12. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 3. 2007

Příští volby by se měly stát referendem o zrušení americké základny

Vše nasvědčuje tomu, že americká základna bude v ČR vybudována, a to bez souhlasu většiny občanů. Zákulisní jednání s Američany, na kterém se podílely ODS i ČSSD, probíhá již řadu let a dohoda mezi mocnými již nejspíš byla uzavřena. Nyní jsme svědky opožděné, trapně inscenované "veřejné debaty", ve které je českými sdělovacími prostředky soustavně marginalizován názor většiny, která základny odmítá.

Politická situace neumožňuje, aby veřejná debata o základnách dospěla ke svému završení, kterým by v demokracii měl být respekt k mínění většiny občanů, a to i v důsledku politického selhání představitelů ČSSD a Strany zelených. Tyto dvě strany pomohly ODS a KDU-ČSL zabránit vypsání referenda, a to přesto, že na rozdíl od těchto dvou pravicových stran mají prosazování prvků přímé demokracie ve svých volebních programech.

Na straně ČSSD se jednalo o selhání poslance Pohanky a celkovou nerozhodnost v postoji k základně. Zelení jako strana nepodpořili referendum, protože nedokázali odolat zbytečné touze po moci a po vládních křeslech. Sami tak pohřbili naději, že se v parlamentu stanou skutečnou alternativou pro ty, kteří jsou politikařením a pohrdáním demokracií ze strany politiků již znechuceni. Právě o dodržování demokratických postupů zde totiž jde v první řadě - vybudování či nevybudování základny samo o sobě je problém druhořadý.

Poslanci, kteří jsou nyní v parlamentu, nemají žádný mandát k rozhodování o základně. Jejich politické strany za účelem manipulace, ve snaze vyhnout se veřejné debatě, nezahrnuly téma základny do svých volebních programů.

Situace před volbami i po nich dále zavání politickou korupcí a zákulisními manipulacemi: volby zmanipulované lživými výroky šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ("Paroubek je pedofil napojený na organizovaný zločin"), podivná osobní selhání poslanců Pohanky a Melčáka při hlasováních o referendu a o důvěře, oportunistické jednání Bursíka a Lišky v čele Zelených v rozporu s tradicí evropských zelených a programem této strany, a dále kauza Altner probíhající v kritické době, kdy se rozhoduje o otázkách zásadních pro budoucnost státu.

Je také třeba zmínit nynější snahy ministra Langera a ÚOOZ, kteří chtějí zakázat komunistické symboly, a snad i komunistické názory či samotnou KSČM, která jako strana v podstatě nezreformovaných důchodců-bolševiků je bohužel jedinou politickou silou, jejíž postoj k základnám je pro voliče čitelný a jednoznačný, a tudíž důvěryhodný.

Situace je zralá pro pomalý politický převrat v režii české "pravice", spočívající v použití pochybných prostředků k likvidaci opozice. Použité metody odpovídají personálnímu složení české pravice, tvořené do značné míry z překabátěné ekonomické nomenklatury z dob totality a z různých "úspěšných", jejichž úspěch spočívá v tom, že byli v době privatizačního rozkrádání ve velkém na tom správném místě, s těmi správnými kontakty. Tyto osoby nemají žádné etické zábrany - kde by je také během svého dětství za Husáka získaly - a prosazení těch správných "reforem" jim může přinést miliardy korun.

V současné době se již dá očekávat, že v případě potvrzení zájmu ze strany Američanů u nás jejich základna proti vůli občanů skutečně vybudována bude. Současná politicko-mediální divadelní inscenace jen odvádí pozornost od skutečnosti, že rozhodnutí již bylo učiněno, a má za cíl vytvořit zdání, že celá věc je předmětem demokratického rozhodování a otevřené diskuse. K této hře přispívá i neustálé politické lavírování ČSSD a Zelených, kteří odmítají zaujmout k základně jednoznačné a pevné stanovisko. Česká média v otázce základny i v jiných, pro život občanů zcela klíčových otázkách fungují jako nástroj propagandy v rukou mocných.

V zemi však stále ještě funguje demokracie a možnosti jsou tedy otevřené. Česká republika je nezávislá země a nelze zabránit tomu, aby si občané v příštích volbách zvolili stranu, která ve svém programu voličům navrhne zrušení dohody s Američany, odstranění základny a vykázání amerických vojáků ze země. Příznivci základny mezi politiky nyní spoléhají na to, že občané do příštích voleb na jejich protidemokratické jednání zapomenou nebo se s ním smíří.

Republikánské vedení Spojených států a velvyslanec Graber by si ve svém vlastním zájmu měli uvědomit, že vybudování základny v demokratické zemi proti vůli většiny občanů je značně riskantní podnik, který nemůže poskytnout potřebné jistoty a může skončit krachem a vyplýtváním značných finančních prostředků, nemluvě o utržené mezinárodní ostudě.

Česká republika totiž navzdory svým bezpáteřným politikům a prodejným elitám stále ještě neklesla na úroveň Uzbekistánu či Saúdské Arábie a není tedy ideálním spojencem pro Bushovy neokonzervativce, diktaturou jednající dlouhodobě proti zájmům svých občanů.

Příští volby by se proto měly stát nejen referendem o americké základně, ale také příležitostí pro důkladné zamyšlení nad budoucím směřováním zahraniční politiky našeho státu. Je také třeba uvažovat o ustavení parlamentní vyšetřovací komise pro prozkoumání předvolební manipulace ze strany šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu při volbách 2006 a pro důkladnou kontrolu průběhu celého jednání o americké základně, a to od jeho počátků v režii ČSSD až po jednání pánů Gabala a Vondry v posledních měsících.

                 
Obsah vydání       12. 3. 2007
12. 3. 2007 Příští volby by se měly stát referendem o zrušení americké základny Tomáš  Stýblo
9. 3. 2007 Jací jsme?
12. 3. 2007 Příznivci protiraketové obrany se sejdou v pondělí
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
12. 3. 2007 Hospoda není veřejný prostor, majitel má právo vybrat si klientelu Jan  Bláha, Darina  Martykánová
12. 3. 2007 Rasová diskriminace je v ČR a na Slovensku trestná
12. 3. 2007 Bláhové pomýlení a logická argumentace Lukáš  Posolda
12. 3. 2007 My jsme to nevěděli Zdeněk  Bárta
12. 3. 2007 Faunův labyrint -- skvělý film, který by měl najít cestu do českých kin Darina  Martykánová
12. 3. 2007 Dějepis není pohádkářství, aneb Jen pohádkám můžeme klidně věřit, protože víme, že jim nemůžeme věřit Uwe  Ladwig
12. 3. 2007 Zdar a nezdar „národní“ filosofie: Patočka, Masaryk Erazim  Kohák
12. 3. 2007 Sidžo o chvíli zmierenia Ján  Zambor
12. 3. 2007 Chtějí myslivci cenzurovat Českou televizi? Miroslav  Šuta
12. 3. 2007 Výzva k dialogu Irena  Zítková
12. 3. 2007 Renčův film Rebelové - ukázka naprostého neporozumění české kulturní minulosti Jan  Čulík
12. 3. 2007 Bajka o kompotu a marmeládě Jiří  Podhorecký
12. 3. 2007 Křesťanství mezi libertinstvím a farizejstvím Boris  Cvek
12. 3. 2007 François Bayrou: Budoucí francouzský prezident? Simone  Radačičová
12. 3. 2007 Jacques Chirac nebude kandidovat Simone  Radačičová
12. 3. 2007 Základnu za americkou pomoc pro české školy a zdravotnictví
12. 3. 2007 Druhá schůzka iniciativy "Jsme občané!"
12. 3. 2007 Iniciativa za Evropské ústavodárné shromáždění
12. 3. 2007 Evropa, její hodnoty, sjednocení a "ústava" Ondřej  Šlechta
12. 3. 2007 Jak rychle jezdit? Ivo  Antušek
12. 3. 2007 Rychlost Petr  Wagner
11. 3. 2007 Britští konzervativci plánují uvalit ekologickou daň na leteckou dopravu
10. 3. 2007 Tajné vězení CIA v Polsku bylo umístěno v bývalé výzvědné škole ze sovětské éry
10. 3. 2007 Putin: Zmodernizujeme ruskou armádu částkou 190 miliard dolarů
10. 3. 2007 Summit EU: dobrá zpráva pro klima
10. 3. 2007 Vladimír Špidla: Zelená kniha EU modernizuje pracovní právo Jiří  Asher
9. 3. 2007 Malá recenze na pana domovníka a jedno sympatické hnutí Bohuslav  Binka
9. 3. 2007 Londýn, město superbohatých
9. 3. 2007 Setkávání s profesorem Milanem Opočenským František  Schilla
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce