18. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Předseda Zelených Reinhard Bütikofer, poznamenaný vzrušeným  stranickým sjezdem -- Foto: ddp
18. 9. 2007

Zpocený Bütikofer

Předseda Zelených Reinhard Bütikofer, poznamenaný vzrušeným stranickým sjezdem. - foto:ddp

V sobotu 15. září proběhl v Götingenu mimořádný sjezd německé Strany zelených. Byl vynucen členskou základnou.

Výsledek tohoto mimořádného sjezdu se stal velkým vítězstvím vnitrostranické demokracie a dá se jej označit za políček jejímu vedení. Předseda strany Reinhard Bütikofer se pokoušel zachránit situaci návrhem těžce rozhádaného vedení strany Zelených, aby mimořádný sjezd nedával zeleným poslancům v Bundestagu žádná doporučení, jak mají hlasovat v říjnové debatě o prodloužení další účasti v operacích ISAF a německých Tornád na Američany vedené operaci "Operation Enduring Freedom" (OEF). Návrh vedení strany však byl smeten poměrem 361: 264 hlasů a současně byl přijat návrh spoluorganizátora mimořádného sjezdu Ziona, aby zelení poslanci hlasovali v Bundestagu proti prodloužení německého angažmá v Afghanistánu.

Spolková vláda hodlá v říjnu předložit v Bundestagu otázku o účasti Bundeswehru v obou afghánských misích - ISAF s mandátem OSN a Američany vedenou Válku proti terorismu (OEF) - dohromady. To by mělo znamenat, že zelení poslanci by měli následovat rozhodnutí mimořádného sjezdu a odmítnout při hlasování v Bundestagu německou účast v obou afghánských operacích. Právě tímto spojením obou oddělených misí v hlasování v Bundestagu komplikuje pro zelené poslance celou záležitost. Trnem v oku Zeleným je především nasazení německých Tornád. Vedení strany se nepodařilo rozptýlit obavy delegátů mimořádného sjezdu, že výsledky průzkumných letů Tornád jsou podkladem pro masivní bombardování především jižního Afghanistánu americkým a britským letectvem, které je terčem kritiky, že nedělá velký rozdíl mezi civilním obyvatelstvem a Talibánem.

Předpolí mimořádného sjezdu Zelených bylo přitom dobře připraveno. Před necelými čtrnácti dny rozvířil německou mediální scénu případ třech zatčených - údajných - teroristů, kteří měli plánovat masivní teroristické útoky v Německu. Dva z nich jsou rodilí Němci, kteří konvertovali k islámu a třetí podezřelý je Turek s německým pasem. Všichni tři se měli účastnit jakýchsi výcviků v pákistánských táborech, ovládaných Talibanem. V Německu byli údajně sledováni 300 policisty už od zimy. Zatčeni byli teprve nyní - doposud zarytě mlčí a k ničemu se nepřiznávají.

Týden se v mediích všeho druhu mluvilo a psalo neustále o peroxidu vodíku, který měla ona povedená trojka koupit a chtít použít k výrobě výbušnin. Kdybychom měli věřit informacím, které neustále vířily tiskem, rozhlasem a televisí a nad kterými se nikdo z investigativců nijak nezamýšlel, nešlo o žádné troškaře - koupili pětatřicetiprocentní peroxid vodíku - ovšem hned dvanáct sudů po šedesáti kilech.

Autor těchto řádků po pomalu třicetileté laboratorní praxi ví, jak to chodí s nákupem chemikálií - i když se jedná o nákup pro firmu. Z toho důvodů se obává, že jenom naprostý idiot se může pokoušet koupit 720 kg peroxidu a domnívat se, že na dveře mu ráno klepe dodavatelská firma s vytouženým zbožím. Pokuste se o to sami a uvidíte, co se stane - ten peroxid nedostanete ani omylem, zato vás budou budit ozbrojenci z přepadového policejního komanda.

Bojovníci džihádu však svůj objednaný peroxid měli bez potíží - jako privátní osoby - obdržet! V nastálé hře na kočku a myši bdělá policie však měla obsah sudů vyměnit - místo pětatřicetiprocentního naplnit sudy tříprocentním. Bojovníci si ničeho nevšimli a "zboží" ještě tahali z jedné garáže do druhé. Teprve pak na ně měla spadnout policejní klec.

Nyní jsem jen zvědav nejen na další průběh vyšetřování, ale především na eventuální soudní proces. O jaký corpus delicti se bude obžaloba opírat ? O 720 kg zabaveného tříprocentního peroxidu ? V tomto případě ani nebudou potřebovat nějakého drahého obhájce - i naprostý začátečník je z toho maléru lehce vyseká. Když nic jiného, svede to vše na jejich zřetelnou slaboduchost a v nejhorším si půjdou odpočinout pocuchané nervy do blbince.

Je tedy zřetelné, že německou mediální scénu ovládá terorismus, jenž je skloňován ve všech pádech. Nervozita vzrůstá. Dochází to až tak daleko, že pár hodin po dramatických výsledcích götingenského sjezdu Zelených si najednou vzpomněl ministr obrany Jung (CDU), že by měl říct rozhodné slovo k hypotetickému případu únosu civilního letadla teroristy. Hrozil, že kdyby k něčemu takovému došlo, vydá příkaz k jeho sestřelení - v jakémsi vyšším zájmu. Problém je v tom, že Jung vědomě ignoruje rok a půl starý rozsudek Ústavního soudu, který takový setřel unesených civilních letadel přímo zakazuje s odvoláním se na první článek Ústavy. Dva dny před Jungovou vzpourou proti Ústavnímu soudu zase ministr vnitra Schäuble (CDU) nahlas uvažoval, že teroristický útok jadernými zbraněmi je jistý - není tedy otázkou jestli k němu dojde, ale kdy.

Nemohu se ubránit temné myšlence, že se pánům ministrům podaří něco vymodlit ...

podrobnosti ZDEZDEZDEZDE

                 
Obsah vydání       18. 9. 2007
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN
18. 9. 2007 Lavrov: Žádný současný problém nemá vojenské řešení
18. 9. 2007 Prezidentské volby v zajetí hlouposti Bohumil  Kartous
18. 9. 2007 V Americe vládne cenzura soukromých televizních korporací Fabiano  Golgo
18. 9. 2007 Necenzurovaná verze projevu Sally Field Petr  Nachtmann
18. 9. 2007 Rituály jsou znakem odlišnosti a nadřazenosti: tak jako i v Čechách Lukáš  Lhoťan
18. 9. 2007 Zpocený Bütikofer Tomáš  Krček
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
18. 9. 2007 Vzpomínáme na vznik ČSR a na TGM v pokřiveném zrcadle Miloš  Dokulil
18. 9. 2007 Urban: Bezpečnost Temelína nelze hodnotit na dálku Milan  Urban
18. 9. 2007 Pokrytectví a pedofilie v katolické církvi Uwe  Ladwig
18. 9. 2007 Britské stíhačky despotickým vládcům Štěpán  Kotrba
18. 9. 2007 Veřejnoprávní média: servilnost jako v době procesu s Miladou Horákovou Michal  Rusek
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 HRŮZA: Merkelová si denně telefonuje s Putinem ! Štěpán  Kotrba
17. 9. 2007 Jak jsem vyluštil koán Tomáš  Koloc
18. 9. 2007 Kuzkin otec
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu
18. 9. 2007 ČT: Masakr na střední škole v Columbine
17. 9. 2007 Společnost totálního dohledu
17. 9. 2007 Microsoft prohrál u evropského soudu
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
14. 9. 2007 To kalné ráno před 70 lety... Miloš  Dokulil
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
17. 9. 2007 Václav Pačes: "NATO na to nemá..." Karel  Dolejší
17. 9. 2007 Prezidentská reklama na pštrosí politiku Karel  Dolejší
17. 9. 2007 Vítězové a poražené konference o globalizaci Michaela  Appeltová
17. 9. 2007 Čurdová: Potrefené husy zakejhaly Anna  Čurdová
15. 9. 2007 Americké cíle v Íráku - neporozumění realitě Štěpán  Kotrba
14. 9. 2007 Podle policie není falešný dopis s falešným podpisem trestný čin Štěpán  Kotrba
17. 9. 2007 Zákazníci možná banku Northern Rock zničí