8. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 11. 2007

Už ne jako samet, ale jako křišťál!

Taky máte nepříjemně divný pocit, že se společnost čím dál víc radikalizuje? Ba co hůř, že se ze samé pokrytecké lásky k lásce, pravdě, slušnosti, poctivým ideálům, objektivitě a tzv. nezávislosti názoru začínají problémy nakonec formalizovat, následně bulvarizovat – a tím v konečném důsledku bagatelizovat?

Nejste sami.

Nyní můžeme být svědky toho, jak se například senátor Štětina pustil do odhalování a spekulací nad akty „X“ našich, ( a kdoví jestli vůbec našich), tajných materiálů rozvědek, různých „bisek“, „enbéúček“(národních bezpeční úřadů), úoozetek (Kubice a jeho úřad pro odhalování organizovaného zločinu), „úvzkáček“ (úřadů pro odhalování zločinů komunismu, „úpének“ (úřadů paměti národa), či jak se všechny ty tajně netajné úřady pro špiclování jmenují, a jen smutně konstatovat, že se nakonec všechny ty civilní i armádní rozvědky překrývají a protichůdně trumfují. Ve finále tu máme celou armádu na špiclování, ve které se dobře živí tolik agentů

a lidí, že tvoří takřka samostatný stát ve státě. Až by chtělo povzdechnout slovy Egona Bondyho: „obyvatelstvo je tradičně tak profízlované, že jeden udávaje druhého prostřednictvím třetího už udává sám sebe. Naděje v Čínu je moje poslední moudrost. Jak je tato moudrost bezsilná! Tyto okolnosti jsou nejhlubším důvodem, proč nemohu psát, respektive proč mi padá tužka z ruky. V prostoru beznaděje lze psát o beznaději pouze po určitou dobu. Pak se i to stane beznadějným...".

Úniky z vyšetřovacích spisů jsou zkrátka na běžném denním pořádku, a lidi jako Čunek, proslulí coby „čističi“ od vředů, se pasují do rolí vymítačů ďábla naší společnosti, ve které „čistá rasa“ vždy vítězí nad pravou, láskou a nenávistí, a „cikáni“ se házejí místo relevantní sociální pomoci do kontejnerů. Inu, není černý pasažér, jako černý pasažér a sociální podpora jako sociální podpora.

Nabízí se otázka, od koho všeho tedy čističi typu Čunek chtějí čistit?

Snad od lidí, kteří za „komančů“ studovali v Moskvě? (Tam prý ale údajně studoval

i pan senátor Štětina). Nebo od těch, kteří pod heslem „s komunisty se nemluví“ se hlásí k revanšistické rétorice, symbolům a heslům jako „zabij svého komunistu, posílíš mír“, a nosíce trička s ostnatým drátem se nechávají spojovat buď z hlouposti či naivity s obrázky putujícími po internetu, kde jakýsi gestapácký rampič míří samopalem na hlavu vietnamskému chlapci? (Takové „projekty“ totiž zde, v Česku, skutečně běží, a bohužel se k nim hlásí lidi, do nichž byste to nikdy neřekli).

Nebo nás chtějí naopak očistit od komunistů, kteří zde legitimně sedí v Parlamentu,

a pomáhají na Hrad či do jiných výnosných úřadů svým „oponentům“?

Taky máte pocit, že se zde hraje jen nějaká podivná hra s informacemi, respektive dezinformacemi a mystifikacemi?

Rozhodně zase nejste sami. To si myslí dvě třetiny národa – jenže si mnoho lidí nedává věci do širokých souvislostí jednoduše proto, že v mediálním balastu přehuštěného informačního boomu se zkrátka dá ustřehnout jen nějaký zlomek, který – vytržen z celkového kontextu – pak způsobí místo jasného a smysluplného přehledu naopak jen zmatek a chaos, případně poplašnou zprávu, a potažmo nabudí strach.

A o to právě jde. O tu hru se strachem.

Když totiž jde někomu o to, aby navodil atmosféru strachu – a to z toho nejstaršího a nejprimitivnějšího důvodu touhy po moci, resp. absolutní, totální moci – pak na to existují dvě nejspolehlivější metody:

Nepodávat buď žádné informace a schovávat je za železnou oponou utajení, anebo jich naopak dávat příliš mnoho, a pokud možno co nejvíce protichůdných. Tak totiž vznikne dokonalý zmatek a nepřehlednost, díky níž pak může kterýkoliv z prominentů té totální moci, lhostejno zda zleva či zprava, spolehlivě mlžit, aniž by riskoval, že se skutečná pravda vůbec kdy bude moci vyšetřit.

Tato hra na hledání pravdy o kom, či o čem, totiž dokonale zapadá do scénáře jakýchkoliv totalitníků – a opět je jedno, zda těch na pravé nebo levé straně pomyslných barikád a názorových spekter. Strach a atmosféra obav a nejistot totiž slouží komukoliv bez ohledu na světastrany.

Technologie vyvolávání strachu a následného mlžení je dnes dovedná k dokonalosti, a byť je to žonglérství s pravdou-nepravdou dovedeno ad absurdum, je to stále mediálně atraktivní trhák. Vždyť pro média, která ze všeho dokáží udělat svůj byznys, je totiž každá špatná zpráva, dobrá zpráva. Jen to platí – i jinak při vší relativnosti hodnot - stoprocentně.

A tak špatná zpráva například je, že Čunek se dostal vlastně do Senátu, do předsednictví strany a následně do vlády na základě propagace rasismu, ale ta dobrá je, že se vůbec nějaká vláda dala po dlouhých tahanicích ( a za vydatné pomoci uplacených přeběhlíků) sestavit. Nyní se to však obrací proti sobě, a tak se mlží dál. A Čunek je přímo mistr v mlžení! Kam se hrabe Milouš Jakeš se svými brojlery!

Jakmile ale přistoupíme na „politiku“ mlžení, už se z této sítě nevymotáme

a v té šílené hře jsme nakonec donuceni pokračovat. A tak tu máme další dobrou špatnou zprávu.

Ta špatná je, že se za Čunkem, který zde kolečko rasisticko-nacisticých vášní vlastně rozpumpoval, táhne celý obrovský „tajný“ (kdoví proč tajný/?/) spis, v jehož útrobách jsou popsána podezření nejen z masivní korupce, obtěžování podřízených, vydírání, praní špinavých peněz, ale především je zase zamlžován i fakt, že to byl právě on, kdo eticko-humánní laťku nejen politiky, ale obecné slušnosti a lidskosti srazil během několika měsíců téměř na dno únosnosti, tak, že se teď budou v ulicích křišťálově procházet náckové za asistence pozornosti div ne celého světa. Ta dobrá zpráva ovšem, (aspoň tedy pro nácky), je, že se o nich a jejich zvrácené ideologii zase mluví. A onen mediální fanatismus kolem nich je voda na jejich stavidlo.

A máme tu další špatnou a dobrou zprávu:

Špatná je, že se vůbec mohlo přihodit, že se taková bradavice na tváři humanity naší společnosti mohla v podobě Čunka vetřít do vlády, a že to v konečném důsledku schválil a potvrdil jak premiér a prezident, tak i ostatní předsedové a grémia koaličních stran, dobrá zpráva, (alespoň pro premiéra), je, že se zase o chvíli déle udržel ve svém mocenském křesle, a bez ohledu na jeho výlevy podávané rovněž fašistickou rétorikou o „noci dlouhých nožů“ ho v tom semknutě v jednom šiku podrželi i ostatní jeho ministři, místo aby odmítli takovým lidem podat vůbec ruku.

Další špatná zpráva je, že tuto zvrácenost jen málokdo může zřetelně a efektivně kritizovat udušen v šumu mediálního svistu.

Výsledkem je, že skuteční zločinci v té neustálé permanentní pranici bojovníků

o koryta z té nepřehledné hromady zamlžených rváčů štěrbinami v tajných spisech unikají, (pozornosti a následně i spravedlnosti), a na viditelném povrchu zůstávají jen ti, co se ještě na té odporné zahnívající kosti ještě nenapakovali.

A do toho přijíždí jako blaničtí rytíři kandidáti na prezidentské volby.

Zatímco jeden bývalý prominent „prognosťáku“, jehož tajné papíry jistě nebyly evidovány v našich tuzemských tajných loutkových archivech, (řízených z Moskvy),

a který se údajně mohl „za bolševika“ dokonce pohybovat i na různých stážích v západním zahraničí, (a dokonce prý – patrně z nejvyšší loajality – studoval

i v Americe/!/), už má v podstatě vystaráno. Neboť i kdyby už tentokrát na ten prezidentský los nedosáhl, i tak je na svém, neboť dosáhl úplně všech nejvyšších met, jež lze v systému státní moci pokořit. Ten druhý adept na prezidenta je zatím nejasný a pro změnu tajemný. V podstatě se o něm ví jen to, je profesorem na amerických univerzitách, předsedou dozorčích bankovních rad těch bank, za něž dnes platíme nehorázné pokuty a dluhy kvůli tomu, že se po aktu pověstného sametového „zhasnutí“ a živelné „kupónovky“ a dalších temných privatizací, zde dalo rozkrást vše, co bylo možné, a že se současným Českem má tento „americký“ kandidát o úřad českého prezidenta společný patrně už jen svůj osobní byznys, rodný jazyk, ale ne tak už řeč. Protože jeho řeč je řečí peněz, kariéry a z ní vyplývajících výhod.

Inu, každý šetří jak umí, řekl by pan Čunek, a pan Klaus by dodal, že peníze nelze rozlišovat na čisté a špinavé. A tak je vlastně s podivem, že se právě jeho modrá strana tak štětí nad kandidaturou člověka z bankovního sektoru. Konec konců peníze jsou vždy až na tom prvním místě.

Jaká je tedy rada z těchto podivných bajek?

Možná by to chtělo přešaltovat do jiné mlhy a změnit třeba to pokrytecké heslo

o falešné pravdě, lásce a humanitě, na slogan: „Vítejte v ráji agentů !“

A zřídit další úřady a komise pro vyšetřování. Třeba „Úřad pro vyšetřování agentů radarů“, a preventivně taky i „Úřad pro monitoring Národních gard“, neboť k těm se zde nejspíš, podobně jako nyní v Maďarsku a v kontextu znovu se fašizujícího světa, také nejspíš schyluje.

                 
Obsah vydání       8. 11. 2007
8. 11. 2007 Přímá demokracie do fabrik! Jindřich  Kalous
8. 11. 2007 Bude šéf londýnské policie Ian Blair donucen odstoupit?
8. 11. 2007 "Lyrická teroristka" v Londýně shledána vinnou
8. 11. 2007 Schizofrenie českého novináře: Jindřich Šídlo Jan  Čulík
8. 11. 2007 Američané žalují poskytovatele internetových služeb, že předávají soukromá data americké vládě
8. 11. 2007 Multinacionální společnosti riskují ekologickou katastrofu likvidací starobylých lesů v Indonésii
8. 11. 2007 Nestlé "získává palmový olej odpovědně"
8. 11. 2007 Věty, které mě znepokojily Štěpán  Steiger
8. 11. 2007 O všeobecném základním příjmu a jiných souvislostech Jan  Hošek
8. 11. 2007 Podrobnosti: jaderné pumy nad USA Zdeněk  Brousil
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách
8. 11. 2007 Saakašvili vzal Tbilisi útokem
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 O fenoménu českého kutilství a rekvalifikované radosti Jan  Paul
8. 11. 2007 Horké párky a Literárky Jaroslav  Čejka
8. 11. 2007 SOBOTA: Všechny barvy proti hnědé - Společně proti neonacismu Štěpán  Kotrba
8. 11. 2007 Obrana politiky DNES Miloš  Štěpánek
8. 11. 2007 Zajímavé pojetí kritiky Petr  Nachtmann
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
8. 11. 2007 ■ ■ ■ Ivan  Diviš
8. 11. 2007
8. 11. 2007 Už ne jako samet, ale jako křišťál! Zdeňka  Ullmannová
8. 11. 2007 NE antisemitismu! Zastavme akci neonacistů!
9. 11. 2007 Peripetie právní bitvy mezi Magistrátem, soudy a pravicovými extremisty
7. 11. 2007 Příhoda z ČRo 6 Štěpán  Kotrba
8. 11. 2007 Pane doktore, pojďme na oběd... Filip  Horáček
8. 11. 2007 Zprivatizované občanství Barbora  Černušáková
8. 11. 2007 Výtka k "pár slovům k VŘSR" od pana B. Cveka
8. 11. 2007 Zklamal mě dopis Terezy Brdečkové
8. 11. 2007 Nešťastný národ, kde komunisté interpretují historii...
7. 11. 2007 Demonstrace 17. listopadu na Václavském nám. bude v 16 hodin
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Cena ropy dosáhla rekordu
7. 11. 2007 Cesta do nebytí Petr  Wagner
7. 11. 2007 Budeme mluvit i o tom, co jsme nezažili Boris  Cvek
7. 11. 2007 Česká vláda se chce pokusit o národní sebevraždu Mojmír  Babáček
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
7. 11. 2007 Básník musí být darebák Štefan  Švec
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Už ne jako samet, ale jako křišťál! Zdeňka  Ullmannová
8. 11. 2007 SOBOTA: Všechny barvy proti hnědé - Společně proti neonacismu Štěpán  Kotrba
8. 11. 2007 NE antisemitismu! Zastavme akci neonacistů!   
5. 11. 2007 Brněnský zastupitel za ODS Paulczyňski je rasista a xenofob Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Advokát: Pro zachování demokracie třeba vraždu Jan  Tuláček
5. 11. 2007 Nejvyšší správní soud: Neonacisté můžou s ohněm do Židovského města!   
29. 10. 2007 Topolánek řekl, že přijde noc dlouhých nožů. Ultrapravicová Národní strana založila gardu. Štěpán  Kotrba
26. 10. 2007 Demokracii si musíme zasloužit Štěpán  Drahokoupil
24. 10. 2007 Občanský odpor proti neonacistům: mobilizace slušných lidí plánovaná na 10. listopad Štěpán  Kotrba
24. 10. 2007 Neonacionalisté chtějí 28. října zakládat Národní gardu   
18. 10. 2007 Výročí zahájení transportů židů z Protektorátu Richard  Seemann
18. 10. 2007 Shromáždění jako odpor proti neonacismu   
3. 10. 2007 Historik: Magistrát povolením pochodu neonacionalistů Židovským městem pochybil   
1. 10. 2007 DIY Karneval nebude, přijďte si zahajlovat na Staré město Dalibor "Exx" Záhora
17. 8. 2007 Čechy Čechům aneb xenofobní Luboš Palata Štěpán  Kotrba