Co v ČT nepovažují za důležitou zprávu

Václav Havel: Podpora vlády od komunistů nevadí, "nevím, co to opírání se o komunisty je"

5. 9. 2006 / Josef Baxa

ČT: Vy osobně byste toleroval takovou vládu, která by se o ty komunisty opírala? 

Václav Havel, bývalý prezident České republiky

No, opakuji, že nevím přesně, co to je to opírání, že. Tady se od začátku mluví o jakýchsi sto hlasech, ale nezdá se mi, že dost jasným hlasem by bývala sociální demokracie řekla, že chce vládnout s komunisty nebo komunisté, že chce vládnout s ní nebo že chtějí stejně hlasovat, to jsem zatím nezpozoroval, tak se to bere nějak za samozřejmé nebo se to odečítá z nějakých náznaků, ale vůbec se mi zdá, že u toho poměrného volebního systému není dobré, když někdo říká: "My jsme vítězové voleb a tam ti jsou, tam ti je prohráli." 

Jak to, že česká média "nepoznají", co je důležitá zpráva?

Ve čtvrtek 31. srpna vysílala naše, tedy Česká televize ve svém komentovaném zpravodajství rozhovor s bývalým prezidentem Václavem Havlem.

Je jistě dobré, když se k věcem veřejným vyjadřují různí lidé a Václav Havel je pro mnoho českých spoluobčanů autoritou. Havel se v tomto rozhovoru věnoval otázkám povolebního vývoje. V odpověď na první otázku se věnoval tomu, jak nazývat v pondělí ustavenou vládu Mirka Topolánka. Je určitě dobré a nutné mít jasno v terminologii, abychom se nedopouštěli faux pas a neříkali snad o Topolánkově vládě, že je přechodná. Mnohem důležitější a podle mého názoru zásadnější byla ale Havlova úvaha při druhé otázce, kdy se jej redaktor zeptal, co si myslí o možné vládě ČSSD a KDU-ČSL s podporou komunistů.

plné znění rozhovoru Václava Havla v ČT 31. 8. 2006 ZDE

Tady se Václav Havel, disident a antikomunista, který se ani jednou za své prezidentské kariéry oficiálně nesešel s představiteli KSČM, vyjádřil, že každá podpora případné vlády ČSSD a KDU-ČSL je dobrá, byť by i od komunistů byla. Havel by na takové podpoře neviděl nic špatného, ba ani velezrádného. Potud by bylo vše v pořádku.

Co ale s tímto čtvrtečním rozhovorem udělala ve zpravodajství v pátek a v sobotu naše, tedy Česká televize? Řídila se poznámkou, která je součástí mnoha formulářů. Nehodící se škrtla. A tak se nám od Václava Havla k povolebnímu vývoji dostalo jen poučení o terminologii. Škoda, že celý rozhovor vysílala ČT jen jednou, a to až po 22 hodině. Že by to mělo něco společného s nemravným chováním? Ale koho? Václava Havla bych z nemravného chování nepodezříval. Nemravnost tak je na straně ředitele zpravodajství a publicistiky Zdeňka Šámala a jeho podřízených.

autor je politický analytik

Povolební situace z pohledu Václava Havla

ČT 1, 31. 8. 2006 22:30, Události, komentáře

Jan Němec, moderátor
Složení nové vlády premiéra Mirka Topolánka je už jasné. S kompletním seznamem členů svého menšinového kabinetu půjde premiér zítra na Hrad a navrhne prezidentovi, aby novou vládu jmenoval. Václav Klaus by to mohl udělat už v pondělí 4. září, přesně tři měsíce po sněmovních volbách. Podpora nové vládě ve sněmovně je ale značně nejistá.

Nora Fridrichová, redaktorka
Ač se před novináři ukryl v autě, tajenka je rozluštěna. I poslední křeslo v Topolánkově vládě má svého ministra. Kulturu po herci Vítězslavu Jandákovi převezme další herec Martin Štěpánek.

Martin Štěpánek, kandidát na ministra kultury
Nechtěl bych teďka momentálně říct, kdo, co on udělal úplně špatně. Ale podívejte se, je to asi takhle: Máte vládu, která si zvolí Slávka Jandáka, pak máte vládu, která si zvolí Martina Štěpánka.

Mirek Topolánek, designovaný premiér, předseda strany - ODS
Je to člověk, který bude jistě schopen to ministerstvo po tu dobu tří až devíti měsíců efektivně řídit.

Nora Fridrichová, redaktorka
Toto je tedy kompletní patnáctka ministrů, se kterou Topolánek na Hrad půjde a stejně tak se na něj dorazí rozloučit i kabinet Paroubkův. Ten stále věří, že po Topolánkově krachu při hlasování o důvěře dojde i na druhý pokus a že bude jeho.

Jiří Paroubek, odstupující premiér, předseda strany - ČSSD
My jsme připraveni samozřejmě jednat konstruktivně ihned poté, co skončí tento pokus ODS.

Mirek Topolánek, designovaný premiér, předseda strany - ODS
Účet se nedělá bez hostinského, řekneme si to někde kolem 4. října.

Nora Fridrichová, redaktorka
Povolební pat už trvá tři měsíce a vedle sněmovny ochromil i Senát, ač ten žádné volby neabsolvoval. Hlasuje totiž hlavně o zákonech, které by mu měli předkládat poslanci.

Přemysl Sobotka, předseda Senátu - ODS
Není-li vláda, nejsou zákony, není-li sněmovna, která by je poslala, i ta druhá horní komora v daném okamžiku není zrovna příliš vytížena.

Nora Fridrichová, redaktorka
Vládu by měl prezident podle neoficiálních informací jmenovat už příští pondělí. V okamžiku, kdy prezident jmenuje novou vládu, začíná běžet třicetidenní lhůta, během které musí Topolánek předstoupit před poslance se žádostí o vyslovení důvěry. Pokud ji nedostane, podává jeho vláda demisi.

Jan Němec, moderátor
Povolební vyjednávání a kroky jednotlivých aktérů pro Českou televizi exkluzivně okomentoval exprezident Václav Havel. Tady je natočený rozhovor.

ROZHOVOR

Petra Špičková, redaktorka
Jak tedy hodnotíte Topolánkův postup v povolebním vyjednávání?

Václav Havel, bývalý prezident České republiky
Mně se zdá ten postup přiměřený situaci. Domnívám se, že ta vláda by měla být opravdu vládou překlenovací. Ani bych nevolil taková slova jako menšinová, tím se předem říká, že nemá podporu, že, ani bych neříkal úřednická nebo odbornická, tím se zase říká, že politici nejsou na nic odborníci. Prostě vláda překlenovací, kde by nebyly podle mého mínění nebo neměly by být špičky té strany, ty až někdy budou nové volby, vyhraje ODS, tak nechť jsou v té vládě, že, ale teď by to měla být vláda jaksi taková méně, méně nápadná, kde by byla spíš taková vrstva méně kontroverzních politiků. Zdá se mi, že to je taková dobrá cesta, ta, aby tam nebyli ty, co jsou červeným hadrem pro někoho jinýho, aby ta vláda nějakým způsobem mohla být tolerovaná.

Petra Špičková, redaktorka
Ta vláda vlastně vzniká až čtvrt roku po volbách. Nemyslíte si, že měl Klaus Topolánka jmenovat premiérem dřív, že ten postup měl být opačný?

Václav Havel, bývalý prezident České republiky
Já sám bych si myslel, že by to bylo šikovnější, nechat na ta jednání pět dní nebo týden a pak normálně jmenovat, že by to možná bylo správnější, ale těžko, těžko říct. Já to pozoruju z povzdálí, že.

Petra Špičková, redaktorka
Přece jenom, vy jste vlastně založil tady tuto tradici, prvně vlastně sestavit vládu, pak jmenovat premiéra.

Václav Havel, bývalý prezident České republiky
No, zdálo se mi, že, zdálo se mi, že to má určitou výhodu, když se ty ústavní možnosti nezačnou hned všechny vyčerpávat, a když se dá jakási chvíle na to, aby si to promyslel ten, co má být jmenován, že.

Petra Špičková, redaktorka
Měla by podle vás dostat i druhou šanci nebo v druhém pokusu šanci pan Paroubek?

Václav Havel, bývalý prezident České republiky
Když by se panu Topolánkovi nepodařilo takovouto překlenovací vládu udělat, což si myslím, by byla škoda, tak dříve či později přijde, přijde na pana Paroubka, to je zřejmé.

Petra Špičková, redaktorka
Co si myslíte o tom, že pan Kalousek chtěl vlastně KDU dostat do vlády, která by se vlastně  opírala o komunisty? 

Václav Havel, bývalý prezident České republiky
  Já pořád nevím přesně, co to je to opírání o komunisty.  Samozřejmě nějaké smluvní vztahy a handly a rozdělování funkcí a moci, to není, to by nebyla dobrá věc.  Ale když někdo hlasuje pro tu či onu vládu nebo, tak nač mu v tom bránit a nač hned říkat, že se opírá o komunisty? Jak se to vlastně pozná, že se o ně někdo opírá?  Mně spíš než to, jestli komunisté budou, nebo nebudou volit, nebo tolerovat tu prozatímní nebo překlenovací vládu, mně víc na mysli tane jiná věc. Tady jsou takové náznaky, a komunisté jsou v tom avantgardou, takové náznaky pokusů o jakousi reorientaci státu, pokud jde o obrannou a bezpečnostní politiku. A to je dost vážná věc. My jsme se, šestnáct let jsme na tom pracovali, že patříme k tomu západnímu euroatlantickému okruhu civilizačnímu a najednou jako by to nenápadně plíživě začínalo být zpochybňováno, že, najednou si rozpomínáme na různé pohrobky Sovětského svazu a postkomunistické mafie, zároveň, zároveň kampaň proti jakýmsi základnám, o nichž někdo je nenavrhl ještě a nikdo ani neví, jak je to myšleno, tak už jsou proti tomu kampaně a zkrácení rozpočtu na armádu. To všechno dohromady, když to sečtu, se mi zdá být dosti nebezpečné a nechuť ke komunistům je až na druhém místě. To z toho může vyplývat, protože oni jsou skutečně nositeli tohoto praporu, že.

Petra Špičková, redaktorka
Když se tedy zeptám ještě jednou a jednoduše,  vy osobně byste toleroval takovou vládu, která by se o ty komunisty opírala? 

Václav Havel, bývalý prezident České republiky
 No, opakuji, že nevím přesně, co to je to opírání, že. Tady se od začátku mluví o jakýchsi sto hlasech, ale nezdá se mi, že dost jasným hlasem by bývala sociální demokracie řekla, že chce vládnout s komunisty nebo komunisté, že chce vládnout s ní nebo že chtějí stejně hlasovat, to jsem zatím nezpozoroval, tak se to bere nějak za samozřejmé nebo se to odečítá z nějakých náznaků, ale vůbec se mi zdá, že u toho poměrného volebního systému není dobré, když někdo říká: "My jsme vítězové voleb a tam ti jsou, tam ti je prohráli."  To platí u většinového systému. V každém obvodě to někdo vyhraje, někdo prohraje, ale tady se nedá říct, kdo to vyhrál, nebo prohrál. To ostatně vidíme, jinak by se to nevleklo tak dlouho.

Zdroj: monitor NEwton IT

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.9. 2006