2. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 5. 2007

Výzva žen z Ohia: knížka pro děti u zrodu masového hnutí?

Skupina žen z amerického státu Ohio vyzvala v únoru t.r. všechny ženy z celého světa, aby se připojily k tomuto prohlášení:

Vystupujeme na obranu všech současných dětí a vnuků celého světa a všech následujících pokolení. Chceme, aby všechny děti světa mohly pít čistou vodu, dýchat čistý vzduch a měly dostatek jídla. Chceme, aby všechny měly přístup k základnímu vzdělání, které by rozvíjelo jejich intelekt a k lékařské péči nutné pro zdravý fyzický vývoj. Naším cílem je svět, v němž by všechny děti měly hezký, bezpečný a láskyplný domov. Svět, v němž se nemusí bát násilí ve svém domově, na ulici, ve škole i všude jinde. O takovém světě sníme a za takový svět bojujeme.

Svůj souhlas s prohlášením mají vyjádřit tím, že v neděli 13. května (kdy se v severní Americe slaví svátek matek) budou stát pět minut od 13. hodin místního času v úplné tichosti na nějakém vhodném veřejném místě (např. místní park, škola). Vyzývatelky prosí, aby sebou účastnice vzaly i muže, na nichž jim záleží, a navrhují, aby začátek a konec této akce byl oznámen cinkáním zvonky. Doufají, že tato symbolická akce by mohla sloužit jako začátek dialogu o tom jak změnit svět k lepšímu: "Během těch pěti minut ticha myslete prosím na to, co vy osobně a co my všichni kolektivně můžeme udělat pro to, abychom takový svět vytvořili. Po skončení této akce doufáme, ze spolu s vám blízkými lidmi začnete dialog o tom jak můžeme uskutečnit náš sen."

Tato akce byla inspirována knížkou pro děti s názvem "Velké tiché shromáždění babiček," kterou autorka Sharon Mehdi napsala pro svou pětiletou vnučku! Více podrobností o ohájské výzvě najdete na jejich webu ZDE. Vidět a poslechnout si vyzývatelky vyprávět (v angličtině) zkrácenou verzi inspirující povídky a přednést jejich vlastní výzvu můžete na YouTube zde: ZDE.. Do 30. dubna dopoledne se na stadingwomen.org zaregistrovaly účastnice ze 45 zemí. Z České republiky tam zatím není nikdo.

Zdá se, že doba konečně dozrává pro vážnější pokusy řešit problémy světa jinak než opakovaným použitím síly, které nic neřeší. Úplně stejně byla touže povídkou-pohádkou inspirována i jedna hollywoodská autorka televizních scénářů, která zcela nezávisle uveřejnila téměř identickou výzvu (stejný den, stejný začátek akce, jen navrhuje stát v parku celé dvě hodiny) na svém webu zde: ZDE..

Tom Atlee z Co-Intelligence Institute to považuje za jeden z příkladů nového společenského procesu, který nazývá "imagineering" (ZDE.), který spočívá v tom, že nějaké vyprávění (metafora, obrázek, dialog, ...) inspiruje lidskou představivost k uskutečnění nějaké myšlenky nebo k začátku podstatné změny v reálném životě.

Povídka "Velké tiché shromáždění babiček" začíná tím, že si pikolík pracující v kavárně s výhledem na městský park všiml, že v tom parku celý den stály v tichosti a bez hnutí dvě ženy věku babičkovského. Byly oblečené ve svých nejlepších nedělních šatech a upřeně se dívaly na městskou radnici. Vyptával se návštěvníků kavárny co si myslí, že tam ty dvě ženy asi dělají. Nikdo o tom neměl ponětí. Nakonec se ozvala jedna pětiletá holčička: "Jedna z nich je moje babička a já vím co tam dělají. Stojí tam, aby zachránily svět." Na to se všichni muži v kavárně rozchechtali a dlouho z toho měli velkou legraci. Cestou domů se pikolík zastavil v parku, aby se žen sám zeptal co tam dělají. Skutečně mu odpověděly "Zachraňujeme svět."

Při večeři o tom ten chlapec vyprávěl svým rodičům a on i jeho otec z toho také měli velkou legraci. Jeho matka ale zůstala úplně potichu. A po večeři o tom po telefonu vyprávěla všem svým přítelkyním.

Když se druhý den ráno podíval náš pikolík z okna kavárny, uviděl, že obě ženy tam opět stojí a spolu s nimi i jeho matka, její přítelkyně a všechny ženy, které včera navštívily kavárnu. Všechny stály v tichosti a upřeně se dívaly na radnici. A muži se tomu opět vysmívali a měli poznámky typu "Není možné zachránit svět stáním v parku. Na to přece máme armády" nebo "Každý ví, že k záchraně světa je potřeba mít plakáty a hesla, nestačí jen tak stát v parku."

Další den se k těm ženám v parku opět připojily ženy, které navštívily kavárnu předchozí den a řada jejich přítelkyň. To přilákalo reportéra místních novin, který o tom napsal posměšný článek. Den poté, co ho v novinách uveřejnili, stály v parku v tichosti už stovky žen. Starosta nařídil náčelníku policie, aby ty ženy přinutil odejít, protože jinak se celé město stane terčem posměchu. Když náčelník policie vyzval ženy, aby se rozešly, protože nemají povolení, jedna z nich odpověděla: "My jsme jen jednotlivci stojící ve veřejném parku, nepřednášíme žádné projevy, nedemonstrujeme a tak k čemu bychom měly mít povolení? "

Náčelník o tom přemýšlel a uznal, že mají pravdu a odešel. V té době tam už stálo 2223 žen včetně ženy starosty a ženy policejního náčelníka a jedné pětileté holčičky. Zpráva o tom se rychle šířila a brzo nato stály ženy po celé zemi. Pohádka končí tím, že nakonec spolu stály ženy v parcích v každé zemi celého světa, aby ho zachránily. Kniha má svůj vlastní web zde: ZDE.

                 
Obsah vydání       2. 5. 2007
2. 5. 2007 Proč říkáte občanům, že jsou jejich názory "smrduté"? Jan  Neoral
2. 5. 2007 Byl to nepřesný překlad?
2. 5. 2007 Miefig - zatuchlý, zasmrádlý, neatraktivně nemoderní... Uwe  Ladwig
2. 5. 2007 Pasivita občanů a prodejnost českých médií
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
2. 5. 2007 Od průvodce absurditou světa k medvídkovi Pú Bohumil  Kartous
1. 5. 2007 LEŽ TÝDNE v ČRo 6: Proti radaru jsou prý v ČR jen extrémisté! Petr  Kužvart
2. 5. 2007 Co je ještě třeba Michal  Novotný
2. 5. 2007 Byl tvrdý zásah policie v Brně na místě?
2. 5. 2007 Komunisté připravují ozbrojenou revoluci Josef  Vít
2. 5. 2007 Česká televize nenarušila objektivitu své reportáže
2. 5. 2007 Vděčnost Říši
2. 5. 2007 Práce a pracující, odměna, spravedlnost a zdraví, aneb Divná jména a nesmyslná argumentace s percentuálním zvýšením platů Uwe  Ladwig
2. 5. 2007 Anarchista k Prvnímu máji Ondřej  Slačálek
1. 5. 2007 První máj - jiný pohled Jiří  Bakala
30. 4. 2007 Mácha a tradice Prvního máje Petr  Kužvart
2. 5. 2007 Slovinský Temelín se nazývá Krško Richard  Seemann
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu
30. 4. 2007 Souhlasím s Václavem Havlem téměř bez výhrad Boris  Cvek
2. 5. 2007 Havel jako Castro a Napoleon III.
30. 4. 2007 Je mi teď hrozně smutno
2. 5. 2007 Poslušní úředníci a jeden intelektuál
1. 5. 2007 Slabiny Havlových názorů
30. 4. 2007 "Děsivá nekritičnost a naivita"
1. 5. 2007 Niečo milé Michal  Polák
2. 5. 2007 Americká intervence v Řecku Hynek  Štědrý
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007
2. 5. 2007 Výzva žen z Ohia: knížka pro děti u zrodu masového hnutí? Miroslav  Kolář
2. 5. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
2. 5. 2007 Nedávejme almužnu agresivním žebrákům - přispívejme dobročinným organizacím Miloš  Kaláb
2. 5. 2007 První veřejná nabíjecí stanice pro elektromobily v ČR otevřena v Desné Michal  Brož
2. 5. 2007 Otevřený dopis Poslanecké sněmovně: Podali jsme zprávu o hospodaření včas
2. 5. 2007 Ještě žije Eva Gérová
30. 4. 2007 Rozhovor jako nekrolog za Svatoplukem Benešem Tomáš  Koloc
28. 4. 2007 Hospodaření OSBL za březen 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce