17. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 9. 2007

EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu

V maďarském hlavním městě Budapešti se 14. 9. 2007 konalo mezinárodní zasedání o výstavbě plynovodu Nabucco. Účastnici se domnívají, že aby se mohla uskutečnit diverzifikace zdrojů zemního plynu v Evropě, je třeba plyn do Evropy přivést nejen z Ruska. Zasedání se zúčastnili maďarský premiér Ferenc Gyurcsany , ministři vnitra Srbska a Rakouska, úředníci EU na vysoké úrovni, představitelé Evropské investiční banky a některých finančních orgánů .

Ačkoliv je Rakousko jen několik málo desítek kilometrů od slovenských rafinérií i hranic s Českou republikou, současná česká ani slovenská vláda se k výstavbě nepřipojily, ačkoliv je ČR závislá na ruském plynu z 80%. Česká média navíc naprosto ignorovala strategickou aktivitu EU, stavící do Íránu ekonomický most namísto radarové základny, která, jak sdělují nic netušícím občanům američtí propagandisté mezi českými politiky i českými novináři, má chránit Česko právě před "darebáckým" Íránem... Plán na výstavbu plynovodu Nabucco sponzoruje EU, financuje ho EIB, potrubí o kapacitě 30 miliard krychlových metrů zemního plynu za rok prochází z Íránu , Iráku a Turkmenistánu přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska.

Firmy, které jsou nejvíce aktivní v stavbě plynovodu Nabucco, jsou rakouská OMV, maďarský MOL, rumunský Transgaz, bulharský Bulgargaz a turecký Botas. Německá RWE a Gaz de France zvažují, že se připojí ke konsorciu také. Dosavadní americká strategie, rozbíjející evropskou jednotu bilaterálními dohodami o radaru a raketových silech, má jen jediný cíl. Není to bezpečnost "spojenců", ale závislost na energetických zdrojích, které kontrolují prostřednictvím válek a okupací Spojené státy. Proto právě nyní eskalují americké výhrůžky války s Íránem. Nejspíše zde americké firmy nemají tak velkou podporu pro získání koncesí na těžbu, jakou si americká vláda pro "demokratický" vývoj v zemi představuje. Jak prosté, milý Watsone.

Pozn. JČ: Jenže, bez ohledu na americkou politiku vůči Íránu, interní vládní politika íránského prezidenta Ahmadinežáda vůči místním obyvatelům je hodně drsná, v podstatě teroristická. Není namístě dávat slovo "demokratický" či "darebácký stát" do uvozovek. Je to nevyvážené hodnocení. Štěpánu Kotrbovi by se žít v Íránu velmi nelíbilo... Je jistě pravda, že mnohé mocnosti, tedy Amerika i Rusko, zneužívají různých skutečností či kauz ke svým vlastním sobeckým cílům, to ovšem neznamená, že seriózní novinář může pominout, že v zemích, jako je Írán, jsou hrubě porušována lidská práva.

Pozn. ŠOK: Netrpím hypertrofovaným humanismem a nedomnívám se, že jakýkoliv stát a jakákoliv společnost se ohlíží na "lidská práva", jde li o existenční otázky. Británie stejně jako Spojené státy podporují tyranské režimy v Africe, jen když zde mohou získat koncese na těžbu. Spojené státy cvičí teroristy a manipulují s cizími vládami. Spojené státy mají vřelé zbrojní, obchodní a diplomatické styky s těmi nejhoršími náboženskými tyraniemi světa - například se Saúdy. Spojené státy vyzbojily nyní celý arabský a perský region za miliardy dolarů. Snad se nedomnívají, že to budou zbraně míru, demokracie a lidských práv? Nikoliv. Ale destabilizovaly tak zájmovou oblast - kvůli ropě. Kde je teď ona Čulíkem opěvovaná "vyváženost"?

Pozn. JČ: Britské listy nezastávají zájmy žádných vlád ani zájmových skupin, a proto poukazují nejen na zneužívání určitých "idealistických" konceptů velmocemi pro prosazování svých sobeckých zájmů, ale i na porušování lidských práv. Není správné ironizovat úsilí o svobodu a demokracii v Íránu, neboť je to úsilí legitimní - bez ohledu na prosazování mocenských pozic Spojených států.

Do současné doby nicméně Nabucco trpěl poněkud tlumeným nadšením Maďarska, které se také pokoušelo podporovat konkurenční projekt -- ruského Gazpromu, obra mezi exportéry zemního plynu a současný zdroj závislosti Evropy. Maďarsko nyní dostává víc než 60 procent zemního plynu z Ruska a nemá prozatím potřebu zhoršovat pozici svého dodavatele konkurenčním prostředím. Turkmenistán je navíc spojen s Ruskem asijsou pupeční šňůrou - Šanghajskou organizací spolupráce. To se zdálo být jako dostatečná motivace pro zpomalování a maďarský postoj vyústil v oslabení pozice plynovodu Nabucco. Tlak Evropské unie a koordinace politik je v této době důvodem k urychlení výstavby, stejně jako jeho napojení na Irák.

Po ukončení výstavby plynovodu nebude nabídka zemního plynu v mnoha zemích Evropy závislá pouze na Rusku a jím diktovaných cenách. Maďarsko je v tuto chvíli v procesu privatizace MOL, a Budapešť se obává , že ruský Gazprom by mohl skončit jako kupující většinového balíku. Nedávno OMV také naznačil svůj zájem o podíly ve stejnou dobu, kdy se prodávalo několik paktiv Gazpromu. Děs v očích vlády v Budapešti vyjadřoval obavu, že OMV by mohl prodat některé akcie MOL Gazpromu ve chvíli, kdy Gazprom koupil svou vlastní část vlastní, a nastal by tak monopol Ruska na distribuci a prodeji v Maďarsku. A tak Gyurcsany znovu nalezl řešení - v plynovodu Nabucco.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsany při té příležitosti řekl: "Plyn je už není pouze otázkou energetické politiky, je otázkou bezpečnosti státu. Jestliže je něco špatného s plynovodem Nabucco, to je to, že je stavěn velmi pomalu. Naším úkolem je najít ... zdroje plynu nezávislé na Rusku." A Spojené státy tak chtě nechtě vyjadřují projektu podporu, i když přináší do Evropy íránský plyn a Íránu přináší další peníze i zahraničně politické výhody ...

Podle informací bude délka potrubí Nabucco 3300 kilometrů, jeho výstavba začne v roce 2009 a skončí v roce 2012 s rozpočtem 4.6 miliard eur. Na konferenci měl hlavní slovo evropský komisař Andris Piebalgs, který obhajoval tento strategický krok EU ve světle nově přijímaných koncepcí energetické bezpečnosti, neboť obchodní bilance evropských zpracovatelů je 225 miliard eur . Evropa spotřebovává přibližně jednu sedminu světové energie. Mezinárodní energetická agentura předpovídá, že globální požadavek po ropě může během následujících lete růst tempem 1,9 % ročně. To znamená o 33 miliónů barelů ropy za den více v roce 2030. V desetiletí od roku 1995 do roku 2005 se spotřeba zemního plynu v EU zemích zvětšila z 369 miliard m3 na 510 miliard m3 za rok. EU produkovala v roce 2005 212 miliard m3 zemního plynu. Rostoucí spotřeba, snižující se výroba přinesla nárust importů z 161 miliardy m3 v roce 1995 na 298 miliard m3 v roce 2005. V těchto letech se dovoz z Ruska zvětšil o 15%, dovoz z Norska a Alžírska se dokonce zdvojnásobil. V posledních 10 letech nastaly také významné změny v globálním trhu s plynem: množství ověřených rezerv se zvětšilo o 20%; více zemí produkuje dnes zemní plyn; LNG technologie zkapalňování dovolí přivést zemní plyn do EU dokonce z Trinidadu, Tobaga a Malajsie. Větší energetická bezpečnost leží ve větší různorodosti. A to jsou důvody, proč je plynovod Nabucco tak důležitý. Evropská unie jmenovala před dvěma dny diplomata Joziase van Aartsena aby zprostředkoval a usnadnil koordinaci politických, regulačních, legislativních a právních, jakož i ekonomických aspektů plynovodu Nabucco .

Peter Stupavský 15. 9. 2007: Stredoázijské energetické lišiactvo ZDE

Štěpán Kotrba 15. 9. 2007: Americké cíle v Íráku - neporozumění realitě ZDE
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje ZDE
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku ZDE
Milan Šebo 6. 8. 2007: Irán, plyn a Shell - co vadí USA ZDE

DPA: Neue Verhandlungen über Nabucco-Gaspipeline in Budapest geplant ZDE

Andris Piebalgs, Energy Commissioner: Nabucco pipeline and security of supply - Speech at the "High Level Conference on Nabucco", Budapest, 14 September 2007 ZDE
Stratfor: Hungary: A Change of Heart on Nabucco ZDE
US Official : US Government Supports Nabucco Gas Pipeline Plan ZDE

Šanghajská organizace spolupráce - nová supervelmoc TÉMA BL

                 
Obsah vydání       17. 9. 2007
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
17. 9. 2007 Václav Pačes: "NATO na to nemá..." Karel  Dolejší
17. 9. 2007 Prezidentská reklama na pštrosí politiku Karel  Dolejší
17. 9. 2007 HRŮZA: Merkelová si denně telefonuje s Putinem ! Štěpán  Kotrba
17. 9. 2007 Microsoft prohrál u evropského soudu
17. 9. 2007 Zákazníci možná banku Northern Rock zničí
17. 9. 2007 Společnost totálního dohledu
14. 9. 2007 Podle policie není falešný dopis s falešným podpisem trestný čin Štěpán  Kotrba
17. 9. 2007 Masaryk po sedmdesáti letech
17. 9. 2007 Jak jsem vyluštil koán Tomáš  Koloc
17. 9. 2007 Umění, a komično, aneb nacisté, německý kardinál a Goebbelsovo "zvrhlé umění" Uwe  Ladwig
15. 9. 2007 Dále od Hradu, dále Pavel  Kopecký
17. 9. 2007 Kurt Beck v Praze, Gerhard Schröder v Moskvě Richard  Seemann
15. 9. 2007 Vkladatelé vybrali miliardu liber z banky Northern Rock
15. 9. 2007 Americké cíle v Íráku - neporozumění realitě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Ramadán: Půst končící se západem slunce
17. 9. 2007 Pokrytectví ramadánu Jan  Čulík
17. 9. 2007 Víra a síla myšlenky je v cestě Petr  Wagner
17. 9. 2007 Ramadán, chanuka nebo Vánoce, konzumerismus pohřbí jakýkoliv rituál Štěpán  Kotrba
17. 9. 2007 Čurdová: Potrefené husy zakejhaly Anna  Čurdová
15. 9. 2007 Blbky v České televizi aneb kdo je Kuchtová Štěpán  Kotrba
17. 9. 2007 Vítězové a poražené konference o globalizaci Michaela  Appeltová
16. 9. 2007 ČSSD podporuje nespokojené policisty Jeroným  Tejc
15. 9. 2007 Bude demonstrující policisty monitorovat protiextremistické oddělení?
15. 9. 2007 Za novou politiku uvolňování napětí -- ne dalším závodům ve zbrojení v Evropě
15. 9. 2007 Pražské prohlášení
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
14. 9. 2007 Radar: Služba čertu nebo ďáblu? Sandra  Wain
14. 9. 2007 Rukopisy: Dva mazalové se spojí a budou malovat jak Raffael? Jakub  Žytek
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 To kalné ráno před 70 lety... Miloš  Dokulil

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
27. 6. 2007 Úspěchy a záhady Oskar  Krejčí
23. 6. 2007 Vedoucí představitelé EU se dohodli o reformě evropské organizace   
22. 6. 2007 Bitva o evropskou ústavu   
22. 6. 2007 Polský hněv nad mrtvými   
20. 6. 2007 Demokraté, kteří chtějí odmocňovat, aneb Jak pomoci cizím nacionalistům Uwe  Ladwig
20. 6. 2007 Polsko možná přijde kvůli svému vetu o dotace z EU   
9. 5. 2007 Prečo sa Európa nemôže spoliehať na NATO Eduard  Chmelár
28. 3. 2007 Angela na vrcholu Igor  Záruba
27. 3. 2007 Unie potřebuje odvahu Oskar  Krejčí
26. 3. 2007 Berlínská deklarace   
12. 3. 2007 Iniciativa za Evropské ústavodárné shromáždění   
12. 3. 2007 Evropa, její hodnoty, sjednocení a "ústava" Ondřej  Šlechta
30. 1. 2007 Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary Egon T. Lánský

Zneužitelné technologie RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
17. 9. 2007 Společnost totálního dohledu   
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
5. 2. 2007 Demokracie pod policejním drobnohledem Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož

Írán RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
12. 9. 2007 Svět se změnil - 11.9.2001 Antonín  Hubený
7. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Nešíření jaderných zbraní aneb odpočívej v pokoji Immanuel  Wallerstein
6. 9. 2007 V předvečer útoku na Írán? Daniel  Veselý
31. 8. 2007 Bushův příští cíl: Írán Tomáš  Krček
29. 8. 2007 Bush útočí na Írán, Ahmadinežád na Ameriku   
24. 8. 2007 Írán dostřelí na Moravu. Radar ji neochrání   
20. 8. 2007 Veřejné popravy v Íránu   
16. 8. 2007 Pod Damoklovým mečem nukleární záhuby Daniel  Veselý
14. 8. 2007 Ahmadinedžad vyhodil dva ministry   
10. 8. 2007 Spolupráce Číny, Kanady a Íránu aneb jak se dělá politika   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
7. 7. 2006 Energetický dialóg EÚ-Rusko je možný ... (za niekoľkých podmienok...) Richard  Menczer