9. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 2. 2007

Kdo si koupil Českou televizi?

Tato otázka mě napadá poslední dobou stále víc a víc. Je to především díky tomu, jakým způsobem informuje společnost o případném umístění radarové základny USA na našem území.

Zatím jsem neviděl žádný pořad ČT, snad kromě Otázek Václava Moravce, kde by vystoupil někdo, kdo je proti této základně a kdo by to dokázal věrohodně zformulovat tak, aby si veřejnost mohla udělat kvalitní obrázek o celé problematice.

V různých pořadech vystupují všemožní generálové, náměstci, teď i ministři a jiní činovníci - "odborníci", kteří pro radar lobbují a hlasitě ho podporují. I v pořadech, kde se očekávávají nějaké třecí plochy, kde může být dán prostor právě opozičním hlasům. I tam, kde to může být fifty-fifty. I tam si dovolí pozvat Česká televize dva zastánce základen. Co ji k tomu vede?

Dalším zajímavým faktorem je dezinformovanost z hlediska reportáží její reportérů. Když se konala 29.1. na Václavském náměstí první velká demonstrace proti umístění amerického radaru, bylo zde v jednom momentu až 2000 lidí. Během pochodu cca 1000. Na tomto čísle se shodli jak organizátoři, tak i řada nezávislých pozorovatelů a novinářů. ČT druhý den na zpravodajském kanále ČT24 informovala o 300 demonstrantech. Proč?

Když dělá prezentaci pan premier Topolánek, prezentaci 4 výborů Sněmovny ohledně zmiňovaného radaru, kde si dovolí říkat věci, které k pravdě mají více než daleko, ČT je v pohotovosti na místě a natáčí tu úžasnou Topolánkovu show. Když dělá tiskovou konferenci Iniciativa Ne základnám!, ČT se radši ani neobjeví a to ani v případě, že je tisková konference řádně ohlášená a je také na půdě Sněmovny. Proč?

Tuto středu, tj. 7. února, mi volal jeden z mluvčích Iniciativy, zda nechci říct něco na kameru ohledně Mladých zelených a spolupráce s Iniciativou. Má odpověď byla samozřejmě ano, proč ne.

Samotná reportáž se natáčela v Humanistickém centru, kde se pravidelně konají koordinační schůzky Iniciativy. V tuto chvíli nás bylo jen pár. Reportér Karel Rožánek, který reportáž natáčel si vybral oba mluvčí Iniciativy a mě jakožto zástupce Mladých zelených.

Vysvětlil nám, že reportáž je zaměřená na to, jak Iniciativa pracuje, jací lidé se na tom podílejí, jak jsme finacovaní a tak podobně. Souhlasili jsme.

První na řadu šel Jan Tamáš, mluvčí Iniciativy. Již první otázky byly zavádějící. Otázky, zda jsme komunisté, spolupracujeme s komunisty, platí nás komunisté? Nebo proč je součástí Iniciativy také KSM. Druhý na řadu šel Jan Májíček, druhý mluvčí Iniciativy. Pan reportér se ho neptal na nic jiného než na jeho angažování v Socialistické solidaritě, na marxismus a jiné záležitosti, které se samotnou základnou nemají nic společného, snad kromě otázek na financovaní.

V tuto chvíli jsme již byli tak trochu znepříjemněni padajícími otázkami a tak nám nezbylo, než se reportéra zeptat, proč se nás na to vlastně ptá, že nám to přijde jak "na objednávku"? Odpověď v tom duchu, že lidé chtějí slyšet co jsme zač, zda jsme opravdu ti komunisté či nikoliv. Chtějí to prostě vědět a že to dělá vlastně pro nás, jelikož nám věří a chce to uvést na pravou míru. Tím nás v tu chvíli trochu uklidnil.

Posledním dotazovaným jsem byl já, jako předseda Mladých zelených. Otázky už byly stavěné trochu jinak. Proč je naše sdružení součástí Iniciativy, jaké jsou naše důvody. Jak se díváme na současnou politiku SZ v tomto kontextu či opět, jakým způsobem to financujeme a zda nám nevadí KSM, který figuruje mezi organizacemi Iniciativy.

A jaký byl 8. února v hlavních Událostech ČT výsledek? Pro mě přímo zdrcující. Zpočátku jsem doufal a i věřil panu Rožánkovi, že reportáž sestaví tak, že bude mít smysl a divák se dozví něco nového, něco, co je pravda. Realita byla ale někde úplně jinde. Reportáž, která nejdříve diváky ujistí o tom, že radar bude vlastně naprosto v pořádku, jelikož už tady jeden takový podobný máme, byla první kapka. Řeč byla o radaru, který je zde postaven v rámci NATO, který je 2x menší a je zcela jiný, nejen z hlediska účelu, ale i technologie, než je tomu u radaru, který má být součástí NMD USA. No, tomu říkám lež. Srovnání takových dvou zařízení snad ani nemá obdoby.

Reportáž pokračovala, nastala naše chvíle. Jan Májíček v reportáži uveden jako obhájce stalinistů /holá lež/ a člen Socialistické Solidarity. Reportér ho nechal ve své reportáži říct jen dvě věty. Jen jedna se týkala Iniciativy a to odpověď, že si vše financujeme sami.

Dále, aby se neřeklo, divákovi se zdůraznila participace KSM v této Iniciativě, ilustrační záběr na jejich webové stránky se srpy a kladivy. Diváka musíme přece vystrašit!

Jan Tamáš následoval, byl tázán právě na KSM. Odpověď, že jsme otevřené sdružení a že bychom byli schopni takto spolupracovat i třeba s ODS nebo ČSSD. Otázka i odpověď v zásadě relevantní, avšak tázat se jen na KSM, když v tuto chvíli Iniciativu podporuje už kolem 50 organizací, to mi přijde poněkud účelové.

A místo mě přišel na řadu Martin Bursík, který Mladé zelené označil za radikály, kteří jsou mladí a bouřliví. S dodatkem, že Mladí zelení ani nejsou součástí SZ. Stručně řečeno, Mladí zelení jsou banda mladých lidí, kteří vlastně nevědí co hlásají a se SZ nemají nic společného. V tuto chvíli už jsem nejspíš pro koncept reportáže nebyl důležitý, jelikož MZ, jak na diváka mohlo vyjádření Martina Bursíka působit, nejsou také důležití.

Nakonec jsem tomu i docela rád, že jsem se tam neobjevil, jelikož bych se možná spíš za to styděl -- být součástí takové mediální masáže.

Ale jak tedy dál? Co má Iniciativa Ne základnám! udělat, aby ji začala veřejnoprávní televize brát vážně? Jinou otázkou může být: "Kdo si koupil Českou televizi?"

(Autor je předsedou Mladých zelených)

                 
Obsah vydání       9. 2. 2007
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
9. 2. 2007 Guardian: Proč Češi a Poláci spoléhají na Ameriku
9. 2. 2007 Vědci dokážou změřit lidské úmysly
9. 2. 2007 Otec Tomáš  Koloc
9. 2. 2007 Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč Štěpán  Kotrba
11. 2. 2007 Slova, slova, slova aneb nerozlučný projev vůle Zdeněk  Bárta
9. 2. 2007 Petr Mach se mýlí Ladislav  Metelka
9. 2. 2007 Výkonný ředitel CEP Petr Mach v Lidových novinách: Projev vysokoškolsky vzdělaného ignoranta Jakub  Rolčík
9. 2. 2007 Sporné praktiky exekutorské komory k zamezení diskuse o pochybeních exekutorů v době přípravy novely právní úpravy
9. 2. 2007 Odbory v ČT: Janeček i Rada ČT o Lambertovi věděla
9. 2. 2007 Milicionář Lambert Jiří  Janeček
9. 2. 2007 Rada ČT: Nevyzývejte nás k rezignacím
9. 2. 2007 Kdo si koupil Českou televizi? Josef  Šmída
9. 2. 2007 Brutální a dlouho beztrestný domácí odsouzen za šikanu nájemníků
9. 2. 2007 Názor dne - včerejšího
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
9. 2. 2007 Byli byste na základě současných informací pro stavbu americké radarové základny v České republice?
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 ČeRT - dosavadní průběh diskuse o možné spojení České televize, rozhlasu a tiskové kanceláře
9. 2. 2007 Válka není valčík a není to budování kašen nebo škol, aneb Co s německým ministrem obrany, když nemluví pravdu? Uwe  Ladwig
9. 2. 2007 Golf Michal  Šanda
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy
9. 2. 2007 Proč to před lidmi utajovat?
9. 2. 2007 Veřejný prostor v krabičce cigaret Lukáš  Posolda
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
10. 2. 2007 Omluva Martin  Škabraha
9. 2. 2007 Falešní proroci nové levice - případ Monbiot Michal  Brož
9. 2. 2007 Svět mírových válek Václav  Dušek
9. 2. 2007 Uhnul byste před rozzuřeným býkem? Karel  Dolejší
8. 2. 2007 Co se stane, když v Anglii napadne sníh Alena  Damijo
8. 2. 2007 Prohlášení generálního ředitele ČT
8. 2. 2007 Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil Michal  Brož
8. 2. 2007 Raketová základna musí mít stoprocentní účinnost, jinak je nanic Zdeněk  Wognar
8. 2. 2007 Zákonitý výskyt "melčáků" v ČSSD Stanislav A. Hošek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
8. 2. 2007 Ohmynews: Korejské Britské listy?* Max  Park
8. 2. 2007 Ohmynews: Korean Britské Listy?* Max  Park
7. 2. 2007 Světem se šíří nesmyslný konspirační virus o událostech z 11. září
7. 2. 2007 Peníze jsou relativně podružné Petr  Wagner
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
6. 2. 2007 Pomoc před vyděrači, nabízející neinformovaným chudým "rychlý úvěr"
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce