastné) ALE bohužel, žádají nemožné. Pokud budou neústupní a nesleví ze svého tvrdého požadavku, pak by teoreticky měli ukončit vyjednávání o výstavbě základny na jejich území z důvodu, že Američané nebudou schopni jejich požadavek splnit. S ohledem na to, že samotný radar nemá pro Česko žádný význam, za této situace bychom měli ukončit vyjednávání i my bez ohledu na to, jak se stavíme k otázce obrany českého území (včetně radaru).

Vždy jsem zasával názor, že jakýkoliv nepohyblivý obranný systém taktického i strategického určení, je předem určený k brzkému zániku. Jak všichni víme, ani antirakety, ani radar nejsou „na kolech“, ale nepohyblivé. Jejich životnost v případě ozbrojeného konfliktu se počítá nikoliv na roky, měsíce, či týdny, ale na pouhé minuty. O to víc to platí u systému protiraketové obrany v lůně Evropy, což má i svá specifika z ryze vojenského pohledu.

Obecně lze říci, že obrana takového evropského systému při technologické úrovni a možnostech soudobých a perspektivních zbraňových systémů, schopných zničit nadzemní části (radar, komunikační a datové systémy) i podzemní části systému (antirakety), v době detailního kosmického průzkumu a GPS, je prakticky nemožná. Z toho vyplývá, že uvažovaný systém, „zabetonovaný v zemi“, je zastaralý, velmi zranitelný a tedy i velmi málo efektivní a navíc neodpovídá soudobým natož pak perspektivním požadavkům na zajištění obrany země. Jinak řečeno – vyhozené peníze.

Spoléhat na takový systém spíš hraničí s hazardem než s úsilím o zvyšování obranyschopnosti naší země a našich spojenců. Obrátit radar místo na Írán proti Rusku, jak jsou přesvědčeni někteří naši politici, bychom sice mohli, ale s jakým výsledkem, raději ani nemyslet. Vyhrožovat Rusku radarem je naivní, krátkozraké a hloupé – mohly by to být právě ty poslední minuty radaru. A podle známého „když se kácí les, létají třísky“, mohly by to být i poslední minuty českých obyvatel v jeho okolí.

V okolí kóty 718 v Brdech není rozsáhlá vodní hladina oceánu jako v případě ostrova Kwajalein, ale stovky stavení, tisíce lidí. To není strašení, to je tvrdá realita dneška. Myšlenku použití radaru proti Rusku lze tedy považovat za nevhodnou politickou rétoriku, z čistě vojenského hlediska se rovněž jedná o naprostý nesmysl, který nemá ani náznak reálných možností. Velkou neznámou v této souvislosti jsou názory špičkových specialistů naší armády. V případě, že i oni jsou přesvědčeni o tom, že brdským radarem můžeme srazit Rusy na kolena, pak Bůh s námi!

A vracíme se opět na samý začátek, k podstatě a smyslu tohoto amerického projektu – evropská část amerického systému protiraketové obrany pro Českou republiku, pro Evropu, nemá žádný smysl. Proč by taky měla mít, vždyť nejde o náš český, ani o evropský, ale o americký projekt na cizím území. Česko žádný takový radar nepotřebuje. K čemu by mu asi tak byl? Pokud zde bude evropská část systému protiraketové obrany i přes znatelný odpor české veřejnosti přece jen vybudována, nejenže nevyřeší naprosto nic, ale navíc přinese jen a jen samé problémy, o kterých dnes nemá nikdo ani potuchy.

Tímto problémem jsem se zabýval již ve svém článku s názvem „Záhadná obrana XBR radaru v Brdech“ dne 7.8.2007 ZDE

                 
Obsah vydání       10. 1. 2008
9. 1. 2008 Památník národního písemnictví -- tradice-kontinuita-transformace Naděžda  Macurová, Alena  Petruželková
10. 1. 2008 Další závažná analýza nepravdivosti vládních studií zdravotní a bezpečnostní nezávadnosti radaru v Brdech
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
10. 1. 2008 Evropa šíří filozofii selhání
10. 1. 2008 Šepot Pavel  Švanda
10. 1. 2008 Co s dluhy?
10. 1. 2008 Otazníky nad protiraketovou obranou v Parlamentu
8. 1. 2008 Dilema František  Duška
8. 1. 2008 Jsou nemocní simulanti a zaslouží trest? Petr  Wagner
10. 1. 2008 Rozhovor s Jaklovou v České televizi dělal Žantovský - moderátor Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
10. 1. 2008 Čurdová: Ministře Nečasi, přestaňte s těmi bludy Anna  Čurdová
10. 1. 2008 Lékaři, nepředpisujte pro chřipku antibiotika
10. 1. 2008 Tento podvodný mail asi zákazníky nepřesvědčí...
10. 1. 2008 ODS a krajní pravice? Josef  Vít
10. 1. 2008 Fenomén "Bhuttová", anebo ještě naléhavěji Pákistán jako problém? Miloš  Dokulil
10. 1. 2008 Čtyři prosté zásady vám prodlouží život o 14 let
9. 1. 2008
10. 1. 2008 Mizerný začátek zdravotnické reformy Wenzel  Lischka
9. 1. 2008 Český rozhlas Radiobulvár: A takhle to vypadá, když rádio řídí Rada Štěpán  Kotrba
9. 1. 2008 Poodhalují nám média roušku zahalující budoucnost? Miloš  Dokulil
9. 1. 2008 Starosti a radosti na prahu dalšího roku Egon T. Lánský
9. 1. 2008 Průvodce šarí'ou - cesta k pramenům islámského práva Jan  Potměšil
9. 1. 2008 Dětská chudoba - v Británii i jinde?
9. 1. 2008 TASR: Nežná revolúcia: Scenár silového riešenia existoval Oskar  Krejčí
9. 1. 2008 Umění "děsí" už dlouho Jan  Paul
9. 1. 2008 Společnost velkolepých cílů Bohumil  Kartous
10. 1. 2008 Omyly Zdeňka Jemelíka
9. 1. 2008 Profízlovaná země Zdeněk  Jemelík
30. 11. 2007 Jací jsme
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
8. 1. 2008 Necítíme se ohroženi ze strany Íránu,   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
30. 12. 2007 Poláci už ztratili zájem   
29. 12. 2007 Bush má vetovat zákon o raketové obraně   
26. 12. 2007 Radar: Z měření píšu vládě nedostatečnou Vladimír  Koníček
21. 12. 2007 Kterak si vládní propagandisté najímají "veřejnost" na debaty s občany Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Škrhola na mezinárodní scéně aneb jak chce Miroslav Topolánek bránit Českou republiku před zlými Rusy Rudolf  Převrátil
20. 12. 2007 Americký radar chce česká vláda proti Rusku Lukáš  Neterda
17. 12. 2007 Americký radar teď odmítá ještě víc lidí   
6. 12. 2007 Chlapsky řízný Karel Steigerwald a jeho fressen, ficken, fernsehen v Mladé frontě Karel  Březný
6. 12. 2007 Padl hlavní důvod, my lžeme dál... Jan  Neoral
30. 11. 2007 Daj-li medajli reportérovi České televize - a mně se chce něco říct...   
26. 11. 2007 Spolehlivý a společný systém mezinárodní raketové obrany je racionální, nikoliv však současné americké řešení   
23. 11. 2007 Námezdný propagandista Tomáš Klvaňa, bojovník proti pravdě o radaru Jakub  Rolčík

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2008 Poláci přitvrzují, Češi dělají "mrtvého brouka" Stanislav  Kaucký
8. 1. 2008 Necítíme se ohroženi ze strany Íránu,   
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
26. 12. 2007 Radar: Z měření píšu vládě nedostatečnou Vladimír  Koníček
21. 12. 2007 Kterak si vládní propagandisté najímají "veřejnost" na debaty s občany Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Škrhola na mezinárodní scéně aneb jak chce Miroslav Topolánek bránit Českou republiku před zlými Rusy Rudolf  Převrátil
20. 12. 2007 Americký radar chce česká vláda proti Rusku Lukáš  Neterda
8. 12. 2007 Krize politična, elektronická peep show a nutnost politického transvestismu Mirek  Vodrážka
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
15. 11. 2007 Profesor Zbyněk Raida k vládní zprávě o radaru: Konečně začátek věcné diskuse? Jakub  Rolčík
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček