8. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 1. 2007

KOMENTÁŘ

Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku

Když Britské listy 9. 7. 2004 prozradily utajenou snahu některých českých armádních činitelů pořídit si americkou raketovou základnu na české území, netušily, jakou kampaň to rozpoutaly. Původně to vypadalo jako horlivě tupé překročení pravomoci několika vojáků a několika servilních českých diplomatů ve Washingtonu v reakci na americkou Strategii národní bezpečnosti . Jednotliví Hujerové se najdou vždy a všude... Do chvíle, než se ukázalo, že za zády občanů, vlády i parlamentu vyjednávali nejen rozvědčíci a vojáci, ale tiše přihlíželi i někteří politici.

Proamerický ministr zahraničí Cyril Svoboda čelil poté rozhořčeným poslancům ve sněmovně při interpelacích na téma "americká základna v Česku". Čelil i předsedovi své strany a bývalému náměstku ministra obrany Kalouskovi, který prohlásil, že pokud be se o něčem takovém uvažovalo, muselo by dojít k širokému politickému i společenskému konsensu a následně souhlasu parlamentu. ". V parlamentu zaznělo z mnoha úst, že americká vláda se vyjádří teprve na podzim , zda vůbec nějakou základnu stavět chce , a pokud ano, tak řekne, kde. Pak měla následovat oficiální žádost sněmovně. A pak měla teprve následovat diskuze - o konkrétním návrhu. Léto prošlo bouřlivými politickými turbulencemi po vítězně patovém výsledku voleb, podzim nebyl lepší. Nastala zima, která ač mírná, politická srdce k jakékoliv většinové koalici nerozehřála.

Dalo se čekat, že ať už volby dopadnou jakkoliv, k prosazení tak zásadního kroku by bylo vyžadováno referendum, a pokud ne referendum, pak by musel být přijat ústavní zákon. Referendum o americké základně potřebuje informace, ale pravdivé.

NATOAKTUAL: Protiraketová základna v Česku ZDE

Za situace, kdy ČSSD řekla raketové základně nikoliv, KSČM tvrdila totéž a navíc rozhořčeně, promodralým Zeleným souhlas vymluvili jejich evropští kolegové, aby je nemuseli exkomunikovat z rodiny evropských zelených stran, lidovci čekali jak to dopadne aby byli ve vítězné koalici, Greenpeace i další mezinárodní organizace odsoudily základny jako destabilizační prvek evropské, už tak napjaté politiky, je přijetí ústavního zákona bez nějakého "barevného" státního převratu prakticky nemožné. Rusko vyjádřilo své obavy - nejen z toho, že prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA a nikdo v okruhu 5000 kilometrů není nadšen, že by mu měly padat na hlavy zbytky něčích raket, které by se čirou náhodou střetly právě nad jeho hlavou. Londýn se vykroutil jak užovka, aby Američané nechtěli základnu stavět někde na doverském pobřeží - hned poté, co Blair tajně dovolil Bushovi umístit v Británii raketový obranný systém... Česko ani okolní státy rakety či s nimi spřažený radar neochrání, jen z nich učiní cíl prvního pořadí. V čím zájmu a proti komu je "protiraketový štít", to už si čeští vojenští odborníci s proamerickými žurnalistickými propagandisty vysvětlili na stránkách médií . Z politických subjektů přivítali americké rakety pouze občanští demokraté. Jak by ne. Vrazit klín do konzistentní společné zahraniční politiky Evropské unie byl vždy cíl euroskeptické ODS. Rozbít "omezující" a "svazující" pravidla Evropské unie a učinit z ní pouze zónu bilaterálních smluv nadnárodních korporací a zónu volného obchodu byl sen všech ultraliberálů - zastánců trhu bez přívlastků. Sen o nadvládě nikým a ničím neregulovaného kapitálu nad demokracií lidu. Podzim demokracie a politická pornografie... Globální bezpečnostní prostředí se ale mezitím změnilo... Americká diplomacie si v Česku nepomohla ani americkým lobbistou Alexandrem Vondrou na místě českého ministra zahraničí. Mandát prvního pokusu o vládu trojkoalice pod vedením ODS skončil dřív, než začal. Mandát druhé vlády ještě ani nezačal. K mandátu třetí vlády pod vedením ČSSD je ještě daleko, stejně jako do velikonoc. Z podzimní oficiální žádosti USA tak raději nebylo nic. Ze zimní také ne. Dohadovat se a dohodnout se s někým, kdo zítra skončí v opozici není diplomatická výhra, ale trapas.

Druhý, daleko logičtější termín americké oficiální žádosti měl být totiž po summitu NATO v Rize. Čeští občané se ale vyjádřili na podzim dost jasně. Naprostá většina při vzpomínce na rakety ruské ty americké odmítla. Za domem by je mít nechtěli. I když se poněkud falešně tvrdilo poněkud obstarožní heslo, že "rakety brání mír" a tyto jsou navíc "obranné" a ne "útočné"... NATO potvrdilo pouze, že americký systém není systémem NATO. Americký trapas. Euroatlantický.

Proper Way

Ostudně servilní "Dopis osmi" na podporu útoku na Irák zůstal Černým Petrem v rukou bývalého prezidenta Václava Havla stejně, jako jeho newspeakový termín o "humanitárním" bombardování a definitivně ho v Evropě jako politika a ikonu "sametové" revoluce znemožnil. Klaus je ve svých vyjádřeních k zahraniční politice a Spojeným státům zvláště velmi obezřetný. Mezitím čas plynul. Poslední legitimní prezident Iráku Saddám Hussein byl souzen svými odpůrci - Kurdy a popraven svými odpůrci - šíity. Iráčané mají svého hrdinu. Invaze do Iráku přinesla své ovoce i své rakve. Těch, které stěhovala americká armáda, bylo dodnes 3000. Nepohřbených Iráčanů, rozmetaných náložemi náboženské války, bylo více než dvěstěkrát víc. Celkem už mělo podle některých zdrojů zahynout 650 000 osob od roku 2003. Islamisté mají novou ikonu, nového mučedníka v boji proti Šejtánovi - Saddáma. Méně radikální ikonu než byl Ajman Zavahrí či Usáma bin Ládin, stále hledaný a stále se skrývající kdesi v afghánských horách. Americký generál pravil: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak".

Nyní ovšem americké volby roztřásly Bílý dům strachem , že budou muset spadnout další americké mrakodrapy, aby "válka proti terorismu" udržela Bushe v křesle ještě další volební období. Prozatím to tak nevypadá. Nejlépe by bylo, kdyby vybuchl tunel spojující pod vodou Británii s Francií. Americké volby ukázaly, stejně jako přinášení demokracie do Iráku na pásech tanků, že takhle to už dál nejde. Demokratický Kongres a republikánská administrativa se učí francouzské kohabitaci. Dočasně. Navíc - v roce 2009 dojde k vypršení lhůty smlouvy o snížení stavu nukleárních zbraní a jejich kontrole - START. Co bude potom? Svět dvou bloků už dnes neexistuje. V jaderném klubu jsou mnozí a mnozí přibudou.

Z republikánských válečných plánů jsou trosky. Usáma se v afghánských horách směje a dolů posílá videokazety pro al-Džazíru. Z "blitzkriegu" v Iráku se stal Vietnam. Dynamitové nálože vybuchují každý den. Efektivní guerillová národně osvobozenecká válka pokračuje s neztenčenou silou a jen tak neskončí. Dynamit, samopal a pancéřovku do každé domácnosti - to byl nejspíš poslední rozkaz Saddáma před začátkem americké invaze. Dejte zbraně lidu... Demokraté nyní navíc rozbili Bushovu představu o posílení armády v Iráku o další desítky tisíc mužů. Proč nechat umírat další stovky mladých Američanů? Vše směřuje k urychlení odchodu amerických jednotek a seškrtání vojenských výdajů na budoucí díly napínavého seriálu, zvaného válka o ropu. "Namísto nasazení věčího počtu vojáků by měl prezident Bush iracké vládě vysvetlit, že přišel čas, aby přebrala věčší odpovednost za svoji budoucnost a oznámit jí, že v nasledujících čtyřech až šesti měsících začne fázový přesun našich vojáků," řekl lídr amerických demokratů v Senátě Harry Reid. Je dobojováno. Amerika prohrála. Zvýšila napětí v celém regionu, sjednotila muslimy všech středovýchodních a arabských zemí. Každý, komu vojáci loutkové vlády umučili někoho z příbuzných, se bude chtít pomstít. Z bývalé Sadámovy říše odešli Španělé, Italové, odcházejí Slováci i další. Koalice poslušných se rozpadla, neboť nikdy nebyla spojena zájmy států, ale pouze jednotlivých politických stran či politiků. Jen Amerčičané měli důvod - lacinou ropu. Doposud v Iráku zůstávají Britové, ale čím více se budou blížit volby v Londýně, tím více se nachýlí radikální obrat britské zahraniční politiky. Představa, že by všichni, kteří demonstrovali proti válce v Iráku v londýnských ulicích a parcích, volili jiné politiky, je pro současného majitele klíčů od Downing Street docela děsivá. Demokraté v USA také nebudou chtít opakovat Bushovy chyby a v změně zahraničního kurzu se budou snažit o smíření s Evropou. Německo se nikdy k iráckému dobrodružství nepřipojilo. Horizont šesti měsíců je reálný pro výbuch násilí, které zavládne v celém regionu po odchodu okupantů.

Francouzská socialistická kandidátka na prezidenta odjela na předvolební cestu nikoliv do demokratických Spojených států, ale do komunistické Číny, aby naklonila její představitele ke kapitalistickému obchodu s francouzskými firmami. Kanadský ministr přírodních zdrojů řekl, že během několika let bude čtvrtina ropy, kterou Kanada nyní prodává Spojeným státům, směřovat do Číny. Španělský socialistický premiér poslal svého lékaře s naléhavým poselstvím Fidelu Castrovi. Oficiálně se jel přeptat na jeho zdraví. Latinskou Amerikou se šíří demokratická volba levicových lídrů. Ti mají dlouhodobou zkušenost s americkou diplomacií "školy teroristů", a tak už nepůjdou zabít tak snadno, jako Salvador Allende. Ruské zbrojní firmy získaly velkou zakázku ve Venezuele a Chávez posílá chudým Američanům v Chicagu zlevněnou ropu... Bývalý německý sociálně demokratický premiér Schröder se postavil do čela rusko-německého konsorcia Gazpromu, které by mělo postavit ropovod z Ruska v mezinárodních vodách tak, aby obešel Polsko, Pobaltí a Ukrajinu které se s Američany zapletly více, než Evropa kdy chtěla. Další ropovody staví Rusko do Číny. Kuba pozvala čínské a indické ropné společnosti, aby těžily ropu z jejích pobřežních vod. Zlým snem Washingtonu je rusko íránské spojenectví zaměřené na ovládnutí těžby ropy a plynu ve Střední Asii .

Euro trvale posiluje, dolar trvale oslabuje. Stále více zemí volí euro jako rezervní měnu. Stále více zemí odmítá americkou představu o volném obchodu. Rusko zahájilo na burze prodej zlata, ropy a ropných produktů za ruble. Už nelze přehlédnout nové ruské smlouvy s Egyptem, Indonésií, Alžírem, Jihoafrickou republikou a to nejenom v oblasti ekonomické, ale i vojenské. Egypt kupuje od Ruska Mig -- 29, nikoliv od USA předražené a zastaralé F 16. Spojené státy nabízejí Evropě deštník proti íránským střelám, a jinde se vytváří silná skupina bývalého Hnutí nezúčastněných států, další skupina v rámci Šanghajské organizace spolupráce, společná komoditní burza v rámci společenství volného obchodu zemí Jižní Ameriky a Karibiku. Americký sebestředný unipolarismus sjednotil většinu ostatních zemí. Proti USA.

Tak sakra, kde je ta americká žádost?

Původně mělo rozhodnutí padnout ještě letos, ale termín se posunul - prý mimo jiné kvůli vyhození Donalda Rumsfelda z křesla ministra obrany. Nový termín "žádosti" americké vlády byl ministerstvem zahraničí i americkými experty ohlášen na začátek roku 2007. České ministerstvo zahraničí už vydalo značné částky peněz na sociologické průzkumy, mající zjistit, nakolik by americká drzost (pardon - čti jako "oficiální žádost") byla u obyvatelstva průchodná, aby se dala efektivně zorganizovat "informační kampaň" pro případné referendum. Sociologové ovšem už dávno zapomněli, že jejich předpovědi posledních volebních výsledků v Česku jim berou mandát se vyjadřovat k něčemu jinému, než k předpovědi počasí. Drasticky se lišily od vítězně-patové skutečnosti a ti, kteří byli rozhodnuti, koho volit, nakonec nepřišli k volbám či volili někoho jiného. Poslední výsledek průzkumu mínění agentury FACTUM provedený na pouhých 965 lidí o přijatelnosti amerických raket za humny tak připomíná věštění z koule. Tak proč neudělat objednavatelům radost a neříci jim, že "vše se v dobré obrací"... ?

Je leden 2007, místo kde mají být zakopána sila, už má bý známo a oficiální žádost vlády Spojených států amerických vládě České republiky o povolení stavby americké raketové základny na území ČR stále nikde. Není o čem hovořit v Parlamentu. Není co odmítnout. Podle Füleho padne rozhodnutí zřejmě do poloviny února, protože jinak by nebylo možné čerpat přidělené peníze. Štefan Füle vypustil nedávno do médií další balónek - tremín rozhodnutí o protiraketovém deštníku NATO na summitu Severatlantické aliance v roce 2008.

Nejspíše je pravda to, že raketová základna USA v Česku či Polsku je nejistá - stejně jako politická situace v obou státech.

                 
Obsah vydání       8. 1. 2007
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?
8. 1. 2007 Raketová základna USA -- otázku Česku vůbec nepokládat Oldřich  Průša
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
8. 1. 2007 Hra lásky Daňo  Okáli
8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
8. 1. 2007 Karel Schwarzenberg a česko-rakouské vztahy Přemysl  Janýr, Michal  Petřík
8. 1. 2007 NOVA: "Těhotenství úzce spjato s Mirkem Topolánkem" Štěpán  Kotrba
8. 1. 2007 Přinášejí Otázky Václava Moravce něco nového, nebo jen opakují již někde řečené? Vladislav  Černík
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík
8. 1. 2007 Politika je nejdřív polarizace a pak kompromis Uwe  Ladwig
8. 1. 2007 Co novinář, to blbeček? František  Schilla
8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
8. 1. 2007 Milan  Kozelka
7. 1. 2007 Izrael "plánuje jaderný úder proti Íránu"
7. 1. 2007 Varšavský arcibiskup rezignoval těsně před jmenováním
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna
6. 1. 2007 Podepsal jsem výzvu "Jsme občané" Karel  Dolejší
6. 1. 2007 Epifanie člověka aneb Roubíčku, oni jsou blb Zdeněk  Bárta
5. 1. 2007 Oslí můstek k trojkoaliční smlouvě Ladislav  Žák
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
5. 1. 2007 Nejhorší noční můra Spojených států: Tahá za nitky dnešní irácké vlády Írán?
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 Peníze a zabíjení v Iráku   
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 Nejhorší noční můra Spojených států: Tahá za nitky dnešní irácké vlády Írán?   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
3. 1. 2007 Americký generál: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak"   
2. 1. 2007 Irák bude vyšetřovat, kdo nafilmoval Saddámovu popravu   
2. 1. 2007 Proces se Saddámem nebyl spravedlivý   
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
1. 1. 2007 Trest smrti jako pornografie   
1. 1. 2007 Saddám zaléval plevel   
31. 12. 2006 Spravedlnost vynucená vítězem   
31. 12. 2006 Stráže se Saddámovi posmívaly a nenechaly ho spát   
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Amatérské video z mobilu ukazuje, že se se Saddámem přítomní hádali a uráželi ho   

Budoucnost NATO a OSN RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
5. 1. 2007 Čo po sebe zanecháva Kofi Annan Radovan  Geist
6. 12. 2006 Základem světové bezpečnosti nemohou být jaderné ponorky ani střely Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 O čem musí jednat NATO v Rize?   
27. 11. 2006 Multipolarizace zahraniční politiky pokračuje Miroslav  Polreich
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
13. 10. 2006 Bezpečnost v Asii - alarmující doprovodná akce Fóra 2000 Miroslav  Polreich
22. 9. 2006 Rozpad "Osy zla" : svět chce mír, média a Vondra chtějí krev Miroslav  Polreich
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
15. 9. 2006 Koupí si nové země NATO od Američanů staré železo? Štěpán  Kotrba
24. 4. 2006 Pýcha moci Přemysl  Janýr
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu   
5. 4. 2006 Amerika ve válce Oskar  Krejčí

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 12. 2006 Základem světové bezpečnosti nemohou být jaderné ponorky ani střely Štěpán  Kotrba
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
13. 10. 2006 Bezpečnost v Asii - alarmující doprovodná akce Fóra 2000 Miroslav  Polreich
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
15. 9. 2006 Koupí si nové země NATO od Američanů staré železo? Štěpán  Kotrba
7. 9. 2006 Proměny konceptu vnitřní bezpečnosti a jeho "Kmotři"   
5. 9. 2006 Přízrak "války o vodu"   
4. 9. 2006 Ptačí chřipka Ivana Gabala Štěpán  Kotrba
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
10. 8. 2006 Rakety od Boeingů - peacekeepers pro 21. století? Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
3. 7. 2006 Dnes ještě zapadá slunce nad Zónou... Vladislav  Černík

Budoucnost evropské obrany RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
7. 8. 2004 Powell podepsal dohody o modernizaci radarové základny USA v Grónsku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
16. 2. 2004 Francie a Británie chtějí společně stavět letadlové lodě nové generace   
22. 1. 2004 Európska obranná stratégia by mala presadzovať demokraciu   
19. 1. 2004 Privatizace veřejného prostoru a "veřejné" násilí páchané na lidech Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Socánkova amnézie - výuka globálního kapitalismu v Česku Jindřich  Zíka
13. 6. 2003 Korupce při vyjednávání o koupi Gripenů pro ČR?   
24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba
17. 2. 2003 Francúzsko-nemecký plán obnovil nádej Martin  Kunštek
29. 1. 2003 Američané spolupracují s Ruskem a v Praze to mnozí nechtějí vědět Miroslav  Polreich
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
24. 7. 2002 Britským ministrům se nedá důvěřovat, že budou provádět etickou zahraniční politiku   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
8. 1. 2007 Raketová základna USA -- otázku Česku vůbec nepokládat Oldřich  Průša
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
18. 10. 2006 Vojáci proti válce   

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006   
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006   
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
24. 11. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. listopadu 2006   
20. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. října 2006   
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006   
29. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006   
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006   
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006   
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
4. 1. 2007 Saddámova poprava: "Ještě jednou! Pořád to ještě není dost důstojné!"   
3. 1. 2007 Strana Baas zvolila Saddámova nástupce   
3. 1. 2007 Americký generál: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak"   
2. 1. 2007 Když už chcete někoho zabít, zabijte ho důstojně! Jan  Paul
2. 1. 2007 Irák bude vyšetřovat, kdo nafilmoval Saddámovu popravu   
2. 1. 2007 Proces se Saddámem nebyl spravedlivý   
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
1. 1. 2007 Trest smrti jako pornografie   
1. 1. 2007 Saddám zaléval plevel