18. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 9. 2006

Občan? Zbytečná součást demokracie Ostravy-Poruby

Osmdesátitisícový městský obvod Ostrava-Poruba se v posledních týdnech potýká s několika záměry, které se zásadním způsobem dotýkají kvality života jeho obyvatel. Jde o výstavbu supermarketu v zahradě základní školy Valčíka, dále pak o kácení vzrostlých lip na ulici Opavská a celkovou koncepci "regenerace" zeleně, nebo o výstavbu tramvajové trati po ulici 17. listopadu. Všechny tyto případy si jsou podobné v zanedbané komunikaci s dotčenými obyvateli.

Politikové žijí v představě, že občané nemají zájem o věci veřejné, proto se ani s nějakou komunikací příliš nenamáhají. Uznávám, že na té představě asi bude mnoho pravdivého. Na druhou stranu, proběhnuvší i probíhající petice svědčí, že nezanedbatelný zájem veřejnosti na diskusi tady stále existuje. Všechny petiční akce a výrazy občanské nevole jsou důsledkem zanedbané komunikace. Typickým příkladem je záměr postavit supermarket Lidl na území školní zahrady. Na počátku porubská radnice udělila souhlas s umístěním prodejny a investor zpracoval obsáhlou (a nákladnou) projektovou dokumentaci. Potom se mezi veřejností rozjela masivní petiční akce. Když radnice připustila, že stavba asi nebude úplně v občanském zájmu, raději se o tom ještě jednou přesvědčila vlastní anketní akcí. Teprve potom občané získali příslib starosty, že nebude podnikat kroky proti jejich vůli. Pokud supermarket nakonec opravdu stát nebude, pak investorovi vznikne legitimní nárok požadovat po městském obvodu Poruba úhradu zmařených výdajů na projektovou dokumentaci. Kdyby na začátku celého příběhu stála komunikace s občany, zbytečnému plýtvání veřejných peněz by se elegantně předešlo.

Vedení radnice se dosud neprobralo z budovatelských časů, diskuse s občany pouze zdržuje pokrok. Politikové mají občany za zaryté odmítače všech místních rozvojových záměrů. Jsem přesvědčen, že takto to není. Lidé budou vždy odmítat jednostranně položené návrhy. Většina veřejnosti je schopna uznat společenskou potřebnost některých staveb i za cenu svého určitého omezení. Tím může být například zvýšený provoz, hluk nebo prašnost během výstavby. Právě kvůli těmto omezením je zásadní vyslyšet hlas dotčených lidí, za jakých podmínek jsou ochotni stavbu akceptovat. Bez širší diskuse vznikne vždy početná skupina nespokojených kritiků. Takto řízený rozvoj pochopitelně stojí více času. Za podstatně vyšší obecnou spokojenost a veřejné ztotožnění se s kroky radnice to však jistě stojí.

O vstřícnosti k obyvatelům zrovna nesvědčí ani čas pořádání porubských setkání zastupitelstva: devátá hodina ranní. Pochopitelně se tak dostaví jenom hrstka "nepříjemné" veřejnosti. Zastupitelé jsou ovšem v den setkání zastupitelstva uvolňování ze svých zaměstnání právě proto, aby veřejnosti sloužili. Umím si představit, že by svůj den mohl zastupitel využít pro přípravu k jednání, které by se pořádalo v 17 hodin. Už by to ale nebyl ten poklidný rekreační den.

V hojnější účasti veřejnosti na setkání zastupitelstva spatřuji ještě jeden společenský přínos. Lidé si často stěžují, že neví, koho volit. Netvrdím, že účastí na zastupitelstvu by nutně našli své politické favority, ale poměrně jednoduše by přišli na to, koho nevolit: dlouhodobé stroje na vládnutí s patentem na rozum.

Zdá se, že k opravdové občanské společnosti vede v Porubě ještě hodně dlouhá cesta. Poslední setkání zastupitelstva z tohoto týdne bylo opravdu podívanou jen pro otrlé. Trapnost gradovala po tom, co po chvilce jednání s hrstkou veřejnosti zastupitelstvo odhlasovalo, že diskusi končí. Bez ohledu na to, že se návštěvníci stále ještě hlásili o slovo. Pokládám to za výraz absolutní arogance. Uznávám, že diskuse neměla zrovna konstruktivní rysy. Není to však chyba veřejnosti, nýbrž porubských politiků, kteří podmínky ke konstruktivní diskusi nenabízejí. Místo toho používají podpásové emotivní argumenty k eliminaci hlasu občanů.

Lidem bych proto doporučoval navštívit zastupitelstvo s krabičkou prášků na uklidnění. Čekají je výroky jako: "Příroda má člověku sloužit," nebo: "S tou ekologií začněme všichni u sebe," přičemž v zápětí téměř všichni zastupitelé odjedou po jednom osobními automobily (podotýkám z místa výborně obslouženého hromadnou dopravou). Nejvíce však ze židle nadzvednou osobní výpady. Jestliže je zástupkyně sdružení Arnika starostou Novákem zesměšňována a nařčena z nekompetence vyjadřovat se vzhledem k oboru svého (jinak univerzitního) vzdělání ke kácení stromů, potom asi opravdu není něco v pořádku. Když už jsme u toho vzdělání, studoval snad pan starosta vysokou politickou, aby mohl dělat politiku?

Poznámka redakce: Autor v tomto případě má konflikt zájmů. Angažuje se totiž sám v ostravském občanském životě, například jako organizátor petice proti výstavbě supermarketu Lidl v Ostravě - Porubě, o které pojednává i tento článek. Za své odborné hobby označuje udržitelný rozvoj, komunikaci korporací a komunikaci veřejné správy - např. projekty AGENDA 21 a ZDRAVÉ MĚSTO . Pracovně se dlouhodobě pohybuje v mediálně-analytické branži, v současnosti vede vlastní mediální společnost - Media Content Experts, jejíž agendou je i analýza mediální publicity zastupitelstev a radnic. Podílel se mimo jiné na projektech pro Český Telecom, Novou Huť, Severomoravskou energetiku, Minoltu, nebo Sony Czech.

                 
Obsah vydání       18. 9. 2006
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Pražské arcibiskupství: Lidé, do kostela nechoďte, je to duchovní prostor !
18. 9. 2006 Američané posílali své lidi do Iráku podle loajality, ne na základě znalostí
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu
18. 9. 2006 O globálním oteplování se teď hovoří všude
18. 9. 2006 Prezident Bush připravuje obrat americké politiky o 180 stupňů
18. 9. 2006 Na hřbitově Josef Václav Sládek
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Náboženské, nebo ideologické střety? Tomáš  Jurčík
18. 9. 2006 Nejen mediální následky slov studentky H. M. Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Bursík si nyní přeje, aby volby vyhrála ODS Pavel  Pečínka
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby
18. 9. 2006 Rezignace k zamyšlení Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Zaminir: "Vládě pro informaci - vládnu já." Díl 2. Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Full steam to the right! Irena  Ryšánková
18. 9. 2006 Plnou parou doprava! Irena  Ryšánková
17. 9. 2006 Papež udělal chybu, ale islámští představitelé se chovají nepřijatelně
16. 9. 2006 Co dokáže novinářská tupost Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Občan? Zbytečná součást demokracie Ostravy-Poruby Pavel  Herot
18. 9. 2006 Tradice, současnost a budoucnost Štěpán  Kotrba
16. 9. 2006 Komu vadí tradice? Chce Česká televize všem vymazat paměť? Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Víme, co Prahu trápí
18. 9. 2006 Vole kampaň a Britské listy na jejím okraji Bohumil  Kartous
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006
15. 9. 2006 Česká republika podepsala kontrakt na společný nákup vojenských letadel bez výběrového řízení, aniž o tom věděla česká veřejnost či český Parlament Jiří G. Müller
15. 9. 2006 Koupí si nové země NATO od Američanů staré železo? Štěpán  Kotrba
15. 9. 2006 Zbývají už jen čtyři roky na záchranu této planety?
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce