Momentky ze Somálska

6. 2. 2007 / Daniel Veselý

Americká podpora křesťanské Etiopie při invazi do Somálska, s dolarovou pomocí a poskytnutím válečných letounů, s cílem vypudit islámskou vládu, se dá kvalifikovat jako vážné porušení Charty OSN a válečný zločin.

Tento krok jen přispěje k zvýšenému rekrutu do řad Al-Káidy, jelikož byl podstoupen s účelem ospravedlnit celou akci pod zástěrkou boje proti terorismu. Nicméně Al-Káida operovala v Somálsku již před převzetím moci vládou Islámských soudů. V současnosti ale nelze na území Somálska nalézt tréninková centra Al-Káidy, ačkoliv podle Johna Negroponteho existují ve spřáteleném Pákistánu.

Spojené státy podporovaly etiopskou vládu premiéra Melese Zenawiho, který s pomocí represivních složek nechal po zfalšovaných volbách ve svůj prospěch v roce 2005 zmasakrovat dvě stovky politických odpůrců, a 80 000 dalších bylo uvrženo do žaláře.

Mezitím nahradily Islámské soudy v Somálsku slabou vládu, která nebyla s to zkonsolidovat pořádek v zemi za situace občanské války mezi klanovými warlordy, která mořila Somálsko po odstranění proamerického tyrana Siada Barreho v roce 1991. Dnešní militaristický pokus odstranit islamistickou vládu hrozí přerůst v další civilní válku, neboť se svržená vláda bude snažit znovu chopit moci.

Bitva o Mogadišo v roce 1993 a vůbec celá americká vojenská přítomnost v Somálsku si podle interních informací CIA vyžádala 7 až 10 000 lidských životů, včetně 34 amerických vojáků.

Za přetrvávající krize je možno snadno předvídat, kdo bude držet v oblasti prst na spoušti a kdo získá navrch. Pravděpodobně Al-Káida, jež může současnou US/etiopskou agresi využít propagandisticky ve svůj prospěch. Násilnosti patrně vženou více zoufalých a bezprizorných domorodců do vlčí náruče Al-Káidy.

Američané považují Africký roh za výsostně důležitou, strategicky i ekonomicky cennou oblast, jak je snadné zjistit, neboť tato skýtá panenská ropná naleziště, a jen letmý pohled na mapu nás v tomto může utvrdit.

Tak či onak, světové supervelmoci v žádném případě o dodržování lidských práv v Somálsku nejde; běží tu o šablonu, již je třeba opsat, podobně jako v případě vpádu do Iráku nebo v případě možného napadení Íránu.

 

 

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 3.1. 2017