17. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 10. 2005

Euronews po česku

Proč pohrdá Česká televize diváky?

Doufám, že Martin Krafl, tiskový mluvčí České televize, vysvětlí, proč ČT - za niž nyní rád platím 100 Kč měsíčně, se stále ještě nezbavila určitého amatérismu.

Zaprvé mi dovolte říct, že jsem velmi rád, že Česká televize existuje, protože jsem vyrostl v zemi, kde televize veřejné služby neexistuje. Kromě komerčních televizí je v Brazílii jen jedna státní televize (jedna federální, 289 regionálních), což znamená, že vždycky ten, kdo se dostane k moci, rozhoduje, co se bude vysílat, a všeobecně vzato je to strašné, protože vlády se mění každé čtyři roky, a tak se každé čtyři roky mění i zaměstnanci státní televize i vysílání.

Neměl jsem v Brazílii onu vynikající příležitost, které si mnozí Češi moc neváží, mít k dispozici televizní okruh pro dokumentární filmy a další zajímavé nekomerční pořady.

I když jsem se přestěhoval do USA, situace tam není o mnoho lepší. PBS (Public Broadcasting System) je chaotická síť mnoha stanic, které jsou na sobě navzájem nezávislé. PBS podporují instituce a někteří diváci soukromými dary. Všeobecný koncesionářský poplatek neexistuje a vysílání PBS za mnoho nestojí. PBS vysílá celé dopoledne a odpoledne buď vzdělávací pořady pro děti, anebo pořady o zahradnictví, vaření a "jak si zmodernizovat byt a dům". Večer se občas vysílají dokumentární filmy, ale ve srovnání s evropskými televizemi jsou nesmírně krotké. PBS má alespoň vynikající zpravodajský pořad Newshour s Jimem Lehrerem, mužem, který vždy každé čtyři roky moderuje první debatu kandidátů na prezidentské volby v USA.

Česká televize má daleko rozmanitější program...

Ale v České televizi přetrvává už osm let jeden problém. Trvá to od doby, kdy jsem do České republiky přijel. Problémem je vysílání zpravodajství Euronews na ČT2.

Euronews byly založeny v roce 1992 Lyonu skupinou 11 evropských veřejných vysílatelů: Francouzskou TF1, skupinou France 2 a 5, italskou televizí RAI, španělskou TVE, belgickou RTBF, řeckou ERT, portugalskou RTP, finskou YLE, monackou TMC, kyperskou CYBC a egyptskou ERTV. Držitelem vysílací licence je Societé Editrice de la Chaîne Européenne Multilingue d'Information EuroNews. Avšak Euronews spoluvlastní i Česká televize, stejně jako švýcarská SSR-SRG, irská RTÉ, maltská PBS, slovinská RTVSLO, ruská RTR, rumunská TVR, tuniská ERTT a alžírská ENTV. Materiál k vysílání dodávají podílnické instituce a britská komerční televize ITV. Vysílá se v nejdůležitějších evropských jazycích, v angličtině, ve francouzštině, v němčině, ve španělštině, v italštině, i v ruštině a půlhodinu denně i v rumunštině.

Je to vynikající televizní okruh. Nikdy nevidíme ve studiu žádné moderátory, vysílají se jen zpravodajské materiály a reportáže. Vysílají se tytéž záběry, zvuk a komentář je v individuálních jazycích. Všechno, čeho je zapotřebí, je jen překladatelů a hlasatelů.

Euronews vysílá zpravodajství, které je málokdy k dispozici jinde. Často podrobně analyzují evropské otázky (ne jen otázky, týkající se Evropské unie). A i když Euronews vznikly z popudu EU, vysílají se i reportáže, které Evropskou unii kritizují, anebo ukazují, že věci v EU nefungují dobře. Takže Euronews není loutkou Evropské unie. Euronews vysílá do 118 zemí světa.

ČT2 vysílá pořady Euronews chaoticky. Neexistuje pevné vysílací schéma. Například tento týden můžeme Euronews sledovat v čase 12:00 - 12:55, pak v noci z pondělka na úterý ve 3:20 - 4:00, pak ve 12:00 - 12:35, ve středu ve 12:00 - 12:35, ve čtvrtek ve 12:00 - 12:24 a v pátek ve 12:00 - 12:40.

Jenže Euronews se skládá z pravidelných půlhodinových relací. Programoví pracovníci v České televizi to zcela ignorují. Nerespektují diváky, kteří se dívají na nějakou reportáž - a náhle, uprostřed věty, je pořad přerušen a začíná jiný pořad České televize...

Jako by česká veřejnoprávní televize měla Euronews jen k tomu, aby vyplnila vatou prázdné místo! Jako kdyby se na Euronews diváci dívali jen jaksi z podivné zvědavosti a vlastně této televizi nevěnovali žádnou pozornost. ČT má zjevně jakousi dohodu s Euronews, že je bude vysílat několikrát týdně, a tak prostě touto televizí jen vyplňují prázdná místa v programovém schématu.

My ale neplatíme 100 Kč měsíčně (ano, i cizinci, kteří žijí v ČR, musejí platit koncesionářský poplatek) na vyplňování děr v programovém schématu. Očekávám profesionalismus!

Zcela jistě by Česká televize nalezla přesnou půlhodinu na jedno plné zpravodajství Euronews!

Zatím je tomu tak, že čas, věnovaný v programu České televize pro Euronews (je frustrující, že každý týden se to mění) většinou končí pět minut před koncem půlhodinového bloku, jindy 5 - 10 minut po začátku druhého půlhodinového bloku, jindy ČT začíná Euronews vysílat až dvacet minut(!) po začátku půlhodinového zpravodajského bloku. Proč?? Nedokáže Česká televize zorganizovat své programové schema racionálněji?

Opravdu bych rád, aby nám Martin Krafl vysvětlil, jaká se za tím vším skrývá logika. Že je to vlastně jedno, protože je to vysílání "jen" v angličtině? Prosím, Martine, vysvětlete mě, jaký je důvod pro naplňování drahého vysílacího času v celostátní televizi pořadem, který je odříznut dříve, než skončí? Anebo se začíná vysílat, když už probíhá jeho posledních deset minut?

Jedna má známá, když slyšela, že si na to stěžuju, reagovala hněvivým: "Euronews je stejně jen pro cizince a za ČT platím já a ne nějací cizinci..."

Známá jaksi nechápe, že Euronews není pro cizince, protože se vysílá anglicky nebo francouzsky, ale pro kohokoliv, kdo rozumí anglicky - to jsou miliony Čechů - nebo francouzsky (další tisíce). Je to pro lidi, kteří se zajímají o zpravodajství mimo velmi omezenou nabídku samotné České televize.

Kdyby Česká televize brala vynikající Euronews vážně, vysílala by je alespoň půl hodiny denně česky. Zpravodajství ČT má obrovské množství zaměstnanců, jsem si jist, že by se našlo pár překladatelů a hlasatelů, kteří by to zvládli. Rumunsko to dokáže. A vysílání Euronews v angličtině či ve francouzštině by v žádném případě nemělo být usekáváno před začátkem nebo před koncem.

Podporoval jsem v roce 2000 během televizní krize televizní vzbouřence. Česká televize mě naučila daleko víc, než všechny ty drahé soukromé školy, které jsem navštěvoval. Zejména na dvojce nalézám mnoho inteligentních pořadů.

Vidím ovšem i chyby ČT, zejména špatné, řádně nerozvinuté, nezralé zpravodajství ČT 24, které má nevýrazné studio, připomínající osmdesátá léta v malých západních televizích. Zpravodajství ČT 24 je statické, není tam pohyb, žádná dynamika kamery, stíny! (špatné osvětlení), je vidět elektrické kabely, na obrazovce vylézají moderátorovi z ucha černá sluchátka (měla by být v barvě lidské kůže!) moderátoři mají nudnou intonaci.

Dlouho jsem nechtěl nic kritizovat, protože není férové útočit na nový projekt (i když, samozřejmě, v zavedenějších televizích se všechno prozkouší dávno před tím, než se začne vysílat). Obávám se však, že dvojice Zdeněk Šámal a Ondřej Neumann nejsou příliš talentovaní, pokud jde o estetiku a dynamiku televizního vysílání. Dělají prostě jen dobrou novinářskou práci. Až na to, že televize má i obrázky. Není to rádio.

Stačí vidět velmi tmavé, téměř úplně mrtvé studio Šámalova předchozího projektu, slovenské zpravodajské televize TA3. Mnohokrát jsem při sledování TA 3 usnul, anebo mě to deprimovalo, všechna ta tmavá modrá a statické kamery. Zdálo se mi, že se dívám na reprízy starých Aktualit, které jsou dynamičtější.

Nedostatek financí nemůže být omluvou pro to, že televize nepoužívá známé techniky moderní televizní novinářské práce. Člověk to prostě musí umět. Musí být informován. O peníze nutně nejde.

Avšak v České republice pracuje v médiích jen velmi málo skutečných novinářů. Říkám tomu syndrom "zlatých českých ručiček" - všichni v ČR si totiž, jak se zdá, nekriticky myslí, že na nic nepotřebujete odborníky. Všichni v ČR si myslí, že mohou dělat všechno - bez řádné kvalifikace. Je to holt národ samozvaných renesančních osobností.

Ale abych se vrátil k tomu, co je dobré - prosím, Jiří Janečku, najděte řádné místo pro pořádné vysílání celých Euronews. Respektujte diváky, pro které tento pořad něco znamená.

                 
Obsah vydání       17. 10. 2005
17. 10. 2005 Rumunský gang Fabiano  Golgo
17. 10. 2005 Řecko potvrdilo ptačí chřipku
17. 10. 2005 Jak se ubránit před ptačí chřipkou
17. 10. 2005 Euronews po česku Fabiano  Golgo
17. 10. 2005 Harold Pinter - Londýnem opomíjený Londýňan Jan  Čulík
17. 10. 2005 Jak se nedělají rozhovory Jan  Čulík
17. 10. 2005 Autorské právo, písmo svaté a veřejná služba Štěpán  Kotrba
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Dopis Max  Park
17. 10. 2005 Letter Max  Park
27. 10. 2005
17. 10. 2005 Zdravotnictví: Právo na informace Petr  Wagner
25. 10. 2005
17. 10. 2005 Nesmyslným preferováním silniční dopravy se zvýšení cen benzínu promítá do cen zboží František  Hájek
17. 10. 2005 Hlavní architekt si bude rozhodovat sám Jan  Mech
17. 10. 2005 Každý něco pro vlast Václav  Dušek
31. 10. 2005
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková
17. 10. 2005 Konzervativci a komunisté Ondřej  Slačálek
17. 10. 2005 Učitelé na vás kašlou! Jan  Paul
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici
17. 10. 2005 Ptačí chřipka a paní Müllerová Lubomír  Brožek
17. 10. 2005 Karel Marx a jeho dědictví Jiří  Stehlík
14. 10. 2005 Saddáma Husajna bude zastupovat britský obhájce
17. 10. 2005 Ukrajina: Šarvátka o výklad dějin
14. 10. 2005 Pocit marnosti Jindřich  Kalous
14. 10. 2005 Nigérie chce trestně stíhat rozesílání spamů
14. 10. 2005 Dědictví Margaret Thatcherové
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 10. 2005 Karel Marx a jeho dědictví Jiří  Stehlík
17. 10. 2005 Autorské právo, písmo svaté a veřejná služba Štěpán  Kotrba
17. 10. 2005 Každý něco pro vlast Václav  Dušek
17. 10. 2005 Rumunský gang Fabiano  Golgo
17. 10. 2005 Euronews po česku Fabiano  Golgo
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková
17. 10. 2005 Jak se ubránit před ptačí chřipkou   
17. 10. 2005 Harold Pinter - Londýnem opomíjený Londýňan Jan  Čulík
14. 10. 2005 Pocit marnosti Jindřich  Kalous
12. 10. 2005 Vraždy, pohlavní choroby a rozpad manželství jsou častější v náboženských společnostech   
7. 10. 2005 Požadoval předseda Rady BBC, aby byl propuštěn slavný moderátor?   
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček
6. 10. 2005 S komunisty se nemluvilo a už se mluví Václav  Žák
5. 10. 2005 Chvála podivných teorií... Štefan  Švec

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
17. 10. 2005 Euronews po česku Fabiano  Golgo
14. 10. 2005 Marketing a média - ztracené iluze Daniel  Köppl
13. 10. 2005 Komu patří informace na internetu? Milan  Stibral
12. 10. 2005 Jak se mění denní tisk pod tlakem internetu   
12. 10. 2005 Etika a česká média - mezi lepším a horším Václav  Moravec
11. 10. 2005 Čí je vlastně svoboda projevu? Novinářů, nebo vydavatelů? Jan  Jirák
10. 10. 2005 "Máme pitomější politiky, nebo novináře?" Miloš  Čermák
7. 10. 2005 Požadoval předseda Rady BBC, aby byl propuštěn slavný moderátor?   
7. 10. 2005 Mluvčí nevědí, o čem mluví, a přesto mluví Štěpán  Kotrba
3. 10. 2005 Internetové stránky BBC Action Network dostaly cenu za demokracii   
26. 9. 2005 BBC terčem kritiky za zpravodajství o útocích ze 7. července   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
18. 9. 2005 Blair "poslal s nadšením" vojáky do Iráku   
14. 9. 2005 Vegetariánství škodí zdraví Petr  Wagner
14. 9. 2005 Děti prý mohou být vegetariány! Bohumil  Kartous