9. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 2. 2007

Základna, Havel, zklamání a naděje:

Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou

V úterním Právu přišel s podporou plánů USA Václav Havel v textu s názvem "Proč radar přijmout", ve čtvrtečním se nad stavem demokracie v Čechách v opačném duchu zamýšlí filosof Martin Škabraha - "Velký bratr nepláče" s podtitulem "Kritika technokratického rozumu".

Argumenty PRO umístění základen od Václava Havla

V. Havel: "Dnes tedy víme to, že se Spojené státy chystají chránit své vlastní území a totéž zároveň nabízejí zemím západní a střední Evropy."

Komentář: Použitá slova "chránit" a "nabízejí" působí přátelsky, ba až mateřsky, že...

V. Havel: "Víme, že nejde o rakety s hlavicemi, ale pouze o radar..."

Komentář 1: Je zřejmé, že pokud by se USA snažily rozmístit v Evropě rakety prvého úderu, zcela jistě půjde o supertajný plán. Veřejnost bude z takové diskuse zcela jistě vyloučena. V tomto smyslu je informace o "chránících" radarech určena široké veřejnosti, aby snáze přitakala. Jakmile bude kus území ČR oplocen, a stane se tak přísně chráněným vojenským prostorem, nebude již existovat (pochopitelně) nejen žádná veřejná kontrola, ale ani diskuse o tom, zda se na území ČR nacházejí pouze radary nebo již např. rakety s jadernými hlavicemi prvého úderu. V. Havel není a nemůže být garantem faktu, že v dohodnutém vojenském prostoru budou vždy pouze radary.

Komentář 2: Z vojenského hlediska je zničení očí nepřítele "radaru" stejně důležité, jako zničení raketového sila. Slovo "pouze" v této souvislosti není na místě.

V. Havel: "V době, kdy tón euroatlantickým strategickým koncepcím udávají země, jako je Severní Korea či Írán, a kdy se nekontrolovatelně šíří zbraně hromadného ničení a mezinárodní terorismus, po nás naši spojenci už skutečně méně chtít nemohou."

Komentář: Je zvláštní, že USA si vyhlédly právě ČR a Polsko. Nabízí se prosté vysvětlení: Nové členské země EU (ČR a Polsko) jsou ještě nevyzrálé a rozhodnutí o vybudování vojenské základny USA na jejich území, které bezpochyby znamená jasné přitakání zahraniční politice USA, provedou snadno a lehkomyslně, protože obyvatelé těchto zemí jsou ještě zvyklí přijímat rozhodnutí shora bez reptání a především bez účinného odporu. Což asi nelze říct např. o Francii, Itálii nebo Španělsku. Argumentace V. Havla se snaží vytvořit především následující pocit: Každý, kdo nechce přitakat plánům USA na vybudování vojenské základny v ČR je špatný a vlastně nedemokratický člověk. Jsme spojenci USA a odmítat takovou nabídku se přece nedělá...

V. Havel: "1) Evropa nebyla ve dvacátém století schopna řešit ani konflikty, které sama rozpoutala a rozšířila do celého světa. Ani dnes není, a zdá se, že ještě dlouho nebude bez pomoci USA schopna čelit civilizačním hrozbám 21. století, zejména vojenským."

Komentář: Argumentovat tímto způsobem je zcela pochybné. Se zcela stejnou vážností můžeme prohlásit pravý opak: Jedině díky moudré a prozíravě opatrné a především neagresivní politice evropských zemí se doposud na světě nerozpoutalo jaderné peklo. V. Havel zde opakovaně znovuvytváří představu, že jedině díky USA je svět lepší. Utrpení a smrt statisíců obyvatel americké války ve Vietnamu je zapomenuto (http://cs.wikipedia.org/wiki/Válka_ve_Vietnamu) stejně jako testování moderních grafitových bomb v Jugoslávii (též útok na budovu tamní televize) -- co na tom, že dnes jsou naopak ze svých příbytků vyháněni Srbové... Média často uvádějí počty mrtvých amerických vojáků v Iráku, ale zda zahynulo skrze "zavádění demokracie" (ve skutečnosti mocenský akt na ovládnutí nerostných surovin) 100 000 nebo již 200 000 obyvatel Iráku se z českých médií nedozvíme. Přes toto neomluvitelně barbarské jednání a chování V. Havel (stejně jako Cyril Svoboda, Ondřej Neff, Roman Joch a další) nechce vidět prostou pravdu, že USA nejde v prvé řadě o lidská práva a demokracii -- ale především o vlastní prospěch. -- Nebuďme tedy naivní, že USA jsou charitativním spolkem, který pomáhá lidem -- jak se nám snaží tuto vojenskou hypervelmoc vykreslit V. Havel.

V. Havel: "2) Tvrzení, že Česká republika nemá uzavírat bilaterální smlouvu se Spojenými státy, ale jako členská země by měla využít společné obrany Severoatlantické aliance, je absurdní především proto, že americký projekt je koncipován jako první krok k obraně celého euroatlantického prostoru. Bez amerického projektu nevznikne v budoucnu ani obranný systém NATO."

Komentář: Až neuvěřitelné tvrzení. Pokud je ČR členskou zemí EU (tak je nebo není?) je zcela nepochybné, že takováto dohoda se napřed dohodne na úrovni vládních zastoupení EU a USA.

V. Havel: "3) Rusko je v rámci partnerských vztahů s NATO o všem informováno již dávno. Nejde o žádný počátek závodů ve zbrojení, samo si je velmi dobře vědomo, že podobný obranný systém musí mít samo také, a to především proti státům, do nichž po rozpadu Sovětského svazu odešli jeho někdejší a doma náhle nepotřební jaderní vojenští experti."

Komentář: Stačí si prohlédnout zprávy o reakci Ruska a hned zjistíme, že argument V. Havla je vymyšlený: ZDE ZDE ZDE ZDE.

V. Havel: "4) Referendum o umístění jednoho jediného radaru je poněkud kuriózní představa. Jsem příznivcem referenda, ale ve zcela jiných záležitostech. Rozhodnutí o radaru je zjevně úkolem vlády a parlamentu, jimž jsme starost o svou bezpečnost svěřili. Svrchovanost České republiky nebude nijak dotčena. Rozhodně ne víc než zahraničními držiteli akcií našich strategických petrochemických podniků. Vyhlásit referendum v této věci by znamenalo zpochybnit vlastní mandát, manifestovat nedůvěru k vlastní kompetenci a v posledku i zpochybnit výsledky voleb."

Komentář: "Referendum (...) je kuriózní představa..." -- raději bez komentáře. Pokud má mít referendum smysl a význam, tak zcela nepochybně v zásadních a důležitých otázkách - pobyt cizích vojsk je nepochybně jednou z nich. Referendum o tom, zda mají stát kontejnery na odpadky spíše u školy nebo u místní prodejny tu přece řešit nebudeme. Proměna bývalého demokrata Václava Havla v člověka, který dokáže tak nekonečně lehce a prostě upřít lidem jejich základní demokratická práva, tedy mít na podstatné věci společenského dění vlastní názor a také (a především!) jej prakticky uplatňovat, je nejen alarmující (hle, jak mocně působí mechanismus slávy a moci), ale také především velmi smutná.

V. Havel: "5) Spojenecká smlouva s demokratickým partnerem z nás žádného vazala neudělá. Vazaly, odkázané na milost a nemilost ostatních, budeme naopak tehdy, nebudeme-li včas připraveni na skutečná budoucí možná nebezpečí."

Komentář: Zde se V. Havel pro změnu uchýlil k zastrašování. Ten, kdo nechce základnu USA v ČR, bude nepochybně vazalem odkázaným na milost či nemilost... Jen mimoděk se ptám: Koho vlastně? Německa? Francie? Maďarska? Slovenska? Nebo snad Íránu? A není to náhodou přesně naopak, že právě skrze slova "velkého humanisty" se vytváří doposud neexistující nepřítel?

Technokraté Martina Škabrahy

Oproti hrubě manipulujícímu textu českého Václava Havla, je čtvrteční text filosofa Martina Škabrahy nadějí, že nové generace najdou dostatek energie pojmenovávat přítomné děje s takovou razancí, aby jejich slovo dokázalo oponovat starým "velkým" technokratickým autoritám, které svět ženou dála dál svým vlastním tak podivně pragmatickým směrem. Často jej provází smrt. Ostatně o tom, o co přesně kterému autorovi jde, si v tomto okamžiku může každý udělat vlastní názor. Oba texty jsou (zatím) na internetu dostupné.

                 
Obsah vydání       9. 2. 2007
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
9. 2. 2007 Guardian: Proč Češi a Poláci spoléhají na Ameriku
9. 2. 2007 Vědci dokážou změřit lidské úmysly
9. 2. 2007 Otec Tomáš  Koloc
9. 2. 2007 Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč Štěpán  Kotrba
11. 2. 2007 Slova, slova, slova aneb nerozlučný projev vůle Zdeněk  Bárta
9. 2. 2007 Petr Mach se mýlí Ladislav  Metelka
9. 2. 2007 Výkonný ředitel CEP Petr Mach v Lidových novinách: Projev vysokoškolsky vzdělaného ignoranta Jakub  Rolčík
9. 2. 2007 Sporné praktiky exekutorské komory k zamezení diskuse o pochybeních exekutorů v době přípravy novely právní úpravy
9. 2. 2007 Odbory v ČT: Janeček i Rada ČT o Lambertovi věděla
9. 2. 2007 Milicionář Lambert Jiří  Janeček
9. 2. 2007 Rada ČT: Nevyzývejte nás k rezignacím
9. 2. 2007 Kdo si koupil Českou televizi? Josef  Šmída
9. 2. 2007 Brutální a dlouho beztrestný domácí odsouzen za šikanu nájemníků
9. 2. 2007 Názor dne - včerejšího
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
9. 2. 2007 Byli byste na základě současných informací pro stavbu americké radarové základny v České republice?
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 ČeRT - dosavadní průběh diskuse o možné spojení České televize, rozhlasu a tiskové kanceláře
9. 2. 2007 Válka není valčík a není to budování kašen nebo škol, aneb Co s německým ministrem obrany, když nemluví pravdu? Uwe  Ladwig
9. 2. 2007 Golf Michal  Šanda
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy
9. 2. 2007 Proč to před lidmi utajovat?
9. 2. 2007 Veřejný prostor v krabičce cigaret Lukáš  Posolda
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
10. 2. 2007 Omluva Martin  Škabraha
9. 2. 2007 Falešní proroci nové levice - případ Monbiot Michal  Brož
9. 2. 2007 Svět mírových válek Václav  Dušek
9. 2. 2007 Uhnul byste před rozzuřeným býkem? Karel  Dolejší
8. 2. 2007 Co se stane, když v Anglii napadne sníh Alena  Damijo
8. 2. 2007 Prohlášení generálního ředitele ČT
8. 2. 2007 Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil Michal  Brož
8. 2. 2007 Raketová základna musí mít stoprocentní účinnost, jinak je nanic Zdeněk  Wognar
8. 2. 2007 Zákonitý výskyt "melčáků" v ČSSD Stanislav A. Hošek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
8. 2. 2007 Ohmynews: Korejské Britské listy?* Max  Park
8. 2. 2007 Ohmynews: Korean Britské Listy?* Max  Park
7. 2. 2007 Světem se šíří nesmyslný konspirační virus o událostech z 11. září
7. 2. 2007 Peníze jsou relativně podružné Petr  Wagner
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
6. 2. 2007 Pomoc před vyděrači, nabízející neinformovaným chudým "rychlý úvěr"
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
9. 2. 2007 Pro raketovou základnu, nebo proti ní? Václav  Žák
9. 2. 2007 Byli byste na základě současných informací pro stavbu americké radarové základny v České republice?   
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
9. 2. 2007 Guardian: Proč Češi a Poláci spoléhají na Ameriku   
9. 2. 2007 Otec Tomáš  Koloc
9. 2. 2007 Radar v Nepolisích: Jak jsem si jel prohlédnout fotbalový míč Štěpán  Kotrba
8. 2. 2007 Americká základna v ČR: Jde o obchod   
8. 2. 2007 Raketová základna musí mít stoprocentní účinnost, jinak je nanic Zdeněk  Wognar
7. 2. 2007 Základna se bude řešit mezi USA a Ruskem, v NATO i v Moskvě   
6. 2. 2007 Ne!   
5. 2. 2007 Demokracie pod policejním drobnohledem Štěpán  Kotrba
5. 2. 2007 Pomůcka nerozhodnutému občanovi - ANO v otázce radarové základny   
5. 2. 2007 Zásadní otázky o základně, které je třeba zodpovědět Pavel  Čámský
5. 2. 2007 Proti základně, ne proti Americe! Ivan Odilo Štampach

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2007 Václav Havel: Naši spojenci po nás už skutečně méně chtít nemohou Michal  Rusek
1. 11. 2006 Korejská bomba Thomas  Franke
18. 10. 2006 V zákulisí severokorejského jaderného programu Daniel  Veselý
14. 10. 2006 Rada bezpečnosti OSN schválila sankce proti Severní Koreji   
13. 10. 2006 Co se stane po pádu severokorejského režimu?   
11. 10. 2006 Jaderná Severní Korea Oskar  Krejčí
11. 10. 2006 Jaderná politika Severní Koreje vůbec není iracionální   
11. 10. 2006 Severní Korea: Americký nátlak by znamenal válku   
10. 10. 2006 Bush požaduje zásah proti Severní Koreji   
10. 10. 2006 Guardian o "provokativním aktu" Severní Koreje   
27. 9. 2006 Nezúčastnená politika -- antisystémové hnutie privilegovaných Radovan  Geist
17. 8. 2006 Rakety "darebáckých států" používají kapalná paliva a mezikontinentální balistické rakety nelétají podle pravidel civilních kosmických letů Karel  Dolejší
1. 7. 2006 Korejská umanutost a mezilidské vztahy Jan  Čulík
26. 6. 2006 Severní Korejci nejspíše rozhodnou, zda budou na českém území americké rakety Štěpán  Kotrba
10. 1. 2006 Potřeba mezinárodně zavrhnout zločiny totalitních komunistických režimů