9. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 6. 2006

ČT: "Jednání o nové vládě pokračují"

Jak si veřejnoprávní televize představuje zpravodajství

Najděte si přepis čtvrtečních Událostí ve 22.30 (Drtinová-Šimonovský), doporučil nám Oldřich Průša a dodává: Bylo to úžasné a s výhodou, že k tomu není třeba psát komentář.

Posuďte sami:

Zdroj: ČT 1
Datum vydání: 8.6.2006
Rubrika / pořad: 22:30 Události, komentáře

TÉMA DNE

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: ODS zatím stále vede povolební vyjednávání s lidovci a zelenými. Spekuluje se ale i o tom, zda se nakonec přece jen nedohodnou občanští demokraté s demokraty sociálními jen mezi sebou. Lídři obou stran zatím spekulace odrážejí. Podle nich velká koalice rozhodně není na pořadu dne. Dosavadního premiéra Jiřího Paroubka dnes taky přijal na Hradě prezident Václav Klaus. Premiér se pak veřejně omluvil za svůj sobotní povolební projev.

Daniel TAKÁČ, redaktor: "Sobotní projev byl chybou. Vedla mě k němu aféra spojená s tajnou zprávou Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu," prohlásil premiér po setkání s prezidentem s tím, že ČSSD bude požadovat důsledné vyšetření.

Jiří PAROUBEK, premiér, předseda strany /ČSSD/: Pokud jde o výrazové prostředky, tak to byla z mé strany první vážná chyba, kterou jsem za třináct měsíců v čele vedení vlády, v čele vlády udělal a samozřejmě z tohohle hlediska se české veřejnosti také omlouvám.

Nora FRIDRICHOVÁ, redaktorka: Prezident Paroubka částečně chápe. I on ale trvá na prošetření informací z Kubiceho zprávy.

Václav KLAUS, prezident České republiky: V té zprávě vidím kromě těchto věcí některá vážná obvinění a vážná podezření, která uskutečněním voleb nesmí zůstat zapomenuta.

Daniel TAKÁČ, redaktor: A vůbec poprvé se popoledni scházejí úplně všichni aktéři možné koalice, tedy ODS, lidovci a zelení. Schůzka trvá devadesát minut a vyjednavači se tváří optimisticky.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/: V podstatě jsme si rozebrali strukturu případné koaliční smlouvy.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /KDU-ČSL/: Ta práce půjde poměrně pružně kupředu.

Martin BURSÍK, předseda strany /SZ/: V podstatě mohu říct, že jsme připraveni na ta jednání.

Nora FRIDRICHOVÁ, redaktorka: Pořád si ale neumí poradit s tím hlavním, jak sehnat podporu pro svoji stočlennou koalici. ČSSD stále trvá na tom, že u ní ji nenajdou.

Jiří PAROUBEK, premiér, předseda strany /ČSSD/: Sociální demokracie vznik této vlády nepodpoří.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/: My se sociálními demokraty jednáme zítra v devět třicet a před tímto jednáním pokládám všechna vyjádření za taktická.

Daniel TAKÁČ, redaktor: Čím dál víc se spekuluje i o povolební dohodě jen mezi ODS a ČSSD. Například velkou koalici nevylučují ani někteří sociální demokraté.

Petr BENDA, předseda ústeckého krajského výboru strany /ČSSD/: Velká koalice je jednou z variant. Je to mezní varianta.

Jiří PAROUBEK, premiér, předseda strany /ČSSD/: Tohle není na pořadu dne a myslím, že v tuto chvíli se jedná o ustavení jiné vlády.

Mirek TOPOLÁNEK, předseda strany /ODS/: Možná o ní mluví novináři, ale ty strany o ní tedy určitě nemluví.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy, místopředseda strany /ODS/: Prostě nějakou cestu k podpoře této vládě nalezneme a pokud nenalezneme, no, tak budeme hledat další řešení.

Nora FRIDRICHOVÁ, redaktorka: Dohoda mezi ODS a ČSSD by přitom mohla zcela vyšachovat ze hry lidovce a zelené. Ti se ale tváří, že se toho nebojí.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /KDU-ČSL/: Nedomnívám se, že tato varianta je na pořadu dne.

Martin BURSÍK, předseda strany /SZ/: Ne, nejsem z toho nervózní.

Nora FRIDRICHOVÁ, redaktorka: Lídři ODS, lidovců a Strany zelených označili za nepravdivé spekulace tisku o tom, že už si rozdělili křesla ve společném kabinetu. K dalšímu jednání se sejdou zase až příští úterý.

ROZHOVOR

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: A hostem k prvnímu tématu je Milan Šimonovský, vyjednavač za KDU-ČSL a dosavadní ministr dopravy. Dobrý večer.

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Pane ministře, horečně vyjednáváte s ODS a se zelenými. Máte už nějaký nápad, kde byste sehnali ten jeden chybějící hlas, abyste dostali podporu, důvěru ve sněmovně?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: My postupujeme standardně. Napřed chceme zpracovat koaliční dohodu, která by tvořila jakýsi základ toho vyjednávání s kluby, které by mohly podpořit tento program a myslíme si, že ještě není ten čas nazrálý k tomu, abychom hledali nějaké další hlasy. Sněmovna se sejde koncem měsíce a do té doby bychom chtěli mít nástin programového prohlášení a budeme usilovat samozřejmě získat i důvěru poslanců, kteří nejsou z těch našich tří stran.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Ptali se vyjednavači už sociálních demokratů na to, zda by skutečně tolerovali vládu výměnou za křeslo předsedy Poslanecké sněmovny?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Tak daleko ta jednání nejsou. My jsme se sešli ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Nikdo z vyjednavačů se na to neptal, jestli vás zajímá skutečně to, jestli neděláte práci zbytečně.

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Zajímá.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Zajímá? A ptali jste se na to?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Ne, neptali, protože to jsou věci, které přijdou skutečně na pořad, až budeme mít tento základ, o kterém teď jednáme, a to je vlastní koaliční smlouva, abychom se ujistili, co bychom za ty čtyři roky společné vlády mohli dobrého udělat pro lidi. A věřím, že také na základě tohoto programu bude podstatně lepší debatovat s opozičními kluby ve sněmovně o získání podpory. Takže všechno má svůj čas.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Zatím nemáte žádný signál ani nástin toho, jak by to mohlo jít?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: To se všechno vyvíjí. Já jsem tady slyšel pana premiéra, že bere zpátky některá svá slova. Já věřím, že je to také racionální politik a že mezi sociálními demokraty ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Takže by toto mohlo být ten signál toho nějaké vstřícnosti ve vztahu k vaší vládě. Vykládáte si to takto?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Mezi sociálními demokraty jsou určitě lidé, kteří chtějí pomáhat této zemi, aby se zlepšoval náš život a věřím, že nebudou, nebudou jaksi političtí jaksi maximalisté a budou se snažit vyjednávat. Já, to je všechno před námi.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: A vy byste jim za to nabídli třeba místo předsedy Poslanecké sněmovny, je to tak?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Ta jednání přijdou. Teď jednáme o programu, jednáme o procedurách a myslím si ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: A také o personálních otázkách už vyjednáváte?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: My jsme se dneska sešli vlastně všichni poprvé dohromady. Bylo to docela zajímavé jednání. Rozdělili jsme si vlastně ty naše další setkání do tří částí. Jedna z těch částí bude také se týkat toho, kdo jakou odpovědnost může převzít, ale ta jednání teprve zase přijdou. Teď jednáme o programu.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Zůstanete ministrem dopravy nebo tento resort připadne zeleným? Víte, že se na to musím zeptat, a ráda se na to ptám.

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Nepředpokládám, že zůstanu ministrem dopravy, ale věřím, že ta jednání ještě jsou před námi, že naše strana určitě bude také zastoupena ve vládě, jinak by pro ni nemělo smysl tato jednání vést, takže to je všechno před námi.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Tak, pane ministře, zkusíme jednotlivá lidovecká ministerstva, uvidíme, co z toho vzejde. Ministerstvo životního prostředí vám má zůstat nebo ho mají dostat zelení? Neříkejte mi, že mluvíte skutečně o vznešených prioritách vlády a že vás nezajímá to, kdo bude ty priority prosazovat. Tak ministerstvo životního prostředí?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Já skutečně vás asi zklamu. My o tom nejednáme. To má ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: O zahraničí asi přijdete, je to tak? Určitě alespoň k nějakém resortu jste se dostat museli v tom jednání.

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Ne, nemuseli, to tak se nevyjednává skutečně. Já už jsem u čtvrtého takového jednání, protože jsem za dobu svého mandátu, za čtyři roky, byl ve třech vládách, vždy jsme takto jednali. Vždy se jednalo napřed o programu, pak se tento program samozřejmě nabízel, aby získal podporu a mezitím už se dohadovalo, jaká odpovědnost bude za který resort. A to skutečně přichází na konec tato jednání a já vůbec nejsem nervózní. To přijde během čtrnácti dnů.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Takže žádný resort není jasný, ani ministerstvo financí, které vždycky připadá straně, která má i premiéra, tedy premiér Mirek Topolánek, ministr financí Vlastimil Tlustý, jak proběhlo tiskem?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Jistý je Mirek Topolánek jako premiér. Toho pověřil pan prezident a skutečně nic jiného jistého není a ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Ani to, že budete mít tři ministerstva nadále, že uhájíte tuto sílu ve vládě tří popřípadě čtyř ministerstev?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: My jsme se o tom nebavili. Takže to je věc předsedů. My jsme se rozhodli, že předsedové našich stran budou ti, kteří budou jednat o personálních otázkách, o počtu křesel za jednotlivé strany. Já jsem pověřený, abych jednal o programu a nikdy jsem u žádného jiného jednání nebyl než o programu, takže já jsem spokojený. Mám práce dost a věřím, že za čtrnáct dní zhruba se dostaneme i k této otázce. Páni předsedové před nás přijdou ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Až za čtrnáct dnů, tedy dále o personálních otázkách budete jednat až za čtrnáct dní?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Určitě, protože i současní předsedové jsou experti svých stran. Třeba náš předseda, pan Kalousek, je expert na ekonomiku, takže má zároveň už zítra a pozítří jednání se svými kolegy z ostatních stran, tedy ze Strany zelených a ze strany ODS, o ekonomice, o veřejných financích, a takto ty naše týmy budou jednat asi zhruba polovinu příštího týdne. Někdy ve středu bychom chtěli mít rámcově ten náš společný program na čtyři roky hotový a pak začneme jednat o procedurách, jak budeme třeba připravovat zákony, ale také o křeslech a o těch jménech, určitě to přijde.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Na programových prioritách jste se shodli, mimo jiné snižování daní. Byli byste nakonec ochotni přistoupit na koncept ODS rovné daně?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: Ta shoda pramení z našich programů. Všechny tři strany středopravové mají ve svém programu snižování přímých daní a zvyšování případně daní nepřímých, takže ta shoda vyplývá z programu. My jsme ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: A jsou různé formy. Tu rovnou daň byste akceptovali nebo ji úplně vyloučili?

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: To už jsou nástroje ...

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Ano, formy, nástroje.

Milan ŠIMONOVSKÝ, člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL: ... nástroje, jak to udělat. Pověřili jsme pracovní týmy, které se sejdou zítra, sejdou se také v sobotu a v pondělí máme my tři odpovědní za program možnost všechny tyto expertní, expertní výstupy posoudit. Tam je skutečně několik přístupů. Jeden z nich je rovná daň, ve všech, ve všech jaksi částech daní, jak v přímých daních, tak samozřejmě také v DPH, v dani z DPH, tam o tom budou experti debatovat a připraví nám případně varianty, když se nedomluví, takže to je zcela klasický, klasické vyjednávání.

KONEC ROZHOVORU

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka: Pane ministře, já vám zatím děkuju. Dosavadní vláda, respektive ministr obrany se ještě chystá udělat jednu zásadní rozhodnutí a Honza nám teď řekne jaké.

                 
Obsah vydání       9. 6. 2006
11. 6. 2006 Je obava z násilí v ČR dnes oprávněná?
10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
10. 6. 2006 Co Italové věděli už dávno Jan  Čulík
11. 6. 2006 České noviny: "Nedostatek kněžích" ?
10. 6. 2006 Výzkum STEM neříká, že čtvrtina občanů by nebýt Kubiceho zprávy volila jinak Jan  Faltýsek
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
9. 6. 2006 O prezidentovi, utopiích a dědictví nenávisti Karel  Dolejší
10. 6. 2006 "Zelení nemohou mít nic společného s pravicí"
10. 6. 2006 Nedovolte Bursíkovi vytunelovat volební kapitál!
9. 6. 2006 Aspoň trochu gramotnosti! Oldřich  Průša
9. 6. 2006 ČT: "Jednání o nové vládě pokračují"
10. 6. 2006 Česká televize v letošních volbách opravdu dostála svého slibu...
10. 6. 2006 Česká televize o koze Štěpán  Kotrba
9. 6. 2006 Američané zuří, že je kritizoval britský náměstek generálního tajemníka OSN
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Fellini? Všechno je Fellini! Jan  Paul
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Každá mystika vede k absolutní vládě osvícených Milan  Valach
9. 6. 2006 Ještě něco k Lomborgovi Michal  Mašín
9. 6. 2006 Vysoká úroveň racionálního politického diskursu
9. 6. 2006 Volební pat, velká koalice a nové volby Jiří  Hudeček
9. 6. 2006 Paroubek: byla to z mé strany chyba
9. 6. 2006 ČSSD nemůže podpořit vznik vlády "Panské koalice" Jiří  Paroubek
9. 6. 2006 Močit na dveře politických protivníků je tak hrdinské
9. 6. 2006 Zpravodajství po sedmi letech
9. 6. 2006 Hostinská utopie Václav  Dušek
8. 6. 2006 Nelibý odér stovky Oldřich  Průša
9. 6. 2006 Ideové otazníky Jiří  Faimon
9. 6. 2006 Jediné řešení je neprůchodné Josef  Vít
9. 6. 2006 O čem Kubice nemluvil Vladislav  Černík
9. 6. 2006 Chvála středu
8. 6. 2006 Jediným řešením je kompromis Jan  Čulík
8. 6. 2006 V české politice chybí nekompromisní postoj
8. 6. 2006 Lidi bolí představa, že by měli druhým naslouchat Vojtěch  Polák
8. 6. 2006 "Slušní občané" budou demonstrovat proti "diktátoru Paroubkovi"
8. 6. 2006 Volební hysterie z ČR do Itálie nedoléhala Jan  Čulík
8. 6. 2006 V Itálii musíte být blondýna se slovanským přízvukem
8. 6. 2006 Den s kanály veřejnoprávní televize Štěpán  Kotrba
9. 6. 2006 Je v zájmu penzistů, aby kapitalisté vydělávali
8. 6. 2006 Ekologismus je špatný, protože je špatný -- áno? Martin  Škabraha
8. 6. 2006 Je nejdůležitější vědět, jaký je ten druhý? Miloš  Dokulil
8. 6. 2006 Národ sobě... Ladislav  Žák
11. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2006 Česká televize v letošních volbách opravdu dostála svého slibu...   
10. 6. 2006 Česká televize o koze Štěpán  Kotrba
9. 6. 2006 Aspoň trochu gramotnosti! Oldřich  Průša
9. 6. 2006 ČT: "Jednání o nové vládě pokračují"   
8. 6. 2006 Den s kanály veřejnoprávní televize Štěpán  Kotrba
2. 6. 2006 Nový ředitel ČRo 6 Petr Duhan: "Byť s obtížemi se daří udržet neutralitu" Petr  Žantovský
30. 5. 2006 ČTK: Ukázková manipulace mediální kočkou Filip  Rožánek
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
26. 5. 2006 Konečně! ČT přijala profesionální princip vybírání diváků pro diskuse Jan  Čulík
25. 5. 2006 Křivárny v České televizi?   
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Není v televizi čas na revizi? Oldřich  Průša
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba

Daniela Drtinová RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 ČT: "Jednání o nové vládě pokračují"   
7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   
12. 5. 2006 Unionistický stranický sekretariát Štěpán  Kotrba
4. 5. 2006 ČT1: Události, komentáře policejního prezidenta Husáka Štěpán  Kotrba
7. 4. 2005 Proti rudé hvězdě a proti modrému ptáku Zdeněk  Hrabica
11. 11. 2003 V České televizi je revolucionářů dost   
27. 2. 2002 Miroslav Tajč: "Milan Knížák nepoužívá Národní galerii pro vlastní kšefty"   
2. 11. 2001 Jak bude ČT vypadat za Jiřího Balvína? Programové schéma Filip  Rožánek