8. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2007

Uměle vytvářené potřeby

Rostoucí ekonomika, růst výroby a zvyšující se spotřeba je pro výrobce a obchodníky dobrá zpráva. Ale na tuto skutečnost je možné a dobré pohlédnout také z jiného pohledu. Většině z nich je jedno jaké vlivy vyvolává rostoucí výroba na těžbu surovin, na přírodu, na ekologii a potažmo na celý další vývoj civilizace. Ono totiž, jak je známo, všechno se vším souvisí.

Vůbec nic nelze namítat proti výrobě zboží a všech dalších potřeb člověka, pokud je skutečně potřebuje, potravin, které ho živí, strojů, které mu usnadňují práci a pomáhají mu žít v nesnadných přírodních podmínkách, odstraňovat následky přírodních i jiných katastrof. Zboží a předměty, které mu život zpříjemňují a dělají hodnotnějším, bohatším a smysluplnějším. To je také smyslem lidských aktivit a snah po dalším rozvoji a naplňování jeho tužeb a přání.

Tak zvaný bohatý sever světa, a tam naše země patří, se dostal do stadia, kde se výroba natolik povznesla, že je schopen uspokojovat potřeby, tužby a přání lidí a celé společnosti. Ta společnost je spotřební, konsumní, ale ne všichni její členové mají stejné podmínky a možnosti si své potřeby uspokojovat. A na takové právě číhají nenasytní obchodníci, banky a další. S velikou reklamou, hlasitými a viditelnými poutači nabádají, jen aby si " vážení" zákazníci a klienti koupili vše, co se jim líbí a tak bez velikého váhání,aby si splnili svá přání a vyrovnali se svým sousedům a těm "úspěšnějším", kupují na dluh, půjčují si od bank, od všelijakých firem a lichvářů. A nemusejí ani hned platit. Banky, obchodní řetězce a i další "šibalové" jim půjčí. Kupte dnes a platit budete zítra, za rok a tak podobně. Lidé, nejen u nás, ale u nás je to nyní velmi rozšířené a oblíbené, kupují a kupují. Naše populace, rodiny i jednotlivci jsou v současné době zadluženy stovkami miliard korun. Snadno se půjčuje, hůře se dluhy splácí.

Potvrzují to i stále větší počet exekucí, odklady splátek a zhoršující se situace tisíců rodin i jednotlivců, počet sebevražd a jiných neblahých konců, jako jsou rozvody, narušené mezilidské vztahy a směřování naší společnosti ne právě k těm opravdovým hodnotám.

Mezi bohatými a chudými se rozvírá propast, mezi těmi, kdo mají takřka vše co je na trhu a co osvědčuje alespoň navenek jejich bohatství, úspěšnost a postavení. Ale ne všichni co se mohou chlubit těmito majetky na to mají. K těm patří ti chudší, avšak bohatí na dluhy a závazky, které se táhnou za nimi.

Jednou z příčin je právě umně vyvolávaná poptávka, uměle vytvářené potřeby. Jsou to ve skutečnosti liché potřeby. Tento rys naší "moderní" společnosti je nelogický, přírodu devastující, lidem, národům a obyvatelům Země, civilizaci, národním i nadnárodním kulturám škodící. Lidé v bohaté společnosti nepotřebují všechno co se nabízí a vyrábí. A naopak v chudých zemích nemají všichni jejich obyvatelé ani ty nejnutnější potřeby životní, natož předměty, které by jim zpříjemňovaly a obohacovaly jejich život. Uměle vytvářené potřeby v bohatých zemích a k těm naše země patří, jsou liché, deformující přirozenost člověka jeho vlastnosti a charakter i mezilidské vztahy.

Masy vyráběného a vyrobeného zboží zahlcují naše domy, domácnosti, okolí, města i další prostory, které by měly být čisté, sloužící našim dobrým pocitům a pohodě.Zahlcují naše myšlení, povahy, narušují náš klid, rovnováhu, nadhled. To výrobcům a obchodníkům nevadí. Je zajímá především zisk, jejich obohacení a ten rozděluje lidi. Vývoj světa a společnosti je nerovnoměrný. Touha po zisku, penězích a tím i moci je podivně směrována. Povětšině tam,, kde jsou hromady peněz největší. Humánní povědomí těch, kteří přemýšlí to již v podstatě zmapovalo. Jsou to oblasti obchodu s drogami, zbrojní průmysl, farmacie, obchod s bílým masem, vykořisťování dětí a jejich zneužívání-pedofilie, drancování přírody, deštných pralesů i lesů, přírodních zdrojů ropy, plynu , aniž by byla přijímána odpovídající opatření na jejich nápravu.

Přes všechny tyto neradostné skutečnosti existuje stále šance a možnost ovlivnit toto směrování světa a jeho vývoje směrem k pozitivnímu. Mohou to změnit zase jenom lidé. Ta většina, která vytváří materiální hodnoty a není deformována touhou po mamonu, která má v rovnováze myšlení a cit. Protože svět je hlavně pro tuto většinu stvořen a určen.

                 
Obsah vydání       8. 2. 2007
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy
8. 2. 2007 Opona
8. 2. 2007 Popírání jako blasfémie
8. 2. 2007 Prohlášení generálního ředitele ČT
8. 2. 2007 Kdo je Godot: Atomová energie nebo obnovitelné zdroje? Hermann  Scheer
8. 2. 2007 SIEMENS: Černé mraky nad monstrem Igor  Záruba, Petr  Němec, Petr  Korbel
8. 2. 2007 Zákonitý výskyt "melčáků" v ČSSD Stanislav A. Hošek
8. 2. 2007 V lednu bylo v České republice vykázáno 89 násilných osob
8. 2. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
8. 2. 2007 Ohmynews: Korejské Britské listy?* Max  Park
8. 2. 2007 Ohmynews: Korean Britské Listy?* Max  Park
7. 2. 2007 Do důchodu v devětapadesáti, aneb kolektivní ztráta smyslu pro realitu Uwe  Ladwig
7. 2. 2007 Peníze jsou relativně podružné Petr  Wagner
8. 2. 2007 Uměle vytvářené potřeby Milan  Dubský
8. 2. 2007 Americká základna v ČR: Jde o obchod
8. 2. 2007 Raketová základna musí mít stoprocentní účinnost, jinak je nanic Zdeněk  Wognar
8. 2. 2007 Palestina pod lupou Daniel  Veselý
8. 2. 2007 Invazi na Kubu Kennedy ve skutečnosti zdědil Michal  Brož
8. 2. 2007 Jen jestli to bude stačit Zdeněk  Musil
7. 2. 2007 Al Gore: Nepříjemná demagogie Michal  Petřík
7. 2. 2007 Británie pod útokem bomb v poštovních balíčcích
7. 2. 2007 Světem se šíří nesmyslný konspirační virus o událostech z 11. září
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
7. 2. 2007 Meze podbízivosti Darina  Martykánová
6. 2. 2007 Pomoc před vyděrači, nabízející neinformovaným chudým "rychlý úvěr"
7. 2. 2007 Skotsko bude preventivně předepisovat léky proti chorobám srdce půl milionu svých občanů
7. 2. 2007 Zemřel Alfred Worm: Novinářem člověk zůstává až do konce svého života Richard  Seemann
6. 2. 2007 Mezistátní kšefty s nevinnými životy Egon T. Lánský
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce