6. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 4. 2006

Evropská unie a tržní principy

Evropská komise si našla nový cíl, kam může napřít svoje snahy o naplnění socialistického pohledu o svobodný trh a odstraňování bariér obchodu. Podobně jako před nedávnou dobou, kdy si Evropská unie vzala na paškál Microsoft a její produkt Windows XP, se dnes zaměřila na nový operační systém Windows Vista, který by měl přijít na trh někdy na začátek příštího roku.

Evropské komisařce pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové se nelíbí, že operační systém Vista má, stejně jako předchozí XP, obsahovat některé součásti, například internetový prohlížeč a antivirovou ochranu, které tak zákazník dostane v jednom jediném balíku, a nebude tak nijak nucen k tomu, aby si mezi dostupnými alternativami, které se dnes vyskytují na trhu, měl důvod vybrat produkt od jiné společnosti. Podle antimonopolních doktrín Evropské unie jde o zneužívání dominantního postavení na trhu a monopolní praktiky, které nejsou vůči ostatním výrobcům podobného softwaru spravedlivé a poškozují je.

Jde samozřejmě o další snahu Evropské unie, jak svazovat a omezovat volný trh množstvím zásahů a regulací. Právě v oblasti informačních technologií je dnes vývoj tak dynamický a rychlý, že v něm takřka není možné dosáhnout dokonale monopolního postavení. Je sice pravdou, že Microsoft je dominantním na softwarovém trhu, ale neznamená to, že spotřebitel nemá možnost vybrat si z jiných výrobků, z nichž mnohé jsou samozřejmě mnohem kvalitnější, než ty pocházející od vývojářů Microsoftu, jak se na vlastní kůži jistě přesvědčil nejeden uživatel, ať už amatér nebo profesionál. Je jen na konkurenci, aby dokázala spotřebitelům vysvětlit klady svých výrobků oproti programům, které se dodávají společně s operačním systémem. To, že mám ve své instalaci Windows XP zabudovaný internetový prohlížeč, mi nijak nebrání, abych si místo něj nezvolil jiný, který bude lépe vyhovovat mým požadavkům. A že je z čeho vybírat. Stejná situace je u dalšího programového vybavení. Můžu si zvolit antivirovou ochranu podle svého uvážení, mám možnost vybrat si namísto Windows Media Playeru jakýkoliv z bezpočtu alternativ, ať už komerčních nebo volně šiřitelných. A když na to přijde, proč bych vůbec měl používat operační systém Windows a nezvolit si jiný? O monopolní praktiky ze strany Microsoftu tedy samozřejmě nejde a trh, tedy systém volné směny, nijak poškozován není.

Obviňovat Microsoft ze snahy o monopol proto, že integruje do operačního systému osvědčené programy, je asi stejný nesmysl, jako nutit obuvníky přestat prodávat boty včetně tkaniček, protože jejich výrobci se musí cítit poškozeni, a zákazník nemá důvod si z bohaté nabídky tkaniček vybrat. Nabízí se podnět k zamyšlení, jaké části operačních systémů jsou jeho nedílnou součástí, a které jsou jen jakýmsi přídavkem. Pokud by Microsoft chtěl naprosto přesně splňovat představy evropských politiků, musel by svůj operační systém prodávat jen v podobě nejnutnějšího jádra, bez všech možných diagnostických nástrojů, bez Poznámkového bloku, Kalkulačky, a dalších součástí, které průměrný uživatel pokládá za samozřejmost.

Podle zvrácené představy rovnosti na trhu by hlavním kritériem pro vývoj nových výrobků a jejich prodej neměla být snaha o co nejvyšší zisk prostřednictvím naplnění představ zákazníků, ale udržování kroku s konkurencí. Není to ani tak myšlenka rovnosti (ta je v podstatě možná jen před zákonem), jako spíš stejnosti, šedivosti a zaměnitelnosti. Je to představa o "dokonalé konkurenci", kdy žádný výrobce nebude růst a získávat náskok nad ostatními firmami na trhu. Jakmile se nějaký výrobce začne příliš vymykat průměru, objeví se bič v podobě ekonomických inženýrů a regulátorů, který se v zájmu rovnosti pokusí neposlušnou firmu, která si naivně myslí, že cílem podnikání je zisk, a ne rovnost ve stagnaci, srovnat do latě. Antimonopolní politika je ve skutečnosti jen prostředkem, kterým stát označí úspěch za něco nečestného a hodného přísného potrestání.

Je možné předem odhadnout, jak spor Microsoftu a Evropské komise o Windows Vista skončí. Microsoft ustoupí a software, na který se komisařka Kroesová zaměřila, bude poskytovat odděleně od operačního systému. V systému sociálně tržní ekonomiky není možné se státem soupeřit. Představa, že by se Microsoft mohl rozhodnout neustoupit a Windows Vista v zemích EU nedistribuovat, je sice zajímavá, ale patří spíše do říše bájí. Odpůrci volného obchodu a kapitalismu si tak mohou už dnes spokojeně potřásat rukama a radovat se, jak zamezili lakotnému a vydřidušskému Microsoftu zničit tržní prostředí. Jsem si však jistý, že to jsou ve skutečnosti oni, kteří tržní systém, a spolu s ním i svobodu a individuální práva, ničí.

                 
Obsah vydání       6. 4. 2006
6. 4. 2006 Hlasování esemeskami v politických televizních pořadech může být v rozporu se zákonem
6. 4. 2006 Amnesty International požaduje veřejné vyšetřování letů CIA do Británie
5. 4. 2006 Zeleně anorektická blondýna Štěpána Kotrby Bohumil  Kartous
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
6. 4. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
6. 4. 2006 Devět ředitelů farmaceutických společností bude stíháno za kartelové ceny
6. 4. 2006 Nezadržitelná expanze pojmu "Nicejská smlouva" v českém veřejném diskursu František  Schilla
6. 4. 2006 Afrika je víc než chudoba a beznaděj Robin  Ujfaluši
6. 4. 2006 Pozastaví EU schvalování dalších GMO? Miroslav  Šuta
6. 4. 2006 Nejde spíše o snahu životnímu prostředí v Praze škodit? Jaroslav  Štemberk
5. 4. 2006 Hon na čarodějnice na amerických univerzitách
6. 4. 2006 Čína a Velká Británie odstartují program stipendií pro vynikající studenty
6. 4. 2006 Evropská unie a tržní principy Luboš  Zálom
5. 4. 2006 Bobošíková nebude mlčet
5. 4. 2006 Amerika ve válce Oskar  Krejčí
5. 4. 2006 Smrt čeká v pořadí Filip  Rožánek
5. 4. 2006 Ryba, která vás vytáhne z letargie Jan  Klusáček
4. 4. 2006 Voda a vzduch, ale hlavně peníze ze zahraničí blízkého i vzdálenějšího Egon T. Lánský
5. 4. 2006 Zelený postmaterialismus jako hit sezóny Pavel  Pečínka
5. 4. 2006 Zelená neznalost nebo úmysl? Štěpán  Kotrba
5. 4. 2006 Spočítejme si, jak nám to po volbách spočítají Pavel  Viktorin
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce