1. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 10. 2007

Fašizující běsnění v Lidových novinách i jinde

Proč je Jiří Paroubek mediálně "na tapetě"

Hovoříme-li o svobodné soutěži idejí a na jejich základech založených politických stran v demokracii, pak je třeba si uvědomit, že tato soutěž v praxi nebývá příliš férová, vzhledem k různosti podmínek této soutěže pro tyto strany, což souvisí s různými - někdy se překrývajícími a někdy protichůdnými - zájmy, jež strany reprezentují. Pravicové strany mají výhodu v bohatých sponzorech, mediální podpoře, a i ve svém typu politiky: buď obhajují status quo nebo restaurují systém z minula (např. ODS u nás kapitalismus bez přívlastků, tj. bez sociálního státu, což je v podstatě kapitalismus 1. pol. 19. stol.).

Jedinou potenciální výhodou levicové strany je její možná početnost elektorátu, na nějž se obrací, tj. pracujícího lidu. Provázanost politických stran s určitým typem elektorátu je ale dnes patrně menší než např. za 1. republiky, kdy strany dnes se snaží lovit ve všech vodách jako "catch-all party". Navíc politická organizovanost obyvatelstva již nemá masový charakter.

Samozřejmě se také změnila sociální struktura obyvatel: např. v USA představují tradiční "blue collar workers" pouze třetinu pracovní síly, mnoho dalších je ve sféře služeb.)Levicová strana tedy musí čelit menším finančním možnostem, mediální bariéře a útokům, a problémům vyplývajícím z politiky "permanentních reforem". (Samozřejmě všechny strany čelí pak také vnitřním problémům spojeným např. s kádrovou politikou či událostem všedního dne, které přináší vývoj ve světe, přírodní katastrofy apod.) "Zburžoaznění" střední třídy a reformní levice v průmyslově rozvinutých zemích však jednak téměř vylučuje politickou antisystémovost (alespoň tradičně chápanou) a rovněž může také vést k situaci (zvl. v USA či Británii), kdy mocenský monopol, zvýrazněný i typem většinového volebního systému, mohou představovat dvě politické strany (např. Republikáni a Demokraté v USA), které spíše než protiklad mezi zájmy práce a kapitálu, představují různé zájmy kapitálu. Vládnoucí třída totiž vlastně málokdy vystupuje jednotně jako celek, většinou jen tehdy, pokud se cítí jako celek ohrožena, např. vznikem a vzestupem komunismu.

V našich podmínkách "tady a nyní" je k tomu třeba přidat některá specifika. Pád komunismu a rozpad východního bloku (ani zdaleka ne způsobený činností tzv. disidentů) zavedl naši zemi do západní a americké sféry vlivu (se všemi pozitivy i negativy z toho plynoucími) na pozadí celosvětové globalizace, tj. fáze globálního kapitalismu, který se v mnoha ohledech projevuje jako amerikanizace veřejného (vstup do NATO, účast české armády a žoldáků na amerických výbojích ve světě), ale vlastně i soukromého života (např. svátek sv. Valentýna, návštěvy McDonaldů) .

Pro domácí politiku a celkovou atmosféru ve společnosti to znamenalo výrazný posun doprava - tak jako např. po 2. světové válce, a vlastně i po 1. nastal domácí i celoevropský posun do leva. (Zajímavé, že v západní Evropě k nekritickému obdivu "Ameriky" a k fašizujícím tendencím ve veřejné sféře nedošlo, pozn. JČ)

Zatímco ve 30. letech byla u nás tzv. kulturní fronta téměř výlučně levicová, dnes je tomu právě naopak, i když síly pravice a levice se u nás po počátečním nadšení z Klausovy "šokové terapie" a kupónové privatizace více méně vyrovnaly (výsledky parlamentních voleb jsou od r. 1996 těsné).

Stali jsme se zdánlivě demokracií západního typu, kde se u moci střídají strany či koalice pravého a levého středu příp. kompromisní velké koalice . Českým specifikem je např. faktická pravicovost Strany zelených, podobně jako pravicovost polských odborů.

Antikomunismus, strašení návratem před listopad 89, různé mobilizace a varování před koalicí ČSSD + KSČM, zákonodárné pokusy o zákaz činnosti komunistické strany, názvu a jejích symbolů, lustrační zákon, mediální skandalizace a fyzické útoky na levicové politiky (Rath, Dolejš aj.); to vše a mnohé další dotváří kolorit místní politické kultury.

Členství v předlistopadové KSČ se tedy stává pro mnoho lidí stigmatem, které je má jakoby vyloučit ze "slušné společnosti". U někoho ale toto členství nevadí: pouze u toho, kdo stačil - nejen včas, ale i po sezóně - převléknout kabát a vstoupit do Občasně demokratické strany. Co se týče lidovců, tak ti byli u moci téměř vždy, včetně komunistické éry, takže bychom těžko našli větší odborníky na výrobu gumy, jak jsou pružní.

Abychom se vrátili k posledním volbám do Poslanecké sněmovny v r. 2006, kdy byl předsedou strany a premiérem Jiří Paroubek, pravice a spřízněná média použila další špinavosti jako byla Kubiceho zpráva, což je v podstatě zásah policie do politického procesu, připočteme-li k tomu chování představitelů pravicové koalice po volbách, jako např. ustavení vlády na přeběhlících, je jasné, že Paroubek nemůže mít ze svého odstavení za těchto podmínek radost.

Vytýkat politikovi, že usiluje o moc, je jako vytýkat rybě, že plave ve vodě. Navíc si myslím, že - alespoň v českých podmínkách - není ani o co stát. Také na to nemá každý povahu, aby odolával mediálním kampaním a hlavní taková kampaň se u nás vede vždy proti předsedovi soc. dem., zvláště pokud je silným hráčem (jako byl také Zeman), naopak slabí lídři Špidla a Gross pravici vlastně vyhovovali, proto jejich mediální obraz byl příznivější. Čímž není řečeno, že by Paroubek byl nekritizovatelný, je ale kvalitativní rozdíl mezi kritikou a pomluvou. Články např. v Lidových novinách typu "Paroubek nám čůrá na boty" jsou skutečně ukázkou osvícenosti české žurnalistiky. Je to v podstatě fašizující běsnění, kdy si autoři těchto článků léčí vlastní komplexy, aniž by sami cokoliv pozitivního udělali. Podobně slova ministra vnitra Langera o deportaci Paroubka za Ural, místopředsedkyně Sněmovny Němcové o vystěhování Paroubka ze země jistě svědčí o demokratickém a liberálním smýšlení těchto politikářů.

                 
Obsah vydání       1. 10. 2007
1. 10. 2007 Jak jsem nyní potkal Rusko znovu Ladislav  Žák
1. 10. 2007 Fašizující běsnění v Lidových novinách i jinde Jiří  Beránek
1. 10. 2007 Jak média pomáhají Grossovi obchodovat s akciemi Štěpán  Kotrba
1. 10. 2007 Transparency International ČR: stále netransparentno o konfliktech zájmů v samotné organizaci Štěpán  Kotrba
1. 10. 2007 Kam až zajdou?
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 "Zelenání" proevropské liberální pravice Pavel  Pečínka
1. 10. 2007 Zapomenutá výročí : Velký ruský teror 1937 Richard  Seemann
1. 10. 2007 Kuchtová a ti ostatní Boris  Cvek
28. 9. 2007 Krkavčí rodičia Marta  Moravčíková
1. 10. 2007 To není bolest, děti, co cítíte, je vám jen smutno... Jan  Paul
1. 10. 2007 Michael  Marčák
1. 10. 2007 Právo na milionáře mají i muži Michal Z. Čenko
1. 10. 2007 Nebýt socialistických filmů, nemůžeme slavit kapitalismus Michal Z. Čenko
1. 10. 2007 Michael  Marčák
1. 10. 2007 Jak zlikvidovat neziskovky? Zavést v nich podvojné účetnictví Štěpán  Kotrba
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
1. 10. 2007 Policie versus řidiči: Kdy skončí šikana? Jan  Beer
1. 10. 2007 Aféra jménem Andula (II. část) Josef  Brož
1. 10. 2007 Klvaňův "průzkum mínění" o radaru - metodologický lapsus
1. 10. 2007 Kol'ko nás stoja cigáni? Jakub  Topol
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
28. 9. 2007 Schröder vyzval EU, aby odpověděla na "ruské výzvy" východní politikou Německa a EU
1. 10. 2007 DIY Karneval nebude, přijďte si zahajlovat na Staré město Dalibor "Exx" Záhora
1. 10. 2007 Aká je miera našej slobody Karol  Krpala
30. 9. 2007 Protiraketová obrana v Brdech je zaměřena na Rusko, tvrdí američtí vědci
30. 9. 2007 Svatý Václave, oroduj za někoho jiného Zdeněk  Bárta
28. 9. 2007 Současné televizní seriály prospívají v této zemi každému Oldřich  Průša
28. 9. 2007 Dočkajú sa milovníci Trabantov grandiózneho comebacku svojich miláčikov?
27. 9. 2007 Co jsem zač, kádrováku Klvaňo? Jan  Neoral
28. 9. 2007 Velká vítězství proradarové propagandy Pavel  Čámský
28. 9. 2007 Také učitelé potřebují dobré vzdělání! Michal  Giboda
27. 9. 2007 Pozměňovací návrhy k diginovele obsahují chyby Filip  Rožánek
27. 9. 2007 Propagandistický průzkum STEM pro Tomáše Klvaňu: Míchat jabka s hruškami Jakub  Rolčík
27. 9. 2007 Ďábel přistál Petr  Glivický
27. 9. 2007 Siromacha vyšla v nakladatelství Mladá Fronta Alex  Koenigsmark