1. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 8. 2005

Softwarové patenty: Obrana aktivistova

Se zájmem jsem si přečetl článek pana Zvěřiny „Softwarové patenty - slovo na rozloučenou“. Předně musím říct, že jsem rád, že si poslanec Evropského parlamentu našel čas na sepsání svého stanoviska. Bohužel, s některými jeho názory nemohu souhlasit. Chtěl bych nabídnout pohled na odmítnutí směrnice z pohledu „kolegů pana Jursíka“, s nímž pan Zvěřina ve svém článku polemizuje.

Předně sama směrnice. Její text jsem četl pozorně a cosi jako zákaz patentování softwarových myšlenek (tj. ne programů jako celků, ale jednotlivých principů) se v něm vyskytuje pouze na jednom místě, totiž v článku 4, odstavci 2:

(...)Proto nejsou patentovatelné vynálezy zahrnující počítačové programy, ať již jsou vyjádřené jako zdrojový kód, strojový kód nebo mají jakoukoli jinou podobu, které provádějí obchodní, matematické nebo jiné metody a nevytvářejí žádné technické účinky nad rámec běžných fyzických interakcí mezi programem a počítačem, sítí nebo jiným programovatelným zařízením, v němž je tento program aplikován.

Bohužel, tato dlouhá věta ve skutečnosti patentování softwaru nijak nebrání. Jak je něco takového možné? Klíčová je definice „technického přínosu“ . Ta totiž v návrhu směrnice zcela účelově chybí (stejně jako definice „běžných fyzických interakcí mezi programem a počítačem“). Tím dostává Evropský patentový úřad (EPO) možnost si sám zvolit, co je patentovatelné a co ne. Současná praxe EPO přitom považuje za „technické“ víceméně všechny metody řešení problémů. Proto EPO i v současné době (v rozporu s článkem 52 Evropské patentové konvence z roku 1973) bez problémů akceptuje správně zaobalené patenty na softwarové myšleny. Podání softwarového patentu u EPO tak není o mnoho těžší než v Americe, stačí zaplatit právníka, který provede ono zaobalení. Tyto patenty jsou naštěstí stále bezcenné a v soudním sporu by neobstály.

Sjednocení patentových systémů v rámci EU je záslužná činnost: Sníží to náklady na patentování skutečně inovativních postupů. Pokud by ovšem cenou za takové sjednocení bylo akceptování softwarových patentů (se všemi neblahými důsledky jako omezení konkurence, patentování datových formátů, zpomalení pokroku atd.), tak by evropská legislativa byla v roli dědečka z pohádky, co začínal s valounem zlata, pak měnil až vyměnil a domů přinesl jehlu.

Pozměňovací návrhy, které měly směrnici zprůhlednit, jsou důkazem otevřenosti „kolegů pana Jursíka“ ke konstruktivnímu řešení. Cílem FFII a podobných organizací nebylo potopit patentový systém. Chtěli jsme pouze zaručit vyjmutí softwarových myšlenek z pole působnosti patentových úřadů. Kvalitní směrnici bychom uvítali. FFII pořádala konference o softwarových patentech a zástupce pro-patentové strany zvala k diskusi (ať už fyzické nebo elektronické). Není vinou „kolegů pana Jursíka“, že Rada ministrů a Evropská komise několikrát při schvalování směrnice jednaly v rozporu s pravidly. Není vinou „kolegů pana Jursíka“, že Evropská komise ukázala, že si Evropského parlamentu neváží, když parlamentní žádost o návrat směrnice do prvního čtení hodila do koše.

Pokud by bylo možné zalátat všechny díry ve směrnici pomocí jediného dodatku, jistě by nebylo taktické podávat tolik pozměňovacích návrhů a tříštit síly. Bohužel, směrnice obsahovala různých skulin a děr příliš mnoho. Sadu změn podporovanou FFII nakonec tvořilo 21 pozměňovacích návrhů podaných dvojicí poslanců Roithová-Buzek.

Pozměňovací návrhy nepodávali pouze odpůrci patentování software, ale i jeho příznivci, a situace byla chvílemi poněkud nepřehledná. Ve finále se počet návrhů skutečně vyšplhal na oněch 178, které uvádí pan Zvěřina. Uznávám, že poslanci europarlamentu asi nebyli příliš nadšení z představy projednávání tolika textů, avšak nebyla to únava, která nakonec způsobila odmítnutí směrnice. Odmítnutí představovalo kompromis mezi příznivci softwarových patentů, kteří se báli rostoucí podpory pro dodatky, a mezi odpůrci patentů na myšlenky, kteří si nebyli jistí, zda se skutečně podaří zalátat všechny díry v textu. Proto pro odmítnutí nakonec hlasovala drtivá většina poslanců.

Pan Zvěřina má i nemá pravdu, když říká, že jde především o peníze. Samozřejmě, patentové prostředí ovlivní peněženky mnoha subjektů (a špatné patentové prostředí peněženky mnohých subjektů hbitě vyprázdní). Celá věc má ale i další rozměr: rozhodování o patentovatelnosti je rozhodováním o podobě evropského softwarového průmyslu. Počítače změnily během padesáti let náš život a zdaleka ještě neřekly své poslední slovo. Chceme deformovat rozvoj informatiky a rozvoj informační společnosti pomocí absurdních pravidel? Pokud ano, tak patentování věcí jako elektronický nákupní košík je tou nejlepší cestou.

Odmítnutí špatné směrnice je sice horší než schválení dobré směrnice, avšak není to žádná katastrofa. Patentové právo se nezhroutilo; funguje dál podle původních předpisů. Směrnice sama by nepřinesla sjednocení veškerého patentového práva – naopak, byl by to spíše začátek cesty. A pokud by další kroky na této cestě měly být stejně špatné jako ten první, tak bych raději ani nechtěl dojít na konec.

(Autor je člen Českého sdružení pro svobodnou informační infrastrukturu)

                 
Obsah vydání       1. 8. 2005
31. 7. 2005 Stručně - Czechtek a paragrafy Helena  Svatošová
1. 8. 2005 Pro Czechtek platí zákon o právu shromažďovacím Jaroslav  Štemberk
1. 8. 2005 Změní rány tonfou váš názor ? Štěpán  Kotrba
1. 8. 2005 Czechtek: Proč pořád v ČR?
1. 8. 2005 Rave pArtiEs a opravník oblíbených omylů Štěpán  Kotrba
1. 8. 2005 Jak to bylo skutečně s Czechtekem?
1. 8. 2005 Je nutno zastavit nástup totality v této zemi
1. 8. 2005 Mnozí technaři se chovali jako prasata
1. 8. 2005
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík
31. 7. 2005 WTO: zklamání, nikoli katastrofa - nebo naopak? Ludmila  Štěrbová
1. 8. 2005 Důsledky Czechteku jdou špatným směrem Bohumil  Kartous
1. 8. 2005 Drzý výsměch: Městská policie Praha "je bezmocná" Jan  Čulík
1. 8. 2005 Desítky pochybných existencí míří do Kotěhůlek! Tomáš  Gawron
1. 8. 2005 Teror každý den Michal  Vimmer
1. 8. 2005 Írán popravil dva mladé gaye
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drahoš nikdy neměl být ředitelem ČT Jana  Dědečková
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
30. 7. 2005 Pomníky stavíte, prosím vás, komu? Jan  Paul
1. 8. 2005 Personální nouze v ČSSD? Jiří  Kuthan
1. 8. 2005 Fakta o česko-německých vztazích Richard  Seemann
1. 8. 2005 Softwarové patenty: Obrana aktivistova Alexandr  Kazda
1. 8. 2005 "Přiznám se, že mně někdy dělá potíže pochopit, že slušný člověk může být pravičák." Milan  Krčmář
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
1. 8. 2005 Neděle v Brně: "Policie - fašisti !" Jiří  Janáček
29. 7. 2005 Česká média vyrábějí "rebely" a "subkultury" jako na běžícím páse Josef  Provazník
30. 7. 2005 Potrét z Czechteku
30. 7. 2005 Policisté na Czechteku
30. 7. 2005 Czechtek: policie chystá rojnici
22. 11. 2003 Adresy redakce
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005