24. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 3. 2006

Exploze v centru La Paz, první pokusy o destabilizaci vlády Evo Moralese?

Bolivijští policejní důstojníci převážejí Claudia Lestada do budovy bolivijského Interpolu building v La Paz - foto AP Juan Karita

V článku Kubánsko-floridská stopa" byl zčásti nastíněn koncept státem podporovaného terorismu. Následující zpráva z 22. března 2006 nese řadu podobných prvků, tentokrát s aktuálním cílem bombových útoků na hotely v hlavním bolivijském městě La Paz, kterou média až na výjimky od agentury AP, Reuters či od UPI nepřevzala.

Bolivijská policie ve spolupráci s Interpolem zadržela dva podezřelé: pod zámkem skončili Claudio Lestad ze Spojených států (New Orleans) a Alda Ribeira Acosta z Uruguaye. Lestad používal pozměněné cestovní dokumenty s řadou různých identit. Lestad také vlastnil doklady vydané humanitární organizací World Service Authority se sídlem ve Washingtonu, DC. Podle výpovědi presidenta této organizace David Gallupa pro agenturu AP, Lestad získal cestovní doklad již v minulosti v roce 2003 a to na jinou identitu se jménem Triston Jay Amero. Podle stejného zdroje měl Lestad také v minulosti problémy se zákonem ve svém původně domovském státě Kalifornie.

Podezřelí byli zadrženi ve středu a to v souvislosti se sérií útoků v Bolívii, které kulminovaly v noci z úterý na středu a to explozí ve dvou hotelech blízko historického centra hlavního města. Dvě osoby byly usmrceny a přibližně sedm osob zraněno, včetně jedné americké turistky. Podle místní policie byl ale hlavní útok naplánován na tuto sobotu s cílem provést pumový atentát na chilský konzulát. Lestad se v hotelu zapsal jako saudskoarabský právník.

Podle vyjádření prezidenta Moralese a představitelů ministerstva vnitra se jednalo o teroristické atentáty, jiné místní zdroje čin bagatelizují s poukazem na možnou mentální poruchu pachatelů.

O čemž má mimo jiné svědčit podivná aktivita Ribeirové před útoky kdy se snažila nabízet kalendář svých aktů s maketou výbušnin a kontaktní adresou kde se dají opatřit. Podivné je, že Ribierová však měla natolik zdravého úsudku, aby předem některé lidi a to především příbuzné dětí v okolí před výbuchy varovala.

Určit pravou identitu obou útočníků bude pravděpodobně složité. Z poskytnutých informací a prostého vyhledání jmen na Internetu však lze nalézt například zvláštní oznámení z roku 2002 s P.O. boxem a kalifornskou adresou na zmíněné jméno Triston Jay Amero, shánějící perspektivní manželku v oblasti Latinské Ameriky, včetně Uruguaye. Stejné jméno figuruje v recenzích a chatu v prostředí satanistického materiálu. Podobné informace Google ovšem nezachytí během jedno dne, ale musely být indexovány vyhledavačem již delší dobu předem.

Claudio Lestad vulgo Triston Jay Amero a jeho akce vykazuje řadu podobných znaků s případy v minulosti, kdy jsou osoby s podobným profilem pečlivě pěstovaných šílenců či manipulovatelných labilních jedinců ze stájí tajných služeb v potřebný čas a s výbavou své legendy vysláni do dané destinace provést jediný, či omezenou sérii útoků. Načež jsou pak často na místě dopadeni a případ je tak uzavřen.

Zpět na místo činu, podle výpovědi očitých svědků teror skutečně zafungoval, například Helga Bruggeling, turistka z Austrálie, která bydlela přes ulici vypovídá, "byla jsem zděšena, celá naše budova se otřásla, nyní zvažujeme zda je bezpečné tady vůbec zůstat."

Připomeňme, že je jednak velice zvláštní samotná několikanásobná registrace individua jako Lestad u podobné humanitární organizace, dále vzbuzují otázky aktivity Lestada a jeho společnice na místě činu s cílem soustředit na sebe co nejvíce pozornosti a zřejmě usnadnit tak dopadení úřady. Vzhledem k předchozímu realistickému chování Ribeirové není vyloučeno, že měla původně sehrát jen úlohu tzv. babysittera pro labilního Lestada s plánem zmizet po plánovaném útoku na Chilský konzulát, který svede směr vyšetřování především na Lestada jako viditelného cizince.

Z hlediska širšího pohledu na dění v Bolívii není též bez zajímavosti, že nově zvolený president Evo Morales zvítězil na volební platformě větší kontroly nerostného bohatství země, konkrétně zemního plynu. V zásadě existují dva hlavní směry strategického vývoje a to plynovod vedoucí do zahraničí na pobřeží a výstavba LNG terminálu pro dopravu zkapalněného plynu do Severní Ameriky nebo posílení plynovodu jen v rámci sítě Latinské Ameriky. Situace se zásobou zemního plynu je v Severní Americe poměrně vážná a to jak v USA tak Kanadě, kde propad těžby této suroviny dosahuje meziročně několik procent, přičemž cena mezitím akceleruje. Dnes se na trhu bojuje o každý LNG tanker, není výjimkou kdy je přeplacena původní nabídka ještě cestou na moři jak se někdy děje v dodávkách do Velké Británie, jejíž vyhrazený sektor se zemním plynem v Severním moři již kolabuje.

Podle mezinárodního investičního konzultanta John Perkinse v interview pro pořad DemocracyNow pořízeným před touto událostí, Perkins operoval v Latinské Americe a je autorem knihy "Confessions of an Economic Hitman", bylo Moralesovy již osobně doručeno jedno varování ohledně jeho vazeb na Venezuelu, Kubu a zapojení do vznikající aliance nezávislé politiky Latinskoamerických států, ale především ohledně plánů s těžebním průmyslem.

Zajímavou se rovněž jeví zpráva, kdy ve dva týdny starém případu jsou vysocí představitelé dceřiné společnosti španělsko-argentinského energetického gigantu Repsol v Bolívii, firmy Andina SA, vyšetřováni z falšování celních dokumentů v nelegálním vývozu ropy za zhruba 10 mil. dolarů. Podle vyjádření presidenta Repsol, Antonio Brufaoa pro AP, však tato kauza neohrožuje záměr dokončit aktuální investici do plynovodu ve výši 150 mil. dolarů, jak se někdy poukazuje v souvislosti se změnou vlády v Bolívii a jejím tlakem na těžařský průmysl.

Rovněž připomeňme, že Spojené státy participovaly již na začátku nového tisíciletí v prostoru Západní hemisféry při neúspěšném pokusu o převrat demokraticky zvolené vlády ve Venezuele v roce 2002 a o dva roky s úspěchem na Haiti. Ve stejný den kdy ministr obrany Rumsfeld přirovnává Chaveze k Hitlerovi (Rumsfeld sám s diskutabilní hodnověrností po odhalení jeho velením organizovaného mučení na Guantamu a Abu Ghraib díky svědectví brigádního generála Karpinské a dalších), označil také vítězství Moralese v demokratických volbách v Bolívii vzhledem k vznikající ose (zla?) Chavez-Castro-Morales za nebezpečný vývoj "působící mu starosti."

Na začátku tohoto měsíce taktéž vláda Spojených států oznámila postupné omezení pomoci směřující do Bolívie na základě povolební obměny klíčových osob ve vedení místní armády a tajných služeb.

Zdroje AP, CBSNews, CNN Money, DemocracyNow

Detaily a foto z místa činu ZDEZDE

Stratfor: Bombing in Bolivia: No Sign of Terrorism ZDE

Chicago Tribune: Hotel blasts kill 2; American arrested ZDE

Dalších 226 zdrojů ZDE

                 
Obsah vydání       24. 3. 2006
24. 3. 2006 Česká televize hrubě zkresluje předvolební situaci v České republice Jan  Čulík
25. 3. 2006 Prošetřete, zda je telefonní hlasování v Moravcových pořadech přijatelné Jan  Čulík
25. 3. 2006 FebioFest: Špinavé peníze mu nesmrdí? Jan  Čulík
25. 3. 2006 Rusko popírá, že by poskytovalo Saddámu Husajnovi špionážní informace
24. 3. 2006 Přijde znovu povodeň na dolní Labe? Václav  Houfek
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele
24. 3. 2006 Bojová hra s Telecomem či měsíc na frontě Bohumil  Kartous
24. 3. 2006 S křížem v ruce, s ohněm v srdci Pavel  Pečínka
24. 3. 2006 Letní ráno Václav  Vokolek
24. 3. 2006 Amerika, jak ji neznáte na obrazovce České televize Bohumil  Kartous
24. 3. 2006 Vatikán chce rehabilitovat křižácké výpravy
24. 3. 2006 Křesťanský fundamentalismus v Americe František  Lemfeld
24. 3. 2006 Paroubek odkrývá konflikt zájmů u Baxy
24. 3. 2006 O novinářské etice, protiválečném hnutí v Česku a honu na čarodějnice
24. 3. 2006 Novinářem na půl úvazku Štěpán  Kotrba
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
24. 3. 2006 Exploze v centru La Paz, první pokusy o destabilizaci vlády Evo Moralese? Michal  Brož
24. 3. 2006 Větrné elektrárny? A proč ne raději tepelná čerpadla? Jan  Hošek
24. 3. 2006 Rada ČTK: demokracii jenom pro někoho? Štěpán  Kotrba
24. 3. 2006 Haider chce odsunout z Rakouska nezaměstnané cizince Richard  Seemann
23. 3. 2006 Nábožensky založení lidé jsou šťastnější, optimističtější, méně často dostávají mrtvici a vysoký tlak
23. 3. 2006 Jakou politiku prosazuje Tony Blair?
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu
23. 3. 2006 Zemřel malíř František Ronovský Jan  Paul
22. 3. 2006 Reality šou a duševní zdraví Jiří  Krombholz
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
22. 3. 2006 Fukuyama: Evropané by si neměli přát, aby USA v Iráku prohrály
21. 3. 2006 Miloš Zeman ve své knize "Vzestup a pád české sociální demokracie" Bohuslav  Binka
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Bolívie a Evo Morales RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2006 Exploze v centru La Paz, první pokusy o destabilizaci vlády Evo Moralese? Michal  Brož
22. 12. 2005 Bolívie má "domorodého" prezidenta Miloš  Kaláb
29. 11. 2005 Nebezpečná fakta týkající se stoupence Fidela Castra Fabiano  Golgo
22. 11. 2004 Deníky Josefa Mengeleho Fabiano  Golgo
14. 10. 2004 Che Guevara: revolucionář jako komerční artikl Bohumil  Kartous
14. 10. 2004 V Londýně začíná Evropské sociální fórum Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Jakou zemi vyberete jako vzor pro Kubánce? Chile? Josef  Vít
12. 11. 2003 Bolí nás Bolívia?   
11. 11. 2003 Bolívie Ignacio  Ramonet
1. 10. 2003 Konec historie nebo začátek konce kapitalismu? Josef  Vít
17. 9. 2003 Bechtel a krev za vodu: válka jako omluva pro rozšiřování práva korporací Vandana  Shiva
17. 3. 2003 Privatizácia železníc v treťom svete Martin  Brendan
10. 3. 2003 Tajnosti a klamstvá Európskej komisie: oslabovanie sociálneho systému Radovan  Geist