2. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 10. 2007

Ostrý start volební kampaně v Polsku

Karel Klimša

Polsko čekají nové volby. Sedmého září rozhodl Sejm o svém rozpuštění a vypsání předčasných voleb. Vyvrcholila tak dvouměsíční vládní krize, která vedla k odvolání místopředsedy vlády Adrzeje Leppera a k odchodu dvou menších partnerů -- Sebeobrany a Ligy polských rodin -- z koaliční vlády.

K ukončení funkčního období bylo zapotřebí dvou třetin většiny, tedy 307 hlasů ze 460 členné dolní komory polského parlamentu. Pro hlasovalo 377 poslanců a po ukončení hlasování se ozval potlesk. Předčasné volby se uskuteční v neděli 21. října a Polsko vstoupilo rovnýma nohama do šesti týdnů vzrušené volební kampaně.

Pravice nerozhodně, levice rozhádaně

Zatím se zdá, že volební výsledek nepřinese nové řešení. Volební preference, po řadu měsíců spíše mírně ve prospěch liberální Občanské platformy Donalda Tuska, se v posledních týdnech přiklánějí nepatrně na stranu vládnoucího Práva a spravedlnost bratrů Kaczynských. Rozdíl je však nepatrný, a tak bude víceméně záležet na tom, které další strany se do parlamentu dostanou a s jakými výsledky. Z bývalých stran vládní koalice je na tom lépe Lepperova levicově-národní Sebeobrana, která vykazuje preference mezi 4 -- 7 procenty. Giertychova ultrakatolická Liga polských rodin, se pohybuje ve výsledcích šetření všech agentur pod pětiprocentním prahem. Podobně je na tom z parlamentních stran i Pawlakova PSL, která zastupuje především zájmy polského venkova.

Samostatnou kapitolou je osud Strany demokratické levice (SLD), která se nevzpamatovala z volební porážky před dvěma lety. Řešením mělo být vytvoření volební koalice levostředových a centristických stran pod názvem Levice a demokraté (LiD) v jejímž čele stanul exprezident Alexander Kwasniewski. Nejen jeho jméno, ale i vliv bývalých představitelů liberální Unie svobody (UW) a dalších centristických stran B. Geremka, J. Litynského, J. Omyszkiewicze, L. Balcerowicze a dalších dávalo tušit, že nepůjde o stranu levicově orientovanou a že v ní bude SLD tahat za kratší konec. Nespokojenost narostla při obsazování čelných míst kandidátek, kdy nominanti SLD byli odsunuti na nižší pořadí. "Za peníze SLD a prací organizačních struktur SLD se má vytvořit koberec, po němž mají pohodlně a bezpracně vejít do parlamentních salónů lidé Kwasniewského a takoví, kteří by byli přijatelní pro případnou povolební spolupráci s liberální Občanskou platformou," zní často opakovaný názor funkcionářů z vojvodství.

Kauza Miller

Ale opravdová bomba vybuchla v sobotu na volební konferenci LiD v jejím sídle na varšavském Rozbratu. Její dlouholetý lídr, expremiér a rival A. Kwasniewského -- Leszek Miller -- byl vyškrtnut z kandidátky a nebylo mu umožněno kandidovat za stranu, kterou zakládal. A to přesto, že ho jeho mateřská vojvodská organizace SLD v Lodži odsouhlasila na čelo kandidátky. Miller na to reagoval odchodem z SLD: "Nemohu být dále ve straně, která ztratila suverenitu a kde rozhodnutí přijímají jiní". Když přicházel na tribunu sál (jako vždy) ztichl a když domluvil, ocenil jeho vystoupení sice s bezmocným smutkem a vztekem, ale ve stoje potleskem. Odcházel lev, který chyboval, ale bojoval a pravice se ho jako jediného obávala. Na otázku médií, kdo je na vině tohoto bezprecedentního rozhodnutí, zda mladý šéf SLD Olejniczak anebo exprezident Kwasniewski, odpověděl jednoznačně: "Olejniczak byl jen poslíček a vykonavatel špinavé práce." Známý polský politolog Marek Migalski konstatoval: "Toto bude možná určující moment vývoje volební kampaně."

Nastaly dny čekání, zda a na čí kandidátní listině Miller půjde do voleb. Spekulovalo se o PSL, KPPiR (Strana důchodců) nebo o Lepperově Samoobroně. "Kdo chce most přejít, musí k němu nejdřív dojít," odbýval Miller novináře čekající na senzaci. Ve čtvrek 20. září v Lodži Miller ohlásil, že bude kandidovat jako číslo jedna kandidátky Lepperovy Sebeobrany. "Děkuji, že jste mi umožnili to, v čem mi zabránili mí dlouholetí spolupracovníci," vysekl ocenění A. Lepperovi. Ten odpověděl slovy, že Sebeobrana je dnes jedinou skutečně levicovou stranou, která má šanci vystoupit do parlamentu a s pomocí Millera se tato šance stala ještě reálnější. V Lodžském volebním obvodě tak dojde k historickému střetnutí bývalého a současného lídra SLD jako jedniček dvou různých kandidátek. "Levicový volič rozhodne, kdo je pro něj důvěryhodnější. Budu to respektovat. Nikdo jiný to však udělat nemůže, byť by se jmenoval Kwasniewski," konstatoval Miller a oznámil, že bude intenzívně pracovat na vytvoření nové politické strany s názvem Polská levice (PL). "Tato strana bude pro všechny ty, kteří nechtějí levici ustrašenou a uhýbající, ale bojující a sebevědomou, která se nebude stále jen omlouvat a ustupovat a stydět se za to, co bylo vykonáno v letech PLR," osvětlil základní charakteristiku nového uskupení. Volby tedy budou bojem nejen mezi pravicí liberální (PO) a konzervativní (PiS), ale také o hegemonii na straně levice a o to, aby v Polsku vůbec nějaká byla.

Zveřejněno s laskavým svolením slovenského politicko - společenského týdeníku SLOVO

                 
Obsah vydání       2. 10. 2007
2. 10. 2007 Rada Českého rozhlasu odflákla svou práci Štěpán  Kotrba
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu
2. 10. 2007 Putin se chce stát ruským premiérem
2. 10. 2007 Michael  Marčák
2. 10. 2007 To si národ nezaslúži Michal  Polák
2. 10. 2007 Jihokorejský prezident jedná s Kim Džong ilem
2. 10. 2007 Barmští mniši budou posláni do věznic
2. 10. 2007 Rozpusťte armádu Petr  Wagner
2. 10. 2007 Ostrý start volební kampaně v Polsku Karel  Klimša
2. 10. 2007 Dva svatí a politický manifest Pavel  Zoch
2. 10. 2007 Michael  Marčák
2. 10. 2007 Sarkozy Všadeprítomný Matúš  Holý
2. 10. 2007 "Talent roste v odříkání" -- Daniil Charms: Čtyřnohá vrána a nové taškařice Michaela  Pešková
2. 10. 2007 Jasle, či štát? Peter  Stupavský
2. 10. 2007 Michael  Marčák
2. 10. 2007 Artificiální populární hudba nebo nonartificiální hudba vážná? Jiří  Beránek
2. 10. 2007 Tuniské obrázky Pavel  Kopecký
2. 10. 2007 Šikana řidičů?
2. 10. 2007 Začátek předvolební kampaně pivní strany? Tomáš  Krček
1. 10. 2007 Jak média pomáhají Grossovi obchodovat s akciemi Štěpán  Kotrba
2. 10. 2007 Proč jsou důležité nové sociální formy Jiří  Beránek
2. 10. 2007 Jedná se teď v médiích skutečně o "Barmu"? Miloš  Dokulil
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Aféra jménem Andula (II. část) Josef  Brož
1. 10. 2007 To není bolest, děti, co cítíte, je vám jen smutno... Jan  Paul
1. 10. 2007 Transparency International ČR: stále netransparentno o konfliktech zájmů v samotné organizaci Štěpán  Kotrba
1. 10. 2007 Zapomenutá výročí : Velký ruský teror 1937 Richard  Seemann
1. 10. 2007 "Zelenání" proevropské liberální pravice Pavel  Pečínka
1. 10. 2007 Jak jsem nyní potkal Rusko znovu Ladislav  Žák
1. 10. 2007 Kdy se nám podaří rehabilitovat podnikání? Milan  Kubr
1. 10. 2007 Jak zlikvidovat neziskovky? Zavést v nich podvojné účetnictví Štěpán  Kotrba