19. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
John Ashcroft
19. 10. 2005

Dny USA a EU -- že by konspirátoři nebyli mimo mísu?

< John Ashcroft

Pane Ashcrofte, z téměř 3.000 obětí ve WTC nebylo možné značnou část identifikovat ani podle zbytků DNA. Podle oficiální verze byl v jednom z unesených letadel Muhammad Atta. Jak mám vzhledem k uvedeným skutečnostem chápat fakt, že z trosek byl vyzvednut jeho nepoškozený pas?

Víte, velice odborně a opatrně byly vyzvednuty některé předměty z trosek a mezi nimi i pas Muhammada Atty.

V Žofínském paláci se ve dnech 18. - 19. 10. uskutečnilo fórum Dny USA a EU. Nikdy jsem se podobného fóra nezúčastnil. Vzhledem k tomu, že mezi hosty v úterní části fóra patřil viceguvernér Niedermayer, John Ashcroft, generál Tommy Franks a bývalý starosta New Yorku Rudolph Gulliani a další, včetně Jany Hybáškové či Vlastimila Tlustého, mé rozhodování nebylo nijak složité.

Jako každý řadový občan této země mám dva zdroje informací. Jedním jsou média, tedy televize, rozhlas, noviny a internet. Druhým jsou internetová média, která přináší rozdílný pohled na politické a válečné skutečnosti. Tím třetím je vlastní přítomnost tam, kde se něco děje.

Očekával jsem, že každý z amerických přátel se alespoň slovem dotkne problematiky války v Afghánistánu a Iráku, že každý z nich se dotkne problematiky světového terorismu.

Měl jsem možnost přečíst si několik knih, které uváděly diametrálně odlišné souvislosti na zmíněná témata, a tak jsem si řekl, že údaje z nich zkusím použít v dotazech.

Tak například Jana Hybášková hovořila o problematice terorismu a nekontrolovatelném šíření jaderných zbraní. V této souvislosti zmínila země jako Severní Koreu, Írán apod., tedy země s problematickým politickým systémem, nebo země nacházející se v citlivé oblasti, např. Středního východu. Můj dotaz na sebe nenechal dlouho čekat a tak jsem se jí zeptal, zda by mi mohla sdělit počet jaderných zbraní, se kterými disponuje Izrael. Na tváři její, Jana Kasla a mnohých dalších tato jednoduchá otázka vyvolala úsměv.

Odpověděla mi, že stát Izrael není členem jakéhosi sdružení a proto není možnost kontrolovat počet jeho jaderných zbraní.

John Ashcroft, který téměř usínal u projevu Vlastimila Tlustého, který přednášku na téma vztahy USA a EU pojal jako mítink ODS, kde představil princip rovné daně a nově i rovného důchodu, pokukoval zálibně po sličné hostesce. Když to zpozorovala jeho manželka, typicky ženským pohledem se na něj podívala a on sklopil oči a zbytek Tlustého přednášky svůj pohled zaměřil na krásy interiéru Žofínského paláce.

Samozřejmě se jeho příspěvek dotýkal nejvíce terorismu. A tak jsem mu položil dvě otázky.

Pane Ashcrofte, z téměř 3.000 obětí ve WTC nebylo možné značnou část identifikovat ani podle zbytků DNA. Podle oficiální verze byl v jednom z unesených letadel Muhammad Atta. Jak mám vzhledem k uvedeným skutečnostem chápat fakt, že z trosek byl vyzvednut jeho nepoškozený pas?

Víte, velice odborně a opatrně byly vyzvednuty některé předměty z trosek a mezi nimi i pas Muhammada Atty.

Pane Ashcrofte, z televizního záznamu CNN i našich domácích zpravodajských stanic není možné rozeznat trosky letadla, které narazilo do Pentagonu. Měl jsem možnost detailně prohlížet i fotografie z místa katastrofy, ale přesto jsem tam žádné letadlo neviděl. Nemohu však vyloučit, že jsem se nedíval pečlivě a trosky letadla mi unikly.

Ano, rozumím vám. To letadlo zapadlo přímo do Pentagonu. Tak jako dvě předešlá letadla do WTC.

Chtěl jsem zareagovat ve smyslu, že asi mám malou představivost, ale nechápu, jak se do otvoru cca 4x3 metry nasouká Boeing, navíc pouze do první asi ze čtyř částí. Na to jsem však už neměl prostor.

Přítomné však Ashcroft pobavil větou, že na této planetě žije 10 miliard obyvatel. Poté, co mu jeden z hbitých přísedících u předsednického stolu na dálku pošeptal "six", tak řekl: "Nebo šest? No to je jedno."

V kuloárech poté zazněla myšlenka: "Pokud je exekutiva Spojených států vedena takovými lidmi, a já o tom nepochybuji, tak pánbůh s námi."

Tommy Franks, nás přivítal způsobem bodrým a typicky americkým: "Jak se máte? Dobře? No výborně! To jsem rád!

I tento čtyřhvězdičkový generál se s námi podělil o svůj pohled na terorismus a zajištění lepšího bezpečnějšího světa.

A tak jsem se ho zeptal:

Pane generále, jedním z důvodů okupace Afghánistánu, krom zničení talibánského režimu pod vedením bývalého agenta CIA bin Ládina, byl fakt, že je největším producentem opia na světě. Jak je možné, že podle statistických údajů z roku 2004, tedy dávno po svržení původního režimu, se produkce zdvojnásobila?

Ano, je to určitý smysl pro nedokonalost demokratického režimu. Každý národ si svobodně volí svoji cestu a my s tím nic neuděláme. Snad, a já o tom nepochybuji, se afghánské vedení rozhodne pěstování máku zakázat. Teroristé jsou pěstiteli máku a my společně s Afgánci budeme proti vnitřnímu terorismu bojovat. Podívejte se, není to fantastický svět, ve kterém žijeme? Iráčané mohou svobodně volit svoji budoucnost a jistě nepůjdou zpět.

Zazněla tu dvakrát problematika Iránu (studentka Hebrejské univerzity v Jeruzalémě se dotazovala J. Hybáškové a J. Ashcrofta na bezpečnostní problém Iránu, pozn. M.K.). Můžete potvrdit, že USA počítaly s intervencí v Iránu již v roce 1997?

Nevím o tom, ale nemohu vyloučit, že při jednání u stolu to padlo.

Rudolph W. Gulliani, se také věnoval otázce terorismu, zejména událostí z 11. září...

Pane Gulliani, přibližně týden před útokem na WTC ve velkém množství izraelské firmy bez sebemenšího vysvětlení vypověděly po několika letech nájemní smlouvu. Také byl zaznamenán neobvyklý pohyb těchto firem na akciovém trhu. Svědci a přeživší hasiči se shodují na tom, že před zhroucením budov slyšeli zřetelnou detonaci.Odborníci ze stavebnictví vylučují možnost roztavení konstrukce mrakodrapů. Ze statistických údajů plyne, že na Manhattonu se od 11. září několikrát zvýšila potratovost žen a počet nemocných leukémií. Toto jsou některé z otazníků, které ve mně nevzbuzují dobrý pocit. Co si o tom mohu myslet?

Je nesmysl, že by se stěhovaly izraelské firmy. Toto se už blíží k antisemitismu. (studentka Hebrejské univerzity tleská, Jan Kasl plácá dlaní o stůl). Nemůžete si přeci myslet, že Izrael měl informace dříve. Co se týče druhého dotazu, není pravda, že někdo zaznamenal výbuch. Podívejte se na videozáznamy. Letadlo narazilo do budovy, benzín se vylil dovnitř a tam vzplál. Vznikla teplota 2000 st. C, která konstrukci roztavila. Dokazuje to i videozáznam, kdy budova se hroutí dovnitř. Tyto teorie jsou naprosto scestné. Je nezpochybnitelné, že letadla unesli islámští teroristé, že to byl útok na svobodu a demokracii. Každý, kdo říká tyto teorie, je na omylu.

Sálem se rozezněl aplaudující potlesk.

V šatně mně oslovila studentka Hebrejské univerzity a povídá patřičně agresívním tónem: No ty vaše glosy stály za to. Například to, že Mossad má prsty v jedenáctém září...

Ani jsem ji nenechal dopovědět a povídám: Víte, bylo nutné zpestřit dnešní den. A odešel jsem.

Věděl jsem, že na těchto konferencích se předpokládá určitý nádech dotazů. Ty mé se totálně vymykaly. Věděl jsem, že díky těmto dotazům mohu u některých vzbudit podezření, agresivitu i smích. Ale já jsem se chtěl pouze zeptat na otázky, které byly jednoduché a v případě, kdy by se odehrálo 11. září tak, jak je nám to předkládáno, i jednoduše zodpověditelné.

Z výše uvedených odpovědí vrcholných představitelů USA si sami můžete odvodit, zda jsem odcházel uspokojen a s vědomím, že čtením "konspiračních" knih jsem jen ztrácel čas.

Bushka Bryndová 18. 3. 2002: Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útocích sílí ZDE

v angličtině - profesor Western Washington University a San Diego State University, Bernard Weiner, 2. 6. 2002: 11. září - Bushův skandál pro prosťáčky ZDE
                 
Obsah vydání       19. 10. 2005
19. 10. 2005 Dny USA a EU -- že by konspirátoři nebyli mimo mísu? Martin J. Kadrman
19. 10. 2005 Saddam Husajn odmítl uznat soud
19. 10. 2005 Napadne Západ vojensky Írán?
19. 10. 2005 Přístup ke zdravotním a jiným informacím Jiří  Jírovec
19. 10. 2005 Boj o "inteligentní design" člověčenstva se obrací k americké ústavě
19. 10. 2005 To jsou ony Tomáš  Koloc
19. 10. 2005 Hitlerovi "čestní árijci" Richard  Seemann
19. 10. 2005 Nevím, jak dostat slušné lidi do parlamentu Dagmar  Seibertová
19. 10. 2005 Václav Havel slíbil překvapení ve volbách, Britské listy ho odhalily předem Štěpán  Kotrba
27. 10. 2005
19. 10. 2005 Nestydatost nezná mezí Jan  Polívka
19. 10. 2005 Jak to, že se protestuje proti protekci teprve před volbami? Jan  Paul
18. 10. 2005 Obsah zdravotnické dokumentace je věcný, ne hodnotící Petr  Wagner
19. 10. 2005 Nový seriál BBC o starém Římě je příliš šokující pro Italy
31. 10. 2005
19. 10. 2005 Padající hrušky, ministři a pacienti Štěpán  Kotrba
19. 10. 2005 Salón kritického myšlení
19. 10. 2005 Varhanní koncert - Bach u sv. Klimenta v interpretaci Ireny Kosíkové
19. 10. 2005 Je socialismus vědecký, nebo surrealistický?
25. 10. 2005
18. 10. 2005 Nesouhlasím se zákonem o rozhlasových a televizních poplatcích
18. 10. 2005 Život v Severní Koreji -- bída, hlad a státní represe
18. 10. 2005 Ve středu začne proces se Saddámem Husajnem - Iráčany to nezajímá
18. 10. 2005 Být homosexuál je jako obskočit kandelábr Irena  Ryšánková
18. 10. 2005 Český rozhlas nebude prozatím vybírat za počítače připojené k internetu
18. 10. 2005 Jak velký klobouk má premiér? Oldřich  Průša
18. 10. 2005 Slova smutku nad ukořistěným městem Radek  Mikula
18. 10. 2005 Copyright se stal nástrojem, jímž obří publikační firmy ovládají své trhy
18. 10. 2005 Díky, Fabiano Golgo, udělejme něco společně!
17. 10. 2005 Jak neprohrát volby a udržet se ve vládě Radek  Vogl
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 10. 2005 Hitlerovi "čestní árijci" Richard  Seemann
19. 10. 2005 Dny USA a EU -- že by konspirátoři nebyli mimo mísu? Martin J. Kadrman
19. 10. 2005 Přístup ke zdravotním a jiným informacím Jiří  Jírovec
19. 10. 2005 Stanou se univerzity otrokem komerčních zájmů?   
17. 10. 2005 Karel Marx a jeho dědictví Jiří  Stehlík
17. 10. 2005 Autorské právo, písmo svaté a veřejná služba Štěpán  Kotrba
17. 10. 2005 Každý něco pro vlast Václav  Dušek
17. 10. 2005 Rumunský gang Fabiano  Golgo
17. 10. 2005 Euronews po česku Fabiano  Golgo
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková
17. 10. 2005 Jak se ubránit před ptačí chřipkou   
17. 10. 2005 Harold Pinter - Londýnem opomíjený Londýňan Jan  Čulík
14. 10. 2005 Pocit marnosti Jindřich  Kalous
12. 10. 2005 Vraždy, pohlavní choroby a rozpad manželství jsou častější v náboženských společnostech   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 10. 2005 Dny USA a EU -- že by konspirátoři nebyli mimo mísu? Martin J. Kadrman
19. 10. 2005 Saddam Husajn odmítl uznat soud   
29. 9. 2005 Labouristická strana se omluvila za to, že vyhodila dvaaosmdesátiletého "výtržníka"   
22. 9. 2005 Je načase stáhnout západní vojáky z Iráku?   
14. 9. 2005 Více než 100 osob usmrceno při bombovém atentátu v Bagdádu   
12. 9. 2005 Konec moderního světa   
12. 9. 2005 Otazníky kolem 11. září   
12. 9. 2005 11. září 2001 - jeden velký otazník Petr  Schnur
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku   
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku   
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   
24. 8. 2005 Proměňuje se Irák v islámský stát?   
18. 8. 2005 Zabrání svět americké okupaci Íránu? Mojmír  Babáček
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci