31. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 1. 2007

Česká pravice i levice se chovají k životnímu prostředí stejně bezohledně

Komunisté jsou v Česku nejprotiekologičtější politickou silou

Vážený pane Březino,

děkuji Vám za Vaší odpověď, ačkoli se v mnohem mýlíte.

1) Ač otevřený kritik nenávistné komunistické ideologie (třídní boj, znárodňování atd.) i zločinné komunistické praxe (masové vraždění, koncentráky, masové okrádání, policejní totalita atd.) nepatřím na opačnou stranu pomyslneého politického spektra. Právě proto měřím komunistické i nacistické diktatuře a ideologii podle vykonaných činů a nikoli podle údajných dobrých úmyslů, do kterých komunisté a nacisté svou touhou po neomezené moci maskují. Slepota vůči zločinům komunistů nebo nacistů (i jiných diktatur -Chile, Kuba, Barma atd. ) je dle mého důvod k zamyšlení. Jsou Vám snad zločiny komunistů sympatické, že je odmítáte porovnávat se srovnatelně ohavnými zločiny nacistů? Mě politické názory by na pomyslném pravo-levém spektru zřejmě spadly kamsi do středu :-)

2) Stydíte-li se za to, že komunisté jsou komunisté, soudruzi soudruhy, marxisté marxisty, mládežničtí funkcionáři mládežnickými funkcionáři, agenti agenty - nemohu Vám pomoci. Mým cílem nebylo nikoho denenuciovat a priori. Jestliže lidé jako Filip nebo Gorbačov prakticky celý svůj život strávili angažováním v komunistické straně a jestliže se ve společnosti domohli svého postavení šéfováním komunistické strany, tak proč by mělo být zavádějící charakterizovat je jako (ex)soudruhy? Proč a komu vadí připomenout KGBáckou minulost prezidenta Putina a jeho kolegů, když právě práce pro KGB byla evidentně vstupenkou do ruské mocenské elity pro tisíce Putinových kolegů z petrohradské KGB? Na tom není nic ideologického ani nebezpečného. Nebezpečné je tvářit se, že tomu tak není.

3) Já jsem nikdy StBákům, současným ani bývalým komunistům neupíral činění čehokoli. Leč stejně tak by komunisté a StBáci neměli zpochybňovat právo kohokoli o jejich minulosti se kriticky vyjadřovat. Stejně tak se mi jeví pochopitelně, že řada lidí odmítá, aby se křiváci, kteří dnes lžou a nedávnou udávali své blízké tajné policii, nepodíleli na vedení naší společnosti a aby vláda v této zemí nebyla závislá na nenavistné komunistické ideologii ani na spolupracovnících totalitní tajné policie.

4) Mám pocit, že na BL jsou komunisté a StBáci spíše obhajováni, takže jejich kritikou jsem vystavil nevystavil denunciací je jako spíše svou osobu - pár sprostých anonymů od komunistických fanoušků dostanu prakticky vždy, kdy si dovolím se kriticky zmínit o KSČ(M) nebo StB. Stačí se podívat, kolik příspěvků na BL píšou stávající a bývalí komunisté :-)

5) Není pravda, že díky megalomanským projektům komunistů máme čím svítit, ale máme "díky" těmto projektům jedno z nejzničenějších životních prostředí v Evropě. Vinou komunistické megalomanie (a neochoty ke změně po roce 1989) máme patrně největší spotřebu energie v Evropě v poměru k výkonu naší ekonomiky. Mohu Vás ubezpečit, že ke svícení by nám už dnes postačily jen existující obnovitelné zdroje elektřiny :-)))

6) Ekologická (a jiná) zvěrstva nečiní žádný imaginární KAPITÁL, ale konkrétní lidé. Chamtiví, bezohlední a arogantní mohou být nejen miliardáři, ale také komunisté, kteří po desetiletí plundrovali více než šestinu světa. Komunisté se chovali a nadále chovají v tomto ohledu jako pozoruhodně bezohlední barbaři. Mnohdy ekologické katastrofy nezpůsobuje touha po zisku, ale obyčejná lidská nezodpovědnost nebo hloupost. Obvykle se příčiny kombinují. Není náhodou, že právě komunisté vybudovali v Čině jeden z nejbezohlednějších "kapitalistických" systémů, který právě pracuje na zřejmě největší ekologické katastrofě moderních dějin. Míra a rychlost zamořování vody, vzduchu a půdy v Číně řízené komunisty jsou opravdu úděsné. A může jít o katastrofu globálního rozměru, protože už dnes se zamoření vzduchu v Číně dá prokázat dokonce na západním pobřeží USA :-(

7) Mohu Vás ubezpečit, že ekologickým problémům se věnuji již cca 18 let. Mnoho let jako dobrovolník a nyní jako profesionál. A se vší odpovědností si troufám prohlásit, že česká pravice i levice se k životnímu prostředí chovají přibližně stejně bezohledně a stejně málo udržitelně. Mýtus o údajně zelenosti levice vychází z toho, že po roce 1968 mnozí frustrovaní radikální levičáci ztratili v západní Evropě naději v sociální demokracii a podíleli se tak na postupném zrodu nového politického proudu, pro který se časem profiloval jako Strany Zelených (ekologické problémy však byly původně jen jednou z mnoha témat vznikajícího politického hnutí). Leč ekologické problémy nejsou ideologicky ani vpravo ani vlevo. K řešení těchto problémů lze užít nástroje bližší pravici (ceny, trh atd.) či levici (zákazy, příkazy, subvence atd.), ale lze dobře doložit, jak je jedno bez druhého neefeektivní. Bohužel právě má zkušenost s českými komunisty je opravdu tristní. V Česku jsou dne dle mého nejprotiekologičtější politickou silou.

P.S. Také neznám rozsudek soudu, který by říkal, "že Vojtěch Filip je lhář a udavač. Ale někdy stačí používat svůj rozum. Také neznám žádný rozsudek soudu, že Stalin byl masový vrah a despota nebo že se Země točí kolem Slunce, a přesto si obojí troufnu prohlásit se zcela čistým svědomím. Doporučuji přečíst si dokumenty potvrzující, že soudruh Filip podepsal závazek tajné komunistické policii, že udával StB své kolegy a že si dokonce za své udavačství nechal platit. A porovnáním s tvrzeními soudruha Filipa dojde k názoru, že byl nejen UDAVAČEM tajné policie, ale že JE také nehorázným lhářem :-(((

Je smutné, že to většině komunistů nevadí, ale říká to hodně o "etice" této strany :-)

                 
Obsah vydání       31. 1. 2007
31. 1. 2007 Evropa se obává amerického útoku na Írán
31. 1. 2007 Oznámení o rozhodnutí...
31. 1. 2007 Washinton Post: Proti americkým raketám ve východní Evropě protestují místní lidi i Rusko
31. 1. 2007 Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? Stanislav  Kaucký
31. 1. 2007 Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Balistické rakety už nejsou v Česku dávno ! Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Chci to slyšet Jan  Skácel
31. 1. 2007 Poslední zhasne! Jan  Stejskal
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
31. 1. 2007 David Ray Griffin, Nový Pearl Harbor Nikola  Čech
31. 1. 2007 Mez slušné diskuse
31. 1. 2007 Česká pravice i levice se chovají k životnímu prostředí stejně bezohledně Miroslav  Šuta
31. 1. 2007 Byl komunismus lepší než kapitalismus? Uwe  Ladwig
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
30. 1. 2007 Nové americké vojenské základny: Vedlejší efekt nebo příčiny války?
31. 1. 2007 "NE!" americké základně znamená "NE!" Americe? Miloš  Dokulil
31. 1. 2007 Kdo je odborníkem? Antonín  Hubený
31. 1. 2007 Pan Cvek by měl přestat hledat trojského koně, kde již není Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Skleněné korálky... Michal  Rusek
30. 1. 2007 Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary Egon T. Lánský
29. 1. 2007 Česká republika je jediným státem EU, který nepodporuje činnost Mezinárodního trestního soudu
30. 1. 2007 Několik poznámek k diskusi o základnách Michael  Kroh
30. 1. 2007 Homosexualita v demokracii aneb vůle k soužití Darina  Martykánová
30. 1. 2007 Jednání o mezinárodním obchodu se točí dokola Ludmila  Štěrbová
30. 1. 2007 Všem, koho to může zajímat: O případu Adély Rajdlové
30. 1. 2007 Role šumperského rodáka při holocaustu Jiří  Glonek
29. 1. 2007 Maginotova linie nad oblaky aneb Pro pocit jistoty Karel  Dolejší
29. 1. 2007 České dráhy: Psycholog Matoušek a psychologie železničního zdravotnictví Naděžda Vodsloň Chorkovská
29. 1. 2007 Mají rozhodnout o základně politici a vojáci, anebo občané-voliči? Miloš  Dokulil
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce