19. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 12. 2007

Česká spořitelna

Rozhovor s nebožtíkem

Motto: "Jak se hovoří s nebožtíkem? Zastrčí se roura do hrobu a do ní se mluví. Potíž je, že nebožtík neodpovídá."
Vlasta Burian

Jednoduché věci bývají občas zdrojem dost značných potíží. Možná je to i tím, že člověk nějaké problémy vůbec neočekává a pak ho jejich existence zaskočí. Poslal jsem do České spořitelny úplně banální dotaz. Tedy myslel jsem si, že jde o banální dotaz.

Zněl takto:

"Jaký bude celkový poplatek za platbu složenkou typu A ze sporožirového účtu od 1.1.2008?"

Systém České spořitelny dotaz řádně zaevidoval pod číslem ID:97491003618 a já věc začal považovat za v podstatě vyřízenou. Byla to chyba. Za necelé tři hodiny jsem dostal odpověď:

Dobrý den, pane Stejskale,

děkujeme Vám za využívání produktů České spořitelny, a.s.

Poplatky České spořitelny, a. s. zůstávají stejné. Poplatky České pošty nemám k dispozici, doporučuji proto, požadovat tuto informaci přímo tam.

V případě dalších dotazů se můžete opět s důvěrou obrátit na naši klientskou schránku. Případně jsou pro Vás k dispozici nepřetržitě telefonní bankéři na telefonním čísle 800 207 207.

Přeji Vám příjemný den.

Milada Wernerová

Klientské centrum České spořitelny

mailto:csas@csas.cz

Tak vida, je to stejné. Ale jaké? Stejně dobré nebo stejně špatné? Aneb, jak se nedovědět vůbec nic.

Nezbylo, než napsat znovu:

"V ceníku na webu máte u složenky typu B cenu 8 Kč plus poštovní poplatky," píšu spořitelně obratem. "Složenka typu A tam uvedená není. Že zůstává poplatek stejný, když ho neznám, mi moc nepomůže. Zkuste to, prosím, konkrétněji. Díky."

Podotýkám přitom, že spořitelna na svém webu žádala, aby byl při korespondenci s ní ponecháván v odpovědích kompletní text včetně dřívější korespondence. Vyhověl jsem. Obratem jsem dostal další odpověď, kupodivu od někoho úplně jiného, než v prvním případě:

Dobrý den, pane Stejskale,

děkujeme za využití naší klientské schránky.

Poštovní poukázka B je produkt České pošty, s.p. (dále jen Č. pošta) určený k převodu plateb s výplatou v hotovosti. Slouží k realizaci kombinovaného bezhotovostního a hotovostního platebního styku:

úhrada poukázané částky - bezhotovostně z bankovního účtu výplata poukázané částky - příjemci v hotovosti .

Služba poštovních poukázek B je poskytována podle Poštovních podmínek České pošty, s.p., Základní poštovní služby, které Č.pošta poskytuje podle zákona č. 29/2000 Sb. (zákon o poštovních službách), které jsou k nahlédnutí na každé poště a na internetové adrese: www.cpost.cz

Dle sazebníku České spořitelny je platba poštovní poukázkou typu B (pouze u sporožirových účtů) 8,-

+ cena dle ceníku České pošty

Budete-li mít další dotazy, můžete se s důvěrou obrátit opět na naši klientskou schránku. Obecné informace Vám také ochotně poskytnou kolegové na kterékoliv z našich poboček nebo telefonní bankéři na naší bezplatné informační lince 800 207, která je v provozu nepřetržitě.

S přáním pěkného dne

Iveta Dokládalová

Klientské centrum České spořitelny

mailto:csas@csas.cz

Přiznám se, že jsem nedokázal ocenit, že se mne spořitelna snaží v mém věku dále vzdělávat. Zatmělo se mi před očima a já odpověděl:

"Tak už vážně nevím, jestli jsem blbej já nebo jestli se mi to všechno zdá. Necháváte si v mailu celou korespondenci, ale že by se do ní někdo podíval a přečetl si, o čem si s Vámi celé dopoledne snažím psát, to zřejmě nehrozí. Vaše díky za využití takových služeb znějí pomalu jako nějaká zlomyslnost. Opakuji tedy znovu tu původní otázku z rána:

Jaký bude celkový poplatek za platbu složenkou typu A ze sporožirového účtu od 1.1.2008?

Nechci se dovědět, že se nemění, chci vědět jednoznačně kolik mi na účet připíšete, když pošlu složenku typu A prostřednictvím sporožirového účtu. Je to jednoduchá otázka, snad už ji organizace velikosti České spořitelny konečně zvládne!

Děkuji (i když zatím nevím, za co)."

Byla to chyba. Chtělo to pokorně zažmoulat klobouk v ruce a uctivým tónem poděkovat. Mám tedy to oč jsem si vlastně řekl sám.:

Vážený pane Stejskale,

ze sporožirového účtu lze zaslat peníze k výplatě v hotovosti složenkou typu B, kolegyně Vám poplatek za tuto transakci níže napsala.

Přejete-li si zaslat peníze v hotovosti z pošty tak, aby byly připsány na Váš účet (složenka typu A), je nutné, abyste se na poplatky informoval u České pošty. Česká spořitelna Vám na účet připíše takovou částku, která bude na složence. Za příchozí platbu na Váš účet je účtován poplatek ve výši 5,- Kč + 2,- Kč, je-li platba směrována z jiné banky (případně i z pošty). Tento poplatek je odúčtován přímo z Vašeho účtu ke poslednímu dni v měsíci.

S přáním příjemného dne

Ing. Vladimíra Raclavská

Klientské centrum České spořitelny

mailto:csas@csas.cz

Třetí úřednice mi věnuje svůj drahocenný čas a já, nevděčník, pořád chci znát nějakou částku. Ale stydět se už nemělo valnou cenu. Odpověděl jsem zcela nediplomaticky:

"Ano, miluji komunikaci s takovými organizacemi, jako je ČS. Člověk se nenudí a co na tom, že se nedoví to, co by potřeboval.

Tak ještě jednou a doufám, že naposledy.

Původní otázka zněla: Jaký bude celkový poplatek za platbu složenkou typu A ze sporožirového účtu od 1.1.2008?

Čili jde o poplatek, který si účtuje ČS, pokud zákazník zaplatí nějakou pohledávku ze svého sporožirového účtu složenkou typu A, tedy složenkou, adresovanou zpravidla nějaké organizaci (za nějaké služby - elektřina, plyn, telefon, předplatné), přičemž poukázaná částka je bezhotovostně připsána na účet dotyčné organizace. Je to už jasné?

Nechápu, proč se upínáte ke složence typu B, o které jsem se zmínil jen jako o položce, jejíž cenu jsem v poplatcích ČS na webu jako jedinou našel. Stejně tak nechápu, jak někdo dospěl k představě, že si chci na svůj účet posílat složenkou peníze, když v dotazu je jasně uvedeno, že mi jde o platbu ze sporožirového účtu.

Tak doufám, že se konečně dovím tu částku, o kterou mi jde, když už jsem nucen zabývat se touto korespondencí druhý den."

Čtvrtou úřednicí už patrně Česká spořitelna nedisponuje. Poslední mail totiž zatím zůstal bez odpovědi. Zbývá poslední možnost, jak zjistit ono tajené číslo: podstrčit spořitelně nějakou tu složenku a částku se dovědět z výpisu účtu o měsíc později.

Nemohu se občas zbavit dojmu, že jsem s touto "bankou roku" dříve komunikoval snáze. Ale to byla úplně jiná spořitelna. To ještě nechtěla peníze za výběr hotovosti z vlastního bankomatu, peníze složenkou typu A šlo poslat zdarma a poplatky za vedení účtu tvořily tak 5 až 10 % běžného úroku.

Pozn. JČ: Např. ve Velké Británii se za vedení individuálního bankovního účtu ani za platby či převody neplatí žádné bankovní poplatky. V České spořitelně zaplatíte manipulační poplatek kupodivu i za to, když investujete částku do investičního konta, tedy za to, že se bance uvolíte svěřit své peníze. :)

                 
Obsah vydání       19. 12. 2007
19. 12. 2007 Podle Světové zdravotnické organizace je americké zdravotnictví kvalitou na 72. místě na světě, Británie na 26. místě Jan  Čulík
19. 12. 2007 Proč se Právo bojí vést veřejnou diskusi? Jan  Kavan
19. 12. 2007 V ČR můžete říct bez korekce jakoukoliv pitomost Jan  Čulík
19. 12. 2007 Jak efektivní je "tržní" americké zdravotnictví? Jaroslav  Polák
19. 12. 2007 Britští konzervativci podporují státní zdravotnictví
19. 12. 2007 Okupovaná palestinská území: Odepřená důstojnost
19. 12. 2007 Jaderné elektrárny a rakovina u dětí
19. 12. 2007 Posvátný zápas na stránkách Britských listů aneb co všechno je džihád Jan  Potměšil
19. 12. 2007 Český rozhlas: Hrbáčkův špionážní pomníček Štěpán  Kotrba
18. 12. 2007 Bývalí důstojníci ČSLA i AČR zpochybňují kompetentnost Topolánkovy vlády ve věci radaru
19. 12. 2007 Rozhovor s nebožtíkem Jan  Stejskal
19. 12. 2007 "Demokracie" v Iráku znamená teror pro ženy Lukáš  Lhoťan
19. 12. 2007 Ochrana životního prostředí nejen v Bali, ale i před restauracemi, neboli Hřib za strom Uwe  Ladwig
19. 12. 2007 Proč se vměšuje Česká republika do cizích vnitřních záležitostí
19. 12. 2007 Vánoční přání
30. 11. 2007 Jací jsme
19. 12. 2007 Švejnar, televizní střih a pochybnosti demokracie Anna  Čurdová
19. 12. 2007 Tak nám lhali o radaru
19. 12. 2007 Vlasti Vladimir  Nabokov
19. 12. 2007 Rodiče, včas se seznamte s realitou života
19. 12. 2007 ČT je vnímána jako česká, důvěryhodná, informativní, pro děti, inteligentní a zajímavá
19. 12. 2007 Ropný zlom: Plnou nádrž všem! Lukáš  Rázl
19. 12. 2007 Překvapivé prohlášení: Kuba podepíše Pakt o lidských právech Felipe Pérez Roque
19. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Velký obrat? Zpráva NIE o Íránu Immanuel  Wallerstein
18. 12. 2007 Rozvaha a odříkání je součástí založení rodiny
18. 12. 2007 Myšlenka dne (včerejšího)
18. 12. 2007 Globalizace, spravedlnost a univerzální hodnoty: Wallersteinova kritika evropského univerzalismu Rudolf  Převrátil
18. 12. 2007 Výbor pro prevenci domácího násilí -- zmizí konečně šikana, slídění a domácí násilí z přestupkových řízení? Jan  Potměšil
17. 12. 2007 Britské listy v angličtině?
16. 12. 2007 Hospodaření OSBL za listopad 2007