29. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 10. 2007

Labyrint manipulace

Brzy tu opět bude slavné výročí velké sametové a jelikož k těm loňským chvalozpěvům nikdo nic nekomentoval, tímto se pokusím ono vákuum zaplnit a myšlenky některých aktérů připomenout. Stojí to za to.

V podvečer výročí listopadu tehdy vysílala ČT 2 pořad Labyrintem revoluce, dějství III.

I po 17 letech byly pro mne stejně jako pro ostatní jistě velmi poučné nynější Klausovy výpady proti zřejmě jedinému socialismem odkojenému a tehdejšímu sokovi W. Komárkovi. Že V.Klaus ani "svou" privatizací neumožnil, stejně jako komunisté, žádnému z daňových poplatníků svobodně si zvolit, kam investovat své peníze, které dnes platí státu ve formě daně sociálního zabezpečení, se ani nyní nepochlubil.

Jistě, byl dán prostor jak protagonistům šokové terapie i kupónové privatizace, jenž měla být dokonce exportována do světa, tak i jejich odpůrcům, jejichž alternativa byla, slovy V.Klause, naštěstí pro nás odmítnuta.

Postupně jsme mohli opět vidět zakulacené obličeje otců reformy Ježka a dalších, kteří na dlouhou dobu obsadili lukrativní posty, aby se mohlo se začít tunelovat, pardon privatizovat a tvořit kapitálový trh.

Šokující pro mne bylo tvrzení, pokud jsem dobře slyšel, že kupónová privatizace byla alternativou proti obavě, aby se u nás nestřílelo. Zřejmě jsem žil někde mimo. Pro toho, kdo se dosud neseznámil s žádnou kritikou, a o ničem nepochybuje, byl pořad absolutně jedinečný. Chybělo snad jen dobrozdání startéra kupónové privatizace V.Koženého, tehdejšího poradce pana Klause na MF.

V.Klaus zopakoval, že alternativa skupiny levicových ekonomů Vlasáka, Šulce a spol. byla opravdu totálně zastaralá, a zaváněla Šikovštinou. Proč nás tedy daňové poplatníky stála JEHO varianta transformace a liberalizace respektive oddlužení bank 900 mld a ztráty z laciného prodeje další biliony, které dnes chybějí na důchody a zdravotnictví, nesdělil. Zřejmě tehdy o reformě penzí neuvažoval.

"Ekonomové z praxe" přesněji z Prognostického ústavu Klaus, Ježek,Dlouhý a Dyba opět divákům vysvětlili jak vše proběhlo "perfektně", takže proto zřejmě máme chloubu reformy - kapitálový trh s několika tituly a ztráta důvěry investorů drobných investorů.

Krásně, až dojemně znělo přiznání komunisty Vladimíra Dlouhého jak chtěl být přitom, což se mu díky známosti s Vaškem a naivní veřejností splnilo.

Exministr Dyba se zas pochlubil jak rychle byla před právníky privatizována Škoda M.B. Kdo si už vzpomene, že nejprve to byl společně založený podnik?

Co však absolutně v projektu chybělo? Celkové zhodnocení šokové transformace, a dosažených úspěchů. Kolik nás stálo oddlužení bank a podniků víme. Kolik laciný prodej podniků nikoliv. Nepadla ani zmínka, proč po odstátnění zůstal důchodový systém v péči státu. Kritická slova nejen ekonoma Mlčocha, že privatizace byla jen příležitostí jak uchvátit majetek, tak zanikla ve vodopádech samochvály protagonistů.

Takto celý perfektně režírovaný příběh III. části Labyrint revoluce vyzněl jako největší událost v moderní dějinách transformace hospodářství jenž nebyla dosud oceněna, třeba Nobelovou cenou .

O tom, že bylo vzpomínání na samet použito jako propaganda, lze ovšem doložit i tím, že Úryvky z výpovědí obsahují jen a jen chválící se protagonisty. Takže si je můžeme na internetu přehrávat až do úplného zblbnutí. Kritici reformy byli vyloučeni.

Přesto navzdory přesvědčivým slovům protagonistů i skvělé režii, však pro mne platí v podstatě umírněná slova ekonoma a makléře z USA Kamila Lamače, který měl začátkem 90. let možnost se zapojit do mezivládních programů technické pomoci Amerického SEC na MF ČSFR:

"Interpretace víceméně neúspěšné kupónové privatizace v ČR je u nás doma stále do značné míry poznamenána nedostatečným (někdy zásadním) porozuměním problematiky, dnes hlavně ze strany veřejnosti (a voličů). K tomu nahrává Klausův zájem neúspěchy buď nepřiznat nebo je schvalovat na "standardní investiční rizika". Nic nemůže být dále pravdě".

Na závěr si přečtěme vyjádření jednoho pamětníka sametu. K jeho vzpomínce na český socialismus jsem napsal svůj názor na český kapitalismus.

Tomáš Ježek: (Doc.Ing.Ježek CSc. Katedra ekonomie financí, Plzeň)

"Ten český socialismus, bych definoval jako organizovaný úpadek jo, velice spořádaný úpadek.

Ten, ten, ta loď se potápěla, nerozlomila se, nikdy se neulomilo kus něčeho nebo nedošlo k nějaké kri..........

Ta se potápěla organizovaně celá, to znamená a ví se, takže, takže v tom roce osmdesátým devátým e, e, tedy, é, é

Oni odevzdali tu zemi, é, v děsivým stavu, ale né, né, é, nebyla zadlužená, nebyla, voni věděli, voni měli strach se zadlužit, é é a é,

takže ona se potápěla jako celek jo, že tam nebyl nějakej bod, který by křičel více než jiný, který byl zdrojem nějakých takových krizí nebo důvodů nebo zvláštního znepokojení

ono, to se potápělo organizovaně celý, jo

A oni byli nesmírně, nesmírně mazaný. Znali duši českého národa, kerý, kerý, když dostane jako takovíto minimum, toho, toho zabezpečení, střechu nad hlavou, panelák, jídlo, takže dá pokoj, jo. A finančně to bylo, finančně to dělali tak, že oni spotřebovávali odpisy, jo.

Každá rodina normálně hospodaří, když má auto, byt, tak dává stranou na obnovu-odpisy. Oni, tam se odpisy snědli a, a, a, takto, é, potom to, potom ten praktický dopad byl, toho, že zastarával strojní park, zastarávaly města, že dit víte, že tam všude padaly omítky, ale všechno to bylo stejný, jo. Nebyla zničena víc Praha, než Ostrava než Plzeň. Všichni stejně klesali, jo".

Ten český kapitalismus, bych definoval jako organizovanou cestu do bankrotu. Velice spořádanou cestu do státního bankrotu. Ta loď se potápěla do dluhů, nerozlomila se, nikdy se neulomilo kus něčeho.

Jen jednou, v roce 1997 došlo k rozpočtové krizi po vyhlášení tzv. úsporných balíčků.

Ta republika se potápěla do dluhů organizovaně celá, to znamená a ví se, takže v tom roce 2007 oni měli tu zemi v totálně zadluženém stavu. Je téměř zadlužená 1000 mld a téměř 3 biliony tvoří nekryté penzijní závazky, 40 mld. korun tvoří úroky ze státního dluhu, za rok. voni to věděli, voni měli strach vše zveřejnit.

Takže ona se potápěla jako celek, tam bylo pár bodů, které křičely více než jiné, ale média vždy vše zametla. Přesto nebyly zdrojem žádných krizí nebo důvodů nebo zvláštního znepokojení, natož sociálního neklidu. Ono se to potápělo tajně do bankrotu celý.

A oni, ti tzv.pravičáci i levičáci byli nesmírně mazaný. Znali duši českého národa. Když jim nejprve slíbili kus státního majetku z privatizace a vtloukli do hlavy za pomoci vytunelovaného tisku, že prodej kapitálu a zahraniční investice jsou záchranou, a ještě jim zůstalo to minimum předchozího zabezpečení, střecha nad hlavou, panelák, jídlo, takže dali pokoj.

A finančně to dělali tak, že oni si na udržení růstu ekonomiky a výdajů ze státního rozpočtu na zdravotnictví i důchody půjčovali stamiliardy prostřednictvím Fondu národního majetku z prodeje majetku, který měl ovšem financovat penze. Oni vlastně spotřebovávali penzijní úspory na sta let dopředu!

Každá rodina normálně hospodaří, když má auto, byt, tak si nedává nic stranou na stáří -- nemá již z čeho. 4000 Kč tvoří úroky ze státního dluhu, na občana a rok (děti, důchodci...)

Oni, tam se vytunelovali penzijní úspory, každoročně vytvořený HDP odchází z republiky a ten praktický dopad toho je, že se jednak snížily penze současným důchodcům, a ještě vláda prosadila takzvanou stabilizaci veřejných financí, chystá prodloužit odchod a snížit penzi na polovic mladé generaci. Ta bohužel z privatizace nezískala ani korunu, ale vlády jim budou brát jejich budoucí příjmy z peněženky v nových poplatcích ve zdravotnictví a světových cenách za energii.

Města i obce dál lacino prodávaly akcie vodovodů a kanalizací, ačkoliv se pak musí zdražit vodné i stočné, také se čím dál více zadlužovaly, že diť víte, tam všude byly dluhy, ale všechno to bylo stejný. Nejvíce byla zadlužena Praha, Ostrava Plzeň, Brno i Zlín. Všichni se ale "radostně" zadlužovali.

                 
Obsah vydání       29. 10. 2007
28. 10. 2007 Miminko není vicepremiér, aneb O rovném přístupu k právu v ČR Zdeněk  Jemelík
29. 10. 2007 Topolánek řekl, že přijde noc dlouhých nožů. Ultrapravicová Národní strana založila gardu. Štěpán  Kotrba
29. 10. 2007 Nepotřebuji, aby někdo dával z daní na cizího dědka korunu
29. 10. 2007 50 let pořadu Today
29. 10. 2007 El Baradei: Irán není akutním nukleárním nebezpečím
29. 10. 2007 Můžeme žít i bez politických stran? Martin  Gřeš
29. 10. 2007 Obří letecké pumy: superzbraně supervelmocí Štěpán  Kotrba, Lukáš  Visingr
29. 10. 2007 Paroubek nejspíše končí, i když o tom ještě neví Štěpán  Kotrba
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
29. 10. 2007 Není kouře bez ohně aneb úžera PPF v Rusku
29. 10. 2007 Michael  Marčák
28. 10. 2007 iDNES jako někdejší Rudé právo Petr  Nachtmann
29. 10. 2007 Proč Lidovky zamlčely, že Jiřičná byla Kaplického milenkou ?
27. 10. 2007 Modernismus, antikomunisté, Spojené státy, Rusko a radar v České republice Jan  Čulík
29. 10. 2007 Jednou Václav  Hrabě
28. 10. 2007 Američané se holt zřejmě poučili od Sovětů, aneb Co dělat v demokracii, když se uzná, že je svoboda tisku nebezpečná Uwe  Ladwig
28. 10. 2007 Rusko chce "demokratizovat" americký systém raketové obrany
29. 10. 2007 Po práci v uranových dolech zemřel...
28. 10. 2007 Měl Havel Klause a Mečiara nechat zatknout? Přemysl  Janýr, Michal  Petřík
29. 10. 2007 Hromadné blahořečení obětí španělské občanské války v Římě Richard  Seemann
29. 10. 2007 Zásadní chyba - žádní "četní levicoví" kněží nebyli
29. 10. 2007 Design Centrum před zánikem, nebo před tolik potřebnou transformací? Štěpán  Kotrba
28. 10. 2007 Koho se bát víc: Íránu, nebo Pákistánu? Miloš  Kaláb
29. 10. 2007 Vyšel Sborník literárního, výtvarného a divadelního kritika Bohumila Polana Jan  Paul
29. 10. 2007 Proč by měl stát vařit pivo? Stanislav A. Hošek
29. 10. 2007 Červené maso, obezita a alkohol "zvyšují riziko rakoviny"
29. 10. 2007 V Ostravě skutečně vládne silný rasismus Darius  Nosreti
28. 10. 2007 Koncert tibetské zpěvačky
29. 10. 2007 Labyrint manipulace Ivo  Bubeník
28. 10. 2007 Protiválečná demonstrace v Bostonu
29. 10. 2007 Proč nad NATO v Afghánistánu vítězí Taliban? Lukáš  Lhoťan
29. 10. 2007 Informovanost o základně? Ivan  Kunc
28. 10. 2007 Odešel jeden z největších českých popularizátorů vědy - Ivo Budil Štěpán  Kotrba
29. 10. 2007 Kdos bez papíru, nemluv -- elitářství v praxi Pavel  Zoch
28. 10. 2007 Licence to Kill: Týrání žen je fikce, ve skutečnosti ženy týrají muže Lumír  Bobek
28. 10. 2007 K 28. říjnu
27. 10. 2007 Litviněnko byl agentem britské tajné služby MI6
27. 10. 2007 Skotští nacionalisté zavádějí státní sociální služby a jsou na vrcholu popularity
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?
27. 10. 2007 Eisman: Na cizího spratka nedám ani korunu Anna  Čurdová
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Bouda Jan  Zeman
27. 10. 2007 Bursík brání stanovení dlouhodobých cílů v oblasti snižování emisí skleníkových plynů - stal se antiekologickm ministrem Petr  Petržílek
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007