3. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 9. 2007

Krvavě nablýskané olympijské kruhy

V těchto dnech probíhá v Japonské Ósace MS v atletice. Historie lehké atletiky spadá až do dob antického Řecka a MS tohoto sportu patří tedy mezi nejsledovanější sportovní události. Proč se ale zmiňuji o MS v atletice? Takřka přesně za rok, tzn. v srpnu 2008, jsou naplánované letní Olympijské hry, kde bude atletika logicky patřit mezi hlavní lákadla nejen mezi diváky. Olympijské hry pro rok 2008 se budou konat nedaleko Japonska, v Číně. Konkrétně v Pekingu, hlavním městě Čínské lidové republiky.

(Autor je vedoucím Odborné sekce pro lidská práva SZ)

Každý z nás má alespoň základní podvědomí o myšlence těchto každé čtyři roky se opakujících sportovních her. Netřeba příliš dopodrobna popisovat historii původních OH, kde ve starém Řecku mezi sebou zápasili sportovci a zápasníci z různých městských států Řecka, vybraní podle poměrně striktních pravidel. Tehdejší OH byly oslavou řeckých bohů, lidského těla a hlavně míru -- doby, kdy mezi sebou lidé neválčili. Sloužili taktéž k utužení národní jednoty Řecka.

Novodobé OH byly oživeny na konci předminulého století hrabětem Pierrem de Coubertinem. I tehdy bylo znovuoživení OH značně inspirováno původní myšlenkou řeckých her, a tak mír, ale i třeba lidská práva patřily k tomu hlavnímu, k novodobému poselství Olympijských her. Dnešní myšlenka OH je vyjádřena v základních principech olympismu Olympijské charty, kde mimo jiné například stojí, že olympismus usiluje o vytvoření způsobu života, založeného na radosti z vynaloženého úsilí, na výchovné hodnotě dobrého příkladu a na respektování základních universálních etických principů.

V současnosti se stávají OH naneštěstí pouze jakýmsi dobrým byznysem pro všechny, kteří se podílejí na jejich organizaci, sponzoringu, nebo prodeji práv televizních přenosů. Původní myšlenka se pomalu, ale jistě vytrácí a i z úspěšných sportovců se začínají stávat jen věšáky značek nadnárodních společností. Bohužel ani ve většině případů hostitelských zemí, které kdy novodobé OH za poslední půl století organizovaly, nedokázaly předejít ekonomickému prodělání. Často i nově vybudovaná sportoviště, právě za účelem konání OH, zejí po jejich ukončení prázdnotou a jen stěží hledají jiné využití. Dalo by se říct, že současná filosofie OH je pouze něco jako velká párty bez hlubšího a především toho původního ideálu, kvůli kterému ho hrabě Coubertin s pomocí svých přátel oživil.

Dostáváme se ale ještě na tenčí led, pokud vezmeme v úvahu OH v Pekingu. V zemi, která ač se připojila, zavázala se či podepsala několik mezinárodních smluv a závazků, mj. třeba Úmluvu proti mučení, Úmluvu o odstranění všech forem diskriminace žen, Mezinárodní úmluvu o odstranění všech forem rasové diskriminace a Úmluvu o právech dítěte anebo Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, ratifikovala Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech, tak stále a především často lze hovořit spíše jen o slibech a řečích.

Mnohaleté věznění disidentů a jejich umisťování do psychiatrických léčeben bez jakéhokoli hlubšího a relevantního odborného lékařského posudku, odebírání lidských orgánů popraveným vězňům, ale i živým odpůrcům režimu anebo samotné žaláře vězňů svědomí vyvolávají mrazení. Lidská práva v ČLR prakticky neexistují a pokud ano, je velmi težké se jich domáhat. V neposlední řadě je třeba v souvislosti s režimem ČLR zmínit stále aktuální problematiku okupace Tibetu, kde Čína na úkor tamějších obyvatel praktikuje svou děsivou okupační politiku v reálném životě a čase. Nelze pominout ani ostrovní nezávislý stát Tchai-wan, kde snaha získání jeho nadvlády ze strany čínské garnitury je rovněž nekončící evergreen.

Co tedy vede současný Mezinárodní olympijský výbor k tomu, aby se sportovní hry, které mají mít jasná poselství míru a tedy i lidských práv, konaly v takové zemi, jako je Čínská lidová republika? Jde tím pádem opravdu už jen o byznys, který v takové podobě nezná hranice lidskosti? A co sportovci a sportovkyně, kteří často mají šanci se OH účastnit pouze jednou za život? Berou současné OH pouze jako jakýsi životní zápas, hru nebo závod, který nic hlubšího s sebou nenese? Takových otázek se nabízí mnoho a tak je na čase je sportovcům, trenérům a jednotlivým organizačním týmům pokládat. I oni mají přece šanci něco ovlivnit -- bez nich by přece žádné takové sportovní hry nebyly!

                 
Obsah vydání       3. 9. 2007
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
3. 9. 2007 S pozdravem Rozum do hrsti aneb pár slov k americkému radaru
3. 9. 2007 Odkud se berou nesmysly Stanislava Drahného v MfD? Štěpán  Kotrba
3. 9. 2007 Musí Češi udělat, co se jim poručí? Milan  Nápravník
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
3. 9. 2007 Americké puritánství a pád senátora Larryho Craiga Fabiano  Golgo
3. 9. 2007 Nic o Dubčekovi v českých médiích
3. 9. 2007 Emigrace v německých médiích, aneb naděje na lepší dorozumění mezi příslušníky různých národů v Evropě Uwe  Ladwig
3. 9. 2007 Americký soud zrušil opatření na ochranu kytovců
3. 9. 2007 Merkelová usilovala v Asii o zlepšení životního prostředí Richard  Seemann
3. 9. 2007 Souboj několikahvězdičkových generálů
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"
31. 8. 2007 Gazprom začal vyjednávání o cenách plynu
1. 9. 2007 Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka Štěpán  Kotrba
3. 9. 2007 Krvavě nablýskané olympijské kruhy Josef  Šmída
3. 9. 2007 Stop internetové cenzuře! Ondřej  Šlechta
3. 9. 2007 Nucené práce a vězení za ukradení kapesníku, aneb co dostanete za vzdělání a zdravotnictví zadarmo Fabiano  Golgo
3. 9. 2007 Merkelová usilovala v Asii o zlepšení životního prostředí Richard  Seemann
3. 9. 2007 "Starý lidi nikdo neposlouchá"
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
3. 9. 2007 Lidé očividně každé léto propadají davové psychóze
31. 8. 2007 RRTV: Předseda Rady proti zastavení správního řízení s Českou televizí Václav  Žák
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
1. 9. 2007 Z České televize se mi udělalo zle
31. 8. 2007 Jeden Klvaňa nestačí, musí jich být víc... Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje
31. 8. 2007 Dnešní praxe je trochu jiná Petr  Wagner
31. 8. 2007 Jak je to ve skutečnosti s mezinárodním bankovním systémem