19. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 5. 2006

Méně státu = více korupce?

Reálné úvahy o reálném kapitalismu považuji nejen za zdroj poznání, ale i za poutavou četbu, mezi takové řadím i články p. Víta. O tom, že nejsem sám, kdo čte články p. Víta, mne utvrzují i kritické ohlasy na jeho články, jako např. , je to takový rozumbrada (vpravdě analytický pohled od výzkumného pracovníka) nebo, že nulová mzda neexistuje, neboť by za ni nikdo nepracoval (reakce matematika, který se zřejmě nikdy nebavil s prodavačkou v hypermarketu, která "dobrovolně a zdarma pomáhá" při tzv. zavážení zboží, či jiné pracovnice jinde "prokazující své pracovní kvality" prací na zkoušku zdarma). Promýšlení reakcí mne také naopak dovedly k zamyšlení, proč se Josef Vít některým tématům nevěnoval, nebo snad jeho glosa někde zapadla. Jeho poslední článek Triumvirát zločinu, praní špinavých peněz a pokřivené spravedlnosti mne příjemně překvapil,a to tím, že problematiku korupce pojal, tak jaká v podstatě je, tj. že problematika korupce se nedá redukovat na rovnici méně státu = méně korupce.

Pro některé přispěvatele-matematiky připodotýkám, že vím o tom, že v formálním popisu ekonomie se takovým rovnicím říká identity a že simplifikace, která zjednodušuje problém, takže se de facto popisuje něco jiného, se říká lineární úvaha. Korupce v ekonomickém popisu reality souvisí s pojmem vzácnosti (statků) na straně jedné a s tržní nerovnováhou na straně druhé (převis nabídky nad poptávkou). Školní (mikro)ekonomie (základní kurs), čímž se rádi zaštitují téměř všichni, totiž předpokládá silná zjednodušení, nabídka (poptávka) jsou rostoucími (klesajícími) funkcemi ceny a protínající se v jednom bodě. K tomu se vezme několik dalších předpokladů, např. že trh je dokonalý, není tam nějaký dominantní hráč (tj. ten, co má monopolní sílu)a pak lze jednoduše říci, že každý státní zásah je škodlivý. Proto rozhodování státu (regionu, obce) je nutno podrobit přísným pravidlům. Právě zde je nutno pro (nejen pro lingvisty) jisté terminologické vysvětlení. Běžně se těmto postupům říká transparentnost. V případě, že jedná o vztah občan -- úřad, pak se tomu říká byrokracie. Jak to v praxi funguje, lze demonstrovat na informatizaci státní správy (samosprávy):

  • v nějakém prvním tendru (pro železničáře: to není kotel u parní mašinky, ale soutěž, i když se tam musí taky někdy pěkně přikládat) se vybere nějaké pro daný případ optimální řešení.
  • Pro další tendr by bylo dost logické, že se bude rozvíjet ono optimální řešení. Leč aby se zamezilo možné korupci,jsou 2 možnosti:
    • komise bude rozvíjet ono optimální řešení, a proto se komise rozpustí
    • komise vybere Microsoft

Pokud se ještě někdy bude pokračovat z bodu 1, pak rovnou vybere Microsoft.

Časem všichni mají totéž. Říká se tomu unifikace, standardizace, kompatibilita a pokud to přestoupí rámec jedné členské země EU, pak se jedná o harmonizaci. Jak vidno, když dodává jeden, tak se o korupci nemluví (proč by také ten jeden korumpoval, že?). Pokud ten jeden pořád vybíraný přesto něco poskytuje, pak se hovoří v ekonomii o tzv. pozitivní externalitě, čili něco pozitivního navíc o co si vlastně adresát neřekl.

Zbývá tedy otázka, proč vlastně (české) pravicové strany chtějí i tento, od korupce očištěný stát dále minimalizovat. Pořád totiž hrozí nebezpečí, že přijde někdo, kdo nepůjde zaškatulkovat.

Méně státu méně korupce, zní jeden z klíčových sloganů pravice. Tomu přisvědčuje většina občanů, mezi podnikateli si každý může dělat co chce, tedy může jeden kupovat od druhého co chce. Je přece hlídá trh. Dopátrat se v soukromém sektoru toho, co běžný občan-nepodnikatel (zřejmě z laického pohledu) označuje za korupci, je obtížný úkol. Jako nepodnikatel se k tomu přiblížím tak někdy na maturitním večírku v pozdních večerních hodinách (nebo v časných ranních hodinách), kdy již jsou vyčerpány školní vzpomínky a rodinné záležitosti hovor se pak stáčí na vedlejší problematiku. Pak, zřejmě pod vlivem konzumace začíná docházet ke splývání výstavby rodinné firmy a výstavby rodinné vily, prokládané nadáváním na socany a komouše, jak se to těžko někdy zapracovává do účetnictví.

Naštěstí návratu totality v podobě majetkových přiznání se zatím podařilo zabránit. Díky tvrdé práci a výhodným zakázkám pro státní sektor se podařilo dát firmám solidní základy.

Protože státní a veřejný sektor se (díky bohu zmenšuje) a tak těch zakázek z něj už tolik nebude, je třeba trochu těm zaměstnancům snížit platy. Jistě, že ti zaměstnanci nebudou rádi, ale když se jim vysvětlí, že jakoby dostanou (díky menším daním) víc, tak zprvu nebudou tak remcat. Ti socdemáci sice v tom trochu váhali, ale ten Jahn tam pro nás odvedl velký kus práce. Nejjednodušší by sice bylo dát těm lidem půlku přes pásku a půlku rovnou do ruky, ale to vždycky bohužel nejde. Teď jsou tady ty nadnárodní firmy, a ti mí lidi vůbec netuší, co mi dá za fušku u nich dostat zakázku. Ale měl jsem kliku v jednej z nich z nich dělá Franta, a on toho svýho kluka chce dostat na tamtu soukromou školu, ale i tam mají náký přijímačky z matiky nebo co, von to sice potřebovat nebude, ale oni to chtěj. A on školu mít musí, protože šéf z Rajchu mu říkal, že když tý sousední firmě trochu zastřihnu křídla, tak , že oni ji pak koupěj a ten jeho kluk by tam mohl dělat lajtra. Tak jsem řekl, že v tý škole jsem řiditeli dělal halu a říďovi by se to samý šiklo na chatě. Čili jsem Frantovi slíbil, že když tam ten řída toho jeho kluka vezme, takže mu tu chatu zmáknu, ten materiál už je stejně vyfakturovanej. Akorát tam musím poslat bráchu, aby se ti moji lidi pak někde neprokecli v hospodě. A jak je to tedy vlastně s tou korupcí mezi soukromníky? Jaká korupce, to bejvalo za totality, když jsem ještě dělal náměstka a musel jsem na partajní sekretariát přinést pár flašek a chlebíčky, voni tam měli nějakou družební delegaci. A to tenkrát nikde nic nebylo...

Podobnost kohokoli s kýmkoli je čistě náhodná.

                 
Obsah vydání       19. 5. 2006
20. 5. 2006 Bude se ODS snažit vysvětlit zbabělost jako oprávněnou? Bohumil  Kartous
20. 5. 2006 Program ODS je mi nejbližší, ale...
21. 5. 2006 Bundestag schválil nejvyšší zvýšení daní v dějinách SRN Radek  Vogl
19. 5. 2006 Český rozhlas k případu Aleš Cibulka
19. 5. 2006 Slovíčkaření aneb vlk se nažral a koza zůstala celá Jiří  Jírovec
18. 5. 2006 Let 77 a Judicial Watch jako dezinformační past Michal  Brož
19. 5. 2006 Stěhování Svobodné Evropy si zaplatíme - peněz je přeci dost Jan  Žižka
19. 5. 2006 Nokturno Josef Václav Sládek
19. 5. 2006 Kuba v Radě OSN pro lidská práva nevyhrála - spíše prohrály Spojené státy
20. 5. 2006 Jak to, že Human Rights Watch systematicky kritizuje americkou vládu? Jan  Rovenský
19. 5. 2006 Štěpán Kotrba by se měl obtěžovat s důkazy Karel  Dolejší
18. 5. 2006 Kapitalismus a korupce jedno jsou? Petr  Hušek
19. 5. 2006 "Televize vytvářená na koleně je budoucností digitalizace..." Štěpán  Kotrba
19. 5. 2006 Digitální vysílání -- Velká Británie Jan  Čulík
21. 5. 2006 Příběh novin
19. 5. 2006 Moc médií a média moci Max  Fischel
19. 5. 2006 Odcizování přírodě -- důsledek či příčina krize člověka a společnosti Petr  Sak
19. 5. 2006 Oresteia III. - Laskavé Bohyně Lukáš  Nozar
19. 5. 2006 O stranách a směnkách Ladislav  Žák
19. 5. 2006 Jak je to přesně s dálnicí D 47 Jaroslav  Štemberk
19. 5. 2006 Zákaz potravin z GMO v moskevských školách Miroslav  Šuta
19. 5. 2006 Sen o dlouhověkosti: prodloužení života nenahradí jeho kvalitu Jan  Paul
19. 5. 2006 Zelený terč něco vydrží Milan  Daniel
19. 5. 2006 Méně státu = více korupce? Vladislav  Černík
19. 5. 2006 Socani "jsou zloději" Ctirad  Oráč
19. 5. 2006 Osvaldová: "Cibulka neporušil pravidla novinářské etiky"
19. 5. 2006 Boj za svobodu slova, anebo projev myšlenkové ochablosti? Jan  Čulík
19. 5. 2006 B+B+B: Bérová, Boura a bulvár - 7,5 milionů dotace Štěpán  Kotrba
18. 5. 2006 Klíč k určování Nováků, aneb nevím, že nevím, a nevím o tom Ondřej  Hausenblas
18. 5. 2006 Pendolino je fajn, ale bylo ho opravdu třeba? Michal  Polák
18. 5. 2006 Jak věcně lhát Bohumil  Kartous
18. 5. 2006 Stejně jiný náhled na věc Kamil  Abbid
18. 5. 2006 Jak být šťastným František  Augusta
18. 5. 2006 Voličovy nálady, voličovy preference a voličova volba Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Political thuggery and strong women Jan  Čulík
18. 5. 2006 Triumvirát zločinu, praní špinavých peněz a pokřivené spravedlnosti Josef  Vít
16. 5. 2006 Salon kritického myšlení, Litoměřice
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006