22. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 8. 2007

Rovná daň? Raketová obrana Star Wars?

Ne, to není USA osmdesátých let, ale Česko 21. století

Když čtu o politice v České republice, neočekávám, že narazím na takové hlouposti, jaké nacházíme v politice americké -- např. trest k smrti, právo na držení zbraní (dokonce i kulometů) nebo možnost, že ženy již nebudou mít právo na potrat. Proto jsem vůbec nečekal, že narazím dokonce na ty myšlenky politiků v USA, které byly tak hloupé, že už z mainstreamu politické diskuse zmizely. Je tomu bohužel tak -- díky návrhům na rovnou daň a na umístění americké protiraketové základny. Navíc, oba tyto slabomyslné návrhy vyšly z pravicových thinktanků a byly poprvé diskutovány v USA v 80. letech za prezidentství Ronalda Reagana, a není asi náhoda, že jeho sochu připravují v Praze 6.

Rovná daň vstoupila do mainstreamu americké politiky poprvé v roce 1984, na návrh dvou tehdy vlivných republikánských kongresmanů, Jacka Kempa a Roberta W. Kastena. Jejich návrh si nezískal oblibu, protože bohatí lidé podle něj měli platit daň o 15 procent nižší než předtím, zatímco většina občanů o 3 procenta více. Téma rovné daně pak z politické diskuse zmizelo, pouze na chvíli se opět vynořilo v roce 1996 v presidentské kampani Steva Forbese. Forbes je miliardář (je mimo jiné vydavatelem Forbes Magazine), a proto si mohl dovolit zaplatit drahou reklamu, která propagovala "výhody" rovné daně, takže voliči tento návrh nemohli tentokrát tak snadno ignorovat. Avšak ani Forbesova rafinovaná propagační kampaň nemohla zakrýt realitu -- totiž že bohatí lidé by zaplatili mnohem méně, většina více. Tato Forbesova kampaň byla propadák (a to v USA, v duchovní vlasti kapitalismu, a v republikánských volbách!), a rovná daň z mainstreamu politiky zmizela naposled.

Když dne 23. března 1983 vláda Ronalda Reagana navrhla raketovou obranu v USA, projekt upoutal pozornost. Na chvíli pozvedl naději, že občané USA se již nebudou muset obávat hrůz jaderné války, že se budou moci bezpečně schovat za velkou sítí raketové obrany. Brzo ale většina znalců a generálů soudila, že ten plán není proveditelný, že byl jenom další fantazií neokonzervaticů v Pentagonu ("the crazies", jak se jim říká). Projekt byl žertovně označen "Star Wars Defense" podle známého filmu, Kongres na něj nakonec přiklepnul jen málo prostředků, a pak z amerického politického vědomí víceméně zmizel. Je sice pravda, že čas od času se objeví zpráva o nějakém (obvykle neúspěšném) testu systému, ale nic víc. A to v USA to není neobvyklé -- máme hodně zbraní a zbraňových systémů, za které rok za rokem platíme miliardy dolarů, přestože je jejich každý další test neúspěšný. Někdy, jako v případě V-22 Osprey (kříženec vrtulníku a letadla), je po 20 letech neúspěšných pokusů, při nichž zahynulo 30 vojáků, nakonec dosaženo úspěchu. Jindy se úspěch nedostaví a projekt je zrušen. V každém případě jde o dlouhý, namáhavý proces, a nikdo nemá dojem (kongres, armáda, média ani veřejnost), že se vývoj protiraketové obrany -- dokonce ani proti samostatným řízeným střelám -- přibližuje k úspěšnému konci, ani neexistuje žádná jistota, že systém kdy bude fungovat.

Proto mne velmi překvapilo, ba dokonce šokovalo, když jsem poprvé četl o protiraketové základně v Česku -- a to ne jako o fantazii neokonzervativců, ale jako o vážném vládním návrhu. A má reakce byla stejná, když jsem četl o vládním návrhu na rovnou daň. Jak je možné, že tyto návrhy, které jsou tak hloupé, že jsou v USA -- v zemi jejich původu a v zemi bláznivých pravicových myšlenek -- tématem vtipů, mohou být tématy vážné politické diskuse v evropském státě?

A podobně se divím -- jak je možné, že radnice v Praze 6 plánuje vztyčit sochu Ronalda Reagana? Je pravda, že v současné době probíhá v USA velká kampaň pravice s cílem vytvořit z Reagana pravicovou ikonu, podobně jako má levice své ikony Franklina Delano Roosevelta nebo Johna Kennedyho. A důležitou součástí této kampaně je vytvoření mýtu, podle kterého tento bývalý hollywoodský herec vlastnoručně porazil Sovětský svaz. Tvrdí se, že Sovětský svaz nebyl převážně poražen kvůli jeho dlouhodobé ekonomické stagnaci, ani kvůli krizi v Rudé armádě, která vycházela z neschopnosti SSSR rozvinout digitální zbraňové systémy, ani kvůli válce v Afghánistánu, atd., ale pouze díky nekompromisnímu antikomunistickému hrdinovi Reaganovi.

Že tomu věří několik věrných republikánů, asi není překvapení. Ale Evropané, kteří dobře vědí, že historie nikdy není tak jednoduchá? Kteří přece musí vědět, že Reagan (a budiž mu to připsáno k dobru) nadšeně jednal s Gorbačovem, a navzdory radám nekompromisních poradců a k hrůze pravice uvolnil tlak na Sovětský svaz, který byl vytvořen předchozím stupňováním zbrojení. A že Jimmy Carter, podle americké pravice "slabý" prezident (v otázce antikomunismu), podepsal 3. července 1979 direktivu pro tajnou pomoc oponentům (mudžahídům) prosovětského režimu v Kábulu, takže USA mohly vtáhnout Sovětský svaz do své vietnamské války. Sověti se brzy na to chytili do afghánské (a Carterovy) pasti, a podle některých historiků to byl z velké míry rozhodující moment, který vedl k rozpadu sovětského impéria. Tak v Praze proč socha Reagana, a ne Jimmyho Cartera? Nebo, když na to přijde, proč ne socha Michaila Gorbačova?

Bože, v Arizoně, kde bydlím, když jsem v USA, a kde v roce 1980 Reagan získal 61 procent hlasů a v roce 1984 dokonce 66 procent, se nikdo sochu Reagana postavit nechystá. A nikdo o tom ani nemluví. Stejně jako už nikdo nemluví o rovné dani nebo o protiraketové obraně. Tak co se tady v Česku děje? Situace vůbec není taková, že by to občané žádali, že by např. podepisovali petici za Reaganovu sochu -- už tato myšlenka je absurdní. Navíc velká většina je proti radaru a nezdá se, že by zde bylo velké nadšení pro rovnou daň.

Bohužel nevím, co se tady děje. Jsem v Česku jenom cizinec a nejsem odborník na českou politiku. Já jenom vím, že je to moc divné a ne moc logické. Z nějakého důvodu mně však napadá výrok Hillary Clintonové, která -- když se republikánský kongres snažil (proti vůli většiny Američanů) odstranit jejího manžela z prezidentského úřadu kvůli skandálu s Monikou Lewinskou -- řekla, že ve světě nastalo "ohromné pravicové spiknutí".

Ale to tady asi neplatí, snad teď také politiku zjednodušuji.

                 
Obsah vydání       22. 8. 2007
22. 8. 2007 Ruský generál varuje ČR před přijetím raketové obrany
22. 8. 2007 Britské eurostíhačky vyslány proti ruským bombardérům
22. 8. 2007 Irácká policie v Basře vraždí a unáší nevinné lidi
22. 8. 2007 Proč to udělali? Josef  Vít
22. 8. 2007 Rovná daň? Raketová obrana Star Wars? Greg  Evans
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
22. 8. 2007 Horký podzim Oskar  Krejčí
22. 8. 2007 Michael  Marčák
22. 8. 2007 Pacienti na Bulovce mají svá práva bez ohledu na státní příslušnost, říká mluvčí
22. 8. 2007 Zkušenosti se záchrannou službou v pražském metru
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 ČR nemá příliš benevolentní limity
22. 8. 2007 Obava z údajně škodlivých účinků amerického radaru jako odvádění pozornosti od problému Jan  Čulík
22. 8. 2007 Novému řediteli dopravní policie Ivo  Antušek
22. 8. 2007 Zpoždění železnice jako ohrožující zpráva, aneb Bezmocní proti kreativní krádeži Uwe  Ladwig
22. 8. 2007 Právo objevuje kouzlo starých článků Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Prvotnoinformačná spoločnosť Peter  Kupčík
22. 8. 2007 Dostane cenu pro mladé umělce roku 2007 "NG 333" skupina Ztohoven?
22. 8. 2007 Výrok dne Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Mikrovlnné záření jsou fotony
22. 8. 2007 MMORPG & webovky -- fenomén dneška Miroslav  Uhlíř
20. 8. 2007 Zn. "Hledá se stoprvní poslanec", aneb reforma podle Melčáka Michael  Kroh
21. 8. 2007 Jak jsou poslanci pro rodinu a pro její podporu... Petr  Wagner
21. 8. 2007 Seznam židů - Nacistická reklama! Jan  Smolák
21. 8. 2007 Pravicová reforma po česku Zdeněk  Maštalíř
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 8. 2007 Rusko vyzbrojuje Sýrii nejnovějším systémem protiletadlové obrany