27. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 7. 2006

Nemáme se rádi

Spojíme-li oheň a vodu, vyvine se pára, a ta může roztočit turbínu a vyrábět třeba elektrický proud nebo pohánět parní stroj. Velmi užitečný výsledek. V některých domácnostech spolu kamarádí kočka a pes. V jiných zase spolu žijí masochistka se sadistou -- a funguje to také výborně.

Dva měsíce si dospělí, příčetní, zkušení a potencionálně mocní mužové hrají na sestavování vlády. Jako když si malé děti hrají na prodavače, řidiče, policisty, vojáky nebo na pana doktora: ty budeš ministr průmyslu a obchodu, ty povedeš ministerstvo dopravy, s tebou, plešoune, počítáme pro řízení ministerstva vnitra, s tebou pro ministerstvo obrany, no a ty, Šulínku, budeš ministrem zdravotnictví.

Rozdíl mezi dětmi, které si hrají, a našimi ctihodnými trojkoaličními politiky je v tom, že děti chápou, že to, co provádějí, je jenom hra, že nemají šanci být skutečnými policisty či gynekology. Po skončení hry jdou domů a dostanou večeři. Politikům, zdá se, takový realistický pohled na věc schází, ovšem večeři ze široce prostřeného stolu parlamentní demokracie si rovněž nenechávají ujít.

Před většinově zklamanými voliči (nikdo z jejich favoritů nevyhrál takovým způsobem, aby mohl sestavit vládu) se odehrává nedůstojné divadlo, tyjátr, fraška s tragickými následky pro pověst politiků, politiky i demokracie. A byla zahájena prezidentem tohoto státu, který proslul svým typickým, mnohdy destruktivním a často třeskutě originálním způsobem jednání: přes kritizování a otevřený odpor k evropské integraci, vetování každého papíru, který se mu ocitne na stole, až po prohlášení o nerovnosti mezi sty hlasy na jedné straně a tou méně kvalitnější stovkou hlasů na straně druhé. Nikdo z novinářů si nevšímá toho, že prezident nekoná tak, jak mu ukládá Ústava; namísto toho, aby pověřil předsedu vítězné strany sestavením vlády ve smyslu článku č. 68 Ústavy, pověřuje jej jakýmsi ústavně neupraveným vyjednáváním, přičemž deklaruje, že v případě neúspěchu Topolánka nepověří sestavováním vlády předsedu druhé nejsilnější strany. Důvod? Jiří Paroubek pronesl "ošklivý" povolební projev. Ošklivých projevů a výroků pronesl Klaus celou hromadu: počínaje tím pověstným "Více takových Kožených" a konče těmi před chvílí vzpomenutými, - a nikdo kupodivu neshledává, že by ho diskvalifikovaly pro vykonávání funkce nejvyšší. Shrnuto: povolební situaci zablokoval Václav Klaus svou nečinností a ODS hraním si na sestavování vlády namísto seriózního vyjednávání. A sociální demokracie by musela být šílená, kdyby při veřejně deklarovaném stranickém konání prezidenta projevila jakoukoliv vstřícnost. Když jste volby vyhráli, jak neustále opakujete, tak vládněte a nechtějte, aby vám někdo dělal nášlapný stupínek k uchopení moci.

Vraťme se ale k ohni a k vodě. Reálná povolební východiska jsou tři: návrh sociální demokracie na úřednickou vládu s případně omezeným časovým působením, menšinová vláda ODS s podporou sociální demokracie a velká koalice. A u toho posledního bych se chtěl zastavit. Předpokladem velké koalice (ostatně i dalších dvou řešení) je programový kompromis. Byl by vůbec možný? Se zmobilizováním vší své naivity se domnívám, že ano. Nemyslím teď průnik oficiálních volebních programů, které většinou nikdo nečetl, ale kompromis v ideologických východiscích obou stran, která jsou obecně známa. Že je to skutečně možné, předvedli v pondělí trojkoaličníci, když se zavázali realizovat obecné proklamace z programu sociální demokracie. A tak by jistě bylo možné a prospěšné společně tvrdě zasáhnout proti korupci politiků, státních úředníků, soudců a policistů, zavést už konečně jediný účinný způsob, tedy řízenou provokaci. Když má ODS v programu zlepšit výběr daní, proč by se do toho nepustila s pomocí ČSSD, která po tom přímo touží? Racionalizace úřednických míst ve státní správě sice nadělá hodně zlé krve, spojenými silami by jí bylo možné čelit mnohem lépe. A určitě by bylo pro ovzduší v tomto státě prospěšné, kdyby daňoví poplatníci viděli, že stát s jejich prostředky nakládá s péčí řádného hospodáře a v úsporách zbytečných nákladů (státní správa, obrana, ale i justice a policie se svými nehoráznými platy a stejně kvalitními výkony) by se hledala cesta k snižování daní. A jistě by ODS prospělo, kdyby se od ČSSD trošku nakazila eurooptimismem, stejně jako ČSSD by přišlo vhod, kdyby ji ODS umravnila ve věci statisícového porodného.

Vzor by naši rivalové mohli hledat u velkého souseda, v Německu. Povolební pat byl vyřešen bleskově, velká koalice CDU/CSU a SPD prosadila během půl roku zákony, na které by si při jednotlivém vládnutí netroufla ani jedna ze stran koalice (druhá by ji za to u příštích voleb smetla), a vládnou společně, sice s obvyklými problémy, ale v klidu. Němečtí politici ovšem mají zcela odlišné výchozí možnosti: chovají se k sobě navzájem, bez ohledu na partajní příslušnost, s úctou, respektem a většinou i přátelsky. Jejich věcné politické střety jsou možná ještě ostřejší než u nás, nikdy však v nich není cítit osobní nenávist.

Německý oheň a voda se spojily, vytvořily páru, a ta koná užitečnou práci. Naše dva živly se snaží navzájem uhasit nebo úplně vypařit jeden druhého. Soudný čtenář se sám pokusí odpovědět na otázku, kdo si s takovým stylem politiky začíná.

A tady ho máš, plesk, lepanec...

                 
Obsah vydání       27. 7. 2006
27. 7. 2006 Vzdálený Blízký východ Martin  Hekrdla
27. 7. 2006 My ty lidi do ráje naženeme třeba bičem! Petr  Wagner
27. 7. 2006 Vepřová se šesti Bohumil  Kartous
27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
27. 7. 2006 Palestina a Libanon: součást globální války Thomas  Franke, Pavel  Ponomarev
27. 7. 2006 83% Čechů je hloupých -- nechtějí americké protiraketové základny Helena  Franke
25. 7. 2006 Po pěti letech, rozhovory o světovém obchodu těsně před zhroucením
27. 7. 2006 Světová obchodní organizace: co se vlastně děje Ludmila  Štěrbová
27. 7. 2006 Michael  Marčák
27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
27. 7. 2006
26. 7. 2006 "Usmrcení pozorovatelů OSN byla chyba"
25. 7. 2006 Jednotka dočasnosti: jeden furt Ivan Odilo Štampach
27. 7. 2006 Literární příběh ztrácí účinek a společenskou váhu, protože je pouze fabulovaný Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Izrael usmrtil čtyři pozorovatele OSN
26. 7. 2006 Nepřípustná manipulace vnitropolitické redakce České tiskové kanceláře Michal  Mašín
26. 7. 2006 Potrebujeme vykúpenie? Štefan  Šrobár
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
22. 11. 2003 Adresy redakce

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
26. 7. 2006 Proč si komunisté vybrali Izrael Lukáš  Lhoťan
25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil
21. 7. 2006 Povládnou ODS a její sateliti z vůle KSČM? Radek  Macalík
19. 7. 2006 Kolik jablek má Mirek ...aneb "musíš, musíš - dotkol si sa". Jaroslav  Pour
18. 7. 2006 Na co si tady teď hrajeme? Miloš  Dokulil
17. 7. 2006 Jde o to, kdo nám vyhrál volby? Miloš  Dokulil
14. 7. 2006 Opravdu Topolánek vyhrál volby? Ivan Odilo Štampach
13. 7. 2006 Jeden den blízko horkého politického dění Irena  Ryšánková, Štěpán Kotrba
12. 7. 2006 M. Topolánek vyhrál volby a J. Paroubek mu zatím dělá premiéra Miloš  Dokulil
11. 7. 2006 Máme tu jako trvalku nepřekonatelný "duel" Topolánek --- Paroubek?! Miloš  Dokulil
7. 7. 2006 Topolánkova rodina se propůjčila k reklamnímu článku Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 Kasal v prvním kole nezvolen, Topolánkova "koalice" má opět méně hlasů, než čekala Štěpán  Kotrba