16. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 6. 2006

Zdeněk Šámal: Diletanti nejsme

Česká televizeČeská televize je spokojena s podobou svého volebního vysílání. Jeho hodnocení bylo součástí středečního zasedání Rady ČT.

„Odvysílali jsme několikanásobně více hodin, než při minulých volbách,“ pochválil své podřízené generální ředitel Jiří Janeček. Celkem šlo o 119 pořadů na ČT1, ČT2 a ČT24. „Byl to v dějinách televizního vysílání u nás bezprecedentní objem,“ doplnil ho ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal. „Z toho, co se nám nepovedlo, jsme schopni vyvodit dostatečné ponaučení,“ poznamenal dále ředitel zpravodajství.

Šámal odmítl, že by se redaktoři České televize dopustili závažnějších pochybení. Ohradil se také proti kritice „jednoho autora“, v níž zaznělo, že zpravodajství řídí „nafoukaní diletanti“. „Minimálně to druhé nejsme,“ okomentoval ironicky článek Šámal. Připustil, že hlavním problémem bylo zhroucení serverů České televize kvůli zájmu o vysílání ČT24. Zpožděné prezentování průběžných výsledků svedl na nedostupnost serveru Českého statistického úřadu. Následně nebyla dostupná ani zvláštní datová linka z ČSÚ do redakce zpravodajství ČT. „Naší chybou je, že jsme neprosadili zátěžovou zkoušku,“ konstatoval Šámal.

Na volebních stránkách Českého rozhlasu nebo portálu iDNES se přitom průběžné volební výsledky načítaly s maximálně několikaminutovými výpadky po celé odpoledne. Delší nedostupnost serveru ČSÚ nastala až večer po sečtení zhruba 90 procent okrsků.

Ředitel zpravodajství také hájil tak zvaný exit poll, tedy odhad volebních výsledků připravený agenturou SC&C na základě odpovědí lidí, odcházejících z volebních místností. Grafy z toho průzkumu používala Česká televize ještě v době, kdy Český rozhlas Radiožurnál už hlásil průběžné výsledky. „Exit polly reflektovaly výsledky voleb mnohem přesněji, než průběžné sčítání ČSÚ asi do 16. hodiny. Dlouhodobě se ukazuje, že výsledky z ČSÚ začnou být relevantní, když se sečte 30 procent voličů. Ne okrsků, voličů!“ hájil výstupy SC&C ředitel zpravodajství.

Dlouhá absence průběžných výsledků ČSÚ ve zprávách veřejnoprávní televize „nepříjemně překvapila“ například člena Rady ČT Jiřího Presla. „Pokud však nebyla chyba na vaší straně, ale šlo o technické problémy, pak to chápu,“ uvedl. „ČSÚ sčítal tempem, které nás trošku zaskočilo,“ připustil v reakci na Presla Šámal a dodal: „Nabízí se otázka, zda má smysl dělat exit poll, bude-li se jejich tempo ještě zvyšovat.“

S další výtkou k rychlosti zpravodajství ČT přišla radní Helena Fibingerová. Upozornila, že i zprávy na teletextu byly často velmi staré a jejich aktualizace probíhala „šnečím tempem“. Šámal odpověděl, že kolegové z teletextového oddělení si tuto připomínku jistě vezmou k srdci.

Delší diskuse se rozproudila také kolem prostoru, věnovaném mimoparlamentním stranám. Radní byli v podstatě za jedno, že prostor věnovaný malým stranám byl dostatečný. Proto se toto téma řešilo spíše z důvodu výtek neúspěšných kandidátů, kteří tvrdí, že jejich volební šance zmařila Česká televize. „My si z toho musíme vzít ponaučení a najít metodu, jak například odlišit seriózní strany od těch recesistických. Musíme se zamyslet, jak využít potenciál ČT24, ale zároveň musíme tento model reflektovat i na analogových stanicích,“ komentoval stížnosti Šámal. S malými stranami se pojí i nečekané problémy. Existují například mimoparlamentní politici, kteří odmítají sedět ve studiu s jinými malými politickými uskupeními. Jiní pozvání přijmou, ale většinu času spotřebují na výtky vůči České televizi.

Místopředseda Rady ČT Jan Prokeš navrhl, aby malé strany mohly vystupovat ve vysílání ČT po celé čtyřleté volební období. Klíčem by byla jejich politická aktivita. „Strany, které vzniknou jenom kvůli volbám, to nemohou očekávat,“ argumentoval Prokeš.

Šéfredaktor aktuální publicistiky Jiří Vondráček radním oznámil, že dramaturg speciálních Otázek Václava Moravce Čestmír Franěk „sám sebe zaúkoloval vymyšlením pořadu, který by tyto mimoparlamentní strany prezentoval.“ Radní Petr Uhl přišel s jiným klíčem, podle něhož by malé strany mohly na obrazovku. Televize by se věnovala těm stranám, jejichž volební výsledek byl vyšší než 1,5 %. Takové subjekty totiž dostávají příspěvek z veřejných financí. Česká televize by poté sledovala jejich aktivity, tedy v podstatě hospodaření malých stran s těmito veřejnými prostředky. „Je logické, že Česká televize jako televize veřejné služby zjišťuje, co ta strana s veřejnými penězi dělá nebo nedělá,“ zdůvodnil svůj návrh Uhl.

Členové Rady ČT velmi kladně hodnotili krajská vydání Otázek Václava Moravce. Sám moderátor Moravec také dostal slovo. Argument, že ČT nedává prostor malým stranám, odmítl jako zcela účelový. Samostatný pořad pro malé strany nepovažuje za šťastnou cestu. „V nedělních Otázkách dostali prostor zástupci malých stran už od mého návratu v srpnu, tedy ještě dříve, než je začaly zvát jiné televize,“ upozornil Moravec. K divákům tak hovořili například Vladimír Železný, Jana Bobošíková, Jana Hybášková nebo Jan Beránek, bývalý předseda Strany zelených. Moravec je pro to, aby malé strany měly i nadále prostor v Otázkách.

Petr Uhl vytknul speciálním krajským Otázkám hlasování prostřednictvím SMS zpráv. „Stálo by za zvážení, jestli nebude atraktivita pořadu taková, i když se od SMS upustí.“ Pracovníci ČT podle něj navíc neznají volební zákon, když několikrát v pořadu zaznělo, že zváni jsou zástupci těch stran, které v kraji překročí hranici pěti procent hlasů. „Pětiprocentní hranice je podstatná pro výsledky v celé zemi, ne v kraji,“ upozornil Uhl. Jeho kolega Jan Brandejs dodal, že by se dramaturgové pořadu měli zamyslet nad „funkčností a odůvodněností lidového hlasování“. Zdůvodnil to letákem nejmenované politické strany, v němž prý jedna z mediálně známých tváří prohlásila, že ji právě výsledky diváckého hlasování v OVM Speciál přesvědčily, aby této straně dala hlas.

Radní Alena Svobodová citovala připomínky diváků ke stylu Daniely Drtinové při moderování Událostí, komentářů. „Byly tu připomínky, že paní redaktorka Drtinová příliš prosazuje svůj názor a diváci spíše poslouchají paní Drtinovou, než kandidáty,“ uvedla Svobodová. Ohradila se proti výpadům vůči Otázkám Václava Moravce na serveru Virtually.cz bývalé radní ČT Jany Dědečkové. „Považuji její kritiku za neopodstatněnou, velmi nekultivovanou až vulgární,“ dodala radní. Otázky ocenil také místopředseda kontrolního orgánu Jiří Baumruk. „Velká část lídrů se divákům představila vůbec poprvé,“ připomněl přínos pořadu. Líbilo se mu Moravcovo moderování, a to včetně prokázaného smyslu pro humor. Baumrukův kolega Jiří Voráč však podotknul, že občasné žertování „mohlo být chápáno jako příliš familiérní způsob komunikace“.

Podle Moravce se budou Otázky snažit o co největší flexibilitu při reflektování aktuálního dění. „Chtěl bych, aby formát byl co nejvíce variabilní,“ konstatoval. „Věci, které se o ČT píšou, je nutné hodnotit podle racionality předestřených argumentů,“ dodal.

Rada ČT se poté jednomyslně usnesla, že odpovědným pracovníkům veřejnoprávní stanice doporučuje přihlédnout k připomínkám, vzešlým od členů rady, a zároveň vyslovila zaměstnancům ČT uznání za pracovní výkony při přípravě volebního servisu. 

Zdroj: ZDE

Autor je pracovníkem Českého rozhlasu Online

                 
Obsah vydání       16. 6. 2006
18. 6. 2006 Slovensko: Fico vítězem voleb
16. 6. 2006 Je Marx stále ještě relevantní?
17. 6. 2006 Šamani, šamani Alex  Koenigsmark
16. 6. 2006 Zdeněk Šámal: Diletanti nejsme Filip  Rožánek
16. 6. 2006 Jsou evropské univerzity druhořadé, ve srovnání s americkými?
16. 6. 2006 Irák: 60 britských vojáků měsíčně trpí duševními chorobami
16. 6. 2006 Komunismus Petr  Wagner
16. 6. 2006 Neumíme myslet
16. 6. 2006 Jsou pochody českých myslí nepochopitelné? Vojtěch  Polák
16. 6. 2006 Oranžová Morava Jiří  Faimon
17. 6. 2006 Horáček o Straně Zelených: Obavy o životní prostředí volají po řešení
16. 6. 2006 V poušti Stephen  Crane
16. 6. 2006 ČSSD prohrála kvůli své antiekologické politice v Ústí
17. 6. 2006 "Nikoliv ekoteroristi, ale blbci"
15. 6. 2006 Exponenti bývalého režimu jsou ve všech politických stranách
16. 6. 2006 Krvavá americká ruleta Karol  Dučák jr.
16. 6. 2006 Je co zařezávat?
16. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2006
16. 6. 2006 Oficiální přehled koaličních ztrát války v Iráku
16. 6. 2006 Video amerického vojáka, oslavujícího zabíjení iráckých civilistů
16. 6. 2006 Pan Maňák s komunisty nemluví Josef  Vít
15. 6. 2006 Strana Zelených a ČSSD
16. 6. 2006 Několik otázek pro pana Miroslava Šutu
16. 6. 2006 Podněcuje ODS občanskou válku?
16. 6. 2006 Totalitní solidnost
15. 6. 2006 Důsledek: PR pro farmaceutickou firmu Petr  Wagner
16. 6. 2006 Konflikt -- súčasť politickej komunikácie Ľubomír  Andrassy
15. 6. 2006 Zbabělá česká inteligence nevysvětluje, co se děje Věra  Říhová
15. 6. 2006 Nejstarší portrét člověka
15. 6. 2006 K povaze většiny našich diskusí Miloš  Dokulil
14. 6. 2006 Na Paroubka! A... proč vlastně? Ondřej  Slačálek
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2006 Zdeněk Šámal: Diletanti nejsme Filip  Rožánek
10. 6. 2006 Česká televize v letošních volbách opravdu dostála svého slibu...   
10. 6. 2006 Česká televize o koze Štěpán  Kotrba
9. 6. 2006 Aspoň trochu gramotnosti! Oldřich  Průša
9. 6. 2006 ČT: "Jednání o nové vládě pokračují"   
8. 6. 2006 Den s kanály veřejnoprávní televize Štěpán  Kotrba
2. 6. 2006 Nový ředitel ČRo 6 Petr Duhan: "Byť s obtížemi se daří udržet neutralitu" Petr  Žantovský
30. 5. 2006 ČTK: Ukázková manipulace mediální kočkou Filip  Rožánek
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
26. 5. 2006 Konečně! ČT přijala profesionální princip vybírání diváků pro diskuse Jan  Čulík
25. 5. 2006 Křivárny v České televizi?   
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Není v televizi čas na revizi? Oldřich  Průša