20. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 9. 2007

Uplynulo čtvrt století od masakru v palestinských táborech Sabra a Shatila

V roce 1978 uskutečnila izraelská armáda vpád do jižního Libanonu, zmítaného občanskou válkou, jako odplatu za únos autobusu v Tel Avivu, při kterém přišlo o život 35 lidí. Operace, nazvaná Litani River, byla vedena ve stylu totální války: tisíce Palestinců, ale i Libanonců, které neměly s atentátem nic společného, byly nuceny opustit uprchlické tábory a domovy. Jiholibanonské město Nabatyia zůstalo kompletně vylidněno, když jej 30.000 obyvatel nakvap opustilo, aby uniklo izraelskému ostřelování, ačkoliv podle mezinárodních regulí musí být civilisté ušetřeni negativ "protiteroristických operací" . Hlavní třída a stovky domů ve městě byly zničeny dělostřeleckou palbou.

Izraelská armáda (IDF) vytvořila v jižním Libanonu nárazníkovou zónu v šířce přibližně 10 kilometrů podél libanonské hranice. Pravým záměrem Izraele bylo vykořenit a zlikvidovat útočiště OOP, která občasnými útoky na jeho území z libanonského jihu vyvolala brutální odpověď izraelských vojsk. V roce 1981 IDF začala pravidelně ostřelovat jih Libanonu, kde OOP stále držela mnoho vojenských postů, aby byla vyprovokována k odvetě, jež měla být záminkou k další izraelské invazi do jižního Libanonu. Sám David Ben Gurion považoval řeku Litany na libanonské půdě za přirozenou severní hranici Velkého Izraele, aniž by bral v potaz nároky na sebeurčení ostatních národů v regionu.

Přestože se OOP neuchýlila k teroristickým praktikám jako dříve, a naopak se snažila vést s izraelskými pohlaváry dialog, podobně jako minulý rok Hamas, vtrhly počátkem června 1982 jednotky IDF do jižního Libanonu a během tříměsíční invaze, nazvané cynicky "Mír Galileji", zemřelo cca 20.000 Palestinců a Libanonců a 30.000 dalších bylo zraněno.

V polovině září téhož roku tvrdil tehdejší izraelský ministr obrany Ariel Šaron, že je zapotřebí "vykořenit" zbylé dva tisíce "teroristů", které se údajně skrývají v palestinských uprchlických táborech Sabře a Shatile. Sharonovy jednotky obklíčily oba tábory a začaly je ostřelovat palbou z tanků. K večeru 15. září střelba utichla. Sharon pak umožnil vstup extrémistům z křesťanské milice, známým jako falangisté, do táborů, kde se po dobu následujících 36 hodin odehrály brutální zabijácké orgie, zatímco Sharonovo vojsko nečinně přihlíželo a neprodyšně obklíčilo tábory, aby nikdo nemohl uprchnout.

Pohled, který se později naskytl lékařům, novinářům, mezinárodním pozorovatelům a pracovníkům humanitárních organizací, byl neuvěřitelný a dokonale otřesný. Ze zprávy Společnosti palestinského červeného půlměsíce vyjímám:(...) zčernalá těla se zapáchající kůží, spálenou elektrickým proudem, z nichž trčely elektrické dráty, tlela ve slunečním žáru, mrtvoly z vydloubnutýma očima, nehybná ženská těla s vyhrnutými sukněmi - třikrát, čtyřikrát znásilněná, těhotné ženy s rozpáranými břichy, torza dětských tělíček ve změti uřezaných údů, hlaviček a lahví od whisky, bezhlavé dětské tělíčko s plenkami atd.

Oficiální počet obětí činí přibližně dva tisíce žen, mužů a dětí. Ačkoliv byla podána otřesná svědectví o masakru z mnoha stran, dodnes je tato hrůza některými lidmi umenšována a všelijak omlouvána.

Přestože byl Ariel Sharon uznán izraelskou jurisdikcí "osobně zodpovědný" za to, že nebyl schopen masakru předejít a byl odejit z postu ministra obrany, byl mu ponechán post ministra bez portfeje. Později to Sharon dotáhl až na premiérský stolec. Přestože byla křesťanská milice vyzbrojena, vycvičena a fundována přímo izraelskou a americkou armádou, nedošlo z izraelské a americké strany k veřejnému odsouzení tragédie. Ačkoliv byla ustanovena zvláštní komise při OSN, jež označila tento zločin za "akt genocidy" nikdo nebyl poslán před spravedlnost, a tím zjitřena újma obětí a pozůstalých.

Britský reportér listu Independent Robert Fisk, který byl jedním z prvních očitých svědků žně barbarského vraždění, později prohlásil: " Kdy dosáhne zabíjení spravedlivého odsouzení? Kdyby syrské jednotky vnikly na území Izraele, obklíčily kibuc a nechaly palestinská komanda povraždit židovské obyvatelstvo, nebylo by pochyb a každé západní médium by mluvilo o masakru a volalo po okamžitém vyšetření tragédie. Ta by byla rok co rok připomínána a pachatelé donekonečna zatracováni."

Bohužel -- západní historie trpí selektivní pamětí, ačkoliv jde o hromadnou smrt lidských bytostí.

Zdroje: ZDE ZDE ZDE

                 
Obsah vydání       20. 9. 2007
19. 9. 2007 Muslimská Amerika
20. 9. 2007 Gabala pod americkým drobnohledem
20. 9. 2007 VŠUP: Nýmand v křesle rektora určuje, co je umění a co ne Štěpán  Kotrba
20. 9. 2007 Madlenka na Hrad aneb úvaha o příštím prezidentském kandidátovi Štěpán  Kotrba
19. 9. 2007 Papež odmítl přijmout Condoleezu Ricovou
19. 9. 2007 Absolutní panovnice justiční monarchie Zdeněk  Jemelík
20. 9. 2007 Vojenská základna USA v ČR: po A následuje B Oldřich  Průša
20. 9. 2007 Zelený panáček Petr  Štengl
20. 9. 2007 Boj kuřáků proti stárnutí veřejnosti, aneb Bez kouření do větší sociální jistoty Uwe  Ladwig
20. 9. 2007 Egon Bondy je mrtev, jeho dílo ne Ondřej  Slačálek
19. 9. 2007 Vláda vede informační válku s českou veřejností
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3
20. 9. 2007 Prolomení blokády v Brdech
20. 9. 2007 Společenstvo zasvěcenců vyššího zájmu Ivo  Šebestík
20. 9. 2007 Uplynulo čtvrt století od masakru v palestinských táborech Sabra a Shatila Daniel  Veselý
19. 9. 2007 Televize BBC: Obviňujeme: Izraelský premiér Ariel Sharon by měl být postaven před soud
19. 9. 2007 Co je demokracie podle Sartoriho Josef  Brož
19. 9. 2007 Policie: Přistěhovalci ze středovýchodní Evropy "mají jiné standardy"
19. 9. 2007 Irák rozhořčen nad smrtí osmi civilistů, které zabila soukromá americká bezpečnostní firma
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Rusko a USA se tak znovu poměřují v tom, kdo má silnější bombu
19. 9. 2007 Demokracie? To je vtip? Jaromír  Habr
19. 9. 2007 Rusko a Čína "provádějí špionáž proti USA"
19. 9. 2007 Anheuser Busch, Dalík a konec budějovického Budvaru?
19. 9. 2007 Je to moje značka, chlapče!!
18. 9. 2007 Prezidentské volby v zajetí hlouposti Bohumil  Kartous