7. 12. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 12. 2005

O státním rozpočtu - jsou to VAŠE peníze:

Ztracen mezi sněmovními tisky

Můj milý deníčku, neměl sem to dělat. To mám z toho že sem moc zvědavej. Kdo je zvědavej, bude brzo starej, říkala babička. Zapomněla dodat, že jedna z nejjistějších cest jak předčasně zešedivět, je četba sněmovních tisků. A ten nejvydatnější se skoro určitě jmenuje: "Vládní návrh na vydání zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2006".

Byl sem zvědav jak se příští rok rozšoupnem. Peněz by mělo bejt dost, v novinách píšou, že sme dostali nečekaně přidáno, vyděláváme všichni o pět procent víc, tak mě zajímalo co pěknýho si koupíme. Dovolenou na Bahamách, sedačku do obýváku, plazmovou televizi s úhlopříčkou přes půl zdi nebo novej bourák? A tak sem zabrousil na sněmovní web a zkoumal.

Znalce asi nepřekvapí, že ze samotného zákona sem se nedozvěděl nic. Píše se tam:

Celkové příjmy státního rozpočtu České republiky na rok 2006 (dále jen "státní rozpočet") se stanoví částkou 884 391 799 000 Kč. Celkové výdaje státního rozpočtu se stanoví částkou 958 791 799 000 Kč. Schodek státního rozpočtu činí 74 400 000 000 Kč.

No a pak už jenom, že na tu sekeru v rozpočtu si pučíme jinde a že pan ministr udělal seznam, kolik komu dá, a že ten seznam je v přílohách. Přílohy chybí.

Kompletní text zákona o státním rozpočtu ČR se vejde na jednu stránku a je ZDE.

Existuje i o trošku rozsáhlejší verze rozpočtu, ta vychází časem ve sbírce zákonů a starší rozpočty se dají najít na internetu. I tak nejnižší úroveň na kterou se člověk dostane je rozpočet ministerstva. To je tabulka na jednu stránku. Pro každé ministerstvo stejná. Dozvíte se z ní kolik vydají na platy úředníků a kolik se utratí v několika málo kolonkách. Všechny ministerstva tam mají stejné rubriky. Dozvíte se z nich například i tak omračující skutečnost že Ministerstvo obrany vydá na nespecifikované "Veřejné zakázky" 295 milionů a na "Program reprodukce majetku" miliardu a půl. Co se za těmito magickými slovy skrývá, ví jen Bůh a možná že i Sobotka. Ale na toho druhýho bych rači moc nesázel.

Byl sem zklamanej, jednak mi bylo divný že si musíme pučovat, i když vyděláváme víc než sme čekali, no a taky sem závistivě vzpomínal že můj kanadskej kámoš se vytahoval, jak u nich doma maj hezky všechno rozepsaný, přehledný a s obrázkama. Malá ukázka z řeči kanadskýho ministra financí federální vlády k rozpočtu na rok 2005. Řeč každoročně přenáší televize a rozhlas a důkladně jí probíraj všechny noviny. Není divu, všichni sou zvědaví, za co se budou utrácet jejich peníze:

  • Během příštích pěti let 375 milionů dolarů pro tři federální grantové agentury na oblast výzkumu
  • Výše příjmu, z které se nemusí platit daň z příjmu, se zvyšuje na 10 000 dolarů ročně. To znamená zánik daňové povinosti pro 860 000 poplatníků včetně 240 000 seniorů.
  • Výše vládou zajištěných vkladů se zvyšuje z 60 tisíc na 100 000.
  • Jednu miliardu dostane "Clean Fund" na podporu snížení emisí skleníkových plynů v Kanadě.

    Video, zvuk, obrázky, plná verze, zkrácená verze a rozpočet v heslech je TADY.

  • Takovýmu rozpočtu rozumím. Já to dělám podobně. Rodině hlásím že si hodlám koupit sekačku na trávu a případné námitky odrážím argumentem že od toho kroku očekávám úsporu času i peněz. Nebudu muset třikrát do roka shánět náhradu za zlomenou kosu a fačovat si pořezaný ruce. V českém rozpočtu by se asi tahle položka skryla do tajemné kolonky-- Ministerstvo zemědělství -- Rozvoj a obnova technické základny. Proč a jak přesně tu základnu chci obnovovat a rozvíjet, bych nikomu vysvětlovat nemusel. Ovšem doma by mi tohle asi nežrali. V PČR to stále a opakovaně prochází. No nic, říkal sem si, je to jenom návrh, zastupitelé se určitě budou divit stejně jako já, vládě pořádně vyprášej kožich a dají věci do pořádku. A začet sem se do rozpravy v prvním čtení.

    Musím pochválit ODS, taky jim vadí ta sekera. A dále se ošívají, že vláda kašle na to, co parlament odhlasoval už dřív. Například rozpočtový výhled na roky 2006-2007, kterej vláda navrhla a schválil se už letos v létě. Překročen o 20 miliard. To tvrdí poslanec Doktor. Nejdřív nechápu, jak k tomu číslu došel. Návrh rozpočtu mluví o výdajích 958 miliard, rozpočtový rámec o 970 miliardách. To je snad v normě. A až pak si všimnu, že se má mimo rozpočet zatáhnout taky sekera Konsolidační agentury. Příští rok 30 miliard. To je docela dost. Jak dlouho hodlá ještě náš štědrý stát doplácet průmyslníkům za to že byli tak hodní a vzali si od něj ty fabriky?

    Táňa Fischerová se bije za kultůru. Dostala jen nějakých 8 miliard a sport že dostal třikrát víc. Přitom kultůra je nejmíň tak důležitá jako nějaký čutálisti, tvrdí Táňa, a víc se na tom i trhne. Táňa to prý někde nedávno slyšela. Přesně tak to řekla. Nedávno jsem někde slyšela... Plánuje se navýšení o 89 milionů, respektive 1,8 procenta oproti minulýmu roku. Táňa říká, že to je málo, že úřad vlády dostane přidáno 18 procent. Pan ministr Jandák zajímavě a trochu mimochodně oponuje -- "Táňo, my, když jsme se před časem sešli, tak jsi mi řekla: 'Pakliže se nezvednou peníze na kulturu, tak budu hlasovat proti státnímu rozpočtu.' Řekla jsi to? Řekla. A já jsem řekl, že se reálné peníze zvednou, to znamená, že reálné peníze jsou v tomto okamžiku sto milionů proti loňskému roku. Takže když mi bude někdo povídat, že je opět méně peněz na kulturu, tak těm řečem budete rozumět možná vy v parlamentu, ale méně už lidi, kteří jsou na ulici. Takže reálně je o sto milionů více. A to jsem na začátku cesty, milá Táňo." Přehledný spor "Táňa -- Víťa" následně ovládne debatu.

    No každopádně je potřeba ocenit snahu ctěných poslanců. Aspoň v prvním kole se bojovalo o principy. Sice se neshodla ODS s ČSSD ani na tom, jestli se dluh snižuje nebo zvyšuje, a Táňa s Víťou zase mají spor jestli je 80 milionů hodně nebo málo a Víťa dokonce asi špatně slyší a vyčítá Táně něco, co ona nikdy neřekla. Ale díky aspoň za ten pokus.

    V dalších kolech mače se ovšem věci začínají ubírat podivným směrem. Mezi prvním a druhým kolem zasedne rozpočtový výbor a usnese se na pozměňovacím návrhu. Součástí návrhu je tabulka v excelu. V tabulce jsou dva listy. Jeden se jmenuje "Přijaté změny" a jsou v něm pozměňovací návrhy k rozpočtu, které rozpočtový výbor přijal. Odkud se vzaly ty návrhy, to opravdu netuším. Celkem je to 46 položek, které se dále větví do několika stovek podpoložek. Typický pozměňovací návrh státního rozpočtu vypadá například takhle:

    29/72 Město Žacléř, okr. Trutnov - Rekonstrukce areálu ZŠ Žacléř 5 milionů

    31/7 Fryšták - Sportoviště DIS ve Fryštáku 2 miliony

    31/18 Stavební úpravy hřbitova ve Fryštáku 1,6 milionu 31/66 Slovácký tenisový klub v Břeclavi - REKO tenisových kurtů 1,6 milionu

    Přijatých změn je celkem za 4 miliardy. Kdyby Vás zajímalo, kde se ty 4 miliardy vzaly, tak skoro všechny pocházejí z pozoruhodné kapitoly vládního návrhu rozpočtu, která se jmenuje "Všeobecná pokladní správa". Tahle kapitolka je opravdu štědrá. Má věrnou kamarádku, té se říká "Vládní Rozpočtová Rezerva".

    Druhý list tabulky tvoří pozměňovací návrhy nepřijaté. Těch je jenom asi polovička oproti návrhům přijatým. Opět jedna ukázka

    29 kap. VPS - zařadit do programu 298 210 položku "ZŠ Bronzová, Praha", -- dokončení školního zimního stadionu - částka 30 mil. Kč"

    Nepřijaté změny SR by vyšly na celkem asi 6 miliard. Takže sme ušetřili. Ale neříkejme hop, dokud jsme nepřeskočili. Odmítnutí poslanci se jen tak nedali, ještě tu je druhé čtení, a v tom vystoupilo celkem 60 poslanců. Už se nemluví o zadlužení ani o tom, komu by se mělo vzít a kde přidat. Už se jen rozdělují dárečky. Nedivme se, vánoce se kvapem blíží. Jako první vystoupí poslanec Bratský z Prahy 13. A požaduje peníze pro školy a jiná zařízení na Praze 13. A taky na kulturu. A dostalo se i na nebohou ZŠ Bronzová, kterou ten hamižnej rozpočtovej výbor tak nepěkně zkrouhnul. Pan poslanec není žádný troškař. Celkem ty jeho návrhy vycházejí na 800 milionů. Ano čtete správně, to není překlep. Kolegové jsou skromnější. Vlasta Parkanová chce jen usmolený čtyry melouny na kostelíček u Příbrami.

    Jak už jsem řek, poslanců v rozpravě je celkem 60, většina si připravila seznam potřebných delší než dlouhý, takže situace je brzo značně nepřehledná. Parlament České republiky se dočasně mění v obecní úřad ve Fryštáku a buduje kanalizace, pokládá trávníky, opravuje školy, pořizuje rolby pro zimní stadiony, organizuje výstavy a kupuje sochy a posílá je do Klatov.

    Složitou situaci zachraňuje sekretariát sněmovny a z pozměňovacích návrhů sestavuje další dvě úhledné tabulky v excelu.

    V tabulce A jsou přehledně seřazeny pozměňovací návrhy, které doporučil Rozpočtový výbor. Většinou se jedná o opravy škol a sportovních zařízení. Je zajímavé, že parlament navrhuje přispět všem skoro stejně. Běžná taxa je 15 milionů.

    V tabulce B najdeme pozměňovací návrhy z druhého čtení. T. j. většinou ty návrhy, které Rozpočtový výbor z neznámého důvodu odmítl. Zvlášť nedůvěřiví poslanci se v druhém čtení pojiśťují a podle hesla "nemusí pršet, jen když kape" žádají o příspěveček ve dvou variantách Oprava výtahu v nemocnici Blansko má vyjít buď na 8 milionů, v nejhorším případě by stačilo i pět.

    A blížíme se do finále, v třetím čtení se už moc řečí nevede, bude se odehrávat hlasovací maraton. Několik stovek položek z tabulky A a tabulky B je potřeba odmávat ručně. Bojový plán navrhne zkušený harcovník, který za třicet let ve sněmovně stačil nasbírat i slušnou sbírku akademickejch titulů Mgr. Ing. Michal Kraus, Ph.D., MBA (asi maj někde ve sněmovních sklepeních taky parlamentní univerzitu.)

    1) Jako každý rok budeme uplatňovat tak zvaný "aditivní princip", to znamená, že pokud v průběhu prvního čtení v usnesení rozpočtového výboru, resp. v rozpravě ve druhém čtení byly načteny finanční prostředky na stejnou akci, tak se tyto prostředky sčítají.

    2) Bude se hlasovat o jednotlivých návrzích Rozpočtového výboru

    3) Bude se hlasovat o pozměňovacích návrzích k pozměňovacímu návrhu Rozpočtového výboru

    4) Bude se hlasovat o návrhu RV jako celku

    5) Bude se hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích poslanců z druhého čtení

    6) Bude se hlasovat o pozměňovacích návrzích které nezazněly v plénu a dostali jste je písemně na lavice

    7) Bude se hlasovat o Státním Rozpočtu jako celku

    A pak vypukla vřava. Dvě stě nejvyšších volených zástupců, jaké u nás v ČR vůbec máme, hlasovalo až se z nich kouřilo. O školní jídelně ve Smidarech, o kanalizaci v Čejkovicích, o vybavení operačního sálu v Hořovicích, o příspěvku pro PETARDA production na vyhlášení cen pop music bratru za 6 milionů a o 2 milionech pro Cannibals Baseball Šumperk. (Kdo přesně navrhl dvě poslední položky, nevíme. Návrhy se zjevily bez bližšího vysvětlení v usnesení Rozpočtového Výboru. Ovšem tušení mám velmi silné. Agentura Petarda se ve svém portfoliu v oddělení "politická lobby" pyšní tím, že zajišťovala volební kampaň pánum Langerovi a Topolánkovi. www.petarda.cz).

    A hlasovalo se taky o těch tajemných papírech, které poslanci jako pilní kolpoltéři rozdávali svým kolegům do lavic.

    Ale nemusíte mít obavy, naši nejvyšší mají nejen nejnovější notebooky a tramvajenky zadarmo, každej z nich podle všeho nosí v kapse i boží oko. Jsou vševidoucí a vševědoucí, u každého projektu včetně výstavby stadionu v Rotavě dokážou pečlivě a během vteřiny zvážit všechna pro a proti, posoudit jestli by ty peníze náhodou nepotřeboval daleko naléhavěji někdo jiný a zmáčknout správný čudlík.

    Státní rozpočet ČR byl schválen. Poslanci mačkali tlačítko během několika hodin celkem 330 krát, za vynaloženou námahu se odměnili potleskem a dostalo se nakonec i na ZŠ Bronzová.

    Dodatek: Je ode mně drzost se pouštět do rozboru, jako je tenhle, ale na druhou stranu, když to neudělá nikdo jinej ... Kdyby z předchozího nebylo dost jasné, co mi vadí, tak tady to je přehledně a snad i jasně:

    1. Státní rozpočet ČR neříká nic o tom jaký je státní rozpočet ČR. Zní to trošku překvapivě, ale jediné co se z tohodle zákona dozvíme je, kolik peněz dostane to které ministerstvo. Nedozvíme se nic o tom, co s těma penězma úředníci hodlají dělat. To je, jako kdybych si napsal seznam, co mám nakoupit, kterej by vypadal třeba takhle: Drogerie - 250, Potraviny 500, Hračky - 750. Asi by mi moc platnej nebyl.

    2. To mě přivádí k dalšímu problému. Není mi jasné, jak je vůbec možné sestavovat rozpočet země jen na jeden rok. Projekty jako silnice nebo výstavba armády se rozhodně za jeden rok nestihnou. Výhled a představa na několik let dopředu je myslím nezbytnost.

    3. O státním rozpočtu se v parlamentu ani v novinách nediskutuje. V parlamentu se hádají maximálně o dluhu, v novinách to samé. A není se čemu divit. O nic neříkajícím sloupci čísel se asi ani moc diskutovat nedá. Nemá podle mě ani moc cenu se hádat, jestli se zadlužit nebo ne, když nevím na co si vlastně půjčuju. Viz. bod 1.

    4. Po povinné přestřelce opozice vs. vláda v prvním čtení se parlament celou dobu hádá o ohlodanou kost. Nikoho nezajímá, jestli se bude podporovat výzkum, jestli školství, jestli zdravotnictví, nebo jestli bysme třeba měli přezbrojit armádu. Vláda strčí poslancům 6 miliard do Všeobecné Pokladní Správy a naši nejvyšší a nejdůstojnější se pak přetahujou o to, kdo dokáže přihrát do svýho volebního obvodu nejvíc. Nejen že to je trapný a naprosto neefektivní a nahodilý způsob jak financovat opravy všeho možného, ale hlavně to korumpuje. Jak obce, kterejm parlament ty peníze nejdřív vezme a ony potom musejí pokorně škemrat aby jim školy nepadaly na hlavu, tak samozřejmě i poslance, který zase sou nucený se na týhle šaškárně podílet, protože kdo nebere, okrádá rodný volební obvod a u voleb by to obtížně vysvětloval.

    5. Vyvinul jsem značné úsilí a pokoušel se odhalit, jak přesně funguje mechanizmus těch poslaneckých "malých domů". Čím se řídí a jak dokáží během pár vteřin zjistit, který projekt z několika set podpořit a který potopit. Taky mi není jasné, jestli mají vůbec představu, kolik peněz už odhlasovali a jestli na ty jejich milodary vůbec bude dost peněz. Musím říct že se mi nepodařilo na nic přijít. Do Rozpočtového výboru, kde se lámal chleba, nevidím, tam se zápis nedělá, nebo se aspoň nedává na internet. V pozměňovacích návrzích na plénu jsem se taky brzo ztratil. Je jich taky několik stovek, stejně jako hlasování. To je práce pro vraha, nebo pro profesionála.

    Ale jako amatér si můžu zase dovolit malou spekulaci. Na systému přihrávek kamarádům, známým a potřebným se podílí všechny strany. Z položky "Všeobecná pokladní správa" vyberou něco mezi 4 - 6 miliardami. To by vycházelo - jestli dobře počítám - něco kolem 20 - 30 milionů na poslance. Zdá se to být hodně, ale když si uvědomíme že v Čechách je několik tisíc škol, školek a desetitisíce sportovních klubů a kulturních zařízení, tak není myslím přehnané si myslet že poptávka vysoce převyšuje nabídku. Kolik byste řekli že takovej poslanec za přihrávku z rozpočtu může brát? Deset procent? Dvacet? Dejme tomu, že bere deset. Kdyby tomu tak bylo, dva melouny ročně všimnýho k platu, to by věru nebylo špatné. Ale tak tomu určitě nejni, čeští poslanci jsou poctiví.

                     
    Obsah vydání       7. 12. 2005
    7. 12. 2005 Muž žaluje CIA za to, že byl údajně mučen
    7. 12. 2005 Česká republika nesmí mlčet o hrubém porušování lidských práv v Číně
    7. 12. 2005 Ztracen mezi sněmovními tisky Jiří  Staněk
    7. 12. 2005 Jiří Staněk by si měl projít web Sněmovny pořádně
    7. 12. 2005 Zmatený článek pod zavádějícím názvem Jan  Čulík
    7. 12. 2005 Důchodová reforma Josef  Provazník
    7. 12. 2005 David Cameron se stal šéfem Konzervativní strany
    7. 12. 2005
    7. 12. 2005 Smí nezávislý komentátor vystupovat v reklamách? Jan  Čulík
    7. 12. 2005 Spojování Urválka s dnešní KSČM, to je jedině dobře
    7. 12. 2005 Antikomunistická kampaň posiluje konzervatismus v KSČM
    7. 12. 2005 Venezuela: Chavez není diktátor
    7. 12. 2005 Mýtus novinářské neutrality a vyváženosti Ivan  Brezina
    7. 12. 2005 K historii pojmu levice Milan  Valach
    7. 12. 2005 Riskantní provizorium Oskar  Krejčí
    7. 12. 2005 Alternativa k HDP Josef  Vít
    7. 12. 2005 Chudák pan Cvek Josef  Vít
    7. 12. 2005 Rakousko směřuje k chudobě Richard  Seemann
    9. 12. 2005
    7. 12. 2005 Dolejš jako Dolejš Irena  Ryšánková
    7. 12. 2005 Příkladná perverze Michal  Vimmer
    7. 12. 2005 Odmítám alibismus vůči komunismu Pavel  Urban
    7. 12. 2005 Ropný zlom - rozumné závěry? Pavel  Urban
    7. 12. 2005 Prečo nepozerám reality show Michal  Truban
    6. 12. 2005 O řízení podniků zaměstnanci Jan  Samohýl
    6. 12. 2005 75 procent Venezuelanů říká NE Chavezovým volbám Fabiano  Golgo
    6. 12. 2005 Být dobrým člověkem Irena  Zítková
    6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
    5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"
    5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá
    6. 12. 2005 Jak vypadá svoboda peněz Bohumil  Kartous
    4. 11. 2005 Hospodaření OSBL za říjen 2005
    22. 11. 2003 Adresy redakce